Κάνε το Τεστ
Zyprexa, Ζυπρεξα, Ολανζαπινη, Zyprexa κριτικες, Zibrexa, Zuprexa, Ζυπρεχα

ZYPREXA – που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

ZYPREXA - ενδείξεις και παρενέργειες

Το ZYPREXA (ζυπρέξα) είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών (άτυπα αντιψυχωσικά) και αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα αντιψυχωσικά φάρμακα της παλαιότερης γενιάς. Η κύρια χρήση του Zyprexa (ολανζαπίνη, olanzapine) είναι στην θεραπεία της σχιζοφρένειας (ψυχωσική συνδρομή).

Ωστόσο το Zyprexa δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου, ανησυχίας, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής (σε μανιακό επεισόδιο και για την πρόληψη υποτροπών).

Λήψη Zyprexa

Κυκλοφορεί σε χάπια των Zyprexa 2.5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg και διασπειρόμενα δισκία των Zyprexa 5 mg, 10 mg, 15 mg και 20 mg. Επίσης υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή, των 10mg/ml.

Μορφή mg και ποσότητα Zyprexa Τιμή
Χάπια C.TAB ZYPREXA 2,5 MG BTx28 12,20 €
Χάπια C.TAB ZYPREXA 5 MG BTx28 23,39 €
Χάπια C.TAB ZYPREXA 10 MG BTx28 44,23 €
Χάπια C.TAB ZYPREXA 15 MG BTx28 64,64 €
Χάπια C.TAB ZYPREXA 20 MG BTx28 108,06 €
Διασπειρόμενα δίσκια ZYPREXA VELOTAB 5MG BTx28 24,33 €
Διασπειρόμενα δίσκια ZYPREXA VELOTAB 10MG BTx28 41,63 €
Διασπειρόμενα δίσκια ZYPREXA VELOTAB 15MG BTx28 62,14 €
Διασπειρόμενα δίσκια ZYPREXA VELOTAB  20MG BTx28 94,05 €
Ενέσεις ZYPREXA PD.INJ.SOL 10MG BTx1VIA 4,56 €

Δόση Zyprexa

Για το Zyprexa υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα αναλόγως την κατάσταση για την οποία συνταγογραφείται. Στη σχιζοφρένεια η δόση είναι συνήθως 10-20 mg, μία φορά την ημέρα, συνήθως βράδυ πριν τον ύπνο.

Το Zyprexa θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις ακριβείς οδηγίες του ψυχίατρου που σας παρακολουθεί, και ποτέ με βάση γνώμες και κριτικές μη-ειδικών.

Πληροφορίες συνοπτικά: ZYPREXA

Φάρμακο: ZYPREXA
Δραστική Ουσία: ΟΛΑΝΖΑΠΙΝΗ / Olanzapine
Συνήθης δόση: 5-20
Μέγιστη δόση: 30 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Σχιζοφρένεια, ψυχωσική συμπτωματολογία
Δευτερεύουσα χρήση: Κατάθλιψη Αϋπνία Διπολική διαταραχή
Γενόσημα φάρμακα: Zoxil,  Bloonis, Villamos Xoltiva, Olmyzem, Olansek

zyprexa, χαπια, ζυπρεξα, zuprexa, ζυπρεχα, ολανζαπινη, κριτικες, zibrexa

Αναλυτικές πληροφορίες Zyprexa

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το φύλλο οδηγιών του Zyprexa όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.spc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις

Παρενέργειες Zyprexa

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του Zyprexa είναι: υπνηλία, αύξηση σωματικού βάρους, ηωσινοφιλία, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων, γλυκοζουρία, αυξημένη όρεξη, ζάλη, ακαθησία, παρκινσονισμός, δυσκινησία, ορθοστατική υπόταση, αντιχολινεργικές επιδράσεις, παροδικές, ασυμπτωματικές αυξήσεις στα ηπατικά ένζυμα (τρανσαμινάσες), εξάνθημα, εξασθένιση, κόπωση και οίδημα. Σε μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει όψιμη δυσκινησία.

Τα άτυπα αντιψυχωσικά συμπεριλαμβανομένου του Zyprexa επηρεάζουν το μεταβολισμό (ειδικότερα της γλυκόζης, προκαλώντας αύξηση τριγλυκεριδίων, αντοχή ινσουλίνης και δυσλιπιδαιμία). Tο Zyprexa μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση βάρους για αυτό χρειάζεται τακτική παρακολούθηση. Η αύξηση βάρους παρατηρείται συχνά στους πάσχοντες από σχιζοφρένεια λόγω συν-νοσηρότητας, χρήσης αντιψυχωσικών (που είναι γνωστό ότι προκαλούν αύξηση βάρους), κακής διαχείρισης του τρόπου ζωής.

Το Zyprexa μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση της προλακτίνης (συνήθως ελαφριά αύξηση, συγκριτικά με τα άλλα αντιψυχωσικά φάρμακα).

Αντενδείξεις Zyprexa

Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα περιλαμβανομένου του Zyprexa πρέπει να παρακολουθούνται για σημεία και συμπτώματα υπεργλυκαιμίας (όπως πολυδιψία, πολυουρία, πολυφαγία και αδυναμία) και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (ή εκείνοι με παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη) θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.

Δεν συνιστάται η χορήγηση της ολανζαπίνης για τη θεραπεία ψύχωσης που σχετίζεται με αγωνιστή ντοπαμίνης σε ασθενείς με νόσο Parkinson.

Η ολανζαπίνη δεν αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία ασθενών με ψύχωση σχετιζόμενη με άνοια και/ή διαταραχές συμπεριφοράς και δεν συνιστάται η χρήση της, ειδικά σε αυτή την ομάδα ασθενών λόγω της αυξημένης θνησιμότητας και του κινδύνου εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Zyprexa;

To Zyprexa πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε, να διακόπτετε ή να τροποποιείτε τη δόση του Zyprexa μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κριτικές στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Γενόσημα φάρμακα: Zoxil, Bloonis, Villamos, Xoltiva, Olansek
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ζυπρεξα, zuprexa, zibrexa

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί του Zyprexa;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση/συμπτώματα για το οποίο κανείς παίρνει το Zyprexa.

Ασθενείς που έχουν ψυχωσικά συμπτώματα πρέπει να παίρνουν σταθερά (και πολλές φορές μακροχρόνια) αντιψυχωσική αγωγή (όπως Zyprexa, Abilify, Risperdal, κα).

Εάν το Zyprexa δίνεται επικουρικά (πχ σε κατάθλιψη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ψυχωσικά στοιχεία) ή με σκοπό τη διαχείριση του άγχους/ανησυχίας ή διαταραχών ύπνου (δυσκολία επέλευσης ύπνου, πρώιμη αφύπνιση, διακεκομμένος ύπνος) υπάρχουν άλλα ηπιότερα φάρμακα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς.