Κάνε το Τεστ
Προσδοκίες γονιών, Μέλλον, Παιδιά, Επιθυμίες των παιδιών, Πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να επιλέξουν καριέρα

Οι προσδοκίες των γονέων καθορίζουν το μέλλον των παιδιών

Οι προσδοκίες των γονιών καθορίζουν το μέλλον των παιδιών

Γνωρίζατε ότι η μεγαλύτερη δύναμη για την πρόβλεψη της μελλοντικής επιτυχίας ενός παιδιού καθορίζεται από τις προσδοκίες που έχουν οι γονείς από αυτό; Αυτό είναι απολύτως αλήθεια. Αν οι γονείς έχουν υψηλές προσδοκίες από ένα παιδί και μιλούν για αυτές, το παιδί είναι πολύ πιο πιθανό να τις πετύχει. Οι προσδοκίες των γονέων καθορίζουν το μέλλον των παιδιών τους.

Οι γονείς και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εξερευνήσουν τα όριά τους, να πάρουν ρίσκα. Nα δοκιμάσουν καινούργια πράγματα, να κάνουν μεγάλα όνειρα. Κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να καταφέρει, μέχρι να δοκιμάσει.

Βέβαια, υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις υψηλές προσδοκίες και σε αυτές που είναι άπιαστες. Πρέπει πάντα οι γονείς να έχουν στο μυαλό τους τις δυνατότητες ενός παιδιού. Δεν είναι καθόλου σπάνιο ένα παιδί να κάνει την έκπληξη και να επιτύχει εκπληκτικά πράγματα. Για αυτό πρέπει οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους, να βελτιώνουν τις δεξιότητές του και να ψάχνουν για ευκαιρίες εξέλιξης.

Γιατί οι γονείς παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών;

  • Οι γονείς μπορούν να στηρίξουν την εκπαίδευση των παιδιών τους με πολλούς τρόπους. Μπορούν να τα βοηθούν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα μελέτης που θα τους επιτρέπει να κάνουν διαλλείματα και δραστηριότητες. Επίσης, θα τους δίνει κίνητρο να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους στην ώρα τους.
  • Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν δραστηριότητες ώστε να ανακαλύψουν τι τους αρέσει.
  • Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη στα παιδιά, να τα επιβραβεύουν για τη σκληρή δουλειά και να τους δίνουν συμβουλές όταν το έχουν ανάγκη.
  • Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να καθοδηγούν τα παιδιά τους σε στιγμές ορόσημα για την εκπαίδευση τους, όπως η επιλογή πανεπιστημίου ή μια αίτηση για δουλειά.

Ποια είναι η επίδραση των προσδοκιών των γονιών στην επιτυχία των παιδιών;

Οι προσδοκίες των γονιών διαμορφώνουν τη ζωή ενός παιδιού, επηρεάζουν τη μόρφωση, τις επιλογές στην καριέρα και την συνολική του ευτυχία. Οι γονείς επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη των παιδιών τους και το μέλλον τους. Και οι προσδοκίες τους μπορεί να έχουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις.

Αν και οι υψηλές προσδοκίες μπορεί να δίνουν κίνητρο και ενθάρρυνση σε ένα παιδί, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και οι απαιτήσεις μπορεί να προκαλούν άγχος και να οδηγούν σε συγκρούσεις. Για αυτό οι γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν την επίδραση που έχουν οι προσδοκίες τους στα παιδιά τους. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει μια ισορροπία με τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Ποιοι είναι οι τύποι των προσδοκιών;  

Οι γονείς μπορεί να έχουν πολλές προσδοκίες για τα παιδιά τους, πράγμα το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικό και οικονομικό τους υπόβαθρο.

1. Ακαδημαϊκές προσδοκίες

Οι γονείς συχνά έχουν υψηλές προσδοκίες για την ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών τους. Θέλουν να έχουν καλούς βαθμούς, να αριστεύουν και να πάνε στο πανεπιστήμιο. Μπορεί να θέλουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα διδασκαλίας, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ή να ελέγχουν στενά την πρόοδό τους.

2. Προσδοκίες για την καριέρα

Οι γονείς έχουν επίσης υψηλές προσδοκίες για την καριέρα των παιδιών τους, όπως στο να επιλέξουν μια θέση με καλή αμοιβή, κοινωνικό στάτους. Μπορεί να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν συγκεκριμένη καριέρα ή να τα αποθαρρύνουν να κυνηγούν αυτό που θέλουν.

