Κάνε το Τεστ
πασσιφλόρα η εξωτική, πασιφλόρα, ιδιότητες πασιφλόρας, οφέλη πασιφλόρας στην υγεία, παρενέργειες πασιφλόρας

Πασιφλόρα η εξωτική: ιδιότητες και οφέλη

Πασιφλόρα η εξωτική

Η πασιφλόρα (Passiflora) είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου και έχει πολλές ιατρικές χρήσεις. Υπάρχουν διάφορα είδη, όπως η Passiflora incarnata και η Passiflora edulis. Γενικά η πασιφλόρα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ήπια ηρεμιστική της δράση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πασιφλόρα βοηθά σε προβλήματα υγείας όπως το άγχος και οι διαταραχές του ύπνου.

Ιδιότητες πασιφλόρας 

Η πασιφλόρα έχει ιδιότητες που βοηθούν στα εξής:

Η πασιφλόρα βοηθά στη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και συγκεκριμένων τύπων πόνου επειδή αυξάνει τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση.

Το γ-αμινοβουτυρικό οξύ καταστέλλει τους νευροδιαβιβαστές που προκαλούν διέγερση και ως εκ τούτου έχει ηρεμιστική δράση.

Δοσολογία πασιφλόρας

Οι συνιστώμενες δόσεις για την Πασιφλόρα διαφέρουν ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κανείς και τη μορφή του συμπληρώματος που χρησιμοποιείται. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στο πιο είδος πασιφλόρας υπάρχει στο σκεύασμα, γιατί τα διαφορετικά είδη έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η Passiflora incarnate παρουσιάζει σημαντική αγχολυτική δράση, ενώ η Passiflora edulis δεν έχει αγχολυτική δράση.

Οφέλη πασιφλόρας

1. Μείωση του άγχους

Η πασιφλόρα βοηθά στη μείωση του άγχους και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για αυτό το σκοπό. Συγκεκριμένες ενώσεις που υπάρχουν στην πασιφλόρα αλληλεπιδρούν με κάποιους υποδοχείς στον εγκέφαλο που προκαλούν χαλάρωση.

Η πασιφλόρα περιέχει χρυσίνη (Chrysin), που είναι ένα σημαντικό φλαβονοειδές το οποίο έχει ηρεμιστική δράση και αλκαλοειδή (η χρυσίνη βρίσκεται επίσης στο μέλι, την πρόπολη τα καρότα, το χαμομήλι, πολλά φρούτα και σε μανιτάρια). Η πασιφλόρα περιέχει επίσης γ-αμινοβουτυρικό οξύ το οποίο βοηθά επιπρόσθετα στη μείωση του άγχους, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την απόδοση στη δουλειά.

2. Βελτίωση του ύπνου

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας και όλοι είναι ανάγκη να κοιμόμαστε επαρκώς το βράδυ. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πασιφλόρα βελτιώνει τον ύπνο. Η πασιφλόρα περιέχει βιτεξίνη (Vitexin) η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστική δράση και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Η πασιφλόρα που συνδυάζεται με την βαλεριάνα ίσως είναι ο καλύτερος συνδυασμός για την αϋπνία.

3. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η πασιφλόρα περιέχει γ-αμινοβουτυρικό οξύ το οποίο μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η πασιφλόρα έχει αντιοξειδωτική δράση και μειώνει την οξείδωση των λιπιδίων, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη από τη συσσώρευση των τοξινών. H πασιφλόρα επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών. 

4. Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Η πασιφλόρα βοηθάει μερικές φορές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης.

5. Πόνος

Η πασιφλόρα έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό παυσίπονο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η πασιφλόρα έχει ήπιες αντιφλεγμονώδεις, καθώς περιέχει κουμαρίνη και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του ήπιου πόνου και της δυσφορίας.

Πιθανές παρενέργειες της Πασιφλόρας

Αν και η πασιφλόρα είναι γενικά ασφαλής, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες όπως:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Υπνηλία
  • Ζάλη
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Μειωμένες γνωσιακές λειτουργίες
  • Αγγειίτιδα
  • Απώλεια συντονισμού

Γενικά η πασιφλόρα θεωρείται ασφαλής. Όμως μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες όταν συνδυάζεται με συγκεκριμένα φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες (όπως το Ζάναξ), τα αντιπηκτικά και το αλκοόλ, για αυτό χρειάζεται να συμβουλείτε το γιατρό σας πρώτα πριν τη χρησιμοποιήσετε, αν παίρνετε κάποια φάρμακα.

Αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους

Αν αντιμετωπίζετε αϋπνία ή άγχος, συμβουλευτείτε έναν ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα μπορέσει να σας προτείνει τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για εσάς. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ενισχύουν το νευρικό σύστημα, και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και μόνιμα την αϋπνία και το άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν υπάρχουν ζητήματα ζωής που σας έχουν στεναχωρήσει ή απορροφήσει, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (ειδικά για τα ψυχικά τραύματα) μπορούν να δώσουν τη λύση.