Κάνε το Τεστ
τριχοτιλλομανία, τι είναι η τριχοτιλλομανία, παιδια, συμπτώματα τριχοτιλλομανίας, διάγνωση τριχοτιλλομανίας, θεραπεία τριχοτιλλομανίας, τριχοπίλημα

Τριχοτιλλομανία

Τριχοτιλλομανία

Η τριχοτιλλομανία είναι μια ψυχική διαταραχή που αφορά την ανεξέλεγκτη, εμμονική επιθυμία να τραβάει κάποιος τα μαλλιά του. Το τράβηγμα των μαλλιών από το κεφάλι είναι κάτι σύνηθες, αλλά μερικοί ασθενείς μπορεί να τραβούν τις τρίχες και από άλλα σημεία στο σώμα, όπως τις βλεφαρίδες, τα φρύδια, τις τρίχες στα χέρια και στα πόδια. Αφορά τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά, καθώς συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Τριχοτιλλομανία και παιδιά

Μερικές φορές, τα παιδιά με τριχοτιλλομανία δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν ασυνείδητα, μέχρι αυτή η κατάσταση να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να βλέπει τηλεόραση και μετά να βλέπει τον καναπέ γεμάτο με τρίχες. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως αυτόματη τριχοτιλλομανία, δηλαδή γίνεται χωρίς την προσοχή του ατόμου (ασυνείδητα).

Άλλα παιδιά με τριχοτιλλομανία έχουν επίγνωση για το τι κάνουν. Τραβούν τις τρίχες τους επειδή έτσι "νιώθουν καλύτερα". Συχνά, περιμένουν να μείνουν μόνα τους πριν αρχίσουν να τραβάνε τα μαλλιά τους. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως εστιασμένη τριχοτιλλομανία.

Σχετική με την τριχοτιλλομανία είναι και η τριχοφαγία. Δηλαδή, ορισμένα παιδιά μπορεί ακόμα και να τρώνε τα μαλλιά τους, με αποτέλεσμα με την πάροδο μηνών να σχηματίζεται στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο τριχοπίλημα, το οποίο χρειάζεται να αφαιρεθεί χειρουργικά για να αποφευχθεί η απόφραξη του εντέρου. Το συγκεκριμένο σύνδρομο ονομάζεται και σύνδρομο της Ραπουνζέλ, και χαρακτηρίζεται από την καταναγκαστική επιθυμία για τράβηγμα των μαλλιών και κατάποσης αυτών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχοτιλλομανίας;

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί μπορεί να έχει τριχοτιλλομανία περιλαμβάνουν:

 • Τριχόπτωση στη μία πλευρά του κεφαλιού
 • Ξαφνική απώλεια πολλών μαλλιών
 • Πολλά μαλλιά στο πάτωμα ή στο μαξιλάρι στο δωμάτιο του παιδιού
 • Τα χέρια του παιδιού είναι πάντα συχνά στο κεφάλι
 • Τα παιδιά φορούν καπέλα επειδή δεν θέλουν οι άλλοι να δούνε τα κενά στο κεφάλι τους
 • Τα παιδιά κοιτούν συνεχώς τον καθρέφτη
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Ντροπή για την εμφάνισή τους ή επειδή δεν μπορούν να σταματήσουν να τραβούν τα μαλλιά τους

Η τριχοτιλλομανία συνήθως ξεκινά στην ηλικία των 12 ετών, αλλά μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση της τριχοτιλλομανίας;

Η διάγνωση της τριχοτιλλομανίας μπορεί να γίνει όταν ένα παιδί τραβά τα μαλλιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα και νιώθει αναστάτωση για αυτό. Για να γίνει η διάγνωση, πρέπει το παιδί να έχει κάνει προσπάθειες και να έχει αποτύχει να σταματήσει να τραβά τα μαλλιά του.

Φυσικά, πριν από τη διάγνωση γίνονται κάποιες εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων ιατρικών προβλημάτων που προκαλούν τριχόπτωση.

