Κάνε το Τεστ
μοντέλο perma, τι είναι το μοντέλο perma, ποια είναι τα βασικά στοιχεία του μοντέλου perma, μοντέλο perma και ευεξία, μοντέλο perma και ευτυχία

Μοντέλο PERMA

Μοντέλο PERMA

Το μυστικό για να βρούμε την ευτυχία στη ζωή μας σύμφωνα με Μάρτιν Σέλινγκμαν, είναι πέντε βασικά στοιχεία. Οι μελέτες του Σέλινγκμαν έδειξαν ότι αυτά τα πέντε βασικά στοιχεία δίνουν ισορροπία στη ζωή, χαρά και νόημα. Μας οδηγούν στην ευημερία και στην άνθηση.

Τι είναι το μοντέλο PERMA;

Αυτό που χαρακτηρίζει έναν ενήλικα ή ένα παιδί που είναι σε άνθηση δεν είναι απλά η απουσία μιζέριας, αλλά η παρουσία πέντε πραγμάτων όπως η χαρά, η παρηγοριά και οι καλές σχέσεις. Επίσης περιλαμβάνει τη δέσμευση σε δραστηριότητες που μας επιτρέπουν να ξεχνάμε το χρόνο και υπηρετούν σκοπούς μεγαλύτερους από τον εαυτό μας. Αυτά τα πέντε στοιχεία για την ευεξία μας αποτελούν το μοντέλο PERMA και περιλαμβάνουν:

 • P (Positive emotion) - θετικά συναισθήματα
 • Ε (Engagement) - δέσμευση
 • R (Relationships) - σχέσεις
 • M (Meaning) - νόημα
 • Α (Accomplishments) - επιτεύγματα

 Τα πέντε στοιχεία του μοντέλου PERMA

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ενσωματώσει κάποιος τα στοιχεία του μοντέλου PERMA στην ζωή του ώστε να είναι πιο ικανοποιητική και ουσιαστική:

1. Θετικά συναισθήματα (Positive emotion)

Τα συναισθήματα της χαράς, της άνεσης, της καλής διάθεσης είναι θεμελιώδη για μια ικανοποιητική ζωή. Ακόμη και αν μερικοί δεν νιώθουν γενικά χαρά ή ενθουσιασμό τον περισσότερο χρόνο, τα θετικά συναισθήματα μπορούμε να τα μάθουμε. Μια απλή άσκηση που μπορεί να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα είναι να αφιερώνουμε λίγα λεπτά στο τέλος της ημέρας για να γράφουμε τρία πράγματα που πήγαν καλά μέσα στην ημέρα και γιατί πήγαν καλά. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό για έξι μήνες νιώθουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, λιγότερο άγχος και έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Τα θετικά συναισθήματα βοηθούν τα άτομα να αποκτήσουν πνευματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά αποθέματα για να χτίσουν την αντοχή τους. Ο καθένας μας μπορεί να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα με τους εξής τρόπους:

 • Να αφιερώνει χρόνο στους ανθρώπους που αγαπά.
 • Να κάνει δραστηριότητες που απολαμβάνει (χόμπι), να ακούει μουσική και να κάνει πράγματα που τον εμπνέουν.

Φυσικά, δεν υπάρχει πιο θετικό συναίσθημα από την ευγνωμοσύνη. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε μια λίστα με πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη και με όλα όσα πάνε καλά στη ζωή σας.

2. Δέσμευση (Engagement)

Όταν ζούμε την κάθε στιγμή μόνο τότε η ζωή μας έχει μια ροή. Η δέσμευση είναι ένα συναίσθημα που συχνά κάνει το χρόνο να σταματά όπως όταν είμαστε μόνοι μας και ακούμε μουσική. Αυτή η απόλυτη αφοσίωση ενισχύεται όταν χρησιμοποιούμε ικανότητες όπως η ευγένεια, η ευγνωμοσύνη και η αίσθηση του χιούμορ.

Η ιδέα της δέσμευσης είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απλή χαρά, αλλά η ευτυχία είναι ένα από τα πολλά οφέλη της δέσμευσης.

Τρόποι για να ενισχύσετε τη δέσμευση περιλαμβάνουν:

 • Συμμετοχή σε δραστηριότητες που πραγματικά αγαπάτε, στις οποίες χάνετε πραγματικά την αίσθηση του χρόνου.
 • Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, ακόμη και στη διάρκεια δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.
 • Χρόνος στη φύση, η παρακολούθηση, η ακρόαση και η παρατήρηση όσων συμβαίνουν γύρω σας.
 • Η αναγνώριση και η ενίσχυση των προσωπικών σας δυνατοτήτων.

