Κάνε το Τεστ
ρετινόλη, ρετινόλη και δέρμα, οφέλη ρετινόλης στο δέρμα, παρενέργειες ρετινόλης, οφέλη ρετινόλης, χρήσεις ρετινόλης

Ρετινόλη

Ρετινόλη

Τα τελευταία χρόνια, η ρετινόλη έχει γίνει αρκετά δημοφιλής και αποτελεί βασικό βήμα στη νυχτερινή περιποίηση του δέρματος. Η ρετινόλη έχει πολλά οφέλη στο δέρμα. Ποια είναι όμως ακριβώς η δράση της ρετινόλης;

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι ένα συνθετικό παράγωγο της βιταμίνης Α αλλά ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των ρετινοειδών. Η τοπική εφαρμογή της ρετινόλης οδηγεί στη μετατροπή της σε ρετινοϊκό οξύ με τη βοήθεια των ενζύμων του δέρματος. Καθώς το ρετινοϊκό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά είναι πιο δυνατό από τις κρέμες ή τους ορούς ρετινόλης, επειδή δεν μεταβάλλεται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου.

Η ρετινόλη πήρε έγκριση το 1970 για χρήση σε ασθενείς με ακμή. Συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων και προλαμβάνει την μεγέθυνση των πόρων. Επίσης καταπολεμά τα σημάδια, καθώς βελτιώνει τη διείσδυση των προϊόντων περιποίησης στο δέρμα. Επιπλέον, ενισχύει την βραδινή ρουτίνα περιποίησης για μέγιστα αποτελέσματα.

Η ρετινόλη υπάρχει σε πολλά διαφορετικά προϊόντα ομορφιά και περιποίησης. Επίσης πολλές θεραπείες ρετινόλης μπορούν να γίνουν στο ιατρείο του δερματολόγου σας. Η ρετινόλη κάνει το δέρμα πιο απαλό και λαμπερό. Επίσης μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες ,καθώς συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου.

Τι είναι τα ρετινοειδή;

Τα ρετινοειδή είναι ένας όρος που καλύπτει τη ρετινόλη και το ρετινοϊκό οξύ. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ρετινοειδών , η παλμιτική ρετινόλη, η ρετιναλδεΰδη και η ρετινόλη. Πιο ισχυρά ρετινοειδή είναι η τρετινοΐνη και η ταραζοτένη. Η ταραζοτένη είναι το πιο ισχυρό ρετινοειδές.

Πώς λειτουργεί η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι ένας τύπος ρετινοειδούς, που προκύπτει από τη βιταμίνη Α. Δεν απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, όπως κάνουν πολλά άλλα προϊόντα για το ώριμο δέρμα. Αντίθετα, τα μικρά μόρια της ρετινόλης διεισδύουν στις βαθιές στοιβάδες της επιδερμίδας (εξωτερικό στρώμα του δέρματος) στο χόριο.

Σε αυτό το μεσαίο στρώμα της επιδερμίδας, η ρετινόλη βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής της ελαστίνης και του κολλαγόνου, και μειώνει την εμφάνιση των:

 • λεπτών γραμμών
 • ρυτίδων
 • διεσταλμένων πόρων

Αν και η ρετινόλη μερικές φορές χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ακμής και των σημαδιών που προκαλεί, για τη θεραπεία της σοβαρής ακμής χρειάζεται συνδυασμός ρετινοειδών, και φαρμάκων που καταπολεμούν τη φλεγμονή και τα βακτήρια.

Επίσης, η ρετινόλη έχει απολεπιστική δράση στην επιφάνεια του δέρματος και έτσι συμβάλλει στη βελτίωση της υφής και του τόνου της επιδερμίδας.

Χρήσεις ρετινόλης

Η ρετινόλη χρησιμοποιείται για την θεραπεία των παρακάτω καταστάσεων:

 • λεπτών γραμμών
 • ρυτίδων
 • πανάδων και κηλίδων λόγω έκθεσης στον ήλιο, κάποιες φορές η διαδικασία αυτή ονομάζεται φωτογήρανση
 • ανομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας
 • μέλασμα και άλλες μορφές υπερμελάγχρωσης

Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα της ρετινόλης, καλό είναι η χρήση της να είναι καθημερινή. Μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να δείτε σημαντική βελτίωση και αλλαγή στο δέρμα.

Οφέλη ρετινόλης

1. Καταπολεμά την ακμή

Τα στοιχεία από πληθώρα μελετών δείχνουν ότι η ρετινόλη είναι αποτελεσματική στην θεραπεία της φλεγμονώδους και μη φλεγμονώδους ακμής. Αποδεδειγμένα μειώνει τα σπυράκια στο δέρμα και επίσης αποτρέπει την εμφάνιση νέων σπυριών και σημαδιών.

Η ρετινόλη βελτιώνει την ακμή καθώς ενισχύει την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος. Η ακμή κάνει την εμφάνισή της  όταν υπάρχει συγκέντρωση νεκρών κυττάρων και  σμήγματος  μέσα στους θύλακες των τριχών στο πρόσωπο. Με την ρετινόλη, γίνεται η απομάκρυνση και η ανανέωση των κυττάρων πιο γρήγορα.

Επίσης μειώνει την παραγωγή σμήγματος στα κύτταρα καθώς η ρετινόλη συνδέεται με συγκεκριμένους υποδοχείς μέσα στα κύτταρα του δέρματος. Η μειωμένη παραγωγή ελαίου προλαμβάνει την απόφραξη των πόρων και έτσι αποτρέπει την ακμή.

Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την ρετινόλη για τρεις μήνες.

2. Αντιγηραντική δράση

Η ρετινόλη έχει αντιγηραντική δράση. Μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σημαδιών της φωτογήρανσης , των πανάδων και των κηλίδων.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη  που διατηρεί λεία την επιδερμίδα μας. Οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές κάνουν την εμφάνισή τους λόγω μειωμένης παραγωγής του κολλαγόνου. Η ρετινόλη μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα, και έτσι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου.

Επίσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση των βλαβών που προκαλεί ο ήλιος, των κηλίδων και των πανάδων καθώς ενισχύει την αναγέννηση των κυττάρων. Όμως η ρετινόλη κάνει το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο. Για αυτό τα προϊόντα ρετινόλης πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο το βράδυ, και στην περίπτωση της εφαρμογής το πρωί δεν πρέπει να παραλείπετε το αντηλιακό ακόμη και όταν είστε σε εσωτερικό χώρο.

Αν η χρήση της ρετινόλης γίνεται για λόγους αντιγήρανσης, τότε η συνεχής χρήση της έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για την αντιγήρανση, η χρήση της ρετινόλης πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία, επειδή σκοπός είναι να επαναφέρετε το δέρμα σας. Βοηθά με τα σημάδια του ήλιου, τις λεπτές γραμμές, και τις ρυτίδες, αλλά πρέπει να είστε συνεπείς στη χρήση της για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί να χρειαστούν τρεις με έξι μήνες τακτικής χρήσης για να δείτε βελτίωση στις ρυτίδες.

3. Χαρίζει λάμψη στο θαμπό δέρμα

Η ρετινόλη επίσης δίνει λάμψη στο θαμπό δέρμα. Το θαμπό δέρμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως μια εγκυμοσύνη, το άγχος, η βλάβη από τον ήλιο, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, το κάπνισμα ή περιβαλλοντική μόλυνση.

Η ρετινόλη λειτουργεί ηρεμώντας τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη, μια σκούρα χρωστική. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για καταστάσεις του δέρματος όπως το μέλασμα, που προκαλεί αποχρωματισμό στο δέρμα. Η ρετινόλη οδηγεί στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος, έτσι το δέρμα είναι πιο υγιές και λαμπερό.

Παρενέργειες ρετινόλης

Η ρετινόλη όπως κάθε άλλη δραστική ουσία έχει κάποιες παρενέργειες. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ρετινόλη μπορεί να νιώθουν το δέρμα τους ξηρό και ερεθισμένο, ειδικά όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν ένα νέο προϊόν. Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • ερυθρότητα
 • φαγούρα
 • ξεφλούδισμα της επιδερμίδας

Για την ελαχιστοποίηση αυτών των παρενεργειών, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την ρετινόλη κάθε βράδυ ή κάθε τρίτο βράδυ και να συνεχίσετε την χρήση της κάθε βράδυ.

Αν έχετε ερεθισμό στο δέρμα , καλό είναι να μιλήσετε με το δερματολόγο σας. Αλλά γενικά καλό είναι να κάνετε μια συζήτηση με το δερματολόγο σας πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή ρετινόλης.

Λιγότερο από το 10% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ρετινόλη μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως:

 • επιδείνωση της ακμής
 • έξαρση του εκζέματος
 • αποχρωματισμό του δέρματος
 • φωτοευαισθησία στη UV ακτινοβολία
 • φουσκάλες
 • πόνο
 • οίδημα

Η εφαρμογή της ρετινόλης 30 λεπτά μετά τον καθαρισμό του δέρματος ίσως να μειώνει τον ερεθισμό.

Οι παρενέργειες μπορεί να είναι πιο έντονες αν χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα προϊόντα με ρετινόλη την ίδια στιγμή. Για να αποφύγετε την ευαισθησία στον ήλιο, καλό είναι να εφαρμόζετε τη ρετινόλη τη νύχτα.

Η ρετινόλη έχει πολλά οφέλη για το δέρμα μας. Ωστόσο, μπορεί να προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό σε ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα. Για αυτό καλό είναι να συζητήσετε με το δερματολόγο σας πριν από τη χρήση ρετινόλης και να ξεκινήσετε με προϊόντα με χαμηλή συγκέντρωση. Το δέρμα με αυτό τον τρόπο αποκτά ανθεκτικότητα, και έτσι σταδιακά μπορείτε να δοκιμάσετε προϊόντα με υψηλότερη συγκέντρωση ρετινόλης.

Η ρετινόλη είναι ένα δραστικό συστατικό με πολλά οφέλη 

Οι ατέλειες του προσώπου είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών με έντονη ακμή που νιώθουν άγχος και ανησυχία για την εμφάνισή τους. Αυτό όμως έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και στην αυτοεκτίμησή τους. Στις μέρες μας υπάρχουν λύσεις και θεραπείες για την βελτίωση της όψης της επιδερμίδας. Η ρετινόλη συμβάλλει στην καταπολέμηση της ακμής, την εξομάλυνση των ρυτίδων και των πανάδων. Χαρίζει λάμψη και φωτεινότητα στο δέρμα. Ωστόσο, η χρήση της πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να νιώθει όμορφα με τον εαυτό της και φυσικά πρέπει να θυμάται ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ώστε να ανακαλύψετε την εσωτερική σας ομορφιά.