Ψυχοθεραπεία και φιλία

ψυχοθεραπεία, φιλία, σχέση ψυχοθεραπευτή θεραπευόμενου

Μπορείτε να γίνετε “φίλοι” με τον ψυχοθεραπευτή σας;

Όταν είμαστε ενήλικες είναι δύσκολο γενικά να κάνουμε νέους, ουσιαστικούς φίλους. Για αυτό, όταν πραγματικά επικοινωνείτε σωστά με κάποιον ίσως μέσα σας ελπίζετε ότι θα ανθίσει μια φιλία. Αλλά τι συμβαίνει όταν αυτό το άτομο με το οποίο νιώθετε αυτή τη σύνδεση είναι ο ψυχοθεραπευτής σας;

Στην μέχρι τώρα εμπειρία μου ως ψυχοθεραπευτής, υπήρξαν πολλοί ασθενείς που με ρώτησαν αν μπορούσαν να έχουμε επικοινωνία είτε μετά το τέλος της ψυχοθεραπείας, είτε κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό. Η δουλειά μου είναι να είμαι καλός ακροατής ο οποίος σέβεται και κατανοεί το άτομο που κάθεται απέναντί του. Δουλεύω με τους θεραπευόμενους για μήνες, μερικές φορές και χρόνια. Μοιραζόμαστε βαθιές συζητήσεις για τα όσα τους απασχολούν, τις χαρές τους και τα επώδυνα γεγονότα που τους πληγώνουν. Αν και καταλαβαίνω γιατί μερικοί θεραπευόμενοι θα ήθελαν να γίνουμε φίλοι (κυρίως) μετά το τέλος της ψυχοθεραπείας, η αλήθεια είναι πως αυτό είναι δύσκολο να συμβεί.

Η θεραπευτική σχέση βασίζεται σε διαφορετική δυναμική

Πολλοί ψυχοθεραπευτές ακολουθούν τον κανόνα ʺμια φορά θεραπευόμενος, για πάντα θεραπευόμενοςʺ. Η ψυχοθεραπεία δεν έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη φιλία, όπως η θετική αντιμετώπιση και η επιθυμία να είναι πάντα “καλά” ο άλλος. Στην ψυχοθεραπεία το επίκεντρο είναι ο θεραπευόμενος και η προσωπική εξέλιξή του. Υπάρχει μια εσωτερική ισχυρή διαφορά στη θεραπευτική σχέση που δεν αποτελεί ζήτημα στην ειλικρινή φιλία.

Στην ψυχοθεραπεία, χρειάζεται να είστε ευάλωτοι ώστε ο ψυχοθεραπευτής σας να μπορέσει να εξερευνήσει τι σας δίνει κίνητρο, συνήθως σε πιο βαθύ επίπεδο από ότι ένας νέος φίλος. Οι ψυχοθεραπευτές έχουν το προνόμιο να ξέρουν τις πιο ευαίσθητες λεπτομέρειες της ζωής των ανθρώπων. Οι ψυχοθεραπευτές κρατούν τα προσωπικά τους, και δεν περιμένουν κάτι από εσάς (πέραν της προσυμφωνημένης επαγγελματικής αμοιβής), είναι συνεπείς και εστιασμένοι σε εσάς. Ανοίγετε την ψυχή σας στους ψυχοθεραπευτές και αυτοί ανταποκρίνονται ως επαγγελματίες.

Αυτή είναι μια εγγενώς μη ισορροπημένη δυναμική, που ισχύει στην πλειονότητα των περιπτώσεων, που δεν μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια ισορροπημένη και υγιή σχέση, ακόμη και μετά το τέλος της ψυχοθεραπείας, ακόμη και αν συναντιέστε για λίγα λεπτά, ακόμη και αν βλέπεστε ελάχιστα, ή οποιαδήποτε και αν είναι η κατάσταση.

Είναι επίσης δύσκολο για τους ψυχοθεραπευτές να αποβάλλουν την αίσθηση του καθήκοντος που έχουν προς εσάς, πράγμα που δεν συμβαίνει σε μια τυπική φιλία. Δε μπορούν να ανταποκρίνονται ως φίλοι σε κάθε ανησυχητική σας ανάρτηση στο Facebook, να ανησυχούν για εσάς, να σας τηλεφωνούν συχνά και το πιο πιθανό είναι ότι θα αρχίσετε να νιώθετε ότι σας απορρίπτουν και αδιαφορούν για εσάς, έχοντας συνηθίσει στο ενδιαφέρον των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών.

