Κάνε το Τεστ
Travocort, Κρέμα, Τραβοκορτ, Αλοιφή, Ενδείξεις, Παρενέργειες

TRAVOCORT – αντιμυκητιασική κρέμα / Παρενέργειες

TRAVOCORT - ενδείξεις, χρήση και παρενέργειες

Η κρέμα TRAVOCORT (τραβοκορτ) είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο. Η κρέμα Travocort περιέχει δύο δραστικές ουσίες, τη νιτρική ισοκοναζόλη και την βαλεριανική διφθοριοκορτολόνη:

  • η νιτρική ισοκοναζόλη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αντιμυκητιασικά, και θεραπεύει μυκητιάσεις του δέρματος.
  • η βαλεριανική διφθοριοκορτολόνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) και καταστέλλει τη φλεγμονή του δέρματος με αποτέλεσμα να καταπραΰνει τις ενοχλήσεις, όπως τη φαγούρα, το κάψιμο και τον πόνο.

Η κρέμα Travocort χρησιμοποιείται για αρχική ή ενδιάμεση θεραπεία επιφανειακών λοιμώξεων του δέρματος που οφείλονται σε μύκητες, οι οποίες συνοδεύονται από έντονη φλεγμονή (κοκκίνισμα, πρήξιμο, πόνο) ή έκζεμα, π.χ. στις περιοχές των χεριών, των μεσοδακτυλίων διαστημάτων των ποδιών και στη βουβωνική και γεννητική χώρα.

Ενδείξεις Travocort

Η κρέμα Travocort χρησιμοποιείται σε επιφανειακές μυκητιάσεις του δέρματος.

Δοσολογία και χρήση Travocort

Η κρέμα Travocort εφαρμόζεται με μία ελαφρά επάλειψη δύο φορές ημερησίως στην πάσχουσα περιοχή του δέρματος.

Γενικά, το Travocort πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς επίδεση. Όταν εφαρμόζεται στεγανή επίδεση (π.χ. πάνες, επιδέσμοι), πρέπει να γίνεται σύσταση για καθαρισμό του δέρματος, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επιμόλυνση.

Να μη γίνεται χρήση της κρέμα Travocort (λόγω του τοπικού κορτικοστεροειδούς) πέραν των δύο εβδομάδων, χωρίς επανεξέταση από δερματολόγο.

Κατά την εφαρμογή στο πρόσωπο πρέπει να δίνεται προσοχή, ώστε η κρέμα Travocort να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια.

Η θεραπεία με την κρέμα Travocort πρέπει να σταματήσει μετά την υποχώρηση των φλεγμονωδών ή εκζεματικών καταστάσεων του δέρματος, το αργότερο μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας και η θεραπεία μπορεί να συνεχίζεται με ένα αντιμυκητιασικό σκεύασμα που δεν περιέχει γλυκοκορτικοειδή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτό συνιστάται κυρίως για τη βουβωνική και τη γεννητική χώρα.

Τακτικά μέτρα υγιεινής είναι απαραίτητα για την επιτυχή θεραπεία με κρέμα Travocort. Για την αποφυγή επιμολύνσεως, πρέπει:

  • να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση της κρέμας Travocort
  • τα ασπρόρουχα που χρησιμοποιείτε (προσόψια, πετσέτες, εσώρουχα κλπ. – κατά το δυνατόν βαμβακερά) να αλλάζονται καθημερινά και να πλένονται με καυτό νερό, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επιμόλυνση
  • σε μυκητίαση των ποδιών το μεσοδακτύλιο διάστημα πρέπει να το στεγνώνετε καλά,
  • σε μυκητίαση των ποδιών πρέπει οι κάλτσες να αλλάζονται καθημερινά

Αν έχετε επίσης μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ένα άλλο φάρμακο επιπλέον της κρέμας Travocort για την αντιμετώπιση αυτής της λοίμωξης.

travocort, κρεμα, τραβοκορτ, αλοιφη, ενδειξεις, παρενεργειες

Παρενέργειες Travocort

  • Οφθαλμικές παρενέργειες: θολή όραση, γλαύκωμα, καταρράκτης
  • Δερματικές παρενέργειες: ερεθισμός, κνησμός, ερύθημα, ξηρότητα, φλύκταινες, ραβδώσεις του δέρματος

