Κάνε το Τεστ
αμυγδαλέλαιο, ιδιότητες αμυγδαλέλαιου, οφέλη αμυγδαλέλαιου, αντιοξειδωτικά αμυγδαλέλαιου, αμυγδαλέλαιο για το δέρμα, οφέλη αμυγδαλέλαιου για τα μαλλιά

Αμυγδαλέλαιο: ιδιότητες και οφέλη

Αμυγδαλέλαιο

Τα αμύγδαλα είναι υπερτροφή, καθώς περιέχουν υγιή λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικές ενώσεις.Έτσι, και το αμυγδαλέλαιο έχει πολλαπλά οφέλη για το σώμα μας και πιο συγκεκριμένα για το δέρμα και τα μαλλιά μας. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος.

Τύποι αμυγδαλέλαιου

Υπάρχουν δύο τύποι αμυγδαλέλαιου: του πικραμύγδαλου και του γλυκού αμύγδαλου. Κάθε τύπος έχει διαφορετικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Ιδιότητες αμυγδαλέλαιου

Το αμυγδαλέλαιο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Πιο συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Στην πραγματικότητα, 15ml αμυγδαλέλαιου περιέχουν το 26% της βιταμίνης Ε που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή και έχει αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι αναγκαίες για την υγεία μας, ωστόσο μπορούν να προκαλούν βλάβη όταν υπάρχουν σε υψηλά ποσοστά στο σώμα.

Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών προκαλούν οξειδωτικό στρες και έχουν συνδεθεί με πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε βοηθά στη μείωση του κινδύνου για παθήσεις του καρδιαγγειακού, πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και πρόληψη της πτώσης των γνωστικών ικανοτήτων λόγω ηλικίας.

Χρήσεις αμυγδαλέλαιου

Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει και στις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, το αμυγδαλέλαιο έχει πολλές χρήσεις. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αμυγδαλέλαιο ακόμη και στα smoothies, ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν τοπικά ως κομμάτι της καθημερινής περιποίησης του δέρματος.

Το αμυγδαλέλαιο (από το γλυκό αμύγδαλο) υπάρχει διαθέσιμο σε πολλά καταστήματα και αποτελεί συστατικό σε πολλά προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης των μαλλιών, που περιλαμβάνουν:

 • Σαπούνια
 • Κρέμες σώματος
 • Λοσιόν
 • Βάλσαμα για τα χείλη
 • Σαμπουάν και conditioners
 • Αφρόλουτρα
 • Σέρουμ λάμψης για το πρόσωπο
 • Καθαριστικά προϊόντα για το πρόσωπο

Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι το αμυγδαλέλαιο έχει πολλά οφέλη για τα μαλλιά:

 • Βοηθά στην αναδόμηση των κατεστραμμένων μαλλιών
 • Καταπολεμά το φριζάρισμα
 • Συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαλλιών

Ποια είναι τα οφέλη του αμυγδαλέλαιου;

Το αμυγδαλέλαιο έχει πολλά πιθανά οφέλη για το δέρμα, καθώς βελτιώνει τα σημάδια και τις ρυτίδες.

Τα οφέλη του αμυγδαλέλαιου στο δέρμα

Το αμυγδαλέλαιο είναι ενυδατικό, και βοηθά στην ενυδάτωση και στην βελτίωση της υφής του δέρματος. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν το αμυγδαλέλαιο πολύ δημοφιλές συστατικό για τα καλλυντικά.

Γενικά, το αμυγδαλέλαιο είναι ασφαλές για τα ευαίσθητα δέρματα επειδή δεν είναι ερεθιστικό και έχει ελαφριά σύνθεση. Μπορεί να βοηθά σε χρόνιες δερματικές παθήσεις όπως:

αμυγδαλελαιο, οφελη, ιδιοτητες

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το αμυγδαλέλαιο για το δέρμα;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση κρεμών για τα χέρια που περιέχουν  αμυγδαλέλαιο ανακουφίζουν την δερματίτιδα και τα συμπτώματα όπως η ερυθρότητα, ο κνησμός, η ξηρότητα.

Μείωση των ουλών 

Η επούλωση των ουλών μετά από έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση είναι πολύ σημαντική. Στην αρχαία Κινεζική ιατρική το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιούνταν για τη μείωση των ουλών και την καταπράυνση του δέρματος. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αμυγδαλέλαιο για τις ουλές της ακμής.

Υγεία των μαλλιών

Το αμυγδαλέλαιο έχει πολλά οφέλη στην εμφάνιση και στην υγεία των μαλλιών. Είναι συστατικό σε πολλά σαμπουάν και δίνει μια φυσική λάμψη στα μαλλιά. Σε κυτταρικό επίπεδο, το αμυγδαλέλαιο καλύπτει τα κενά στα μαλλιά, και αυτό βοηθά στο να είναι πιο υγιή.

Η χρήση του αμυγδαλέλαιου βοηθά ώστε τα μαλλιά να μακραίνουν πιο γρήγορα και να είναι πιο δυνατά. Αυτό συμβαίνει επειδή ενυδατώνει τα μαλλιά και τα προστατεύει από το σπάσιμο.

Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο τύπος των μαλλιών σας, το αμυγδαλέλαιο συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας τους. Το αμυγδαλέλαιο υπάρχει σε πολλά σαμπουάν ή σε λαδάκια μαλλιών που δίνουν λάμψη και υγεία στα μαλλιά.

Σε κυτταρικό επίπεδο, το αμυγδαλέλαιο βοηθά στην ενυδάτωση των μαλλιών και στην επανόρθωση τους. Βοηθά στην ανάκτηση της ελαστικότητάς τους επειδή είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα.

Το αμυγδαλέλαιο έχει οφέλη για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής που περιλαμβάνουν:

 • Τριχόπτωση: το αμυγδαλέλαιο που εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής βοηθά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.
 • Πιτυρίδα: αν έχετε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής ή πιτυρίδα, τότε το αμυγδαλέλαιο βοηθά στην αντιμετώπισή τους.
 • Φριζάρισμα: το αμυγδαλέλαιο στις άκρες των μαλλιών βοηθά στην μείωση του φριζαρίσματος.

Μπορείτε να εφαρμόσετε το αμυγδαλέλαιο στο τριχωτό της κεφαλής και να κάνετε απαλό μασάζ από τις ρίζες ως τις άκρες. Αφήστε το για 20 λεπτά ή περισσότερο, λουστείτε και τα μαλλιά σας θα είναι λαμπερά και υγιή.

Βλάβες από τον ήλιο και γήρανση

Όταν απολαμβάνουμε τις βόλτες μας στη φύση, κάτω από τον ήλιο, το δέρμα μας εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η εκτεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μπορεί να προκαλεί βλάβη στο DNA των κυττάρων και έτσι να δημιουργεί βλάβες στο δέρμα και καρκίνο του δέρματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλεί:

 • Φλεγμονή
 • Ανοσολογικές αλλαγές
 • Διαταραγμένη επούλωση των πληγών

Ο συνδυασμός αυτών των επιδράσεων μπορεί να συμβάλλει στην γήρανση του δέρματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η UV ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για το 80% των σημαδιών της γήρανσης. Τα σημάδια της γήρανσης μπορεί να περιλαμβάνουν ξηρότητα, ρυτίδες, κηλίδες. Ξεκάθαρα, οι UV ακτίνες είναι επικίνδυνες για το δέρμα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζετε αντηλιακό , αλλά μια καλή λύση είναι και το αμυγδαλέλαιο.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η τοπική χρήση αμυγδαλέλαιου μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα η UV ακτινοβολία και να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης. Το αμυγδαλέλαιο βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την βλάβη στο DNA που προκαλεί η UV ακτινοβολία. Η εφαρμογή αμυγδαλέλαιου στο πρόσωπο και στο σώμα μαζί με αντηλιακό αποτρέπει την βλάβη που προκαλεί ο ήλιος και την πρόωρη γήρανση.

Πρόληψη ραγάδων

Οι ραγάδες είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε περιόδους ανάπτυξης, όπως η εγκυμοσύνη, η απότομη αλλαγή μπορεί να προκαλεί ρήξη του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα. Καθώς το δέρμα επουλώνεται, οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν και να αφήσουν ουλές.

Το αμυγδαλέλαιο βοηθά στην αντιμετώπιση των ραγάδων. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το αμυγδαλέλαιο προλαμβάνει τις ραγάδες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τις ραγάδες, το αμυγδαλέλαιο είναι ένα πανίσχυρο όπλο.

Ακμή

Η θεραπεία της ακμής είναι πολύ δύσκολη κάποιες φορές. Καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα κατά της ακμής, κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στις θεραπείες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ακμή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από την ακμή είναι η φλεγμονή. Φλεγμονώδη μόρια εμφανίζονται σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης των βλαβών της ακμής. Επιπλέον, η ερυθρότητα έχει άμεση σχέση με τη φλεγμονή. Ένας άλλος παράγοντας που συνδέεται με την ακμή είναι η έλλειψη βιταμινών. Η έλλειψη αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και η βιταμίνη E μπορεί να μειώνει την ικανότητα του δέρματος να καταπολεμά τη φλεγμονή.

Αν και υπάρχουν πολλές θεραπείες που βοηθούν στην ακμή, το αμυγδαλέλαιο καταπολεμά την φλεγμονή και περιέχει βιταμίνες. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μειώνουν την φλεγμονή, αυξάνουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών και μειώνουν τις ουλές.

Αντιμετώπιση του άγχους

Το αμυγδαλέλαιο έχει πολλαπλά οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά. Ωστόσο, πολλές φορές οι δερματικές παθήσεις έχουν άμεση σχέση με το άγχος. Σε περιόδους στρες μπορεί να παρατηρείτε ότι έχετε τριχόπτωση, ξηροδερμία , το δέρμα σας είναι πιο ευαίσθητο. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να κατανοήσετε τις ρίζες της ανησυχίας σας.