Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, που βοηθά η ψυχοθεραπεία, οφέλη ψυχοθεραπείας

Τα οφέλη της Ψυχοθεραπείας

Οφέλη Ψυχοθεραπείας

Η ψυχοθεραπεία έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπων. Μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει τον πόνο από γεγονότα του παρελθόντος και να αναπτύξει νέους τρόπους αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο να ορίσει τους στόχους του στη ζωή, να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει από την ζωή και να το βοηθήσει να βρει τη δύναμη να κυνηγήσει τα όσα ονειρεύεται. Οι άνθρωποι μέσω της θεραπευτικής συζήτησης επίσης βελτιώνουν την διάθεσή τους και τις συμπεριφορές τους απέναντι σε διάφορα ζητήματα. Ένας ειδικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα με νέες προοπτικές, να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας,να επικοινωνούμε καλύτερα, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

Ένας στους πέντε ενήλικες έχει μια ψυχική νόσο. Όλο και πιο πολλοί γιατροί και ασθενείς τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζουν την αξία της ψυχοθεραπείας καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας σημαντικός αριθμός από ψυχικές νόσους μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά με την βοήθεια της ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Βοηθά στην Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή ψυχική νόσος στον κόσμο. Είναι μια κατάσταση που ξεπερνά την απλή θλίψη ή μια περίοδο πένθους μετά από τον χαμό κάποιου αγαπημένου προσώπου. Είναι μια χρόνια και βαριά μελαγχολία που επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Η κατάθλιψη περιλαμβάνει αλλαγές διάθεσης, προβλήματα ύπνου, αλλαγές στην όρεξη και αισθήματα ενοχών και ανικανότητας.

Μπορείτε να κάνετε το τεστ για την κατάθλιψη για μια πρώτη εκτίμηση για το αν εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν όχι μόνο τα συμπτώματά τους αλλά και τις βαθύτερες αιτίες της κατάθλιψης. Ο ψυχοθεραπευτής δημιουργεί ένα άνετο και ασφαλές μέρος για την θεραπεία και βοηθά τα άτομα με κατάθλιψη να κλείσουν τις συναισθηματικές πληγές τους και να χτίσουν νέους τρόπους σκέψης και αντίδρασης.

Ορισμένοι τύποι κατάθλιψης που συχνά αντιμετωπίζουν οι ψυχοθεραπευτές:

  • Μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, όπου τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επηρεάζουν την καθημερινότητα. Είναι η πιο συχνή μορφή διαγνωσμένης κατάθλιψης.
  • Εποχική κατάθλιψη που επηρεάζει τα άτομα κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών του χρόνου.
  • Δυσθυμία, η οποία συχνά ονομάζεται “επίμονη καταθλιπτική διαταραχή”, που διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Βοηθά στο Άγχος

Όσον αφορά τα προβλήματα ψυχικής υγείας, οι αγχώδεις διαταραχές είναι πολύ συχνές και επηρεάζουν το 18% του πληθυσμού. Περίπου τα μισά άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη βιώνουν και σημαντικά συμπτώματα άγχους. Το “άγχος”διαφέρει από το περιστασιακό στρες που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, είναι αυξανόμενο, χρόνιο σύμπτωμα. Οι άνθρωποι με άγχος είναι στρεσαρισμένοι τον περισσότερο καιρό. Περιμένουν να συμβεί κάτι κακό, ακόμη και αν δεν υπάρχει καμιά τέτοια ένδειξη, τίποτα που να δικαιολογεί αυτό τον φόβο. Παλεύουν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και μπορεί να γίνουν αμήχανοι και αναβλητικοί.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με άγχος να πάρουν τον έλεγχο της ζωής στα χέρια τους.

Στην ψυχοθεραπεία ένα άτομο θα μιλήσει ελεύθερα για τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και μέσω της διαδικασίας θα αναγνωρίσει τις υποκείμενες αιτίες για τα όσα συμβαίνουν στη ζωή του. Αντί ένας άνθρωπος να είναι καθηλωμένος από τον φόβο και τον πόνο, μπορεί να κατανοήσει τα συναισθήματα του, να τα επεξεργαστεί, και να προχωρήσει στη ζωή του.

