Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεια, επιτυχια, επιτυχημενοι ανθρωποι, αποτυχια

Γιατί οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν ψυχοθεραπεία;

Ψυχοθεραπεία και Επιτυχημένοι άνθρωποι

Όσο πιο επιτυχημένος είναι κάποιος, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να κάνει ψυχοθεραπεία.

Ίσως γνωρίζετε ότι οι κορυφαίοι διαγωνιζόμενοι έχουν κορυφαίους προπονητές στο πλευρό τους. Δεν θα βρείτε πολλούς αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες που να κάνουν προπόνηση μόνοι τους. Παρομοίως, τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων ψάχνουν για εξαιρετικούς ψυχοθεραπευτές που θα τους βοηθήσουν με τις υψηλές απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ενώ λοιπόν οι κορυφαίοι αθλητές και στελέχη αναζητούν βοήθεια, γιατί οι καθημερινοί άνθρωποι που έχουν προβλήματα στη ζωή τους αντιστέκονται στην ψυχοθεραπεία και δεν ζητούν βοήθεια;

Πολλές φορές έχω ακούσει από ανθρώπους επανειλημμένα ότι δεν χρειάζονται ψυχοθεραπεία γιατί “δεν είναι τρελοί”. Ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν σοβαρά προβλήματα εθισμού λένε ότι δεν χρειάζονται πρόγραμμα απεξάρτησης, ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παντρεμένα ζευγάρια, που λόγω των υποχρεώσεων της καθημερινότητας λένε ότι “δεν έχουν χρόνο” και δεν καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να αφιερώσουν χρόνο στη σχέση τους ξεκινώντας ψυχοθεραπεία ζεύγους. Αργότερα όμως, θα ξοδέψουν πολλαπλάσια χρήματα, χρόνο και ενέργεια για το διαζύγιο, αλλά μέχρι τότε είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους. Δεν μπορούν να φανταστούν εκ των προτέρων πόσο θα τους βοηθήσει η ψυχοθεραπεία.

Για ποιο λόγο είναι ο ψυχοθεραπευτής τόσο βοηθητικός, και για ποιο λόγο χρειαζόμαστε βοήθεια με τα συναισθήματα; Ο λόγος είναι πως ανεξαρτήτως ευφυίας και οικονομικής κατάστασης, δεν μπορούμε να δούμε τα συναισθηματικά θέματα με αντικειμενικότητα, και τα συναισθήματά μας εμπλέκονται σε όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε και άρα στις πιθανότητες για προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

Παρακάτω αναλύουμε κάποιους τρόπους με τους οποίους οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν πριν η ζωή σας διαλυθεί.

Δεν μπορείτε να δείτε τις παγιωμένες συμπεριφορές

Οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Δημιουργούμε συνήθειες επειδή θέλουμε να κερδίζουμε χρόνο και να μπορούμε να σηκωνόμαστε κάθε πρωί από το κρεβάτι. Πολλές συνήθειες είναι αυτά που έχουμε μάθει από τους γονείς μας. Τα κάναμε μια φορά και από τότε τα συνεχίζουμε χωρίς να τις αμφισβητούμε.

Ίσως λοιπόν να κάνετε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Μπορεί να μην βλέπετε εκείνες τις πτυχές της ζωής σας που μπορείτε να βελτιώσετε και οι οποίες θα οδηγήσουν τη ζωή σας σε άλλο επίπεδο ευτυχίας, μέχρι να φτάσετε σε ένα αδιέξοδο ή να συμβεί κάτι που θα ανατρέψει τα πράγματα.

Ίσως να μην έχετε αμφισβητήσει ποτέ αυτές τις παγιωμένες συμπεριφορές. Ίσως να μην αναγνωρίζετε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε αυτές τις συμπεριφορές.

ψυχοθεραπεια, επιτυχια, επιτυχημενοι ανθρωποι, αποτυχια

Δεν μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα το παρελθόν σας και το πώς λειτουργείτε.

Μερικές φορές υπάρχουν πράγματα από το παρελθόν μας που νομίζουμε ότι τα έχουμε ξεπεράσει, αλλά αυτά συνεχίζουν να μας κρατούν πίσω. Τα σημάδια υπάρχουν αλλά είμαστε απρόθυμοι να τα δούμε. Οι κοντινοί μας φίλοι και οι δικοί μας άνθρωποι ίσως μπορούν να δουν κάποια από τα ευαίσθητα σημεία μας, όμως η κριτική ή τα άσχημα λόγια μπορεί να καταστρέψουν μια σχέση. Ένας ψυχοθεραπευτής όμως έχει την υποχρέωση (και τον τρόπο) να σας μιλήσει, να σας δείξει τα σημεία εκείνα όπου μπορείτε να βελτιωθείτε.

Τις περισσότερες φορές υπάρχουν μοτίβα συμπεριφοράς που επαναλαμβάνονται στη ζωή ενός ανθρώπου. Όταν λέτε την ιστορία της ζωής σας σε κάποιον ειδικό, εκείνος μπορεί να δει πως αντιδράτε σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή αν κάνετε κακές επιλογές. Ίσως να επιλέγετε λάθος συντρόφους ή ίσως να είστε σε λάθος δουλειά. Όταν παίρνετε μια δεύτερη γνώμη, μπορείτε να βοηθηθείτε στις επιλογές σας και στο σχεδιασμό των μελλοντικών σας κινήσεων.

Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας πει την αλήθεια και θα σας δώσει την ενθάρρυνση που χρειάζεστε για να κάνετε τις αλλαγές. Η ψυχοθεραπεία σας δίνει τη δυνατότητα να ακούτε και διαφορετικές απόψεις, και να αποφασίσετε αν θα τις λάβετε υπόψιν σας.

Δεν ξέρετε τι αγνοείτε.

Πολλοί άνθρωποι προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες. Ίσως να μην έχετε κάποιες δεξιότητες επειδή οι γονείς ή τα άλλα άτομα που σας φρόντιζαν δεν είχαν αυτές τις δεξιότητες. Αναγνωρίζοντας τα αδύναμα σημεία σας μπορείτε στη συνέχεια να αναπτύξετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να έχετε την ευτυχισμένη ζωή που θέλετε.

Ακόμη και αν οι γονείς σας ήταν πολύ καλοί, σίγουρα δεν τα ήξεραν όλα, οπότε στο σχολείο της ζωής δεν θα πάρετε σε όλα τα τεστ της ζωής άριστα!Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε λοιπόν τις δεξιότητες που χρειάζεστε.

ψυχοθεραπεια, επιτυχια, επιτυχημενοι ανθρωποι, αποτυχια

Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να πείτε “μπράβο”στον εαυτό σας.

Πολλές φορές μπορεί να μην βλέπουμε τα λάθη μας,όμως πολύ δύσκολο είναι επίσης να αναγνωρίζουμε τα ταλέντα και τα δυνατά μας σημεία. Μπορείτε να τολμήσετε περισσότερα πράγματα αν γνωρίζετε τις δυνατότητές σας. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να δει σε εσάς ταλέντα που να μην είχατε σκεφτεί ποτέ. Πολλοί αθλητές έχουν αλλάξει αθλήματα στα οποία ήταν μέτριοι με άλλα στα οποία είχαν ταλέντο. Κάνοντας αυτή την αλλαγή πήραν τη ζωή στα χέρια τους και έφτασαν σε υψηλότερα επίπεδα.

Βοηθά να προετοιμάζεστε για το μέλλον σας.

Η ζωή του κάθε ανθρώπου δεν είναι το ίδιο προβλέψιμη, αλλά οι περισσότεροι έχουμε κοινές εμπειρίες.Όσο η ζωή προχωρά,έρχονται γεγονότα που αλλάζουν τα πράγματα. Ξεκινάτε με μια καριέρα και τη δημιουργία μας οικογένειας. Τα παιδιά σας μεγαλώνουν και η καριέρα σας μένει στάσιμη. Αλλά πέρα από αυτό, τι ακολουθεί; Έχετε μήπως κολλήσει επαγγελματικά; Γνωρίζετε πως θα συνεχίσετε να εξελίσσεστε; Και τι πως θα αντιμετωπίσετε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς όταν τα παιδιά σας φύγουν από το σπίτι ή την καθημερινότητα όταν συνταξιοδοτηθείτε;

Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά αυτά τα στάδια και έχει να πει την δικιά του ιστορία, όμως προκύπτουν κάποια θέματα που είναι κοινά για όλους. Οι ψυχοθεραπευτές είναι οι ειδικοί που μελετούν την εξέλιξη του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ζωής και μπορούν να βοηθήσουν να προετοιμαστείτε ή να επεξεργαστείτε τις αλλαγές τις ζωής. Έτσι λοιπόν έχετε βοήθεια για να διεκδικήσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δεν χρειάζεται να είστε “άρρωστος” για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ή να έχετε μεγάλα προβλήματα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τη ζωή σας. Απλά χρειάζεται να είστε πρόθυμοι να επενδύσετε χρόνο και να δουλέψετε για να μάθετε να ζείτε καλύτερα τη ζωή σας.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάθε όνειρο και κάθε στόχο σας 

Κάθε άνθρωπος μπορεί να πραγματοποιήσει όσα επιθυμεί, όμως δεν αρκεί μόνο η επιθυμία. Τίποτα δεν θα συμβεί από μόνο του, επειδή απλά το επιθυμούμε. Χρειάζεται υπομονή, κίνητρο, προσήλωση στο στόχο και σκληρή δουλειά. Όλες αυτές είναι δεξιότητες τις οποίες μπορείτε να τις αποκτήσετε με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING. Είναι στο χέρι μας να τολμήσουμε, να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας και να χαράξουμε το δικό μας μονοπάτι προς την επιτυχία.