Κάνε το Τεστ
άνδρες, ψυχοθεραπεία, λόγοι που κάνουν οι άνδρες ψυχοθεραπεία, πότε ξεκινούν οι άνδρες ψυχοθεραπεία

Λόγοι για τους οποίους οι άνδρες ξεκινούν ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία στους άνδρες

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για πολλά ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες. Αλλά σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν πολλά εμπόδια που κρατούν τους άνδρες μακριά από την ψυχοθεραπεία. Η έναρξη της ψυχοθεραπείας αποτελεί ένα πεδίο αντιρρήσεων. Η σημαντική ερώτηση ʺ Είναι ανάγκη να κάνω ψυχοθεραπεία;ʺ  βάζει φρένο σε περαιτέρω απορίες.

Ένας πολύ συχνός λόγος για την έναρξη της ψυχοθεραπείας είναι ο θυμός που προκαλείται από την κατάθλιψη. Ο θυμός και οι εκρήξεις θυμού σαν σύμπτωμα της κατάθλιψης για τους άνδρες είναι ένα πολύπλοκο θέμα που χρειάζεται σκληρή δουλειά με τον ψυχοθεραπευτή.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ψυχοθεραπευτές βοηθούν τους άνδρες να επουλώσουν τα τραύματά τους και να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους με μεγαλύτερη συμπόνια και ανθρωπιά.

Όταν οι άνδρες ταλαιπωρούνται από το θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα, όλοι υποφέρουν από τις συνέπειες. Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες κακές συνήθειες αφήνουν πίσω τους μονάχα διαλυμένες και πληγωμένες οικογένειες. Οι τρομακτικές επιπτώσεις που έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες δημιουργούν αρκετά συχνά σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Αυτός όμως δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης.

Μια προσεκτική ματιά στα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνδρες αποκαλύπτει μια πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων. Οι μαζικές εκτελέσεις απειλούν καθημερινά την ύπαρξη μας. Το κίνημα #MeToo αποκαλύπτει αναρίθμητα περιστατικά άσχημης συμπεριφοράς και βίας των ανδρών απέναντι στις γυναίκες. Η ενδοοικογενειακή βία πληγώνει το άτομο και την οικογένεια. Οι κοινωνικές ανησυχίες που προκύπτουν από προσωπικά προβλήματα εξηγούν γιατί οι άνδρες χρειάζονται ψυχοθεραπεία.

Οι ψυχοθεραπευτές πολλές φορές βλέπουν άνδρες οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν ʺκολλήσειʺ στη ζωή τους. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ντρέπονται για τον εαυτό τους, βασανίζονται από ενοχές και τύψεις, και η αναβλητικότητα τους κρατά πίσω. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν ακινητοποίηση ή θυμό. Η συζήτηση με ένα άτομο που μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα και τους λόγους του προβλήματος, μπορεί να βοηθήσει έναν άνδρα να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για όσα του φαίνονταν αδύνατα.

Οι άνδρες ξεκινούν ψυχοθεραπεία πάντα μετά από μια κρίση. Αισθήματα όπως ο θυμός, η μοναξιά, και η θλίψη υπάρχουν στην επιφάνεια. Τα συναισθήματα μπορεί να είναι εκτός ελέγχου. Οι άνδρες μπορεί να ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και άγχος. Η κατάθλιψη, το στρες, η έλλειψη της φροντίδας του εαυτού, η έλλειψη επικοινωνίας, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (αλκοόλ, κάνναβη) και πολλά άλλα εμποδίζουν την καλύτερη ζωή.

Η ψυχοθεραπεία απαιτεί σκληρή δουλειά για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μπορέσει ένας άνδρας να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους άνδρες να βελτιώσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν γερά θεμέλια για υγιείς σχέσεις.

