Η δυσθυμία είναι μια μορφή χρόνιας κατάθλιψης και είναι γνωστή και ως “επίμονη καταθλιπτική διαταραχή”. Τα συμπτώματά της δυσθυμίας είναι παρόμοια με αυτά της μείζονος κατάθλιψης αλλά διαφέρουν στα εξής δύο σημεία: πρώτον, διαρκούν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον δύο χρόνια για τους ενήλικες) και δεύτερον, είναι ηπιότερα συγκριτικά με αυτά της μείζονας κατάθλιψης.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Ενώ οι άνθρωποι με μείζονα κατάθλιψη ίσως να έχουν μέρες ή περιόδους που νιώθουν καλά, οι άνθρωποι που έχουν δυσθυμία έχουν αυτά τα συμπτώματα συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δυσθυμία είναι μια ύπουλη μορφή χρόνιας κατάθλιψης, γιατί λόγω των ηπιότερων συμπτωμάτων μπορεί να ξεφύγει της προσοχής, τόσο του ίδιου του ασθενούς και των οικείων αυτού (που τείνουν να τη θεωρούν μία πλευρά του χαρακτήρα), όσο και των γιατρών.
Μπορείτε να κάνετε το online τεστ κατάθλιψης, για να έχετε μία πρώτη εκτίμηση αν πάσχετε από κατάθλιψη ή δυσθυμία.
Όπως και με άλλες μορφές κατάθλιψης, η ακριβής αιτία της δυσθυμίας δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο, και περιλαμβάνουν:
Ο ψυχίατρος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την φύση, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σας. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα κάνετε κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλα σωματικά νοσήματα. Τα συμπτώματα πρέπει να εμφανίζονται για τουλάχιστον δύο χρόνια. Μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση της δυσθυμίας επειδή τα συμπτώματα είναι μακροχρόνια και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μέρος της προσωπικότητάς τους.
Η θεραπεία για την δυσθυμία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Γενικά ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι πιο αποτελεσματικός, έχει ταχύτερα αποτελέσματα και πιο μακροχρόνια προστασία.
Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει ένα εύρος τεχνικών και βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν τον υποκείμενο αρνητικό τρόπο σκέψης που συχνά συμβάλλει στα συναισθήματα της δυσθυμικής διαταραχής.
Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν πολλοί τύποι αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που χορηγούνται για τη δυσθυμία και περιλαμβάνουν:
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάθε ασθενής ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την χρόνια κατάθλιψη. Επειδή αυτή η μορφή κατάθλιψης (δυσθυμική διαταραχή) είναι χρόνια, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η φροντίδα του εαυτού μαζί με την ιατρική παρακολούθηση βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης. Κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε συμπληρωματικά με την ψυχοθεραπεία και την φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνουν:
Σίγουρα το να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα όταν έχετε συμπτώματα χρόνιας κατάθλιψης είναι μια πρόκληση. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά να θυμάστε ότι δεν είναι ανάγκη να τα κάνετε όλα τέλεια. Ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη διάθεση σας. Για παράδειγμα, ξεκινήστε με μικρούς στόχους και στη συνέχεια θέστε πιο μεγάλους στόχους.
Ακόμη και τα ήπια συμπτώματα της χρόνιας κατάθλιψης μπορεί να παρεμβαίνουν στην λειτουργικότητά σας και να σας εμποδίζουν να χαρείτε τη ζωή σας, ειδικά όταν τα συμπτώματα είναι μακροχρόνια, όπως γίνεται στη δυσθυμία. Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες διαθέσιμες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δυσθυμία, να σας βοηθήσουν να βγείτε από τα αδιέξοδα της ζωής και να κάνουν ξανά ευχάριστη την καθημερινότητα.