Κάνε το Τεστ
πασιφλόρα, μελισσόχορτο, οφέλη πασιφλόρας στην υγεία, οφέλη μελισσόχορτου στην υγεία

Τα οφέλη της πασιφλόρας και του μελισσόχορτου

Πασιφλόρα και Μελισσόχορτο

Η πασιφλόρα (passiflora incarnata) που είναι γνωστή με το όνομα "λουλούδι του πάθους", είναι μια αναρριχητική πόα, πολυετής και ξυλώδης και κατάγεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αλλά στις μέρες μας την συναντάμε παντού. Ιστορικά χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας , των επιληπτικών κρίσεων και των νευρικών διαταραχών.

Τα τμήματα του φυτού που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν τα άνθη, τα φύλλα και το βλαστό του φυτού. Η πασιφλόρα είναι διαθέσιμη σε μορφή τσαγιού, υγρού εκχυλίσματος και βάμματος.

Τα οφέλη της πασιφλόρας στην υγεία

Αν και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της πασιφλόρας δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, τα στοιχεία που προέρχονται από περιορισμένες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι είναι χρήσιμη στη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και γενικότερα των διαταραχών του νευρικού συστήματος.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες επιστημονικές μελέτες ώστε να βγουν σωστά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της πασιφλόρας στην θεραπεία των αγχωδών διαταραχών όπως το κοινωνικό άγχος.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο (melissa officinalis) είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Τα φύλλα του αναδύουν μια έντονη μυρωδιά λεμονιού για αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική , στο μαρινάρισμα κοτόπουλου ή ψαριού ή για να δώσει γεύση στα ψητά φαγητά και στις μαρμελάδες. Επίσης χρησιμοποιείται και ως τσάι. Το μελισσόχορτο πιστεύεται ότι μπορεί να δρα θεραπευτικά για ένα εύρος διαταραχών του πεπτικού συστήματος, του νευρικού συστήματος και του ήπατος. Το 14ο αιώνα οι Καρμελίτες μοναχοί έφτιαχναν το ρόφημα “eau de melissedes carmes” αναμειγνύοντας μελισσόχορτο με κορίανδρο, φλούδες λεμονιού, κανέλλα, γαρύφαλλα και μοσχοκάρυδο για να ανακουφιστούν από τους πονοκεφάλους αλλά και για μακροζωία.

Σήμερα, το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή ιατρική για την βελτίωση του ύπνου και την τόνωση του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να καταναλωθεί ως τσάι, ως εκχύλισμα ή σαν συμπλήρωμα διατροφής ή μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα σε μορφή βάλσαμου και λοσιόν. Το αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου είναι πολύ δημοφιλές στην αρωματοθεραπεία, καθώς πιστεύεται ότι προάγει την ηρεμία και τη μείωση του στρες (περιέχει πτητικά έλαια γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες).

Τα οφέλη του μελισσόχορτου στην υγεία

Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από το άγχος και την ανησυχία, το βάλσαμο περιέχει μια ένωση που πιθανόν να έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.

Το μελισσόχορτο ήταν το ελιξίριο ζωής του αλχημιστή Παράκελσου για αυτό πιστεύεται ότι θεραπεύει πολλές ιατρικές καταστάσεις, όπως η αϋπνία, ο επιχείλιος έρπητας, η υψηλή χοληστερόλη, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η καούρα και η δυσπεψία. Επίσης υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες σε ανθρώπους με άνοια.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.