Η διάγνωση για την θεραπεία της τριχοτιλλομανίας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Την αναγνώριση της αιτίας για την απώλεια των μαλλιών.
 • Την ποσότητα των μαλλιών, που έχει χάσει ο ασθενής στη διάρκεια αυτής της κατάστασης.
 • Την διάγνωση άλλων ιατρικών θεμάτων υγείας που μπορεί να έχουν σχέση με την απώλεια των μαλλιών.
 • Τον αποκλεισμό πιθανών αιτιών για την απώλεια μαλλιών.

Φυσικά, μετά τη διάγνωση μπορούν οι ασθενείς να κάνουν πράγματα για την αντιμετώπιση της κατάσταση.

Τριχοτιλλομανία στα παιδιά - θεραπεία

Η κύρια θεραπεία για την τριχοτιλλομανία είναι η ψυχοθεραπεία, στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που δημιουργούν την επιθυμία να τραβούν τα μαλλιά τους. Επίσης, μαθαίνουν δεξιότητες για να αντικαταστήσουν αυτή την συνήθεια.

Μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όπως το να τραβάνε τα παιδιά τα μαλλιά τους μπορεί να αποτραπεί με τη βοήθεια βραχιολιών που κάνουν θόρυβο ή άλλων μικρών παιχνιδιών.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η κύρια θεραπεία για την τριχοτιλλομανία. Ωστόσο, μερικά παιδιά και ενήλικες μπορεί να ωφελούνται από τα αντικαταθλιπτικά ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν νέες δεξιότητες στην ψυχοθεραπεία, κυρίως πως να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να διαχειρίζονται το άγχος τους.

Ψυχοθεραπεία

Η τριχοτιλλομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλές διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας ο ασθενής μπορεί να αναγνωρίζει και να εξετάζει τις διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις που τον κάνουν να τραβά τα μαλλιά του.

Επίσης με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας μπορεί να γίνει αντιστροφή της συνήθειας. Αυτό μπορεί να γίνει καθώς το άτομο αρχίζει να αναγνωρίζει τα συμπτώματα και τις καταστάσεις που το κάνουν να τραβά τα μαλλιά του. Μέσω αυτής της διαδικασίας συμβαίνουν συμπεριφορικές αλλαγές.

Στην αρχή, ο ασθενής νιώθει δυσφορία όταν του λένε να σταματήσει να τραβά τα μαλλιά του. Ωστόσο, η αντιστροφή αυτής της συνήθειας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η αποσύνδεση, στην οποία ο ασθενής εκπαιδεύεται να κατευθύνει τα χέρια του σε άλλο σημείο του σώματος όταν θέλει να τραβήξει τα μαλλιά του.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά,  όχι μόνο η τριχοτιλλομανία, αλλά και σε άλλα θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη και τα ψυχικά τραύματα.

τριχοτιλλομανια παιδια θεραπεια, τριχοπίλημα, συνδρομο της ραπουνζελ

Φαρμακευτική αγωγή

Συγκεκριμένα φάρμακα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της τριχοτιλλομανία. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη έγκριση φαρμάκων συγκεκριμένα για τους ασθενείς με τριχοτιλλομανία.

Τα φάρμακα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών , όπως τα αντικαταθλιπτικά, ίσως να έχουν οφέλη για τους ασθενείς με τριχοτιλλομανία. Ένα άλλο επίσης φάρμακο που μπορεί να βοηθά στην τριχοτιλλομανία είναι η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ που επιδρά στους νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν την διάθεση. Ένα άλλο φάρμακο είναι ένα άτυπο αντιψυχωσικό, η ολανζαπίνη.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμη και αν κάποιος έχει συμπτώματα τριχοτιλλομανίας , δεν πρέπει να παίρνει φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού του. Ένας έμπειρος ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Υποστηρικτικό δίκτυο

Πολλοί ασθενείς με τριχοτιλλομανία αναφέρουν ότι τα περισσότερα επεισόδια συμβαίνουν όταν νιώθουν μοναξιά. Οι ομάδες υποστήριξης με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες, δίνουν κουράγιο στον ασθενή. Είναι πολύ σημαντικό η οικογένεια να είναι κοντά στον ασθενή ώστε να είναι πιο γρήγορη η ανάρρωση του.

Προετοιμασία της επίσκεψης στον ψυχίατρο

Η θεραπεία για την τριχοτιλλομανία μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν ένα άτομο συνειδητοποιεί ότι έχει ανάγκη την βοήθεια. Η αναζήτηση βοήθειας είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους με τριχοτιλλομανία.

Πρώτα από όλα, ο ασθενής πρέπει να προγραμματίσει μια επίσκεψη σε ένα γενικό γιατρό η δερματολόγο. Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καλό είναι να προγραμματίσει ένα ραντεβού με έναν ψυχίατρο.

Πριν την επίσκεψη στον ψυχοθεραπευτή, είναι σημαντικό να έχετε συγκεντρώσει κάποιες πληροφορίες που θέλετε να μοιραστείτε με το γιατρό :

 • Κάντε μια λίστα με τα συμπτώματα που έχετε. Τα συμπτώματα της τριχοτιλλομανίας ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στο τράβηγμα των μαλλιών. Μπορεί να περιλαμβάνουν άλλα σωματικά και ψυχολογικά σημάδια. Καταγράψτε όλα τα συμπτώματα που νιώθετε όταν αρχίζετε να τραβάτε τα μαλλιά σας. Επίσης καλό είναι να αναφέρετε όσα έχετε δοκιμάσει για να περιορίσετε το πρόβλημα και τι κάνει την κατάσταση χειρότερη.
 • Μπορείτε να κάνετε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τα συμπληρώματα και άλλες θεραπείες που έχετε κάνει για την τριχοτιλλομανία. Επίσης, καλό είναι να γράψετε για πόσο χρονικό διάστημα κάνατε θεραπεία.
 • Σημαντικές προσωπικές πληροφορίες, που μπορεί να περιλαμβάνουν το άγχος, και όλες τις καταστάσεις που σας πιέζουν ή οποιαδήποτε κληρονομική ψυχική διαταραχή που σας κάνει να τραβάτε τα μαλλιά σας.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να γράψετε όλες τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας, και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πώς θα γίνει η διάγνωση της κατάστασης;
 • Ποια είναι η αιτία πίσω από το πρόβλημά μου;
 • Ποιες είναι οι θεραπείες για την τριχοτιλλομανία;
 • Αν ξεκινήσω θεραπεία άμεσα, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δω αποτελέσματα;
 • Υπάρχουν άλλοι τρόποι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων εκτός από την ψυχοθεραπεία και την φαρμακευτική αγωγή;
 • Ποιες είναι οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής;

Φυσικά, μπορεί να θέλετε να κάνετε πολλές άλλες ερωτήσεις στο γιατρό σας για να έχετε μια εικόνα της κατάστασής σας.

Τι να περιμένω στην πρώτη συνεδρία με τον ψυχοθεραπευτή/ψυχίατρο;

Ο ψυχοθεραπευτής ή ο ψυχίατρος θα σας κάνει μια σειρά ερωτήσεων για να κατανοήσει ακριβώς την κατάσταση. Για αυτό καλό είναι να απαντάτε με ειλικρίνεια επειδή η θεραπεία σας θα βασιστεί σε αυτές τις απαντήσεις.

Οι ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει είναι:

 • Πότε ξεκινήσατε να τραβάτε τα μαλλιά σας για πρώτη φορά;
 • Ποιες καταστάσεις οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά;
 • Έχετε κάνει προσπάθεια να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια; Αν ναι, τι συνέβη;
 • Τραβάτε τα μαλλιά σας μόνο από το κεφάλι σας ή και από άλλα σημεία του σώματός σας;
 • Δαγκώνετε ή μασάτε τα μαλλιά σας και μετά τα καταπίνετε;
 • Αυτή η συνήθεια επηρεάζει τη δουλειά ή την κοινωνικής σας ζωή;

Οι απαντήσεις σας θα πρέπει να είναι ειλικρινείς καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην θεραπεία. Πολλές φορές είναι δύσκολο στους ανθρώπους να ανοιχτούν για θέματα που έχουν με τον εαυτό τους ή με την οικογένειά τους. Αλλά για το καλό σας , η ειλικρίνεια είναι το στοιχείο κλειδί για την θεραπεία σας.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχοτιλλομανίας 

Η τριχοτιλλομανία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά την προσωπική και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά στην αναγνώριση των βαθύτερων αιτιών της τριχοτιλλομανίας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.