Κάνε το Τεστ
εγκυμοσύνη, συμπτώματα εγκυμοσύνης, ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, τεστ εγκυμοσύνης, πότε μπορώ να ξέρω αν είμαι έγκυος, πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης

Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι ένα μοναδικό γεγονός για κάθε γυναίκα. Τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ίσως κάποιες γυναίκες να νιώθουν γρήγορα κάποιες αλλαγές στο σώμα τους (στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης) και κάποιες άλλες όχι.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές ορμονικές αλλαγές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Κάποιες γυναίκες έχουν πολλά συμπτώματα και κάποιες άλλες ελάχιστα.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι η έλλειψη περιόδου, η ευαισθησία στο στήθος,  συχνοουρία, η ναυτία και ο εμετός. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε πολλούς άλλους παράγοντες και να μην είναι απαραίτητα σημάδια εγκυμοσύνης.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα , ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και περιλαμβάνουν πόνο στη μέση, πονοκέφαλο, κράμπες στα πόδια, κιρσούς, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, δυσπεψία, κολπίτιδα, αλλαγές στη διάθεση ή κατάθλιψη.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη που μπορεί να βιώνει κάθε γυναίκα. Δεν εμφανίζουν όλες οι γυναίκες αυτά τα συμπτώματα. Είναι πολύ σημαντικό μια γυναίκα να μην συγκρίνει τη δική της εγκυμοσύνη με τις εγκυμοσύνες άλλων γυναικών. Τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

1. Καθυστέρηση της περιόδου

Το πιο συχνό και ξεκάθαρο σημάδι μιας εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Από τη στιγμή της σύλληψης, το σώμα παράγει ορμόνες ώστε να σταματήσει η ωορρηξία και η αποβολή του περιεχομένου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος σταματά και δεν θα έχετε ξανά περίοδο μέχρι τη γέννηση του μωρού σας. Ωστόσο, πολλές φορές η έλλειψη περιόδου δεν είναι πάντα σημάδι εγκυμοσύνης καθώς μπορεί να οφείλεται σε άγχος, έντονη άσκηση, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, ορμονικές ανισορροπίες ή άλλες αιτίες.

2. Συχνοουρία

Πριν από την καθυστέρηση της περιόδου, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι πάτε πιο συχνά στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει αύξηση στην ποσότητα του αίματος. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα του αίματος αυξάνεται. Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν τα απορρίμματα. Η απομάκρυνση αυτών των απορριμμάτων συμβαίνει μέσω της ούρησης.  Όσο περισσότερο αίμα υπάρχει στο σώμα, τόσο πιο συχνή είναι η ούρηση.

3. Πρωινή ναυτία

Παρά την ονομασία της, αυτό το σύμπτωμα της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Η ναυτία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή να ξεκινήσει λίγους μήνες αργότερα. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες ναυτία και φυσικά διαφέρουν τα επίπεδα της ναυτίας. Μπορεί κάποιες γυναίκες να έχουν ναυτία χωρίς όμως να κάνουν εμετό. Περίπου οι μισές γυναίκες στην εγκυμοσύνη κάνουν εμετούς. Αν και η ναυτία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απολύτως φυσιολογική, μπορεί να προκαλεί πρόβλημα αν δεν λαμβάνετε καθόλου υγρά. Υπάρχουν γυναίκες που δεν μπορούν να κρατήσουν τροφή και υγρά λόγω της έντονης ναυτίας.

4. Αλλαγές στο στήθος

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το στήθος είναι πιο ευαίσθητο και μεγαλώνει σε μέγεθος. Αυτές οι αλλαγές είναι παρόμοιες με αυτές που βιώνει κάθε γυναίκα λίγες μέρες πριν από την περίοδο. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα γύρω από τις θηλές γίνεται πιο σκούρο και οι φλέβες στο στήθος είναι πιο ορατές.

5. Κόπωση

Η έντονη κόπωση είναι κοινό σύμπτωμα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει λόγω της απότομης αύξησης της προγεστερόνης. Η προγεστερόνη είναι αναγκαία στην εγκυμοσύνη και βοηθά το έμβρυο να αναπτυχθεί. Ο ύπνος και η ξεκούραση είναι πολύ σημαντικά στη διάρκεια αυτής της φάσης. Τα επίπεδα ενέργειας θα επανέλθουν κοντά στον 4ο μήνα όταν ο πλακούντας θα είναι καλά εγκατεστημένος. Η κόπωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οφείλεται στην αναιμία, η οποία συχνά οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι σημαντική για την πρόληψη της έλλειψης σιδήρου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

6. Λιγούρες

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις έντονες λιγούρες που έχουν κάποιες εγκυμονούσες. Η έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, ειδικά για τροφές που δίνουν ενέργεια και ασβέστιο όπως το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πολύ συχνή στην εγκυμοσύνη. Επίσης, δεν είναι σπάνιο μια γυναίκα να νιώθει ξαφνικά απέχθεια για τροφές που πριν απολάμβανε.

