Τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί όλο και περισσότερο η διατροφή μας. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή μας έχει άμεση σχέση με τον καρκίνο. Βλέπουμε παντού κείμενα και άρθρα σχετικά με τις τροφές που προκαλούν καρκίνο και τις τροφές με αντικαρκινική δράση. Με τόσες πληροφορίες, είναι δύσκολο κάποιος να διαχωρίσει την φαντασία από την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι πολλές τροφές συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου αλλά οι συγκεχυμένες πληροφορίες δεν έχουν κανένα όφελος.
Για να είναι όμως μια τροφή “καρκινογόνος”, πρέπει να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωσή της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υπάρχουν πέντε κατηγορίες καρκινογόνων:
Η ζάχαρη και τα γλυκαντικά περιέχουν πολλές θερμίδες, πράγμα που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και πιθανώς στην παχυσαρκία. Η παχυσαρκία έχει σχέση με 13 τύπους καρκίνου. Ο περιορισμός της ζάχαρης είναι μια από τις πιο εύκολες αλλαγές που μπορεί να κάνει κάποιος στη διατροφή του για να βελτιώσει την υγεία του.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνουν:
Σύμφωνα με τις μελέτες , η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει τα επίπεδα του IGF-1, που έχει άμεση σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, καθώς αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Κάποια παραδείγματα τροφών περιλαμβάνουν:
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι αμυλούχες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Και οι δύο αυτές καταστάσεις προάγουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, του μαστού και του ενδομητρίου.
Για να περιορίσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορείτε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές όπως:
Αν κάτι είναι καρκινογόνο, σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Δεν υπάρχουν πολλές τροφές που προκαλούν καρκίνο, αλλά το επεξεργασμένο, κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.
Η κατανάλωση καμένου φαγητού δεν προκαλεί καρκίνο. Οι τροφές όπως το καμένο τοστ ή η πατάτες περιέχουν φυσικά μια ένωση που ονομάζεται , ακρυλαμίδιο. Αυτή η ένωση δημιουργείται όταν οι τροφές μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία για ώρα. Επίσης υπάρχει στα μπισκότα, στον καφέ, στο ψωμί και στα πατατάκια.
Δεν είναι ανάγκη να αποφεύγουμε το ακρυλαμίδιο για να είναι ισορροπημένη η διατροφή μας.
Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη ή η ασπαρτάμη υπάρχουν σε πολλά προϊόντα όπως τα αναψυκτικά μέχρι στις τσίχλες. Δεν προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους.
Το πράσινο τσάι και το μάτσα δεν μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Το τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση και έτσι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των όγκων σε ποντίκια. Όμως τα αποτελέσματα από μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους ανθρώπους.
Η κατανάλωση σόγιας δεν επηρεάζει τον κίνδυνο για καρκίνο. Τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου και το γάλα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες. Αυτές οι ενώσεις μοιάζουν με τα ανθρώπινα οιστρογόνα, αλλά έχουν πιο ήπια δράση.
Τα superfoods είναι τροφές που βελτιώνουν την υγεία και προλαμβάνουν νοσήματα όπως ο καρκίνος, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Ίσως να έχετε ακούσει ότι τα blueberries, το μπρόκολο, τα raspberries, και άλλα φρούτα και λαχανικά είναι superfoods. Είναι αλήθεια ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο, αλλά καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα.
Η κατανάλωση φρέσκιας ντομάτας δεν επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Και φυσικά δεν προκαλεί καρκίνο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, τα οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες , υπάρχουν κάποιες τροφές που περιέχουν ωφέλιμες ενώσεις και συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο:
Το κλειδί για την σωματική και την ψυχική μας υγεία είναι το μέτρο, και μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε ΦΡΟΥΤΑ , ΛΑΧΑΝΙΚΑ, τροφές ολικής άλεσης και περιορισμένα κορεσμένα λιπαρά. Ένα υγιές σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα κάθε σύμπτωμα ΑΓΧΟΥΣ.Η ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία μας