Κάνε το Τεστ
συστημικη αναπαρασταση, αναπαρασταση, τι ειναι

Συστημική αναπαράσταση

Συστημική αναπαράσταση

Η συστημική αναπαράσταση είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας που αναπτύχθηκε από τον Γερμανό ψυχοθεραπευτή Μπερτ Χέλινγκερ, και εστιάζει στο σύστημα της οικογένειας (ή μιας επιχείρησης/ομάδας/οργανισμούς) με σκοπό την αποκάλυψη βαθύτερων δυναμικών και μοτίβων, που εν αγνοία των μελών επηρεάζουν ασυνείδητα τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα. Οι οικογενειακοί δεσμοί δημιουργούν το σύστημα της οικογένειας και βοηθούν στην αποκάλυψη και στην μεταμόρφωση των καλά κρυμμένων μοτίβων τα οποία είναι δύσκολο να κατανοήσουμε και να αλλάξουμε.

Η συστημική αναπαράσταση (Systemic Constellations) μας βοηθά να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές, τις σχέσεις μας και μας δίνουν επιλογές για να λύσουμε τα πολύπλοκα προβλήματα που μας απασχολούν. Στη συστημική αναπαράσταση δημιουργούμε ένα θεραπευτικό σύστημα χρησιμοποιώντας αντιπροσώπους (ή σύμβολα). Σε μια τυπική συνεδρία συστημικής αναπαράστασης οι συμμετέχοντες επιλέγονται για να αντιπροσωπεύσουν μέλη ή στοιχεία μιας οικογένειας/ομάδας. Με αυτό τον τρόπο τα κρυμμένα δυναμικά που λειτουργούν ασυνείδητα εντός του συστήματος αποκαλύπτονται, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα για μια αλλαγή.

Στη διάρκεια της συστημικής αναπαράστασης σκοπός είναι η εύρεση λύσεων ώστε να απελευθερωθούν οι δυναμικές και να αποκατασταθεί η ισορροπία στο σύστημα της οικογένειας/ομάδας. Η διαδικασία δίνει στο θεραπευόμενο τη δυνατότητα να δει από μια νέα οπτική την θέση του στο σύστημα της οικογένειας. Εξερευνώντας όλα όσα μένουν κρυμμένα στο σύστημα της οικογένειας μπορούμε να επουλώσουμε τις βαθύτερες πληγές μας.

Πώς επηρεάζει η οικογένεια την εξέλιξή μας;

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε γινόμαστε μέλος κάτι μεγαλύτερου, της οικογένειάς μας. Το να είμαστε μέλη μιας οικογένειας σημαίνει ότι εμείς, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μεγαλώνουμε μέσα σε διάφορα μοτίβα συμπεριφορών, συναισθημάτων, σκέψεων και αντιλήψεων. Και αυτά ασυνείδητα τα υιοθετούμε. Αυτά τα μοτίβα δεν αφορά μόνο την οικογένεια στην οποία μεγαλώσαμε, καθώς η οικογένεια αυτή επηρεάζεται με τη σειρά της από τις προηγούμενες γενιές, τα γεγονότα και τις καταστάσεις που την επηρέασαν. Τα τραυματικά γεγονότα μεταφέρονται διαγενεακά, δηλαδή αφήνουν το στίγμα τους στις επόμενες γενιές.

Όμως, τα συστήματα δεν αφορούν μονάχα την οικογένεια. Πάρτε ένα λεπτό και σκεφτείτε σε πόσα διαφορετικά συστήματα είστε μέλος: στη δουλειά, στις φιλικές σχέσεις, στην προσωπική σας ζωή. Φανταστείτε ότι το μοτίβο που έχει περάσει σε εσάς μέσα από τις γενιές επηρεάζει εσάς και όλα τα συστήματα στα οποία συμμετέχετε. Και σε κάθε σύστημα υπάρχουν άτομα που με τη σειρά τους κουβαλούν τα μοτίβα άλλων γενιών μαζί τους.

Με ένα μοναδικό τρόπο, η συστημική αναπαράσταση βοηθά να αναδυθούν αυτά τα μοτίβα και να κατανοήσουμε όλα όσα ασυνείδητα κουβαλάμε και την τωρινή μας κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα μας και έτσι να έχουμε στη ζωή μας γαλήνη και ψυχική ηρεμία. συστημικη αναπαρασταση, αναπαρασταση, πως γινεται

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια μας συστημικής αναπαράστασης;

Η αναπαράσταση μπορεί να γίνει ομαδικά ή ατομικά. Στις ομάδες, ο ψυχοθεραπευτής επιλέγει έναν θεραπευόμενο από την ομάδα που επιθυμεί να αλλάξει κάτι στη ζωή του. Αυτή η αναπαράσταση εξυπηρετεί ολόκληρη την ομάδα, επειδή συνδέεται με ασυνείδητες μνήμες όλων των μελών.