3. Προσδοκίες για την απόδοση

Οι γονείς μπορεί να έχουν προσδοκίες για την απόδοση των παιδιών τους σε διαφορετικούς τομείς, όπως τα αθλήματα, η μουσική, οι τέχνες. Μπορεί να περιμένουν ότι τα παιδιά τους θα διαπρέψουν σε αυτούς τους τομείς και να επενδύουν χρόνο, χρήματα.

4. Κοινωνικές προσδοκίες

Οι γονείς μπορεί επίσης να έχουν προσδοκίες για τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών τους. Τη συμπεριφορά τους και τις αρχές τους. Θέλουν να είναι ευγενικά, να δείχνουν σεβασμό και συμπόνια και τα ενθαρρύνουν να συμμετέχουν σε εθελοντικές ομάδες και άλλες κοινωνικές δράσεις.

Η κατανόηση όλων αυτών των προσδοκιών μας βοηθά να αναγνωρίσουμε πως επηρεάζουν την ανάπτυξη και την επιτυχία ενός παιδιού. Οι προσδοκίες των γονέων παίζουν σημαντικό ρόλο στην καριέρα ενός παιδιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι γονείς να σκέφτονται πως θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν ισχυρή εργασιακή ηθική, ώστε να επιτύχουν επαγγελματικά.

Προσδοκίες γονιών, Μέλλον, Επάγγελμα

Θετικές επιδράσεις των προσδοκιών των γονέων  

Αν και οι προσδοκίες των γονέων κάποιες φορές δεν είναι ρεαλιστικές, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην επαγγελματική πορεία των παιδιών. Κάποιες θετικές επιδράσεις από τις προσδοκίες των γονέων περιλαμβάνουν:

1. Κίνητρο και ενθάρρυνση

Όταν οι γονείς έχουν υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους, αυτό τους δίνει κίνητρο να δουλέψουν πιο σκληρά. Έτσι, παίρνουν ρίσκα και ξεπερνούν τις προκλήσεις. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των γονέων δίνει στα παιδιά αυτοπεποίθηση να ασχοληθούν με όσα αγαπούν και να ξεπερνούν τα εμπόδια.

2. Θετική ενίσχυση

Οι γονείς που εκφράζουν την περηφάνια τους και την εκτίμησή τους για τα επιτεύγματα των παιδιών τους και τις προσπάθειές τους ενισχύουν τις θετικές συμπεριφορές και ενθαρρύνουν τα παιδιά να συνεχίζουν να δουλεύουν για να επιτύχουν το στόχο τους. Αυτή η στάση αυξάνει την αξία του εαυτού και την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

3. Παράδειγμα προς μίμηση

Οι γονείς που είναι επιτυχημένοι επαγγελματικά αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για τα παιδιά τους. Αυτό βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που χρειάζεται κάποιος για να πετύχει επαγγελματικά στον τομέα του. Οι γονείς αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά.

4. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης

Όταν οι γονείς πιστεύουν στις δυνατότητες των παιδιών τους, αυτό ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Αυτό κάνει τα παιδιά να πιστεύουν στις ικανότητές τους και να προσπαθούν.

5. Ανάπτυξη ισχυρής εργασιακής ηθικής

Οι γονείς που προσδοκούν από τα παιδιά τους να δουλεύουν σκληρά και να ξεπερνούν τα εμπόδια πρέπει να τους ενσταλάξουν μια ισχυρή εργασιακή ηθική. Έτσι, τα παιδιά κατανοούν ότι για να επιτύχουν όσα θέλουν πρέπει να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Αρνητικές επιδράσεις των προσδοκιών των γονέων  

Εκτός από τις θετικές επιδράσεις που έχουν οι προσδοκίες των γονέων, έχουν και αρνητικές.

1. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι γονείς που έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα παιδιά τους ακαδημαϊκά,  μπορεί να προκαλούν άγχος, ανησυχία και μια αίσθηση ανεπάρκειας στα παιδιά. Όταν ένα παιδί νιώθει ότι δεν θα ικανοποιήσει ποτέ τις προσδοκίες των γονιών του, μπορεί να μην έχει κίνητρο και η αυτοεκτίμησή του να μειώνεται.

2. Πίεση και στρες

Οι γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους να έχουν καλή απόδοση στο σχολείο ή να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη καριέρα, μπορεί να τους δημιουργούν άγχος. Τελικά , τα παιδιά νιώθουν σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένα και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να μάθουν ή να εξερευνήσουν νέες δυνατότητες.

