Κάνε το Τεστ

Δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε τίποτα και σε κανένα!

Δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε τίποτα και σε κανένα!

Δεν χρειάζεται να αποδεικνύουμε τίποτα και σε κανέναν, παρά μόνο στον ίδιο μας τον εαυτό.

Κι όμως σκεφτείτε το... Πόσες φορές έχουμε αγωνιστεί για να αποδείξουμε πράγματα στους άλλους; Είτε αυτό είναι μία απλή γνώμη και άποψη, είτε στοιχεία της προσωπικότητας μας και του χαρακτήρα μας, ή ακόμα και την αξία μας.

Για ποιο λόγο μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία να αποδείξουμε ο,τιδήποτε στον οποιονδήποτε – είτε πρόκειται για τους γονείς μας, τους φίλους μας, το σύντροφο μας, τους γνωστούς μας – αν εκείνοι δεν μπορούν να το δουν από μόνοι τους και εφόσον εμείς έχουμε πείσει τον εαυτό μας; Αυτό είναι και το πιο σημαντικό λοιπόν. Να έχουμε πείσει πρώτα τον εαυτό μας!

Ποιός είναι εκείνος που μας επηρεάζει περισσότερο και έχει την τελική απόφαση και γνώμη; O εαυτός μας!

Δεν παρεκκλίνουμε της πορείας μας επειδή κάποιος άλλος μας το είπε. Ακόμη κι αν είναι έτσι και έχουμε επηρεαστεί, στο τέλος παρεκκλίνουμε, επειδή εμείς οι ίδιοι πείσαμε τον εαυτό μας, ότι έτσι έπρεπε να κάνει. Η τελικη ευθύνη είναι πάντα σε εμάς και η μόνη αποδοχή που χρειαζόμαστε εν τέλει, είναι αυτή του εαυτού μας.

Δυστυχώς όμως δεν το αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως. Δίνουμε περισσότερη σημασία στο να πείσουμε τους άλλους, παρά εμάς. Για την ακρίβεια αγωνιζόμαστε να τους πείσουμε, αφήνοντας απ’έξω τον πιο σημαντικό άνθρωπο στον κόσμο, τον εαυτό μας.

Έχουν υπάρξει πολλές φορές που έχουμε κατηγορήσει άλλους για τις επιλογές μας. Όπως έχουν υπάρξει και πολλές φορές, που πιάνουμε τον εαυτό μας να δικαιολογεί στους άλλους, για ποιο λόγο πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση ή πράξαμε, τέλος πάντων, με το συγκεκριμένο τρόπο.

Δεν χρειάζεται να νιώθουμε υποχρέωση ή ενοχές κάθε φορά που καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση ή να κάνουμε κάτι.

Δεν χρειάζεται να δικαιολογούμε διαρκώς τις πράξεις μας σε κάποιον άλλον, για να τις αποδεχτεί, αν τις έχει αποδεχτεί ήδη πρώτα ο εαυτός μας.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την έγκριση κανενός, αν έχουμε την έγκριση του εαυτού μας.

Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στα θέλω μας, στις αξίες μας. Χρειάζεται να έχουμε πείσει εμάς, προκειμένου να είμαστε σε θέση να μπλοκάρουμε την αρνητική γνώμη και την επίκριση των άλλων. Κι όταν την μπλοκάρουμε, δεν θα νιώθουμε πλέον καμία ανάγκη να τους πείσουμε, γιατί πολύ απλά δεν θα μας ενδιαφέρει.

Αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό. Να απομακρυνθούμε από τα αρνητικά σχόλια, την ανασφάλεια και τον φόβο των γύρω, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Στο κάτω-κάτω της γραφής, πρόκειται για τη δική μας ζωή. Δεν υπάρχει χρόνος για να μπαίνουμε στη διαδικασία, να πείθουμε διαρκώς άλλους για τις επιλογές μας.

Οι επιλογές της ζωής μας είναι δικές μας. Αφορούν εμάς και εμάς χρειάζεται κάθε φορά να πείθουμε.

Κι όπως έχει πει και ο Λάο Τσε «Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι ισχύς. Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι η πραγματική δύναμη».