Αφού γίνει μια συνοπτική αναφορά στο θέμα που απασχολεί τον θεραπευόμενο και απαντηθούν κάποιες ερωτήσεις σημασίας, ο θεραπευόμενος επιλέγει κάποια μέλη της ομάδας για να αντιπροσωπεύσουν διαφορετικά μέλη της οικογένειας και τον ίδιο, ώστε να αποκαλυφθούν οι κρυφές δυναμικές.

Τα μέλη, αλληλεπιδρούν για το θέμα όπως εκείνα νιώθουν κάθε φορά και μέσω ασυνείδητων μηχανισμών, συνδέονται με τον θεραπευόμενο. Αυτή η διαδικασία βοηθά να ρίξουν φως σε όσα δεν συμβαίνουν συνειδητά. Από τη στιγμή που θα αποκαλυφθούν τα ασυνείδητα μοτίβα, αυτό οδηγεί αφενός σε μεγαλύτερη αυτογνωσία και συναισθηματική μετακίνηση τον θεραπευόμενο (και πολλές φορές και τα μέλη της ομάδας).

Η συστημική αναπαράσταση αλλάζει την ασυνείδητη εικόνα που κουβαλάμε για όσα συνέβησαν σε εμάς, τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους, και μας βοηθά να αλλάξουμε τη ζωή μας. Στην συστημική αναπαράσταση, οι συμμετέχοντες και οι παρατηρητές λαμβάνουν πληροφορίες και κάνουν αλλαγές.

Συνοπτικά, μπορεί να το φανταστεί κανείς σαν μια θεατρική παράσταση, χωρίς σενάριο, που ξεκινάει με μια κεντρική ιδέα και κάποια μέλη που θα επιλέξει ο θεραπευόμενος αρχικά. Τα μέλη που θα επιλεγούν (οι "αντιπρόσωποι") θα τοποθετηθούν αρχικά στο χώρο και μετά θα αλληλεπιδράσουν (εν μέρει συνειδητά αλλά και ασυνείδητα μεταξύ τους), καθρεφτίζοντας δυναμικά και προσφέροντας την ευκαιρία στον θεραπευόμενο να αντιληφθεί συναισθήματα και μοτίβα. Ο θεραπευτής βοηθά στην αλληλεπίδραση των μελών, παρεμβαίνει όταν το κρίνει οφέλιμο, έχει δηλαδή ένα καθοδηγητικό ρόλο, έτσι ώστε τα όσα εξελίσσονται να πάρουν μία θεραπευτική χροιά για τον βασικό θεραπευόμενο.

Η συστημική αναπαράσταση αποκαλύπτει τις βαθιές ρίζες των προβλημάτων σας

Συχνά τα προβλήματά έχουν πιο βαθιές ρίζες, που αφορούν την οικογένεια ολόκληρη, ή και προηγούμενες γενιές. Μπορεί να προκύπτουν από ανεπίλυτα ψυχικά τραύματα ή καταπιεσμένα συναισθήματα από το σύστημα της οικογένειας που υποσυνείδητα έχουν περάσει σε εσάς.

Τα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζετε σήμερα προέρχονται από τραύματα, συναισθήματα και εμπειρίες από την οικογένεια, που πιθανότατα δεν γνωρίζετε και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Από την στιγμή που θα δείτε τις κρυφές δυναμικές πίσω από τα θέματά σας,  με τελείως διαφορετική οπτική, μεταμορφώνονται. Η οικογενειακή αναπαράσταση είναι μια πανίσχυρη μέθοδος που μεταμορφώνει τις σχέσεις με την οικογένεια, τη δουλειά, τα χρήματα. Μεταμορφώνει τη ζωή σας καθώς σας απελευθερώνει από όλα σας κρατούν πίσω.

Ποια είναι τα οφέλη της συστημικής αναπαράστασης; 

Τα προβλήματα που προκύπτουν στη ζωή των ανθρώπων πολυ συχνά σχέση με τους άλλους (οικογένεια, στενές σχέσεις, συνεργάτες). Μέσω της οικογενειακής αναπαράστασης μπορείτε να δείτε πιο καθαρά τη θέση σας στο σύστημα της οικογένειας και να αποκτήσετε μια πιο ξεκάθαρη ματιά για τις δυναμικές της και πως αυτές σας επηρεάζουν

Με τη βοήθεια της αναπαράστασης έχετε την ευκαιρία να δείτε το σύστημα μπροστά σας με ένα τελείως μοναδικό τρόπο και να πάρετε πολύτιμες πληροφορίες. Μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τα προβλήματα, τις καταστάσεις, της σχέσεις, τα συναισθήματα και τα μοτίβα συμπεριφοράς.

Η οικογενειακή αναπαράσταση είναι μια χρήσιμη μέθοδος που μας βοηθά να απελευθερωθούμε από καταστροφικά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, συμπεριφορές και συναισθήματα τα οποία είναι περιοριστικά για τη ζωή μας, και τα οποία έχουμε κληρονομήσει ασυνείδητα από το σύστημα της οικογένειας.

 • Κάποιες φορές νιώθετε ότι δεν ζείτε τη ζωή σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας;
 • Νιώθετε κάτι να σας κρατά πίσω;
 • Σας βαραίνουν επίμονα συναισθήματα φόβου, θυμού, άγχους, κατάθλιψης, θλίψης ή ενοχών;
 • Νιώθετε ότι έχετε προβλήματα στις σχέσεις σας, οικονομικές δυσκολίες, επαγγελματικά θέματα ή σαμποτάρετε τον εαυτό σας;

Μπορεί να αναγνωρίζετε οτιδήποτε από τα παραπάνω αλλά να μην έχετε βρει ακόμη τον τρόπο να απελευθερωθείτε.

Η συστημική αναπαράσταση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν άλλα θεραπευτικά συστήματα (όπως η ατομική ψυχοθεραπεία) δεν μπορούν να βοηθήσουν για κάποιο λόγο περισσότερο ένα θεραπευόμενο. Σε τι μπορεί να σας βοηθήσει:

 • Απελευθέρωση από τα ψυχολογικά εμπόδια που σας κρατούν πίσω.
 • Ενίσχυση της συμπόνιας, της αγάπης και της αποδοχής για τον εαυτό σας και τους άλλους.
 • Ενίσχυση των δυνατοτήτων και της σοφίας στη ζωή.
 • Δημιουργία θετικών αλλαγών στις σχέσεις (γονείς, σύντροφος, παιδιά, συνεργάτες, φίλους).
 • Μεταμόρφωση της σχέσης σας με τα χρήματα, τα οικονομικά και την αφθονία.
 • Ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό, στο σώμα και στο πνεύμα.
 • Καλλιέργεια της εσωτερικής γαλήνης και της αποδοχής του παρελθόντος.
 • Να μάθετε ποιοι είστε και τι θέλετε από τη ζωή σας.
 • Έχετε τις δυνατότητες και τα κίνητρα να επιτύχετε τους στόχους σας.
 • Είστε πιο ανοιχτοί στη ζωή και έχετε περισσότερη ενέργεια.
 • Μετατρέπετε την ιστορία της οικογένειάς σας σε μια ιστορία επιτυχίας.
 • Ξεχωρίζετε τις επιδράσεις των διαγενεακών τραυμάτων στη ζωή σας.

Υπάρχουν μειονεκτήματα για τη συστημική αναπαράσταση; 

Υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία χρειάζεται να έχετε υπόψιν σας, και κυρίως αφορούν τη διαδικασία της συστημικής αναπαράστασης, και όχι κάποιες "παρενέργειες" της θεραπείας.

 • Ο χρόνος διάρκειας των αναπαραστάσεων είναι μάλλον ασαφής, δηλαδή οι συνεδρίες κρατάνε αρκετές ώρες - συχνά χωρίς όρια.
 • Συνήθως χρειάζεται να παρακολουθήσετε ένα αριθμό αναπαραστάσεων, πριν ο θεραπευτής δώσει τη δυνατότητα να διερευνήσετε ένα δικό σας θέμα που σας απασχολεί σε μία αναπαράσταση
 • Οι ομάδες αναπαράστασης γενικά είναι ανοιχτές, και αυτό σημαίνει ότι συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν κάνει προσωπική ψυχοθεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συναντήσετε κάποιες περιπτώσεις εκδραμάτησης ή ανώριμους ανθρώπους.

Αποτελεσματική επίλυση των θεμάτων που σας απασχολούν 

Πολλές φορές πίσω από τα θέματα που σας απασχολούν υπάρχουν ανεπίλυτα τραύματα ή συναισθήματα που έχουν σχέση με την οικογένεια. Με τη βοήθεια της συστημικής αναπαράστασης, της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να ανακαλύψετε τις κρυφές δυναμικές πίσω από όσα σας προβληματίζουν και να μεταμορφώσετε τη ζωή σας.