3. Περιορισμένη αυτονομία 

Κάποιες φορές οι γονείς έχουν άκαμπτες προσδοκίες από τα παιδιά τους για την καριέρα που θα ακολουθήσουν. Έτσι, μπορεί να περιορίζουν την αυτονομία και την ικανότητα εξερεύνησης. Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι πρέπει να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονιών τους αντί να ακολουθήσουν το πάθος και τα ενδιαφέροντά τους.

4. Συγκρούσεις ανάμεσα στις προσδοκίες των γονιών και στα ενδιαφέροντα των παιδιών

Όταν οι γονείς έχουν διαφορετικές προσδοκίες από τα παιδιά τους για την καριέρα τους, τότε αυτή η διαφορά οδηγεί σε διαφωνίες και ένταση. Έτσι, δημιουργείται ένα χάσμα ανάμεσα στα ενδιαφέροντα του παιδιού και στις προσδοκίες των γονέων. Τα παιδιά δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις για την καριέρα τους που να συμβαδίζουν με το πάθος και τους στόχους του.

επιτυχια, τι ειναι, τι σημαινει, steve jobs, στηβ τζομπς

Ισορροπία ανάμεσα στις προσδοκίες των γονιών και στις επιθυμίες των παιδιών  

Για να έχουν οι προσδοκίες των γονιών θετική επίδραση στα παιδιά τους πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία με τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες των παιδιών τους. Πώς θα γίνει αυτό;

1. Αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία

Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά για τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες τους. Οι γονείς πρέπει να κατανοούν τα ενδιαφέροντα και τους στόχους των παιδιών και το αντίστροφο. Η συνεργασία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά παρέχει την απαραίτητα υποστήριξη και καθοδήγηση στα παιδιά ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.

2. Ενθάρρυνση της εξερεύνησης και της ανακάλυψης του εαυτού

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εξερευνούν διαφορετικές επιλογές καριέρας ώστε να ανακαλύψουν τι τους αρέσει. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα κατανοήσουν καλύτερα τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές τους.

3. Έμφαση στην προσωπική εξέλιξη

Οι γονείς πρέπει να δίνουν σημασία στην προσωπική εξέλιξη και ανάπτυξη και όχι μόνο στην ακαδημαϊκή απόδοση. Πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους, να συνεργάζονται με τους άλλους και να καλλιεργούν τις ηγετικές τους ικανότητες.

4. Σεβασμός στις ατομικές διαφορές και επιλογές

Οι γονείς πρέπει να μάθουν να σέβονται τις προσωπικές επιλογές των παιδιών τους, ακόμη και αν αυτές δεν συμφωνούν με τις δικές τους προσδοκίες. Έτσι, τα παιδιά θα μπορούν να είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία τους.

Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαλέξουν τη σωστή καριέρα;

  1. Παροχή πληροφόρησης: για να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους οι γονείς πρέπει να τους παρέχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να εξερευνήσουν διαφορετικά μονοπάτια.
  2. Αναγνώριση ενδιαφερόντων: οι γονείς πρέπει να κάνουν συζητήσεις με τα παιδιά τους για τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες, τις προτιμήσεις τους και να τα ενθαρρύνουν την εξερεύνηση πιθανών επιλογών καριέρας.
  3. Ενθάρρυνση εξερεύνησης διαφορετικών εργασιακών χώρων: τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται διαφορετικούς εργασιακούς χώρους. Να μιλούν με επαγγελματίες στους τομείς που τους ενδιαφέρουν.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση, την ενημέρωση τα παιδιά θα κάνουν τις δικές τους επιλογές που θα τους ταιριάζουν. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τα παιδιά να κάνουν κάτι που αγαπούν.

Χρειάζεται καταρχήν σεβασμός στις επιθυμίες των παιδιών  

Η θετική επίδραση των προσδοκιών των γονιών μπορεί να δίνει κίνητρο, θάρρος και να ενισχύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Στον αντίποδα, οι αρνητικές επιδράσεις δημιουργούν στρες και συγκρούσεις. Οι γονείς πρέπει να σέβονται τις επιθυμίες των παιδικών, και αν γίνεται να βρίσκουν κοινό έδαφος ανάμεσα στις δικές τους προσδοκίες και στις φιλοδοξίες των παιδιών τους. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και της ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τα παιδιά τους.

Οι γονείς είναι φύλακες για τα παιδιά τους, τα προστατεύουν και τα καθοδηγούν ακόμη και όταν όλος ο κόσμος είναι εναντίον τους. Όποιο εμπόδιο και αν εμφανιστεί στο δρόμο των παιδιών, οι γονείς βρίσκουν τη δύναμη και το κουράγιο να το ξεπεράσουν.