Κάνε το Τεστ

Μύθοι και παρανοήσεις για την Ψυχοθεραπεία

Εισαγωγή

Πολλοί άνθρωποι, απευθύνονται στην ψυχοθεραπεία για να λάβουν υποστήριξη και βοήθεια στη βελτίωση της ζωής τους. Όμως υπάρχουν ακόμη μερικοί μύθοι σχετικά με τη θεραπεία που παραμένουν.

Υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με την ψυχοθεραπεία, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί πραγματικά να κάνει σημαντική διαφορά. Η πλειοψηφία των ατόμων με κατάθλιψη που αναζητούν αποτελεσματική θεραπεία, βλέπει βελτίωση ή ακόμη και ύφεση, αλλά μόνο περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που πάσχει από κατάθλιψη λαμβάνει βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οσοι δεν ζητούν συχνά βοήθεια "πιστεύουν ότι η κατάθλιψη δεν είναι σοβαρή, ότι μπορούν να θεραπευτούν μόνοι τους ή ότι πρόκειται για μια προσωπική αδυναμία και όχι για μια σοβαρή ιατρική ασθένεια". Αλλά αυτό δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Εδώ, απομυθοποιούμε έξι μεγάλους μύθους σχετικά με την ψυχοθεραπεία:

Η ψυχοθεραπεία είναι ένδειξη αδυναμίας

Η αναζήτηση ψυχοθεραπείας και βοήθειας είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι διορατικότητας και θάρρους. Αν είχατε πρόβλημα με το άσθμα σας, δεν θα διστάζατε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή εισπνοής ή να επισκεφτείτε ένα γιατρό. Όμως όταν αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος ή αγωνίζεστε να ξεπεράσετε ένα θάνατο στην οικογένεια ή έναν χωρισμό, ξαφνικά η αντίληψη είναι ότι είστε τρελοί ή αδύναμοι ή ότι δεν χρειάζεστε θεραπεία.

Η ικανότητα κάποιου να πει, "εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, ας το διορθώσω, ας λάβω βοήθεια, καθοδήγηση και τις απόψεις κάποιου εμπειρογνώμονα", είναι ένα τεράστιο σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας.

Η ψυχοθεραπεία είναι μόνο για άτομα με κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια.

Η ψυχοθεραπεία αφορά ένα εύρος διαφορετικών θεμάτων ψυχικής υγείας, όπως η θλίψη, η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες. Οι άνθρωποι επίσης συχνά αναζητούν θεραπεία, εάν αισθάνονται στενοχωρημένοι, δυστυχισμένοι ή αν δεν αποδίδουν καλά στις σχέσεις ή τη σταδιοδρομία τους.

Είναι πραγματικά ένα σημάδι υγείας για τον εαυτό σας να ξέρετε ότι χρειαζόσαστε λίγη βοήθεια για να ξεπεράσετε ένα τραυματικό ή αγχωτικό γεγονός ή ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, οξύ ή χρόνιο.

Κανείς άλλος δεν πηγαίνει στην ψυχοθεραπεία.

Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν για ψυχοθεραπεία, αλλά οι άνθρωποι απλά δεν μιλούν πάντα ανοιχτά για αυτό. Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να το κρατήσουν μυστικό (το οποίο κρίνουν ότι είναι καλό!), αλλά όταν οι άνθρωποι μιλούν για αυτό, βοηθά στη μείωση του στίγματος.

Όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθιστά ασφαλέστερο για τους άλλους ανθρώπους να μιλήσουν για αυτό και να πάρουν την απόφαση να δουν έναν ψυχοθεραπευτή.

Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πραγματικά προβλήματα και λαμβάνουν βοήθεια (ψυχοθεραπευτική ή/και φαρμακευτική) για τα προβλήματά τους, απλά δεν μιλούν για αυτό.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε για να μιλήσετε σε κάποιον, αν μπορείτε να βασιστείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας.

Είναι σημαντικό να έχετε την οικογενειακή και κοινωνική στήριξη, αλλά οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα από μια ακρόαση -είναι καταρτισμένοι με δεξιότητες για να σας βοηθήσουν να λύσετε τα προβλήματά σας, είτε αυτά είναι αρνητικά πρότυπα σκέψης, γενικό άγχος ή κάτι περισσότερο. Δεν μιλάτε απλά σε κάποιον που ακούει τα προβλήματά σας, είναι κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα.

Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να προσφέρει μια περισσότερο αντικειμενική γνώμη, η οποία είναι σημαντική. Όταν μιλάτε με τους φίλους και την οικογένειά σας, μπορεί να μην εκφράσετε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, λόγω της στενής σχέσης σας. Και οι ψυχοθεραπευτές ξέρουν πώς να διαχειρισθούν ψυχολογικά ζητήματα και οι ψυχίατροι να κάνουν μία διάγνωση και να χορηγούν το φάρμακο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο ψυχοθεραπευτής δεν έχει προκαταλήψεις, με την έννοια της ύπαρξης απώτερων κινήτρων, ούτε θέλει να σας στρέψει προς έναν ορισμένο δρόμο. Ο σκοπός του είναι να σας βοηθήσει να είστε χαρούμενοι, να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να βρείτε τις λύσεις που ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς. Οι ψυχοθεραπευτές μπορεί επίσης να παρέχουν άλλα σημαντικά εργαλεία και δεξιότητες, όπως η γνωστική αναλυτική προσέγγιση... και αυτά είναι εργαλεία που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μακροπρόθεσμα, ακόμη και χρόνια αργότερα, όταν δεν βρίσκονται πλέον στη θεραπεία.

Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε στους θεραπευτές τα μυστικά σας.

Αντιθέτως! Οι γιατροί και οι ψυχοθεραπευτές δεσμεύονται νομικά να κρατήσουν ό,τι λέγεται στις ιδιωτικές συνεδρίες σας. Οι ψυχοθεραπευτές δεσμεύονται νομικά και επαγγελματικά από το απόρρητο. Γνωρίζετε ότι είναι 100% νομικά και ηθικά εμπιστευτική η σχέση, κάτι το οποίο σας δίνει μια ειλικρίνεια που δεν έχετε σε οποιοδήποτε άλλο είδος σχέσης.

Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις από το απόρρητο. Για παράδειγμα τα περισσότερα κράτη είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις πληροφορίες σε άλλους παρόχους υπηρεσιών υγείας ή ακόμα και να επιβάλουν τον νόμο εάν ένας ασθενής κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο.

Θα κάνετε ψυχοθεραπεία για πάντα.

Η θεραπεία δεν υποτίθεται ότι θα διαρκέσει μια ζωή, το ζητούμενο στη θεραπεία είναι ο άνθρωπος να ενδυναμωθεί ώστε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής του πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο οι άνθρωποι έρχονται στη θεραπεία για διαφορετικά προβλήματα και σε διαφορετική κατάσταση ο κάθε ένας. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική. Αναλόγως των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο καθένας στη ζωή και της ψυχολογικής του κατάστασης, μπορεί να χρειάζεται θεραπεία 1-2 μηνών, έως αρκετά έτη.

Σχετικά με τα θεραπευτικά μας εργαλεία, η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία είναι ένα βραχείας διάρκειας σύστημα ψυχοθεραπείας που περιλαμβάνει συνήθως 12 έως 20 συνεδρίες, με συχνότητα μία κάθε εβδομάδα, δηλαδή συνολικά περίπου 4-6 μήνες μήνες θεραπείας. H Συστημική Ψυχοθεραπεία είναι πιο μακροχρόνια, είτε σε ατομική ή ομαδική μορφή. Ανεξαρτήτως του δρόμου που θα επιλέξει ο κάθε άνθρωπος για τη θεραπεία του, για τη συντριπτική πλειοψηφία προτείνονται συμπληρωματικά ορισμένες συνεδρίες EMDR (για παράδειγμα, 4-5) οι οποίες δύνανται να απαλλάξουν τον άνθρωπο από μακροχρόνια ζητήματα και τραύματα που καθορίζουν τη ζωή του, τις επιλογές του, την καθημερινότητά του.

Ιδανικά, μπορείτε να εντάξετε τη θεραπεία σε κάποια φάση της ζωής σας, να γνωρίσετε περισσότερο τον εαυτό σας, να μάθετε νέους τρόπους να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις, να ξεπερνάτε θέματα, να βρείτε καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης και στη συνέχεια να προχωρήσετε με τη ζωή σας.