Κάνε το Τεστ
τεστ εγκυμοσύνης, πως λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης, πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης, τρόπος χρήσης τεστ εγκυμοσύνης, ποια είναι τα καλύτερα τεστ εγκυμοσύνης, θετικό τεστ εγκυμοσύνης, αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης, οδηγίες χρήσεις τεστ εγκυμοσύνης

Τεστ εγκυμοσύνης

Τεστ εγκυμοσύνης

Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν μια συγκεκριμένη ορμόνη στον οργανισμό, την χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Την συγκεκριμένη ορμόνη οποία παράγει το σώμα των γυναικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι είναι τα τεστ εγκυμοσύνης;

Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι ένας εύκολος τρόπος για να μάθει μια γυναίκα αν είναι έγκυος καθώς ανιχνεύουν τα ποσοστά της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG). Από την αρχή της εγκυμοσύνης, το σώμα αρχίζει να εμφανίζει αλλαγές ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί το μωρό. Μια από τις πρώτες αλλαγές είναι η παραγωγή της χοριακής γοναδοτροπίνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται μόνο από τις εγκυμονούσες γυναίκες και τα επίπεδά της αρχίζουν να αυξάνονται όταν γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωάριου  στη μήτρα, περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη.

Υπάρχουν δύο τύποι τεστ εγκυμοσύνης, τα τεστ ούρων και τα τεστ αίματος. Τα πιο κοινά είναι τα τεστ ούρων, που μπορεί να βρει κάθε γυναίκα στο φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού. Τα τεστ αίματος μπορούν να γίνουν μόνο σε ιατρεία.

Πολλές γυναίκες που κάνουν προσπάθεια να μείνουν έγκυες κάνουν μόνες τους τεστ εγκυμοσύνης και ελπίζουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η επιβεβαίωση μιας εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει επίσης με έναν υπέρηχο.

Πώς λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν την χοριακή γοναδοτροπίνη στο σώμα. Η χοριακή γοναδοτροπίνη μπορεί να ανιχνευθεί στα ούρα ή στο αίμα. Ωστόσο, χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε να συμβεί η συσσώρευσή της στο σώμα, και αυτό μπορεί να οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα όταν το τεστ γίνει πολύ νωρίς. Κάθε μέρα το σώμα παράγει περισσότερη hCG. Όσο περνούν οι εβδομάδες, τα επίπεδα της hCG θα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση στο σώμα, και έτσι είναι πολύ πιο πιθανό το τεστ εγκυμοσύνης να είναι θετικό.

Τα τεστ εγκυμοσύνης λειτουργούν μέσω της ανίχνευσης των επιπέδων της hCG στα ούρα ή στο αίμα. Στα τεστ ούρων , υπάρχει ένα κομμάτι χαρτιού που ανιχνεύει την hCG. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι το "+", δύο γραμμές ή ακόμη και η λέξη έγκυος. Τα διαφορετικά τεστ δείχνουν με διαφορετικό τρόπο τα αποτελέσματα. Το κάθε τεστ έχει τις δικές του οδηγίες, που πρέπει μια γυναίκα να διαβάζει με προσοχή. Στο τεστ υπάρχει ένα παράθυρο ελέγχου που δείχνει ότι το τεστ λειτουργεί. Κάθε τεστ έχει το δικό του χρόνο.

Τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι

Συνήθως τα τεστ εγκυμοσύνης για το σπίτι, είναι τεστ ούρων που ανιχνεύουν την hCG. Σύμφωνα με τις μελέτες είναι 99% αποτελεσματικά όταν κάποιος ακολουθεί ακριβώς τις οδηγίες. Έχουν περίπου  ίδια ακρίβεια με τα τεστ ούρων που κάνει ένας γιατρός στο ιατρείο. Αυτά τα τεστ είναι διαθέσιμα σε όλα τα φαρμακεία και δεν χρειάζονται συνταγή.