3. Σχέσεις (Relationships)

Μια καλή σχέση έχει άμεση σχέση με τις δεξιότητές μας. Ένα σημαντικό συστατικό για τις καλές σχέσεις είναι η ενεργητική, εποικοδομητική ανταπόκριση. Για να έχουμε πιο δυνατές σχέσεις στο γάμο, στις φιλίες στη δουλειά είναι σημαντικό να γιορτάζουμε με τους άλλους. Αν ένας φίλος σας πάρει προαγωγή στη δουλειά, για παράδειγμα, αντί να του πείτε απλά "Συγχαρητήρια, το άξιζες", ρωτήστε τον τους λόγους που τον οδήγησαν στην προαγωγή. Στη συνέχεια προγραμματίστε ένα γεύμα για να γιορτάσετε μαζί του.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ως στόχο στη ζωή τους την βελτίωση των σχέσεων με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Όταν για παράδειγμα, ένας φίλος σας μοιράζεται μαζί σας ευχάριστα νέα ή μια επιτυχία του με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και βελτιώνεται η σχέση σας. Όταν δείχνουμε τα συναισθήματά μας στους άλλους, ειδικά στους ανθρώπους που είναι κοντά μας, ενισχύουμε την οικειότητα, την ευεξία και την ικανοποίηση.

Για να δημιουργήσετε δυνατές σχέσεις μπορείτε να:

 • Γίνετε μέλος σε μια ομάδα ανθρώπων που έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς.
 • Κάνετε ερωτήσεις σε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά για να μάθετε περισσότερα για αυτούς και να δημιουργήσετε φιλίες με άτομα τα οποία γνωρίζετε.
 • Μπορείτε να διατηρήσετε την επαφή με ανθρώπους που έχετε να δείτε καιρό.

4. Νόημα (Meaning)

Το να ανήκουμε κάπου και να εξυπηρετούμε ένα μεγαλύτερο σκοπό πέρα από τον εαυτό μας είναι καλό για την ψυχική μας υγεία, επειδή οι άνθρωποι από τη φύση μας είμαστε κοινωνικά όντα. Μια καλή άσκηση είναι να γράψετε μια περίληψη της ζωής σας που θα λέει για όλα όσα έχετε προσφέρει στην κοινωνία. Έχετε βοηθήσει κάποιο παιδί να μάθει να διαβάζει; Νιώθετε χαρά όταν περνάτε χρόνο με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες σας;  Υπάρχουν τρόποι  με τους οποίους μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα; Όλα όσα δίνουν νόημα στη ζωή σας θα τα ανακαλύψετε μέσα από τις εμπειρίες σας.

Φυσικά, το νόημα της ζωής είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο και έχει άμεση σχέση με τις προσωπικές του αξίες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι άνθρωποι έχουν σκοπό στη ζωή τους ζουν περισσότερο και νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους και έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακαλύψετε το νόημα της ζωής σας; Αρχικά, μπορείτε να γίνετε μέλος σε μια οργάνωση που έχει αξία για εσάς ή να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε με νέες, δημιουργικές δραστηριότητες. Πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το πάθος σας για να βοηθήσετε τους άλλους;

5. Επιτεύγματα (Accomplishments)

Όταν έχουμε στόχους και φιλοδοξίες στη ζωή αυτό μας βοηθά να επιτύχουμε πράγματα που μας δίνουν την αίσθηση του επιτεύγματος. Είναι σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους, έτσι όταν αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια για την επίτευξή τους νιώθουμε την αίσθηση της επιτυχίας. Τα επιτεύγματα στη ζωή μας βοηθούν να ευημερήσουμε και να ανθίσουμε.

Η επίτευξη εσωτερικών στόχων όπως η εξέλιξη και η σύνδεση έχει πολλά οφέλη για την ευεξία, περισσότερα από τους εξωτερικούς σκοπούς όπως τα χρήματα ή η φήμη.

Για να μπορέσετε να ενισχύσετε τα επιτεύγματά σας:

 • Οι στόχοι σας χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, ρεαλιστικοί και με χρονικό όριο.
 •  Κάντε μια ανασκόπηση με όλα τα επιτεύγματα του παρελθόντος.
 • Βρείτε δημιουργικούς τρόπους να γιορτάσετε τα επιτεύγματά σας.

Η εφαρμογή του μοντέλου PERMA ενισχύει την ευτυχία μας

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας αυτά τα πέντε στοιχεία και να κάνετε καθημερινά δραστηριότητες στο σπίτι, στη δουλειά και στη ζωή σας ώστε να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι.

Κάποια πράγματα στα οποία μένετε απόλυτα αφοσιωμένοι μπορούν να αλλάξουν με τον καιρό, για αυτό καλό είναι να προσαρμόζετε τις δραστηριότητές σας για να διατηρήσετε την αίσθηση της δέσμευσης. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING θα σας βοηθήσει να μάθετε νέους τρόπους για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να ανακαλύψετε το νόημα της ζωής σας.