ψυχοθεραπεια, ανδρες

Γιατί οι άνδρες χρειάζεται να κάνουν ψυχοθεραπεία;

Περίπου μόνο το 1/3 των ανθρώπων που κάνουν ψυχοθεραπεία είναι άνδρες, τα στατιστικά στοιχεία για τις ψυχικές νόσους και διαταραχές στους άνδρες δείχνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για θετικές θεραπευτικές επιλογές. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τα εξής:

 • Το 9% των ανδρών αναφέρει καθημερινά αισθήματα κατάθλιψης ή άγχους.
 • Κάποια στιγμή στη ζωή τους, το 30% των ανδρών θα αντιμετωπίσει κατάθλιψη.
 • Τα ποσοστά αυτοκτονιών στους άνδρες είναι τέσσερις φορές περισσότερα από ότι στις γυναίκες.
 • Περίπου 51 στους 100000 λευκούς άνδρες ηλικίας 85 ετών και άνω αυτοκτονούν κάθε χρόνο.
 • Από τους άνδρες με διαγνωσμένη κατάθλιψη, μόνο το 60% ζητάει βοήθεια.

Εξαιτίας των κοινωνικών στερεοτύπων, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια. Το υπαρξιακό κενό που μπορεί να βιώνει ένας άνδρας είναι ένα σοβαρό θέμα για τους ψυχοθεραπευτές καθώς δημιουργεί ζητήματα εμπιστοσύνης ώστε να συζητηθούν τόσο προσωπικά ζητήματα. Αυτό το κενό δείχνει την ανάγκη για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ψυχοθεραπεία, ώστε ένας άνδρας να μπορέσει να λειτουργήσει και να δημιουργήσει νέες και θετικές προοπτικές για τη ζωή.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να εμφανίσουν κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Αυτές οι μελέτες έχουν εξετάσει την επικράτηση σύμφωνα με το φύλο σε κοινές ψυχικές νόσους. Οι γυναίκες φαίνεται ότι εσωτερικεύουν τις διαταραχές άγχους με αποτέλεσμα την απομόνωση, τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Οι άνδρες από την άλλη πλευρά, εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους με συμπεριφορές όπως η επιθετικότητα, ο παρορμητισμός , ο καταναγκασμός και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Οι άνδρες τείνουν να συμπεριφέρονται άσχημα για όσα αισθάνονται. Ένας άνδρας που βιώνει κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να νιώθει θυμό ή να είναι νευρικός. Συνήθως οι άνδρες δεν κλαίνε, δεν συζητάνε για τα συναισθήματά τους ή δεν αποκαλύπτουν όσα αισθάνονται βαθιά μέσα τους. Η απόκριση τους στις δυσκολίες είναι ο θυμός και η επιθετικότητα. Οι άνδρες με μετατραυματικό στρες είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ και να κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών για να μην αντιμετωπίζουν όσα αισθάνονται.

Υπάρχουν δύο κύρια χαρακτηριστικά στους άνδρες: σπάνια ζητάνε βοήθεια και δεν τους αρέσει να μιλάνε για τα συναισθήματά τους. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, δηλαδή να ζητήσουν βοήθεια για όσα αισθάνονται, είναι η απόλυτη προσβολή του ανδρισμού.

ψυχοθεραπεια, αντρες

Πότε οι άνδρες ζητούν τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή;

Η κατάθλιψη είναι ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο οι άνδρες ζητούν τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή. Πολλές καταστάσεις στη ζωή, όπως η δουλειά, οι σχέσεις, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που είναι σήμα κατατεθέν της κατάθλιψης, όπως η παρατεταμένη θλίψη, η έλλειψη ενέργειας και η συνεχής αίσθηση του στρες. Για τους μεγαλύτερους άνδρες, οι οποίοι αισθάνονται την οικονομική ανησυχία της συνταξιοδότησης, έχουν βιώσει το θάνατο της συζύγου ή ενός φίλου, ή ακόμη και την απώλεια της ανεξαρτησίας τους ,όπως η απώλεια της άδειας οδήγησης, τα συναισθήματα αυτά είναι πιο έντονα. Όταν αυτά τα συναισθήματα δεν ελέγχονται μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως η γρήγορη απώλεια βάρους, η αϋπνία, η μειωμένη λίμπιντο και οι αλλαγές στη μνήμη. Ίσως οι άνδρες  να υιοθετούν και καταστροφικές συμπεριφορές όπως το αλκοόλ και η εξάρτηση από οπιοειδή.

Οι άνδρες μπορεί να αναγνωρίζουν αυτές τις αλλαγές όταν συμβαίνουν, αλλά δεν ξέρουν ποια είναι η ρίζα τους ή ακόμα και αν το ξέρουν δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Εδώ παρεμβαίνει ο ψυχοθεραπευτής και προσφέρει τη βοήθειά του. Ένας ψυχοθεραπευτής βοηθά στο να αναγνωρίσει ένα άτομο την πηγή των προβλημάτων του και στη συνέχεια να βοηθήσει στην επίλυσή τους.

Ακόμη και όταν οι άνδρες δεν είναι σε κρίση ή δεν έχουν κάποιο ψυχικό τραύμα αλλά έχουν δυσκολίες, η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει απίστευτα πλεονεκτήματα για αυτούς, τις συντρόφους τους και την οικογένειά τους. Οι άνδρες που καταπνίγουν τα συναισθήματά τους φοβούνται να τα δουν κατάματα, πόσο μάλλον τα συναισθήματα των άλλων, και μπορεί να μην συμπονούν τους άλλους. Αυτό όχι μόνο πιέζει τις σχέσεις, αλλά μπορεί να έχει καταστροφικές και ακόμη και βίαιες συνέπειες.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους συναισθηματικούς και κοινωνικούς φραγμούς που υιοθετούνται από την παιδική ηλικία και αποτελούν εμπόδιο στο να ξεκινήσουν οι άνδρες ψυχοθεραπεία. ʺ Τα αγόρια είναι σκληρά και δεν κλαίνε, και αυτό τα καταπιέζει συναισθηματικάʺ. Στις περισσότερες κοινωνίες οι άνδρες ανατρέφονται με την νοοτροπία ότι πρέπει να είναι σκληροί και δυνατοί και μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, έτσι το να κάνουν ψυχοθεραπεία το χρεώνονται σαν αποτυχία.  Πολλές φορές οι άνδρες καταφεύγουν στο αλκοόλ για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους. Αν οι άνδρες μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτούς τους φραγμούς, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένα ασφαλές μέρος χωρίς το φόβο της κριτικής ή την ανησυχία ότι κάποιος είναι αδύναμος.

Κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες ξεκινούν την ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ο θυμός και οι εκρήξεις θυμού
 • Η αίσθηση ότι είναι ʺκολλημένοιʺ, χωρίς κίνητρο, μια μορφή κατάθλιψης
 • Η αναβλητικότητα στη δουλειά, το σαμποτάρισμα της επιτυχίας και η αποφυγή καταστάσεων
 • Ένα ψυχικό τραύμα, το PTSD, οι δυσάρεστες αναμνήσεις
 • Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και εθισμοί
 • Άλλες εξαρτήσεις όπως το internet,ο τζόγος και η εξάρτηση από το σεξ
 • Τα θέματα με την εμφάνιση του σώματος
 • Τα θέματα στη σχέση
 • Το στρες στη δουλειά, στην οικογένεια και στα προσωπικά θέματα
 • Οι διαταραχές στον ύπνο, οι σωματικοί πόνοι

Οι άντρες είναι και αυτοί άνθρωποι

Τα κοινωνικα πρότυπα απαιτούν οι άνδρες να σκέφτονται τον εαυτό τους πάντα σαν ένα "δυνατό" άνθρωπο που βρίσκει λύσεις για όλα. Αλλά όταν έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά και ψυχικά θέματα, οι άνδρες υποτίθεται πρέπει να προσπαθήσουν να χωρέσουν όσα αισθάνονται σε ένα μπουκάλι και να το πετάξουν. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική υγεία. Τα αρνητικά συναισθήματα που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να επηρεάσουν όλες τις πτυχές της ζωής και να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Να ξέρετε ότι υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζετε. Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού για να ξεπεράσετε μια δύσκολη στιγμή στην οποία βρεθήκατε