συμπτωματα εγκυμοσυνης

Ποια είναι τα λιγότερο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν κάποια σημάδια στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης που δεν είναι τόσο συχνά και περιλαμβάνουν:

  • Σταγόνες αίματος (αιμορραγία εμφύτευσης): αν και μπορεί να μοιάζει με αρνητικό σημάδι, η ελαφριά αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει γίνει σωστά η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Η εμφύτευση χρειάζεται μερικές μέρες για να ολοκληρωθεί μετά την σύλληψη. Η αιμορραγία εμφύτευσης μοιάζει με μικρές σταγόνες αίματος ή καφέ εκκρίσεις από τον κόλπο. Μπορεί να ξεκινά περίπου στις μέρες της περιόδου και να διαρκεί μερικές μέρες ή εβδομάδες. Αυτή η ελαφριά αιμορραγία κάνει τις γυναίκες να πιστεύουν ότι έχουν περίοδο και δεν είναι έγκυες.
  • Μεταλλική γεύση στο στόμα: πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν μια μεταλλική αίσθηση στο στόμα τους στη διάρκεια των πρώιμων σταδίων της εγκυμοσύνης. Μπορεί μια γυναίκα να νιώθει ότι έχει μεταλλικά νομίσματα στο στόμα της. Αυτό συμβαίνει όταν καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές ή τυχαία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Πονοκέφαλος και ζαλάδα: ο πονοκέφαλος και η αίσθηση της ζαλάδας είναι πολύ συχνά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών αλλαγών και της αύξησης του όγκου του αίματος.
  • Κράμπες: μια γυναίκα μπορεί να έχει κράμπες και να νιώθει όπως στην αρχή της περιόδου. Αν αυτές οι κράμπες αφορούν κυρίως την μια πλευρά στο σώμα ή αν είναι έντονες, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας , γιατί μπορεί να είναι σημάδι εξωμήτριου κύησης ή κάποιας άλλης επιπλοκής.
  • Εναλλαγές στη διάθεση: καθώς τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν, πολλές γυναίκες βιώνουν εναλλαγές στη διάθεσή τους. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν ωστόσο, μια γυναίκα νιώθει έντονο άγχος, κατάθλιψη ή έχει σκέψεις ότι θα βλάψει τον εαυτό της, είναι σημαντικό να μιλήσει αμέσως με το γιατρό της.

Μπορεί να έχω συμπτώματα εγκυμοσύνης αλλά να μην είμαι έγκυος;

Πολλά από τα συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης είναι κοινά με άλλες καταστάσεις, όπως η τυπική έμμηνος ρύση. Τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Αυτό καθιστά δύσκολο τον διαχωρισμό. Μπορεί μια γυναίκα να μην έχει περίοδο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι έγκυος. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από έντονη άσκηση, την απώλεια ή την αύξηση του σωματικού βάρους ή ακόμη και το άγχος. Επίσης όταν μια γυναίκα θηλάζει μπορεί να μην έχει περίοδο.

Πόσο γρήγορα μπορώ να ξέρω αν είμαι έγκυος;

Η εγκυμοσύνη είναι μια διαφορετική εμπειρία για κάθε γυναίκα. Κάποιες γυναίκες μπορεί να αναγνωρίζουν ότι είναι έγκυες από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες να μην έχουν κανένα σύμπτωμα μέχρι την καθυστέρηση της περιόδου.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μάθει μια γυναίκα αν είναι έγκυος είναι το τεστ εγκυμοσύνης. Τα τεστ εγκυμοσύνης συνήθως ανιχνεύουν την ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Από τη στιγμή της σύλληψης υπάρχει μια αύξηση στα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Παρά την απότομη αύξησή της στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, χρειάζεται χρόνο για να αυξηθεί τόσο ώστε να είναι ανιχνεύσιμη από τα τεστ εγκυμοσύνης. Τυπικά, χρειάζεται 3-4 εβδομάδες από την ημέρα της τελευταίας περιόδου πριν την αύξηση των επιπέδων της hCG στο σώμα που δίνει ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;

Επειδή χρειάζεται χρόνος για την αύξηση των επιπέδων της hCG στο σώμα, συχνά είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι την επόμενη περίοδο πριν κάνετε τεστ εγκυμοσύνης. Πριν από αυτή τη χρονική στιγμή το τεστ μπορεί να είναι αρνητικό, ακόμη και αν είστε έγκυος.

Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι η καλύτερη μέθοδος ανίχνευσης της εγκυμοσύνης;

Γενικά, τα τεστ εγκυμοσύνης είναι αξιόπιστα. Αυτά τα τεστ συνήθως περιλαμβάνουν την ούρηση σε μια ταινία και στη συνέχεια ένα σύμβολο κάνει την εμφάνισή του στο παράθυρο των αποτελεσμάτων. Συνήθως σε αυτό το παράθυρο εμφανίζεται μια απλή γραμμή. Φυσικά, κάθε τεστ έχει το δικό του τρόπο χρήσης για αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες. Μέσα σε λίγα λεπτά , το τεστ δείχνει αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό.

Η εξέταση αίματος για την ανίχνευση της χοριακής γοναδοτροπίνης μπορεί να γίνει σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική 

Πολλές φορές οι γυναίκες πέφτουν στην παγίδα της σύγκρισης της εμπειρίας τους με τις εμπειρίες άλλων γυναικών. Όμως η εγκυμοσύνη είναι κάτι μοναδικό για κάθε γυναίκα και για αυτό διαφέρουν και τα συμπτώματα. Είναι σημαντικό οι μέλλουσες μαμάδες να φροντίζουν την σωματική και την ψυχική τους υγεία. Αν νιώθουν άγχος, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι μια καλή επιλογή για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις αλλαγές που επιφέρει στο σώμα και στην ψυχολογία μια εγκυμοσύνη.