Κάνε το Τεστ
νόημα της ζωής, ποιο είναι το νόημα της ζωής, πως θα ανακαλύψω το νόημα της ζωής, δημιούργησε το νόημα της ζωής σου

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

Το νόημα της ζωής

Είναι εύκολο να δούμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν, τους ανθρώπους που χάσαμε, τα ανεκπλήρωτα όνειρα. Κάθε περίοδος της ζωής μας περιλαμβάνει κακές επιλογές, τις οποίες μπορούμε εκ των υστέρων να δούμε καθαρά.

Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία με ένα συγκεκριμένο πρότυπο, να δουλεύουμε σκληρά ώστε να έχουμε όσα επιθυμούμε. Όταν συγκρίνουμε τη ζωή μας με αυτό το στόχο, οι περισσότεροι νιώθουμε ότι έχουμε αποτύχει ή ακόμη χειρότερα ότι η ζωή μας έχει απογοητεύσει. Κατά κάποιο τρόπο, η καλή ζωή που θα έπρεπε να ζούμε είναι γεμάτη μετριότητα. Νιώθουμε ένα απέραντο κενό μέσα μας.

Το κενό είναι ένα καλό σημείο για να αρχίσουμε να ψάχνουμε όλα όσα κάνουν την ζωή μας ουσιαστική. Μην προσπαθείτε να καλύψετε αυτό το κενό μόνο με την επιτυχία. Αντιθέτως, κάντε έναν απολογισμό της ζωής σας. Η ευτυχία δεν κρύβεται στα χρήματα. Ψάξτε να βρείτε όλα όσα δίνουν νόημα στη ζωή σας. Μια ζωή που έχει απογοητεύσεις και δυσκολίες, μπορεί να είναι ταυτόχρονα πλούσια και γεμάτη.

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

Αυτό το ερώτημα, μας ακολουθεί σαν σκιά σε όλη μας τη ζωή, ακόμη και αν δεν γυρίσουμε ποτέ να την κοιτάξουμε. Όλοι μας θέλουμε η ζωή μας να έχει νόημα. Μπορούμε να βρούμε το σκοπό μας σε κάθε ηλικία αλλά είναι ανάγκη να σκάψουμε βαθιά μέσα μας και να κάνουμε στον εαυτό μας πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε τις αρχές, τις αξίες, τα ταλέντα και τις δυνατότητές μας. Είναι απαραίτητο να κάνουμε στον εαυτό μας τις εξής ερωτήσεις:

Τι είναι σημαντικό για εμένα;

Για πολλούς ανθρώπους αυτή η ερώτηση είναι δύσκολη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής μας, οι άλλοι μας δείχνουν τι είναι σημαντικό. Όταν είμαστε παιδιά, οι γονείς μας δείχνουν το σωστό δρόμο. Στην ενήλικη ζωή μας επηρεάζουν οι φίλοι μας, οι σύντροφοί μας, οι συνεργάτες μας, για να μην αναφέρουμε τα μέσα ενημέρωσης και τα social media. Αλλά ποιες είναι οι πραγματικές μας αξίες;

Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση είναι ανάγκη να ψάξετε βαθιά μέσα σας. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που βλέπετε στον κόσμο; Ποιες είναι οι αιτίες τους; Ποιοι είναι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σας; Ποια είναι τα όνειρά και οι φιλοδοξίες σας για αυτούς; Ποιες είναι οι αρχές σας; Συμβαδίζει ο τρόπος ζωής σας με αυτές τις αρχές;

Φυσικά, δεν θα βρείτε απαντήσεις σε μια ημέρα. Ίσως να μην μπορέσετε να τα απαντήσετε ούτε σε μια ζωή. Για αυτό είναι σημαντικό να επιστρέφετε σε αυτές ξανά και ξανά. Ψάξτε να βρείτε το δικό σας νόημα.

Ποια είναι τα ταλέντα μου;

Για να μπορέσουμε να βρούμε το νόημα της ζωής μας χρειάζεται να δούμε πέρα από τις αξίες μας και να αξιολογήσουμε τα ταλέντα και τα χαρίσματα μας. Με αυτό τον τρόπο, θα βρούμε τρόπους να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, ενώ εμπλουτίζουμε τη ζωή μας.

