Κάνε το Τεστ
απώλεια μαλλιών τριχόπτωση, φαλάκρα, αραίωση μαλλιών, αιτίες απώλειας μαλλιών, αιτίες αραίωσης μαλλιών, ορμονικές ανισορροπίες και απώλεια μαλλιών, προβλήματα υγείας και απώλεια μαλλιών, άγχος και απώλεια μαλλιών, θεραπεία για την απώλεια μαλλιών, πρόληψη απώλειας μαλλιών, πρόληψη αραίωσης μαλλιών

Απώλεια μαλλιών – Τριχόπτωση – Αιτίες

Απώλεια μαλλιών - Τριχόπτωση - Αιτίες

Η απώλεια μαλλιών, όπως η φαλάκρα ή η αισθητή αραίωση στα μαλλιά, μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Κάποιες φορές η απώλεια μαλλιών είναι μια παρενέργεια ενός προβλήματος υγείας που χρήζει θεραπείας. Έτσι, η κατάσταση υποχωρεί με την κατάλληλη αντιμετώπιση του υποκείμενου θέματος υγείας. Αν ένα άτομο έχει σοβαρή αραίωση στα μαλλιά του είναι ανάγκη να επισκεφτεί το δερματολόγο του για να εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος. Ποιες όμως είναι οι αιτίες που οδηγούν στην απώλεια μαλλιών;

1. Άγχος και Θλίψη

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα έντονου άγχους (όπως για παράδειγμα μετά τη διάγνωση μιας σοβαρής νόσου ή οικονομικών προβλημάτων) ή ψυχοπιεστικών γεγονότων.

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει καταστάσεις που του αλλάζουν τη ζωή,  όπως ένα διαζύγιο ή ένας χωρισμός, τα οικονομικά προβλήματα, ο θάνατος ενός αγαπημένου του προσώπου (πένθος), αυτό το έντονο συναισθηματικό στρες μπορεί να παρεμβαίνει στο φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης της τρίχας. Τα συναισθηματικά τραύματα μπορεί να προκαλούν τελογενή τριχόπτωση (τριχόρροια). Συνήθως, αυτή η απώλεια μαλλιών είναι προσωρινή και μετά την υποχώρηση του στρες τα μαλλιά αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Η απώλεια μαλλιών μετά από ένα ψυχοπιεστικό γεγονός συμβαίνει μέσα σε 3-6 μήνες. Για την ενίσχυση των μαλλιών καλό είναι να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας για να σας προτείνει κατάλληλες θεραπείες ή τον ψυχίατρό σας για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

2.Τριχοτιλλομανία

Καθώς το στρες μπορεί να προκαλεί ξαφνική απώλεια μαλλιών, το σοβαρό στρες μπορεί να έχει σχέση με την τριτοτιλλομανία (τράβηγμα των μαλλιών). Η τριχοτιλλομανία είναι μια διαταραχή που έχει σχέση με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και άλλες διαταραχές άγχους.

Εκτός από το καταναγκαστικό τράβηγμα των μαλλιών, άλλα σημάδια της τριχοτιλλομανίας περιλαμβάνουν την αίσθηση ανακούφισης ή ευχαρίστησης όταν κάποιος τραβάει τα μαλλιά του. Συνήθως , η τριχοτιλλομανία εμφανίζεται ανάμεσα στα 10-13 έτη, αλλά αν και αποτελεί χρόνιο πρόβλημα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά και η ψυχοθεραπεία. Η τριχοτιλλομανία είναι μια απόκριση στο στρες.

3. Αυτοάνοσα νοσήματα

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μόνο ένα από τα πολλά αυτοάνοσα νοσήματα που προκαλούν απώλεια μαλλιών. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ο λύκος είναι δύο παραδείγματα αυτοάνοσων νοσημάτων που προκαλούν απώλεια μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση η απώλεια μαλλιών μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη, κάποιες φορές είναι μόνιμη. Αλλά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την εμφύτευση μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί η απώλεια μαλλιών.

4. Φάρμακα

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι παρενέργεια πολλών φαρμακευτικών αγωγών που λαμβάνουμε για απλά θέματα υγείας.

Τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιφλεγμονώδη, και οι β-αναστολείς μπορεί να οδηγούν στην αραίωση των μαλλιών. Επίσης η βιταμίνη Α και τα ρετινοειδή μπορεί να προκαλούν απώλεια μαλλιών. Κάποιες χημειοθεραπείες για τον καρκίνο είναι γνωστό ότι προκαλούν την απώλεια μαλλιών.

Όπως τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά μετά την χημειοθεραπεία, το ίδιο συμβαίνει αν κάποιος διακόψει την φαρμακευτική αγωγή που του προκαλεί την απώλεια μαλλιών. Φυσικά, δεν πρέπει κανείς να σταματά την φαρμακευτική αγωγή χωρίς την συμβουλή του γιατρού του.

5. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να οδηγεί στην απώλεια μαλλιών. Παραδείγματα βιταμινών που η έλλειψη τους προκαλεί απώλεια μαλλιών είναι η βιοτίνη, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τα παίρνουμε από την διατροφή μας για αυτό είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση έλλειψης βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων.

Τα λιπαρά ψάρια, τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής επειδή αν το παρακάνετε με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε, τότε μπορεί να χάνετε περισσότερα μαλλιά.

απωλεια μαλλιων τριχοπτωση αιτιεσ αιτια

6. Ορμονικές ανισορροπίες

Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων  και οι ορμονικές ανισορροπίες είναι η πιο συχνή αιτία απώλειας μαλλιών και η κατάσταση είναι γνωστή ως ανδρογενετική αλωπεκία.

Στις γυναίκες, τα ανδρογόνα μπορεί να αποδυναμώνουν τα τριχοθυλάκια, και επίσης να προκαλούν απώλεια των μαλλιών. Η ευαισθησία στα ανδρογόνα μπορεί να είναι μεγαλύτερη στη διάρκεια περιόδων που υπάρχουν αλλαγές στα οιστρογόνα, όπως όταν μια γυναίκα λαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια ή είναι στην εμμηνόπαυση.

Η φαλάκρα στους άνδρες έχει σχέση με τα αυξημένα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης. Η διυδροτεστοστερόνη όχι μόνο παρεμποδίζει την ανάπτυξη της τρίχας, αλλά επίσης μειώνει τη διάρκεια ζωής της τρίχας.

Επίσης, υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν απώλεια μαλλιών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, ο καρκίνος του προστάτη, και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

7. Παθήσεις του θυρεοειδή

Άλλα ορμονικά θέματα που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών, είναι οι παθήσεις του θυρεοειδή. Ο υπολειτουργικός θυρεοειδής (μια κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός) ή ο υπερλειτουργικός θυρεοειδής (μια κατάσταση γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να οδηγεί στην απώλεια μαλλιών λόγω της ορμονικής ανισορροπίας. Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή αδένα, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (νόσος Χασιμότο) επίσης συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

Οι ορμόνες του θυρεοειδή ρυθμίζουν σχεδόν κάθε λειτουργία στον οργανισμό μας, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης των μαλλιών. Η κατάλληλη θεραπεία για τον έλεγχο των παθήσεων του θυρεοειδή μπορεί να σταματά την απώλεια των μαλλιών.

8. Εγκυμοσύνη

Η διακύμανση των ορμονών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγεί στην απώλεια μαλλιών.

Η απώλεια των μαλλιών μετά τον τοκετό επηρεάζει το 40-50% των γυναικών. Τα επίπεδα των οιστρογόνων φτάνουν στα ύψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που μπορεί να επηρεάζει τον κύκλο ζωής των μαλλιών. Αυτή τη χρονική περίοδο οι γυναίκες μπορεί να χάνουν πολύ περισσότερα μαλλιά.

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων επανέρχονται μετά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες μπορεί να παρατηρούν τότε μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο πολλές μαμάδες μετά τον τοκετό να παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο λεπτά.

Όσο το υπόλοιπο σώμα αναρρώνει, το ίδιο συμβαίνει και με τους θύλακες της τρίχας. Η απώλεια μαλλιών είναι κάτι προσωρινό, τα μαλλιά θα μεγαλώσουν ξανά. Αν και η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτραπεί, μπορεί μια γυναίκα να περιορίσει το πρόβλημα με την φροντίδα των μαλλιών και την λήψη των κατάλληλων βιταμινών.

Θεραπείες για την απώλεια μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών που είναι αποτέλεσμα της τελογενούς τριχόπτωσης (τριχόρροια) ή παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής συνήθως δεν απαιτεί άλλη θεραπεία εκτός από τη διακοπή του φαρμάκου που προκαλεί το πρόβλημα. Ο περιορισμός του τραυματισμού ή της έκθεσης σε χημικές ουσίες (όπως οι συσκευές με θερμότητα, οι βαφές μαλλιών) περιορίζουν την απώλεια μαλλιών. Η απώλεια μαλλιών λόγω κακής διατροφής μπορεί να αντιστραφεί με την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής. Οι μύκητες στο τριχωτό της κεφαλής απαιτούν 6-12 εβδομάδες θεραπείας και η  χρήση κατάλληλων σαμπουάν. Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή.

Πρόληψη της απώλειας μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να περιοριστεί με κάποια απλά βήματα όπως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η φροντίδα των μαλλιών, η αλλαγή των φαρμακευτικών αγωγών που την προκαλούν και η διαχείριση του άγχους. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά στην αναγνώριση των αιτιών του άγχους και στην εκμάθηση υγιών τρόπων για την αντιμετώπισή του. Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ συμβάλλουν στην αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους.