Κάνε το Τεστ
Δυσθυμία, Χρονια καταθλιψη, Συμπτωματα δυσθυμίας, Ελαφριά κατάθλιψη, Θεραπεία, Αντιμετώπιση, Δυσθυμική διαταραχή

Δυσθυμία – Χρόνια Κατάθλιψη – Συμπτώματα

Δυσθυμία - Χρόνια Κατάθλιψη - Συμπτώματα

Η δυσθυμία είναι μια μορφή χρόνιας κατάθλιψης και είναι γνωστή και ως "επίμονη καταθλιπτική διαταραχή". Τα συμπτώματά της δυσθυμίας είναι παρόμοια με αυτά της μείζονος κατάθλιψης αλλά διαφέρουν στα εξής δύο σημεία: πρώτον, διαρκούν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον δύο χρόνια για τους ενήλικες) και δεύτερον, είναι ηπιότερα συγκριτικά με αυτά της μείζων κατάθλιψης.

Δυσθυμία - Συμπτώματα χρόνιας κατάθλιψης

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δυσθυμία, Κατάθλιψη, Μείζων, Χρόνια κατάθλιψη, Ελαφριά κατάθλιψη, Συμπτώματα, Διπολική διαταραχή, Κυκλοθυμία, Δυσθυμική διαταραχή

Μια ύπουλη μορφή χρόνιας κατάθλιψης

Ενώ οι άνθρωποι με μείζονα κατάθλιψη ίσως να έχουν μέρες ή περιόδους που νιώθουν καλά, οι άνθρωποι που έχουν δυσθυμία έχουν αυτά τα πιο ελαφριά συμπτώματα κατάθλιψης συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δυσθυμία είναι μια ύπουλη μορφή χρόνιας κατάθλιψης, γιατί λόγω των ηπιότερων συμπτωμάτων και της υψηλής λειτουργικότητας πολλών ασθενών μπορεί να ξεφύγει της προσοχής, τόσο του ίδιου του ασθενούς και των οικείων αυτού (που τείνουν να τη θεωρούν μία πλευρά του χαρακτήρα), όσο και των γιατρών.

Τα άτομα με δυσθυμία μπορεί να λειτουργούν σχετικά καλά, αλλά δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους ή να χαρούν τη ζωή τους. Κάποιες φορές εκτός από τη (χρόνια) δυσθυμία μπορεί να εμφανιστεί και ένα μείζων καταθλιπτικό επεισόδιο. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για «διπλή κατάθλιψη» η οποία χρειάζεται αντιμετώπιση με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η δυσθυμία που παραμένει χωρίς θεραπεία για χρόνια μπορεί να είναι εξίσου σοβαρή με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Μπορείτε να κάνετε το online τεστ κατάθλιψης, για να έχετε μία πρώτη εκτίμηση αν πάσχετε από κατάθλιψη ή δυσθυμία.

Αιτίες χρόνιας κατάθλιψης

Όπως και με άλλες μορφές κατάθλιψης, η ακριβής αιτία της δυσθυμίας δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο, και περιλαμβάνουν:

 • Τη νευροχημεία του εγκεφάλου: Η ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, κα) παίζει σημαντικό ρόλο στην έναρξη της κατάθλιψης. Κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το χρόνιο στρες, μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δρουν αλλάζοντας αυτούς τους νευροδιαβιβαστές ώστε να βελτιωθεί η διάθεση.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Μεταβλητές καταστάσεις όπως το άγχος, το στρες, η απώλεια, το πένθος, οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή, και τα ψυχικά τραύματα μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.
 • Γενετικοί παράγοντες: Οι μελέτες δείχνουν ότι αν υπάρχει κάποιο μέλος στην οικογένεια με ιστορικό κατάθλιψης τότε ένα άτομο έχει διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσει κατάθλιψη.

Διάγνωση δυσθυμίας

Ο ψυχίατρος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την φύση, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σας για να διαπιστώσει εάν παρουσιάζετε δυσθυμική διαταραχή. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα κάνετε κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλα σωματικά νοσήματα. Για να τεθεί η διάγνωση της δυσθυμικής διαταραχής, τα συμπτώματα πρέπει να εμφανίζονται για τουλάχιστον δύο χρόνια. Μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση της δυσθυμίας επειδή τα συμπτώματα είναι μακροχρόνια και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μέρος της προσωπικότητάς τους.

Η διάγνωση της δυσθυμίας αφορά περίπου το 1.5% του πληθυσμού, και είναι συχνότερη στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άντρες. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει με άλλα ψυχολογικά προβλήματα, όπως την οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Θεραπεία δυσθυμίας

Η θεραπεία για την δυσθυμία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Γενικά ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι πιο αποτελεσματικός, έχει ταχύτερα αποτελέσματα και πιο μακροχρόνια προστασία.

Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει ένα εύρος τεχνικών και βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν τον υποκείμενο αρνητικό τρόπο σκέψης που συχνά συμβάλλει στα συναισθήματα της δυσθυμικής διαταραχής, όπως και το να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά αίτια της δυσθυμίας. Επίσης, το EMDR μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν ψυχολογικά τραύματα (της ενήλικης ζωής ή της παιδικής ηλικίας) που πολύ αποτελούν τη ρίζα της δυσθυμίας.

Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν πολλοί τύποι αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που χορηγούνται για τη δυσθυμία και περιλαμβάνουν:

 • Επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs): σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται για παράδειγμα η σερτραλίνη (Zoloft) και η φλουοξετίνη (Ladose). Τα συγκεκριμένα φάρμακα δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, πράγμα που βοηθά στη βελτίωση και στη ρύθμιση της διάθεσης.
 • Αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης (SNRIs): σε αυτή την κατηγορία ανήκει η ντουλοξετίνη (Cymbalta) και η βενλαφαξίνη (Efexor). Λειτουργούν αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο.
 • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCA): στις ανθεκτικές περιπτώσεις δυσθυμίας που δεν ανταποκρίνονται στα νεότερα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να χορηγηθούν και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα (παλαιότερης γενιάς) τα οποία όμως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, όπως το Minitran, Saroten, Anafranil, κα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάθε ασθενής ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την χρόνια κατάθλιψη. Επειδή αυτή η μορφή ελαφριάς κατάθλιψης (δυσθυμική διαταραχή) είναι χρόνια, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η φροντίδα του εαυτού μαζί με την ιατρική παρακολούθηση βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης. Κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε συμπληρωματικά με την ψυχοθεραπεία και την φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνουν:

 • Την υγιεινή, ολιστική διατροφή
 • Την δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας ώστε να έχετε πρόγραμμα
 • Την ρουτίνα ύπνου και την καλύ υγιεινή του ύπνου
 • Την άσκηση (αεροβική άσκηση, γιόγκα, κα)
 • Το χρόνο με τους φίλους εκτός σπιτιού
 • Τις τεχνικές χαλάρωσης όπως οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός

Σίγουρα το να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα όταν έχετε συμπτώματα μιας ελαφριάς χρόνιας κατάθλιψης μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ωστόσο να θυμάστε ότι δεν είναι ανάγκη να τα κάνετε όλα τέλεια. Ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη διάθεση σας. Για παράδειγμα, ξεκινήστε με μικρούς στόχους και στη συνέχεια σταδιακά θέστε πιο μεγάλους στόχους.

Αντιμετώπιση δυσθυμίας - χρόνιας κατάθλιψης

Η δυσθυμία είναι μια σοβαρή κατάσταση στην οποία πρέπει να δοθεί επαρκής προσοχή και θεραπεία. Ακόμη και τα ήπια συμπτώματα της χρόνιας κατάθλιψης μπορεί να παρεμβαίνουν στην λειτουργικότητά σας και να σας εμποδίζουν να χαρείτε τη ζωή σας, ειδικά όταν τα συμπτώματα είναι μακροχρόνια, όπως γίνεται στη δυσθυμία. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες διαθέσιμες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δυσθυμία, να σας βοηθήσουν να βγείτε από τα αδιέξοδα της ζωής και να κάνουν ξανά ευχάριστη την καθημερινότητα.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τις πραγματικές αιτίες της δυσθυμίας, ενώ συμπληρωματικά η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν να προσφέρουν πολλά στην καταπολέμιση της δυσθυμίας.