Στα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται στο σπίτι, τυπικά χρειάζονται μερικές σταγόνες ούρων πάνω στην ταινία/χαρτί. Το συγκεκριμένο κομμάτι χαρτιού είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να ανιχνεύει την hCG. Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν την hCG περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα κάνει το τεστ λίγες μέρες μετά την καθυστέρηση τότε έχει πολλές πιθανότητες το αποτέλεσμα να είναι ψευδώς αρνητικό.

Μια γυναίκα που θέλει να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι καλό είναι να έχει στο μυαλό της τα εξής:

 • Να χρησιμοποιεί τα πρώτα πρωινά ούρα, αν αυτό είναι δυνατό. Αυτή τη στιγμή της ημέρας τα επίπεδα της hCG είναι υψηλότερα και μπορούν να ανιχνευτούν πιο εύκολα. Αν το τεστ γίνει κάποια άλλη στιγμή της ημέρας, καλό είναι τα ούρα να έχουν μείνει στην κύστη της τουλάχιστον 4 ώρες.
 • Να μην πίνει πολλά υγρά πριν από το τεστ εγκυμοσύνης. Διαφορετικά αυξάνεται ο όγκος των ούρων.
 • Να διαβάζει τις οδηγίες για κάθε τεστ πριν το κάνει και να ακολουθεί με ακρίβεια τα βήματα.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να κάνει τεστ εγκυμοσύνης;

Αν μια γυναίκα πιστεύει ότι είναι έγκυος, είναι μια καλή ιδέα να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης για να βεβαιωθεί. Αν είναι έγκυος θα πρέπει να επισκεφτεί το γυναικολόγο της για να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Τα διαφορετικά τεστ εγκυμοσύνης διαφέρουν στο πόσο νωρίς ανιχνεύουν μια εγκυμοσύνη. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί ένα τεστ να είναι θετικό ακόμη και 10 μέρες μετά τη σύλληψη. Για να είναι πιο ακριβή τα αποτελέσματα, καλό είναι να περιμένετε μέχρι την ημέρα της περιόδου. Αν μια γυναίκα κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης πολύ νωρίς μπορεί τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά ακόμη και αν είναι έγκυος. Αν κάνετε ένα τεστ και βγει αρνητικό αλλά έχετε καθυστέρηση, τότε καλό είναι να κάνετε ένα ακόμη τεστ ή να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των τεστ εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν αρκετά οφέλη των τεστ εγκυμοσύνης και περιλαμβάνουν:

 • Δεν έχουν μεγάλο κόστος.
 • Είναι εύκολα στη χρήση.
 • Δίνουν γρήγορα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν 97-99% ακρίβεια όταν η χρήση τους γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες. Φυσικά, μπορεί ένα τεστ να βγει ψευδώς αρνητικό στα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης.

Όλα τα τεστ εγκυμοσύνης λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο;

Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης είναι αξιόπιστα (Clearblue, Predictor, Self Clear, IQ) . Αν και η ακριβής μέθοδος μπορεί να διαφέρει από τεστ σε τεστ, όλα ανιχνεύουν την hCG στο σώμα. Μερικά τεστ ανιχνεύουν την ορμόνη στα ούρα και άλλα στο αίμα. Τα τεστ εγκυμοσύνης που κάνουν οι γυναίκες στο σπίτι μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές στην ευαισθησία. Κάποια μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα από άλλα και να ανιχνεύουν την hCG πολύ νωρίτερα.

Πόσο νωρίς μπορεί να είναι έγκυρο ένα τεστ εγκυμοσύνης;

Κάποια τεστ εγκυμοσύνης δεν μπορούν να ανιχνεύουν την hCG στα ούρα μέχρι την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

Η εγκυμοσύνη είναι πραγματικά ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή κάθε γυναίκας. Όταν μια γυναίκα γνωρίζει από νωρίς για μια πιθανή εγκυμοσύνη τότε μπορεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις, όπως το να αλλάξει κάποιες συνήθειες και να κάνει πιο υγιεινές επιλογές. Με αυτό τον τρόπο φροντίζει την υγεία του εαυτού της και του μωρού της.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι;

Τα τεστ εγκυμοσύνης εμφανίζουν ευαισθησία στην hCG. Τα περισσότερα έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται 1-2 εβδομάδες μετά την καθυστέρηση. Γενικά, τα βήματα που μπορεί να ακολουθεί μια γυναίκα περιλαμβάνουν:

 • Συλλογή των ούρων σε έναν ουροσυλλέκτη και την τοποθέτηση της δοκιμαστικής ταινίας στα ούρα. Εναλλακτικά, κάποιες ταινίες μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τη ροή των ούρων.
 • Για την βελτίωση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται τα πρώτα πρωινά ούρα, τα οποία είναι συμπυκνωμένα και περιέχουν υψηλότερα ποσοστά της hCG.
 • Τα περισσότερα τεστ δείχνουν την παρουσία της hCG με την εμφάνιση μιας γραμμής ή τελείας.
 • Τα αποτελέσματα είναι γρήγορα και χρειάζονται λίγα λεπτά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 • Τα περισσότερα τεστ έχουν και μια δεύτερη ταινία, η οποία επιτρέπει την επανάληψη του τεστ αργότερα.

Θετικά αποτελέσματα

Αν το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό ( χωρίς να έχει σημασία το πόσο αμυδρή είναι η γραμμή ή η τελεία), πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σας για να επιβεβαιώσετε τα αποτελέσματα με μια εξέταση αίματος. Φυσικά, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι ένα τεστ μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό ή ψευδώς θετικό.

Ψευδώς θετικό: αν και αυτό είναι μια σπάνια περίπτωση, μπορεί να συμβεί αν έχετε αίμα στα ούρα. Συγκεκριμένα φάρμακα (ηρεμιστικά, υπνωτικά και φάρμακα για την γονιμότητα) μπορεί να έχουν αυτή την παρενέργεια. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στα ψευδώς θετικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν:

 • βρωμιά στο κύπελλο συλλογής ούρων ( υπολείμματα απορρυπαντικού μπορεί να οδηγούν σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα)
 • ελαττωματικό τεστ εγκυμοσύνης (για παράδειγμα μπορεί να είναι σπασμένο)
 • πρόσφατη γέννα ή αποβολή, επειδή στο αίμα και στα ούρα της γυναίκας υπάρχει ανιχνεύσιμη η hCG μερικές εβδομάδες αργότερα
 • όγκος στις ωοθήκες ή άλλες καταστάσεις που οδηγούν στην παραγωγή της hCG.

Αρνητικά αποτελέσματα

Αν το τεστ εγκυμοσύνης είναι αρνητικό, τότε δεν υπάρχει εγκυμοσύνη αλλά ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιθανό αν:

 • δεν έχετε ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες χρήσης
 • το τεστ έχει λήξει
 • έχετε κάνει το τεστ πολύ νωρίς
 • τα ούρα είναι αραιωμένα
 • παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα

Αν υποπτεύεστε ότι είστε έγκυος, τότε καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για να επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν φάρμακα που επηρεάζουν τα αποτελέσματα ενός τεστ εγκυμοσύνης;

Για τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης, οι φαρμακευτικές αγωγές δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά και το αλκοόλ δεν έχουν επίδραση στα αποτελέσματα του τεστ. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ένα τεστ βγαίνει ψευδώς αρνητικό είναι επειδή μπορεί να γίνει πολύ νωρίς ή να μην ακολουθεί κάποιος προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

Ωστόσο, τα φάρμακα γονιμότητας αποτελούν εξαίρεση. Αυτά τα φάρμακα μπορεί μερικές φορές να προκαλούν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αν μια γυναίκα λαμβάνει φάρμακα για την γονιμότητα, καλό είναι να μιλά με το γιατρό της και να κάνει εκεί ένα τεστ.

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία

Για κάθε γυναίκα η εγκυμοσύνη είναι ένα μοναδικό γεγονός. Ειδικά, για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εγκυμοσύνη. Στις μέρες μας, το άγχος της καθημερινότητας μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για μια εγκυμοσύνη και να συμβάλλει στην υπογονιμότητα. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί να μάθουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το άγχος και να μην τις κατακλύζει. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα να βρει την ισορροπία στη ζωή της και να χαρεί την μοναδική περίοδο της εγκυμοσύνης.