Το άγχος μπορεί κλινικά να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και σύνδρομα, που περιλαμβάνουν:

  • Το Γενικευμένο Άγχος που χαρακτηρίζεται από συνεχή και έντονη ανησυχία. Το άγχος συχνά είναι δυσανάλογο με τα όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
  • Το Κοινωνικό Άγχος που περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα άγχους σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μπορεί να διαλύσει σχέσεις και να οδηγήσει στην απομόνωση.
  • Τις Φοβίες που είναι ο ασυνήθιστος και έντονος φόβος για μια συνθήκη, μια κατάσταση ή ένα αντικείμενο. Οι άνθρωποι με φοβίες αποφεύγουν ότι τους προκαλεί τον φόβο.
  • Την επιλεκτική αλαλία η οποία είναι μια κοινωνική φοβία πιο συχνή στα παιδιά. Τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία έχουν την ικανότητα να μιλήσουν, ωστόσο δυσκολεύονται να μιλήσουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις εκτός σπιτιού.

Βοηθά στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Συνήθως με τον όρο “εμμονή” αναφερόμαστε σε μια συνεχή ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο θέμα ή στόχο. Κλινικά, οι εμμονές (ιδεοληψίες) είναι επίμονες, ανεπιθύμητες σκέψεις. Οι ψυχαναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές τις οποίες το άτομο αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει για να εξουδετερώσει τις ιδεοληψίες. Με ψυχοθεραπευτική βοήθεια οι ασθενείς μπορούν να σπάσουν τον κύκλο του άγχους.

Οι εμμονές και οι ψυχαναγκασμοί που θεραπεύονται με ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν:

  • Την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (Obsessive Compulsive Disorder, OCD)που περιλαμβάνει ιδεοληψίες και καταναγκασμούς. Τα άτομα με OCD βιώνουν έντονο άγχος αν δεν εκτελέσουν νοητικούς ή συμπεριφορικούς καταναγκασμούς.
  • Την σωματική-δυσμορφική διαταραχή, που οδηγεί τα άτομα στην εστίαση σε διάφορα ελαττώματα της σωματικής τους εμφάνισης (φανταστικά ή μη).
  • Την συλλογή αντικειμένων (αποθησαυρισμός, διαταραχή συσσώρευσης αγαθών ή διαταραχή παρασυσσώρευσης, hoarding disorder). Στον αποθησαυρισμό τα αντικείμενα καταλαμβάνουν δυσανάλογο χώρο και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Ο άνθρωπος κρατάει τα πάντα, δεν μπορεί να πετάξει τίποτα, όλα τα αντικείμενα φυλάσσονται με τη δικαιολογία ότι μπορεί να είναι χρήσιμα κάποτε. Τα σπίτια των ανθρώπων που υποφέρουν από αποθησαυρισμό θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο ή αποθήκες.
  • Την τριχοτιλλομανία, η οποία αναγκάζει τους ανθρώπους να βγάζουν τα μαλλιά τους.
  • Την κλεπτομανία, που αναφέρεται στο ότι το άτομο εξαναγκάζεται να κλέψει.

Βοηθά στις σχέσεις

Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Οι ψυχοθεραπευτές εστιάζονται και στην βελτίωση της επικοινωνίας με τους άλλους, και οι άνθρωποι μέσω της θεραπείας μαθαίνουν νέους τρόπους επίλυσης στα προβλήματα που προκύπτουν.

Οι τύποι ψυχοθεραπείας που βοηθούν στις σχέσεις είναι:

  • Η Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία που περιλαμβάνει ζευγάρια και παιδιά. Ο κύριος στόχος είναι η βελτίωση των σχέσεων.
  • Η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους που επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ δύο συντρόφων. Στόχος της είναι η επίλυση των διαφωνιών και το ισχυρότερο δέσιμο του ζευγαριού.

Αξίζετε υποστήριξη

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα εύρος καταστάσεων και εμπειριών. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας, και δεν χρειάζεται να φτάνετε στα όρια σας και να εξαντληθείτε ψυχικά και σωματικά, πριν να ζητήσετε υποστήριξη. Όταν οι άνθρωποι φροντίζουν την ψυχική τους υγεία, μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση κάποιου μεγαλύτερου προβλήματος. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει όχι μόνο ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά και την ουσιαστική θεραπεία των βαθύτερων αιτιών αυτών και επαναφέρει την ποιότητα στη ζωή σας.

Οφέλη ψυχοθεραπείας

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι ένα σύστημα θεραπείας το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά προβλήματα της ψυχικής υγείας και προβλήματα σχέσεων.

Συμπληρωματικά, το EMDR μπορεί να αντιμετωπίσει ψυχολογικά τραύματα, ενώ η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορεί να ενισχύσουν το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία, να αντιμετωπίσουν ψυχοσωματικά προβλήματα, το στρες, φοβίες και ανασφάλειες μεταξύ των άλλων. Υπάρχουν σήμερα περισσότερες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές και λύσεις από ποτέ, στα όσα σας απασχολούν!