Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, ψυχοθεραπεία για το χωρισμό, ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο

Ψυχοθεραπεία ζεύγους για τα προβλήματα στη σχέση

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους

Σαν ψυχοθεραπευτής θέλω τα ζευγάρια να μπορέσουν να καταλάβουν την πολυπλοκότητα μιας σχέσης. Μια σχέση που αναπτύσσεται με τον καιρό και επηρεάζεται από τις αξίες, τα ενδιαφέροντα, τις εμπειρίες, την κουλτούρα, την θρησκεία, το μορφωτικό επίπεδο και το οικογενειακό υπόβαθρο του κάθε ατόμου και τις προσωπικές του προτιμήσεις. Οι προσδοκίες του κάθε συντρόφου για το πώς θα έπρεπε να είναι η σχέση, και οι ρόλοι του καθενός παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Συχνά οι άνθρωποι αγνοούν τις προσδοκίες τους μέχρι να απογοητευτούν ή να προκύψει μια σύγκρουση στη σχέση. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει όταν το ζευγάρι ξεκινά να βλέπει τον άλλο περισσότερο, μένει μαζί, παντρεύονται, κάνουν παιδιά ή αν ο ένας από τους δύο έχει έντονο στρες. Όσο περνά ο χρόνος οι σύντροφοι μένουν έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν ότι κάποιες προσδοκίες της κοινής ζωής ως ζευγάρι απέχουν πολύ. Τα άτομα ξεκινούν να βλέπουν την άλλη πλευρά του ανθρώπου που αγαπούν κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Όλες οι σχέσεις έχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια περιόδων στρες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Άλλοι ίσως να βρίσκουν ότι είναι συνεχώς ανικανοποίητοι με τη σχέση τους. Μερικές φορές ο ένας σύντροφος νιώθει απογοητευμένος και παρεξηγημένος όταν το άλλο του μισό αγνοεί την κατάσταση.

Ψυχοθεραπεία ζεύγους

Πολλά ζευγάρια θεωρούν ότι η ψυχοθεραπεία είναι η τελευταία τους ελπίδα. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία είναι βοηθητική κάθε στιγμή και μερικές φορές όταν γίνεται σύντομα μετά από την εμφάνιση των προβλημάτων μπορεί να προλάβει την συσσώρευση της απογοήτευσης και των προβλημάτων.

Ο στόχος της ψυχοθεραπείας ζεύγους δεν είναι μόνο να βοηθήσει το ζευγάρι να διαχειριστεί κατάλληλα τα άμεσα προβλήματά του, αλλά επίσης να επιτύχει καλύτερο τρόπο επικοινωνίας γενικά. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους επικεντρώνεται στα προβλήματα που υπάρχουν στη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων. Αλλά, αυτά τα προβλήματα στη σχέση πάντα εμπεριέχουν ατομικά συμπτώματα και προβλήματα, όπως και τις διαφωνίες. Για παράδειγμα, αν συνεχώς διαφωνείτε με τον σύντροφο σας, προφανώς θα έχετε χρόνιο στρες, θυμό ή καταθλιπτική διάθεση (ή και τα τρία). Ή αν δυσκολεύεστε να συγκρατήσετε την ψυχραιμία σας, θα έχετε περισσότερες συγκρούσεις με τον σύντροφό σας.

Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους αναγνωρίζονται οι διαφωνίες σε μια σχέση και αποφασίζονται οι αναγκαίες αλλαγές για να νιώθουν και οι δύο σύντροφοι ικανοποιημένοι μέσα στη σχέση. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μαθαίνει στους συντρόφους πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να ακούν ο ένας τον άλλο. Τα ζευγάρια μαθαίνουν να αποφεύγουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και χρειάζεται να αναγνωρίσουν τους κοινούς στόχους στη ζωή και πως θα μοιράσουν τις ευθύνες μέσα στη σχέση τους.

Ψυχοθεραπεία για τον χωρισμό

Ο χωρισμός ενός ζευγαριού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Είτε είστε αυτός που έχει πάρει την απόφαση να χωρίσετε είτε όχι, το τέλος μιας σχέσης με κάποιον που αγαπήσατε είναι επώδυνο. Όταν δύο άνθρωποι βγαίνουν ραντεβού, είναι σε σχέση, ζουν μαζί, παντρεύονται , κάνουν παιδιά, το τέλος αυτής της σύνδεσης που μπορεί να είχε διάρκεια μήνες ή χρόνια είναι εξουθενωτικό. Συνειδητοποιείτε ότι σας έχουν κλέψει το μέλλον που είχατε φανταστεί με το άτομο που αγαπούσατε. Νιώθετε την απώλεια, την απελπισία, τον πανικό και πλήθος άλλων συναισθημάτων.

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε , χαρακτηριζόμαστε από τους όρους μιας σχέσης. Οι σχέσεις δημιουργούν ασφάλεια, αγάπη, υποστήριξη και νόημα στη ζωή μας. Συνδεόμαστε στενά με όσους αγαπάμε, με μέλη της οικογένειας, φίλους, κατοικίδια, και το άτομο το οποίο έχουμε επιλέξει να είμαστε μαζί. Η απώλεια ενός αγαπημένου λόγω χωρισμού ή διαζυγίου επηρεάζει τη ζωή μας δραματικά. Αν ο χωρισμός είναι απρόβλεπτος μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες και σύγχυση.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε όσα συνέβησαν. Επειδή είμαστε άνθρωποι, βιώνουμε κάποιες τραυματικές εμπειρίες που χρειάζεται να τις επεξεργαστούμε ώστε να προχωρήσουμε και να μην μας επηρεάζουν στο μέλλον. Επίσης είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσετε τον εαυτό σας ως εργένη.

Ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που ίσως να βιώσετε μετά από έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο. Μερικά σωματικά συμπτώματα ίσως να περιλαμβάνουν την αϋπνία, την μειωμένη όρεξη, την ταραχή, την ευερεθιστότητα, την ανησυχία, την σύγχυση, την μοναξιά και η λίστα δεν έχει τέλος. Ίσως κάποιος να δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις και η αυτοπεποίθηση του να έχει κατακερματιστεί. Ίσως να μην βρίσκετε πλέον ενδιαφέρον σε δραστηριότητες που πριν απολαμβάνατε. Ίσως να δυσκολεύεστε στη δουλειά σας και να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Το μυαλό σας ίσως να είναι συνεχώς στη σχέση και γιατί οδηγήθηκε στο τέλος. Ίσως να κατηγορείτε τον εαυτό σας για όσα έγιναν.

Ίσως να υποφέρετε από κατάθλιψη, θυμό, φόβο, σύγχυση, απελπισία και να νιώθετε αβοήθητοι και μόνοι κλπ. Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ βοηθητική όταν κάποιος επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του μετά το χωρισμό. Υπάρχουν τόσες αναμνήσεις, τόσος πόνος. Χρειάζεται κάποιος να μπορέσει να απελευθερώσει όλα αυτά τα συναισθήματα για να μπορέσει να τα επεξεργαστεί. Όταν αποσπάτε την προσοχή σας και είστε συνεχώς απασχολημένοι δεν θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε το τραυματικό γεγονός αλλά μόνο θα το αναβάλλετε.

Όσο δουλεύετε με τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας, και επαναπροσδιορίζετε τον εαυτό σας θα μπορέσετε σιγά-σιγά να βρείτε τον εαυτό σας. Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να επουλώσετε τις πληγές σας εύκολα και γρήγορα. Η ψυχοθεραπεία επίσης βοηθά στην πρόληψη παρεμβολών αυτού του γεγονότος σε μελλοντικές ρομαντικές σχέσεις καθώς δεν θέλετε να κουβαλάτε φόβους και δυσπιστία στις μελλοντικές σας σχέσεις.

c196