Ο κυριότερος λόγος: δεν γνωρίζετε πραγματικά το θεραπευτή σας

Η αλήθεια είναι ότι ο θεραπευτής στις συνεδρίες σας δεν είναι “ο εαυτός του”. Είναι εκεί για εσάς, αφιερωμένος ολοκληρωτικά στα δικά σας θέματα. Συγκρατεί τα δικά του αισθήματα και σκέψεις, πεποιθήσεις και θέσεις για να μπορέσει να σας βοηθήσει να προχωρήσετε. Έτσι λοιπόν αυτός ο άνθρωπος που γνωρίζετε, έχει το ρόλο ενός συμβολικού μπαμπά ή μαμάς, και αυτό το ρόλο έχετε γνωρίσει. Σε μια φιλία, η σχέση υπάρχει μία ισότητα και είναι ισόποσα αμφίδρομη. Ένα τέτοιο σενάριο θα είναι λοιπόν πολύ διαφορετικό από αυτό που είχατε συνηθίσει, και σίγουρα θα βλέπατε πλευρές του θεραπευτή που μπορεί να μην σας άρεσαν, οι οποίες θα συμπαρασύρουν και την εικόνα που είχατε για εκείνον.

Η ψυχοθεραπεία έχει αρχή, μέση και τέλος

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ψυχοθεραπεία και ο θεραπευόμενος να μάθει πώς να αντιμετωπίσει την απώλεια της σχέσης με υγιή τρόπο. Πολλοί θεραπευόμενοι ξεκινούν ψυχοθεραπεία για να διαχειριστούν αρχικά κάποια απώλεια. Το τέλος της θεραπευτικής σχέσης μπορεί να επιτρέψει στο θεραπευόμενο να διαχειριστεί μια νέα απώλεια με τις νέες δεξιότητες που έχει μάθει. Ακόμη και αν δεν ξεκινήσατε ψυχοθεραπεία για να διαχειριστείτε μια απώλεια, η πρακτική σε αυτό μπορεί θα σας βοηθήσει στο μέλλον.

Πέρα από αυτά, το τέλος της σχέσης με τον ψυχοθεραπευτή σας έρχεται όταν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε, έχοντας ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και έχοντας δουλέψει πληγές του παρελθόντος. Ίσως να συνειδητοποιήσετε, ότι έχετε κάνει πάρα πολλή δουλειά σε αυτή τη διαδικασία και δεν χρειάζεται η συνεχή παρουσία του ψυχοθεραπευτή σας για να φτάσετε στην ευτυχία ή την επιτυχία. Όταν ο ψυχοθεραπευτής βρίσκεται δίπλα σας σαν φίλος δεν μπορείτε εύκολα να κάνετε αυτή τη διαπίστωση. Και με τον καιρό, η απόσταση από τον ψυχοθεραπευτή σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας για αυτόν.

Η μεταβίβαση μπορεί να μπερδέψει τα συναισθήματά σας για τον ψυχοθεραπευτή σας

Η μεταβίβαση συμβαίνει όταν υποσυνείδητα κατευθύνετε τα συναισθήματα σας για κάποιον άλλο, τυπικά κάποιον από την παιδική σας ηλικία, προς τον ψυχοθεραπευτή σας. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, αλλά τα θετικά ίσως να μπορούν να βοηθήσουν στην εξήγηση γιατί θέλετε να κάνετε φίλο σας τον πρώην ψυχοθεραπευτή σας.

Για παράδειγμα, ίσως να σας αρέσει πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο ο ψυχοθεραπευτής σας αλληλεπιδρά μαζί σας επειδή, χωρίς να το καταλάβετε, σας θυμίζει τη μαμά σας. Ή ίσως να ενοχλείστε από τον τρόπο με τον οποίο σας κάνει ερωτήσεις ο ψυχοθεραπευτής σας επειδή σας θυμίζει ξανά τη μαμά σας.

Ίσως στο μέλλον να χρειαστείτε ξανά τον ψυχοθεραπευτή σας

Η ψυχική σας υγεία θα παραμείνει και θα μεταβάλλεται όσο εξελίσσεται η ζωή σας, για αυτό ίσως να έχετε οφέλη ξανά από την ψυχοθεραπεία κάποια στιγμή στο μέλλον. Μεταξύ της δυσκολίας να βρείτε ένα νέο ψυχοθεραπευτή και του πόσο εξουθενωτικό μπορεί να είναι να πείτε ξανά την ιστορία της ζωής σας και να ξαναγνωριστείτε με κάποιον από την αρχή, η επιστροφή στον πρώην αποτελεσματικό ψυχοθεραπευτή σας μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά πολύ συχνά η σχέση ενός ατόμου με τον πρώην ψυχοθεραπευτή του είναι φιλική σε επιφανειακό επίπεδο. Είναι πιο εύκολα να βρείτε ένα καλό φίλο από ότι ένα καλό ψυχοθεραπευτή.

 

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more