Όπως και με άλλα γλυκοκορτικοειδή για τοπική εφαρμογή, μπορεί να εμφανιστούν οι ακόλουθες τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες (συχνότητα μη γνωστή): ατροφία του δέρματος, θυλακίτιδα στο σημείο εφαρμογής, υπερτρίχωση, τηλεαγγειεκτασίες περιστοματική δερματίτις, αποχρωματισμός του δέρματος, ακμή και / ή αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του σκευάσματος. Ενδέχεται να εμφανιστούν συστηματικές επιδράσεις λόγω της απορρόφησης, όταν εφαρμόζονται τοπικά σκευάσματα που περιέχουν γλυκοκορτικοειδή.

Αναλυτικές πληροφορίες Travocortspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, travocort κρεμα, τραβοκορτ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών της Travocort για το κοινό, και το SPC της Travocort όπου όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Τοπικές παρενέργειες μετά από μακροχρόνια τοπική χρήση: οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί με τα ισχυρά τοπικά κορτικοστεροειδή στις θέσεις εφαρμογής τους είναι:

  • Αίσθημα καύσου, κνησμός, ερεθισμός, ξηρότητα, θυλακίτιδα, υπομελάγχρωση, λέπτυνση του δέρματος, τηλεαγγειεκτασίες. Τροποποίηση της κλινικής εικόνας επί λανθασμένης χρήσης σε μυκητιάσεις ή ψώρα. Δευτεροπαθής λοίμωξη, τοπικές μικροβιακές λοιμώξεις (έναρξη λανθάνουσας λοίμωξης ή επιδείνωση εξελισσόμενης), μυκητιασικές λοιμώξεις, διευκόλυνση της έναρξης μολυσματικής τερμίνθου και οξυτενών κονδυλωμάτων. Αναστολή της επούλωσης τραυμάτων, ακμοειδή στοιχεία, φλυκταινίδια, θερινή ιδρώα, περιστοματική δερματίτις, εξάνθημα υπό μορφή ροδόχρου ακμής, υποτροπή φλυκταινώδους ψωρίασης επί διακοπής της θεραπείας (Rebound Phenomenon), ατροφία του δέρματος υπό μορφή ουλής, γραμμοειδείς ραβδώσεις, ευρυαγγείες, πορφυρικά εξανθήματα, ερύθημα διάχυτο, βλατιδο-φυσσαλιδώδη άτυπα εξανθήματα, αλλεργική υπερευαισθησία, τοπική υπερτρίχωση, αποχρωματισμός του δέρματος.

Αν εμφανιστούν συμπτώματα υπερευαισθησίας, θα πρέπει η χορήγηση να σταματήσει αμέσως. Οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι συνήθεις, αλλά μπορεί να εμφανισθούν συχνότερα με τη χρήση στεγανής επίδεσης ή μετά από μακροχρόνια τοπική χρήση.

Γενικές παρενέργειες μετά από μακροχρόνια τοπική χρήση: Καταστολή της λειτουργίας του φλοιο-επινεφριδικού άξονα, πτώση του επιπέδου της κορτιζόλης στο πλάσμα – σύνδρομο Cushing.

  • Παρατεταμένη και υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικούς ερεθισμούς και δερματική ατροφία, καθώς και σε κατασταλτική επίδραση στον φλοιό των επινεφριδίων οφειλόμενη σε αυξημένη απορρόφηση. Ο ερεθισμός του δέρματος και η δράση στον φλοιό των επινεφριδίων είναι αναστρέψιμα με τη διακοπή της θεραπείας, αλλά η δερματική ατροφία μπορεί να παραμείνει. 

Λόγω των παρενεργειών από πιθανή απορρόφηση, απαιτείται προσοχή όταν εφαρμόζεται σε μεγάλες επιφάνειες δέρματος ή για παρατεταμένη χορήγηση, ιδιαίτερα στα παιδιά, σε εγκύους, σε ασθενείς με βαριές νεφροπάθειες, με αιμορραγική διάθεση και σε επικείμενους εμβολιασμούς.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση Travocort

Εφαρμογή των τοπικών γλυκοκορτικοειδών σε μεγάλες επιφάνειες του σώματος ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα με επίδεση, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο συστηματικών παρενεργειών. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια θεραπεία με τοπικά κορτικοστεροειδή για την αποφυγή αλλαγών στο δέρμα.

