Κάνε το Τεστ
αιθέρια έλαια, αιθέρια έλαια για το στρες, αρωματοθεραπεία, τι είναι τα αιθέρια έλαια, τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το στρες

Αιθέρια έλαια για την ανακούφιση του στρες

Αιθέρια Έλαια για το Στρες

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση και την θεραπεία πολλών νοσημάτων. Προέρχονται από τα άνθη, τα φύλλα ή τις ρίζες των φυτών και είναι απολύτως φυσικά. Τα αιθέρια έλαια αποτελούν μια φυσική θεραπεία για το άγχος.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από λουλούδια, βότανα, και τμήματα των δέντρων όπως ο φλοιός,  οι ρίζες, οι φλούδες και τα πέταλα. Το χαρακτηριστικό άρωμα ενός φυτού οφείλεται σε συγκεκριμένες ουσίες. Όταν αυτές οι ουσίες εξάγονται από ένα φυτό, τότε παράγεται το αιθέριο έλαιο.

Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ενός φυτού για την παραγωγή αιθέριων ελαίων. Απαιτούνται πάνω από 90 κιλά λεβάντας για να παραχθούν 453gr αιθέριου ελαίου λεβάντας.

Τα αιθέρια έλαια δεν αναμιγνύονται με άλλες χημικές ουσίες ή αρώματα. Χρησιμοποιείται ειδική τεχνική για την παραγωγή τους έτσι ώστε να μην αλλάζει η σύστασή τους.

Πώς λειτουργεί η αρωματοθεραπεία;

Με την αρωματοθεραπεία ενεργοποιούνται περιοχές στην μύτη που ονομάζονται υποδοχείς όσφρησης, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα σε όλο το νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο.

Τα αιθέρια έλαια ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στα συναισθήματα. Επιδρούν επίσης στον υποθάλαμο, ο οποίος ανταποκρίνεται στο αιθέριο έλαιο παράγοντας ορμόνες της χαράς, όπως η σεροτονίνη.

Η αρωματοθεραπεία είναι πολύ δημοφιλής για την αντιμετώπιση του άγχους επειδή η αίσθηση της όσφρησης έχει πανίσχυρη δράση στα συναισθήματα. Επεξεργαζόμαστε τόσες πληροφορίες με την όσφρηση, σε μια περιοχή του εγκεφάλου κοντά στο μεταιχμιακό σύστημα. Αυτή είναι η περιοχή στην οποία γίνεται η επεξεργασία των συναισθημάτων και η ανάκληση της μνήμης.

Όταν εισπνέετε το άρωμα του αιθέριου ελαίου , τα μόρια εισέρχονται στη ρινική κοιλότητα και προκαλούν μια απόκριση στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. Έτσι ρυθμίζεται το στρες ή ενεργοποιούνται λειτουργίες ηρεμίας όπως ο ρυθμός της καρδιάς, η αναπνοή, η παραγωγή των ορμονών και η αρτηριακή πίεση.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας (Lavandula angustifolia) είναι από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια λόγω της ηρεμιστικής δράσης του. Βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος και προάγει την εσωτερική γαλήνη, τον ύπνο, την ηρεμία, και βοηθά στην αντιμετώπιση της ευερεθιστότητας, των κρίσεων πανικού, της έντασης και του πόνου στο στομάχι. Είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το άγχος.

Μπορείτε να έχετε μαζί σας αιθέριο έλαιο λεβάντας και να το εφαρμόζετε τοπικά στους καρπούς, στους κροτάφους ή στον αυχένα σας κάθε φορά που νιώθετε στρες.

Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου

Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου (Rosa damascena) βοηθά στα συναισθήματα και είναι το πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο μετά την λεβάντα για την ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης, βοηθά στις κρίσεις πανικού και στο πένθος. Ένα ζεστό ντους με αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Αιθέριο έλαιο βετιβέριας

Το αιθέριο έλαιο  βετιβέριας (Vetiveria zizanioides), μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει, βοηθά στην αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων και στη σταθεροποίηση των συναισθημάτων. Τονώνει το νευρικό σύστημα, μειώνει την νευρικότητα και την υπερευαισθησία και είναι χρήσιμο για τις κρίσεις πανικού.

Αιθέριο έλαιο Ylang Ylang

Το αιθέριο έλαιο ylang ylang (Cananga odorata) βοηθά στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης λόγω της ηρεμιστικής του δράσης. Το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο δίνει δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία και καταπραΰνει το φόβο. Βοηθά στην ηρεμία και  στην αϋπνία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων. Για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και να διατηρηθεί η υγεία της καρδιάς, είναι σημαντικό να έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος, να ασκείστε τακτικά, να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να περιορίζετε το αλάτι και το αλκοόλ και να αποφεύγετε το κάπνισμα.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο ylang ylang μπορεί να ωφελεί τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση. Το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Αιθέριο έλαιο περγαμόντου

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου (Citrus bergamia) έχει χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι χαλαρωτικό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης δίνοντας ενέργεια. Μπορεί να βοηθήσει στην αϋπνία καθώς προάγει την χαλάρωση και μειώνει το στρες.

Το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα στο τσάι Earl Grey. Προέρχεται από τη φλούδα ενός εσπεριδοειδούς φρούτου του Citrus bergamia και βοηθά στη μείωση του άγχους.

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου ανακουφίζει από τα αρνητικά συναισθήματα και την κόπωση και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Αιθέριο έλαιο χαμομηλιού

Το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού (Chamaemelum nobile) βοηθά στην εσωτερική αρμονία και μειώνει την ευερεθιστότητα , την υπερβολική σκέψη, το άγχος και την ανησυχία. Έχει σημαντική κλινική αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση.

Γενικά τα αιθέρια έλαια:

  • Είναι ένας φυσικός τρόπος για να μειώσετε το στρες και να χαλαρώσετε.
  • Κάποια από τα πιο γνωστά αιθέρια έλαια για το στρες είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας, χαμομηλιού, ylang ylang, περγαμόντου.
  • Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον.