Κάνε το Τεστ
cymbalta σιμπαλτα, 30, 60, ντουλοξετινη αντικαταθλιπτικο φαρμακο, παρενεργειες, cibalta, cybalta, simbalta, ψυμβαλτα, forum

CYMBALTA – που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

CYMBALTA - ενδείξεις και παρενέργειες

Το CYMBALTA (προφέρεται "συμπάλτα") είναι ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Ανήκει συγκεκριμένα στην κατηγορία των SNRI αντικαταθλιπτικών (επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης, διαφέρουν από τους SSRI). Η τυπική χρήση για το Cymbalta (ντουλοξετίνη, duloxetine) είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης (ιδίως σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη σε συνδυασμό με ψυχοσωματικά συμπτώματα, κόπωση και πόνο). Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου, της ινομυαλγίας, σε αγχώδεις διαταραχές, καθώς και για την θεραπεία της ακράτειας ούρων από προσπάθεια.

Το Cymbalta μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε σοβαρές μορφές κατάθλιψης, συμπεριλαμβάνοντας τις περιπτώσεις με μελαγχολικά στοιχεία, αλλά και ψυχωσικά στοιχεία. Το Cymbalta μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης.

cymbalta, χαπια, ψυμβαλτα συμπαλτα ντουλοξετινη, cibalta, cybalta. παρενεργειες, forum

Πως λειτουργεί το Cymbalta;

Το Cymbalta ενισχύει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συγκεκριμένα τη σεροτονίνη και την νοραδρεναλίνη (μερικώς ενισχύει και τη ντοπαμίνη).

Λήψη Cymbalta

Κυκλοφορεί σε χάπια των Cymbalta 30 mg και Cymbalta 60 mg. Η συνήθης δοσολογία είναι 30-60 mg ντουλοξετίνης την ημέρα, κατά προτίμηση πρωϊ ή το μεσημέρι με το φαγητό. Η δόση του Cymbalta μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

Μορφή mg και ποσότητα Cymbalta Τιμή
Χάπια GR.CAP CYMBALTA 30MG BTX28 8,76
Χάπια GR.CAP CYMBALTA 60MG BTX28 12,43

Δόση Cymbalta - συχνά δοσολογικά σχήματα Ντουλοξετίνης

Η δόση του Cymbalta προσαρμόζεται αναλόγως της κατάστασης που χρειάζεται να αντιμετωπισθεί και μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας. Για παράδειγμα

Αποτελεσματικότητα Cymbalta

Η ντουλοξετίνη δεν θα αλλοιώσει την προσωπικότητά σας, ούτε θα σας κάνει άμεσα χαρούμενους. Αν πάσχετε από κατάθλιψη, θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά στο να ξαναβρείτε τον εαυτό σας. Χρειάζεται όμως χρόνο για να αποκαταστήσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που συνοδεύουν την κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Cymbalta επέρχονται συνήθως σε 3-4 εβδομάδες, έτσι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να νιώσετε τη δράση του. Για αυτό θα πρέπει να την παίρνετε καθημερινά σταθερά, παρόλο που δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην αρχή. Συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή με ντουλοξετίνη για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το Cymbalta μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Πληροφορίες συνοπτικά: Cymbalta

Φάρμακο: CYMBALTA
Δραστική Ουσία: ΝΤΟΥΛΟΞΕΤΙΝΗ / Duloxetine
Συνήθης δόση: 30-60 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 120 mg/ημέρα
Κατηγορία: SNRI αντικαταθλιπτικό
Χρήση σε: Κατάθλιψη Νευροπαθητικό άλγος Ινομυαλγία Ακράτεια ούρων Αγχώδεις διαταραχές
Γενόσημα φάρμακα: Duloxetine, Onelar, Yentreve, κα

cymbalta, χαπια, 30mg, 60mg, σιμπαλτα, συμπαλτα, cibalta, cybalta, simbalta

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Cymbalta;

To Cymbalta πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου ή νευρολόγου σας. Δεν πρέπει να ξεκινήσετε το Cymbalta μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (συμπεριλαμβανομένου του Cymbalta) είναι ασφαλή και γενικά καλώς ανεκτά. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς και οι γιατροί τους επαναπαύονται ή περιορίζονται στη χρήση των αντικαταθλιπτικών ως τη μοναδική, μόνιμη, μακροχρόνια λύση, χωρίς δηλαδή  να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της κατάθλιψης, διαδικασία που γίνεται μέσω της ψυχοθεραπείας και άλλων θεραπευτικών συστημάτων. Τα αποτελέσματα μιας ιατροκεντρικής και επιφανειακής αντιμετώπισης της κατάθλιψης και της αϋπνίας είναι οι ασθενείς να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες εσωτερικές και εξωτερικές καταστάσεις, όταν διακόπτουν το Cymbalta (και άρα με τα ίδια συμπτώματα).

Παρενέργειες Cymbalta

Τα φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε ασθενή. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Cymbalta είναι: αϋπνία, υπνηλία, ναυτία, διάρροια, σεξουαλικές διαταραχές (για τους άντρες: διαταραχές στύσης ή οργασμού, ανικανότητα, μειωμένη επιθυμία, για τις γυναίκες: διαταραχές οργασμού), ζάλη, διαταραχές στην όρεξη (μειωμένη όρεξη), γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα (η δυσκοιλιότητα είναι δοσοεξαρτώμενη), ξηροστομία, κατακράτηση ούρων. Επίσης εφίδρωση, αύξηση της αρτηριακής πίεσης (έως 2 μονάδες mm Hg). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος ασθενής θα βιώσει αναγκαστικά κάποια συμπτώματα από αυτά ή κάποια άλλα επειδή παίρνει τη ντουλοξετίνη.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του Cymbalta μπορεί να ελατtωθούν με το πέρας του χρόνου, καθώς δηλαδή συνεχίζεται η σταθερή λήψη της ντουλοξετίνης.

Το Cymbalta σπανίως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως σπασμούς, επιληπτικές κρίσεις, μανιακό επεισόδιο, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και πτώσεις.

Το Cymbalta δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση απότομης διακοπής της ντουλοξετίνης (όπως ίλιγγο, αϋπνία, άγχος) για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Εάν νιώσετε ότι δεν βελτιώνεστε ή ότι χειροτερεύετε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της θεραπείας με το Cymbalta (ιδίως τις πρώτες εβδομάδες ή αν διακόψετε τη ντουλοξετίνη), θα πρέπει να ενημερώσετε τον ψυχίατρό σας. Μην στηρίζεστε σε φόρουμ και γνώμες τρίτων για τη χρήση ή τη διακοπή του Cymbalta, εμπιστευτείτε έναν ειδικό ψυχίατρο.

Αναλυτικές πληροφορίες Cymbaltaspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, cymbalta, σιμπαλτα

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Cymbalta για το κοινό, και το SPC του Cymbalta όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Προφυλάξεις για Cymbalta

Το Cymbalta μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, ωστόσο λιγότερο συγκριτικά με τα άλλα SNRI αντικαταθλιπτικά. Είναι παρόλο αυτά σημαντικό να παρακολουθείται η αρτηριακή πίεση, ιδίως τους 2 πρώτους μήνες της θεραπείας και στις υψηλότερες δόσεις της ντουλοξετίνης, καθώς η αύξηση είναι δοσοεξαρτώμενη. Μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και αύξηση 2-3 μονάδων στην πίεση (20–30 mm Hg) ενώ κανείς παίρνει κάποιο SNRI αντικαταθλιπτικό. 

Το Cymbalta θα πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς που έχουν κάποια μορφή ηπατικής δυσλειτουργίας ή ανεπάρκειας (έχει αναφερθεί ηπατοτοξικότητα σε αυτούς τους ασθενείς). Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση στις τρανσαμινάσες. Δεν συστείνεται σε ασθενείς που κάνουν σημαντική χρήση αλκοόλ.

Ποια φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται με το Cymbalta;

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη (Nurofen, Brufen, Advil), ναπροξένη, σελεκοξίμπη (Celecoxib), δικλοφενάκη (Dicloplast), ινδομεθακίνη (Indocid), μελοξικάμη (Movatec) και άλλα. Αν χρησιμοποιείτε ΜΣΑΦ αντιφλεγμονώδη και ντουλοξετίνη, μπορεί να αιμορραγείτε εύκολα ή να κάνετε μώλωπες εύκολα.

Είναι το CYMBALTA το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;
ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ

Είναι το CYMBALTA το ΣΩΣΤΟ φάρμακο για εσάς;

Γενόσημα φάρμακα: Duloxetine, Duciltia, Yentreve, Xeristar, Xadevil, Onelar
Συχνά ορθογραφικά λάθη: σιμπαλτα, συμπαλτα, cibalta, cybalta, simbalta, ψυμβαλτα

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το Cymbalta μπορεί να αντικατασταθεί ή συνδυαστεί με άλλα είδη θεραπείας ώστε με αποτελεσματικότητα να ελεγχθούν όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κατάθλιψης ή του άγχους.

Μέθοδος Αντιμετώπιση κατάθλιψης
Ψυχοθεραπεία με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.
EMDR Το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της κατάθλιψης.
Ομοιοπαθητική και Βελονισμός η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με άλλα φάρμακα, όπως το Cymbalta, όπου αυτό είναι αναγκαίο.