Κάνε το Τεστ
άγχος προσκόλλησης, θεωρία προσκόλλησης, αντιμετώπιση άγχους προσκόλλησης, ψυχοθεραπεία για το άγχος προσκόλλησης

Άγχος προσκόλλησης

Άγχος Προσκόλλησης

Η ψυχοθεραπεία που βασίζεται στη θεωρία της προσκόλλησης έχει στον πυρήνα της την κατανόηση της σημασίας των σχέσεων στην ανθρώπινη ανάπτυξη και στην εξέλιξη στην υπόλοιπη ζωή. Οι ασφαλείς και υποστηρικτικές σχέσεις μας βοηθούν να αναπτύξουμε την αίσθηση του ποιοι είμαστε. Όταν νιώθουμε μόνοι ή ότι οι σχέσεις μας δεν πάνε καλά στην παιδική ηλικία ή στην ενήλικη ζωή , η ικανότητά μας να διαχειριστούμε τη ζωή μας μπορεί να διαταραχθεί ή ακόμη και να περάσει κρίση.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία συνεργασίας ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Τα ασφαλή όρια και η εμπιστοσύνη δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο οι θεραπευόμενοι μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματά τους για τα οποία δεν είχαν μιλήσει ποτέ ξανά πριν. Η μακροχρόνια επούλωση από το άγχος, την ανησυχία ή την κατάθλιψη σημαίνει ότι μπορείτε να κατανοήσετε όλες τις υποκείμενες εμπειρίες και τα συναισθήματα για να μπορέσετε να κάνετε δημιουργικές αλλαγές στη ζωή σας.

Η σχέση προσκόλλησης που αναπτύσσεται προς τον ψυχοθεραπευτή σας ,σας δίνει τη δυνατότητα να θρηνήσετε για τις απώλειες του παρελθόντος και να εξερευνήσετε την επίδραση που έχουν πάνω σας οι σημαντικές σχέσεις στη ζωή σας, του παρελθόντος και του παρόντος.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν άγχος προσκόλλησης που ίσως να σχετίζεται με κάποιο τραύμα προσκόλλησης ή βλάβη στην προσκόλληση. Για να μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα αν έχετε άγχος προσκόλλησης, ρωτήστε τον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

1.Βλέπετε στον ύπνο σας άσχημα όνειρα (εφιάλτες) για εσάς ή για αγαπημένα σας πρόσωπα;

2.Παραμελείτε την καθημερινή φροντίδα του εαυτού σας και δίνετε προτεραιότητα στο ʺάλλο άτομοʺ στη σχέση, στη δουλειά, στις οικογενειακές σχέσεις;

3.Είστε οξύθυμοι, απόμακροι και ανυπόμονοι με τους αγαπημένους σας όταν πραγματικά εύχεστε να ήσασταν πιο κοντά τους;

4.Πάντα αναμένετε το χειρότερο σενάριο σε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας και στις σχέσεις σας, συχνά σκέφτεστε τι άλλο κακό θα σας βρει;

5.Έχετε μια ισχυρή εσωτερική κριτική φωνή που σας κάνει να νιώθετε ανασφάλεια; (αμφισβητείτε τον εαυτό σας και κάνετε δεύτερες σκέψεις)

6.Νιώθετε νευρικοί και φοβισμένοι όταν κάποιος προσπαθεί να έρθει πιο κοντά σας;

7.Η ανησυχία σας κάνει να αισθάνεστε μουδιασμένοι ή χαμένοι στο διάστημα και αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα; Και όταν αυτό συμβεί προσπαθείτε να συνδεθείτε με την οικογένειά σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα;

8.Νιώθετε ανασφάλεια, ανησυχία, κίνδυνο και αμφιβολία όταν δεσμεύεστε σε σχέσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει κάποιος προφανής κίνδυνος;

9.Δυσκολεύεστε να πείτε ʺόχιʺ ή να θέσετε ρεαλιστικά όρια;

10.Έχετε σωματικά συμπτώματα άγχους; Ιδρώνετε, έχετε ταχυπαλμία ή τρέμουλο;

Αν έχετε απαντήσει ʺναιʺ σε αρκετές ερωτήσεις, ίσως να έχετε άγχος που σχετίζεται με την προσκόλληση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι άγχος προσκόλλησης που έχουν περάσει ένα τραύμα προσκόλλησης, αλλά αν έχετε κάποια συμπτώματα άγχους καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορείτε να ανακουφιστείτε από αυτά.

Το σώμα σας κάνει τη δουλειά του όταν νιώθετε άγχος, επειδή το άγχος αποτελεί έναν μηχανισμό με τον οποίο το σώμα σας θέλει να σας πει ότι χρειάζεται βοήθεια. Όταν κουβαλάτε αρνητικές πεποιθήσεις ή έχετε ένα τραύμα προσκόλλησης, αυτή η εμπειρία μένει κλειδωμένη στο μυαλό σας (στον εγκέφαλο) και στο σώμα σας (στο νευρικό σύστημα). Οι αναμνήσεις που έχουν κολλήσει στο μυαλό σας είναι ανάγκη να βρουν τον τρόπο να απελευθερωθούν, ώστε να είναι εφικτή η επούλωση και η ανακούφιση.

Αντιμετώπιση του άγχους της προσκόλλησης

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη θεραπεία. Με την ψυχοθεραπεία γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης των μοτίβων προσκόλλησης μέσω της εξέτασης των μοτίβων προσκόλλησης στην ενήλικη ζωή. Αυτό βοηθά ώστε να εξερευνήσετε το είδος των μοτίβων που έχετε μάθει και χρησιμοποιείτε στις σχέσεις σας.

Θεραπεία άγχους προσκόλλησης

Κάποια μοτίβα μπορεί να είναι βοηθητικά στην εξέλιξη των σχέσεων και κάποια άλλα να είναι επιβλαβή ή να εμποδίζουν την ειλικρινή οικειότητα σύνδεσης στις τωρινές σας σχέσεις. Μαζί με τον ψυχοθεραπευτή θα εξερευνήσετε τις πεποιθήσεις που κουβαλάτε μέσα σας και σας έχουν βοηθήσει να προχωρήσετε στη ζωή σας. Θα αναγνωρίσετε τις υποκείμενες αρνητικές πεποιθήσεις που είναι η αιτία του άγχους που κουβαλάτε.

Στην ψυχοθεραπεία για το άγχος προσκόλλησης θα επεξεργαστείτε και θα δουλέψετε όλα τα γεγονότα ή τις εμπειρίες που σας άφησαν ανεξίτηλα σημάδια, τους φόβους σας, τις ανησυχίες σας, τις αμφιβολίες σας ή τις σκέψεις σας. Όσο δουλεύετε τον πόνο σας, το σώμα σας θα μπορέσει να απελευθερώσει όλη την ένταση και θα αρχίσετε να νιώθετε ξανά δυνατοί. Θα ξεκινήσετε να αισθάνεστε καλύτερα και θα αποκτήσετε μεγαλύτερη ευελιξία για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής, την αγάπη και τις μεταβατικές φάσεις.

Θεραπευτικές μέθοδοι

Μία από τις πιο γνωστές και αποτελεσματικές θεραπευτικές μεθόδους για το τραύμα είναι το EMDR. Το EMDR (Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω οφθαλμικών Κινήσεων) είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που είναι εξαιρετικά βοηθητική για τους θεραπευόμενους που παλεύουν χρόνια με το άγχος αλλά δεν έχουν δει αποτελέσματα με τις κλασικές θεραπείες συζήτησης. Το EMDR βοηθά τον θεραπευόμενο να φτάσει στη ρίζα των προβλημάτων του, της ανησυχίας ή του άγχους του και βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις, τις πεποιθήσεις, τις αισθήσεις και τα κολλημένα συναισθήματα.

Μια άλλη θεραπευτική μέθοδος είναι η έκφραση μέσω της τέχνης, στην οποία ο θεραπευόμενος μπορεί να εκφράσει το άγχος του με τη χρήση της τέχνης, της ζωγραφικής ή να σχεδιάσει ένα χρονοδιάγραμμα της ζωής του όπου θα μπορέσει δημιουργικά να αναγνωρίσει τα γεγονότα που γέννησαν τις αρνητικές και τις θετικές πεποιθήσεις του. Έτσι ενισχύονται οι θετικές πεποιθήσεις και οι αρνητικές αντικαθίστανται με νέες. Επίσης χρησιμοποιείται η θεραπεία του τραύματος όπου αναγνωρίζονται και αποτυπώνονται κάποια εσωτερικά κομμάτια του εαυτού. Η σωματική ψυχοθεραπεία είναι επίσης βοηθητική στην επεξεργασία του άγχους προσκόλλησης σε επίπεδο μυαλού-σώματος. Επίσης η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και άλλες μορφές ολιστικής ιατρικής μπορεί να σας βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αυτές οι μέθοδοι επούλωσης προσφέρουν στους θεραπευόμενους βαθιά επούλωση και μείωση της έντασης των συμπτωμάτων του άγχους. Όταν το άγχος κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα νιώθετε πολύ καλύτερα. Οι σχέσεις σας μοιάζουν πιο γεμάτες, έχετε περισσότερη ενέργεια να δώσετε, παίρνετε και νιώθετε την αγάπη και όλα αυτά είναι ανεκτίμητα.Αν νιώθετε έτοιμοι να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία, την ευεξία και την ηρεμία και να δουλέψετε με το άγχος σας, κάντε το πρώτο βήμα και επισκεφθείτε έναν ψυχοθεραπευτή.

c434