Κάνε το Τεστ
zoxil, ζοξιλ, ολανζαπινη

ZOXIL- που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

ZOXIL - δράση και παρενέργειες

Το ZOXIL (ζοξίλ) είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών (άτυπα αντιψυχωσικά) και αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα αντιψυχωσικά φάρμακα της παλαιότερης γενιάς. Η κύρια χρήση του Zoxil (ολανζαπίνη, olanzapine) είναι στην θεραπεία της σχιζοφρένειας (ψυχωσική συνδρομή).

Ωστόσο το Zoxil δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για την αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου, ανησυχίας, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής (σε μανιακό επεισόδιο και για την πρόληψη υποτροπών).

Λήψη Zoxil

Κυκλοφορεί σε χάπια των Zoxil 2.5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg και διασπειρόμενα δισκία των Zoxil  5 mg, 10 mg, 15 mg και 20 mg. Επίσης υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή, των 10mg/ml.

Μορφή mg & ποσότητα ZOXIL Τιμή
Χάπια ZOXIL F.C.TAB 5MG BTx28 15,21 €
Χάπια ZOXIL F.C.TAB 10MG BTx28 28,75 €
Χάπια ZOXIL F.C.TAB 15MG BTx28 45,52 €
Χάπια ZOXIL F.C.TAB 20MG BTx28 70,24 €

Δόση Zoxil

Για το Zoxil υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα αναλόγως την κατάσταση για την οποία συνταγογραφείται. Στη σχιζοφρένεια η δόση είναι συνήθως 10-20mg, μία φορά την ημέρα, συνήθως βράδυ.

Το Zoxil θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

zoxil χαπια, ζοξιλ

Πληροφορίες συνοπτικά: ZOXIL

Φάρμακο: ZOXIL
Δραστική Ουσία: ΟΛΑΝΖΑΠΙΝΗ / Olanzapine
Συνήθης δόση: 5-20
Μέγιστη δόση: 30 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Ως αντιψυχωσικό, σχιζοφρένεια
Δευτερεύουσα χρήση: Κατάθλιψη Αϋπνία Διπολική διαταραχή
Πρωτότυπο φάρμακο: Zyprexa

Παρενέργειες Zoxil

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του Zoxil είναι: υπνηλία, αύξηση σωματικού βάρους, ηωσινοφιλία, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων, γλυκοζουρία, αυξημένη όρεξη, ζάλη, ακαθησία, παρκινσονισμός, δυσκινησία, ορθοστατική υπόταση, αντιχολινεργικές επιδράσεις, παροδικές, ασυμπτωματικές αυξήσεις στα ηπατικά ένζυμα (τρανσαμινάσες), εξάνθημα, εξασθένιση, κόπωση και οίδημα. Σε μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει όψιμη δυσκινησία.

Τα άτυπα αντιψυχωσικά συμπεριλαμβανομένου του Zoxil επηρεάζουν το μεταβολισμό (ειδικότερα της γλυκόζης, προκαλώντας αύξηση τριγλυκεριδίων, αντοχή ινσουλίνης και δυσλιπιδαιμία). Tο Zoxil μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση βάρους για αυτό χρειάζεται τακτική παρακολούθηση. Η αύξηση βάρους παρατηρείται συχνά στους πάσχοντες από σχιζοφρένεια λόγω συν-νοσηρότητας, χρήσης αντιψυχωσικών (που είναι γνωστό ότι προκαλούν αύξηση βάρους), κακής διαχείρισης του τρόπου ζωής.

Το Zoxil μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση της προλακτίνης (συνήθως ελαφριά αύξηση, συγκριτικά με τα άλλα αντιψυχωσικά φάρμακα).

Αντενδείξεις Zoxil

Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα περιλαμβανομένου του Zoxil πρέπει να παρακολουθούνται για σημεία και συμπτώματα υπεργλυκαιμίας (όπως πολυδιψία, πολυουρία, πολυφαγία και αδυναμία) και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (ή εκείνοι με παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη) θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.

Δεν συνιστάται η χορήγηση της ολανζαπίνης για τη θεραπεία ψύχωσης που σχετίζεται με αγωνιστή ντοπαμίνης σε ασθενείς με νόσο Parkinson.

Η ολανζαπίνη δεν αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία ασθενών με ψύχωση σχετιζόμενη με άνοια και/ή διαταραχές συμπεριφοράς και δεν συνιστάται η χρήση της, ειδικά σε αυτή την ομάδα ασθενών λόγω της αυξημένης θνησιμότητας και του κινδύνου εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γενόσημα φάρμακα: Bloonis, Villamos, Xoltiva, Olansek
Συχνά ορθογραφικά λάθη: ζοξιλ.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί του Zoxil;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση/συμπτώματα για το οποίο κανείς παίρνει το Zoxil.

Ασθενείς που έχουν ψυχωσικά συμπτώματα πρέπει να παίρνουν σταθερά (και πολλές φορές μακροχρόνια) αντιψυχωσική αγωγή (όπως Abilify, Risperdal, κα).

Εάν το Zoxil  δίνεται επικουρικά (πχ σε κατάθλιψη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ψυχωσικά στοιχεία) ή με σκοπό τη διαχείριση του άγχους/ανησυχίας ή διαταραχών ύπνου (δυσκολία επέλευσης ύπνου, πρώιμη αφύπνιση, διακεκομμένος ύπνος) υπάρχουν άλλα ηπιότερα φάρμακα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, είτε φυσικές εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.