Ενδέχεται να αναφερθούν οπτικές διαταραχές τόσο με τη συστηματική όσο και με την τοπική χρήση κορτικοστεροειδών. Εάν ένας ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα, όπως θολή όραση ή άλλες οπτικές διαταραχές, τότε θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο παραπομπής του ασθενούς σε οφθαλμίατρο για την αξιολόγηση των πιθανών αιτιών που ενδέχεται να περιλαμβάνουν καταρράκτη, γλαύκωμα ή σπάνιες ασθένειες, όπως κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια και που έχουν αναφερθεί μετά τη χρήση συστηματικών και τοπικών κορτικοστεροειδών.

Όπως είναι γνωστό από τα συστηματικά γλυκοκορτικοειδή, ενδέχεται να αναπτυχθεί γλαύκωμα και από τη χρήση τοπικών γλυκοκορτικοειδών (π.χ. όταν χρησιμοποιούνται σε μεγάλη δόση ή με εκτεταμένη εφαρμογή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ή με επίδεση ή με εφαρμογή στο δέρμα γύρω από τα μάτια). Αν γίνει τοπική χρήση στο πρόσωπο, χρειάζεται προσοχή, ώστε το φάρμακο να μην έρθει σε επαφή με τον οφθαλμό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν το φάρμακο εφαρμόζεται στο πρόσωπο, καθώς το δέρμα στο πρόσωπο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, και οι τοπικές παρενέργειες είναι πιο πιθανές. Μακροχρόνια θεραπεία με τοπικά κορτικοστεροειδή δεν πρέπει να πραγματοποιείται στο πρόσωπο για να αποφευχθούν αλλαγές στο δέρμα.

Στην ψωρίαση, τα τοπικά κορτικοστεροειδή πρέπει να χορηγούνται με φειδώ και με επίβλεψη ειδικού, διότι πέραν της προσωρινής ωφέλειας, μακροχρονίως και μετά τη διακοπή της θεραπείας, υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της νόσου.

Λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών από πιθανή απορρόφηση, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε μεγάλες επιφάνειες δέρματος (πάνω από το 10% της επιφάνειας του σώματος) και/ή με αποφρακτική επίδεση (επιδέσμους κ.λπ.), ή σε παρατεταμένη χορήγηση, ιδιαίτερα σε παιδιά, σε εγκύους, σε ασθενείς με βαριές νεφροπάθειες, με αιμορραγική διάθεση και σε επικείμενους εμβολιασμούς.

Μπορεί να παρουσιαστεί φαινόμενο επανεμφάνισης των συμπτωμάτων μετά τη διακοπή της θεραπείας. Τα σκευάσματα με κορτικοστεροειδή μπορεί να αλλάξουν την κλινική εικόνα κάποιων δερματοπαθειών και να δυσχεράνουν τη σαφή διάγνωση.

Αντενδείξεις Travocort 

Η κρέμα Travocort δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εάν υπάρχουν στην περιοχή εφαρμογής φυματιώδεις ή συφιλιδικές εξεργασίες, ιώσεις (π.χ. ανεμοβλογιά, απλός έρπης, έρπης ζωστήρ), ροδόχρους ακμή, κοινή ακμή, περιστοματική δερματίτιδα, πρωτογενείς διαπυητικές δερματικές μολύνσεις, ατροφικό ή λεπτό δέρμα, άτονα έλκη, πληγές και δερματικές αντιδράσεις μετά από εμβολιασμό.

Επίσης, τα τοπικά σκευάσματα κορτικοστεροειδών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εγκαύματα, επειδή παρεμποδίζουν την επούλωση.

Η κρέμα Travocort δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τους βλεννογόνους, συμπεριλαμβανομένου του βλεννογόνου των οφθαλμών.

Άλλα παρόμοια φάρμακα με την κρέμα Travocort:
Συχνά ορθογραφικά λάθη: τραβοκορτ

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, της αντιμετώπισης επαναλαμβανόμενων δερματικών λοιμώξεων, καθώς και την αντιμετώπιση του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.