Όλοι μας έχουμε μοναδικά ταλέντα και χαρακτηριστικά. Ποια είναι τα δικά σας δυνατά σημεία; Είστε δυνατοί στην επικοινωνία; Αγαπάτε να διδάσκετε τους άλλους; Υπάρχουν αθλήματα ή δραστηριότητες που αγαπάτε περισσότερο;

Μην αφήνετε τα στερεότυπα της κοινωνίας να σας απομακρύνουν από τα όνειρά σας. Όσο πιο μοναδικά είναι τα ταλέντα σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να βρείτε το νόημα της ζωής σας.

το νοημα της ζωης

Ποιες είναι οι δυνατότητές μου;

Αυτή η ερώτηση αφορά αυτό που θέλουμε να γίνουμε. Ο καθένας μας έχει τις δυνατότητες να επιτύχει σπουδαία πράγματα, με τον τρόπο του. 

Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Θέλετε να ακολουθήσετε ένα μονοπάτι που γνωρίζετε καλά; Ή θέλετε να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο; Θα δεχτείτε τη ζωή σας όπως είναι ή θα κυνηγήσετε τα μεγάλα όνειρά σας; Πώς θέλετε να είναι η ζωή σας μετά από κάποιες δεκαετίες; Τι θα σας έκανε υπερήφανους;

Έχω όσα χρειάζομαι για την επιβίωσή μου;

Έχετε αρκετό φαγητό στο τραπέζι σας καθημερινά και καθαρό νερό; Έχετε ένα σπίτι στο οποίο ζείτε, ακόμη και αν δεν είναι τέλειο; Νιώθετε ασφάλεια; Έχετε την υγεία σας;

Για έναν άνθρωπο που ζει μέσα στην αφθονία, όλα αυτά μοιάζουν απλά και ταπεινά. Αλλά αναρωτηθείτε, ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν όλα τα παραπάνω. Όταν σκέφτεστε αν έχετε μια καλή ζωή, μην ξεχνάτε το γεγονός ότι έχετε μια ζωή.

Καθημερινά όλοι θέλουμε να εξασφαλίζουμε την τροφή, την στέγη και την ασφάλειά μας. Η ασφάλεια δεν είναι σίγουρη για όλους μας. Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε ασφαλείς.

Ποιοι παράγοντες είναι έξω από τον έλεγχό μου;

Προσδοκάμε από τον εαυτό μας να μεγαλώσει, να ωριμάσει, να εξελιχθεί και να έχουμε μια καλή ζωή. Αυτός είναι ένας πολύ γραμμικός τρόπος για να βλέπουμε τη ζωή, και αν ζούσαμε σε ένα τέλειο κόσμο, θα κάναμε μόνο αυτό. Όμως ο κόσμος δεν είναι τέλειος, έχει εμπόδια και δυσκολίες, για αυτό χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές.

Παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις, χρειάζεται να δημιουργήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Αντί να μας κυριεύει η ντροπή, ανοίγουμε τους ορίζοντες μας. Ήταν επιλογή σας να εγκαταλείψετε το όνειρό σας ή μια προσωπική αποτυχία; Οι συνθήκες ήταν έξω από τον έλεγχό σας;

Πολλές φορές τα προβλήματα υγείας στέκονται εμπόδιο στα όνειρά μας. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι φυσικές καταστροφές και η πανδημία, όλα παρεμποδίζουν τα όνειρά μας. Αντί όμως να βλέπουμε τη ζωή μας σαν αποτυχία, καλό είναι να νιώσουμε συμπόνια για τον εαυτό μας. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα γύρω μας.

Σήμερα, είναι αρκετό να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σοφία για να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο για όλους μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε πάντα τις σωστές επιλογές.

Δημιούργησε μια ζωή με νόημα 

Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να επιβιώσουμε, να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας αγαπάνε και να είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας. Όμως πολλά συμβαίνουν στο δρόμο μας. Κάνουμε ότι καλύτερο που μπορούμε. Δεν χρειάζεται να έχουμε μια τέλεια ζωή. Ακόμη και μια ζωή με ατέλειες είναι μια υπέροχη ζωή. Αυτό είναι αρκετό.

Όπως είναι λογικό δεν υπάρχει απάντηση στην ερώτηση , ποιο είναι το νόημα της ζωής; Μπορούμε να απαντήσουμε μόνο στο ερώτημα, "Ποιο είναι το νόημα της δικής μας ζωής;" Ακόμη και αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η απάντηση δεν θα έρθει σε μια νύχτα. Είναι αποτέλεσμα της δικής μας ιστορίας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε το δικό μας νόημα.