Κάνε το Τεστ

Να σκεφτόμαστε θετικά και στα πιο δύσκολα

Να σκεφτόμαστε θετικά και στα πιο δύσκολα

Είναι γεγονός πως με τον κορωνοϊό διανύουμε μία δύσκολη περίοδο και κατάσταση. Στο παρελθόν έχουμε διανύσει κι άλλες πολλές. Δύσκολες μεν, διαφορετικές δε. Σε προσωπικό επίπεδο ίσως να έχουμε διανύσει ακόμα περισσότερες κι όμως σε κάθεμία από αυτές τα καταφέραμε! Γιατί όχι και τώρα;

Δεν παίρνουμε σωστές αποφάσεις όταν πανικοβαλλόμαστε. Παίρνουμε όμως σωστές αποφάσεις όταν είμαστε ενημερωμένοι, ήρεμοι, σκεφτόμαστε καθαρά και είμαστε προετοιμασμένοι. Άσχημα πράγματα συνέβαιναν και πριν από αυτό. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν κάθε μέρα σε καλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα από αυτό. Το πώς αντιδρούμε στα άσχημα, έχει να κάνει με το πόσο ψύχραιμοι και πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε γι’αυτά.

Αυτή η κατάσταση είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Άγνωστα εδάφη, αχαρτογράφητα. Τα μέτρα και οι προφυλάξεις δεν έχουν στόχο να μας φοβήσουν και να προκαλέσουν χάος. Στόχος τους είναι να μας προστατεύσουν, να μας προετοιμάσουν, κι όταν περάσει η μπόρα να σηκωθούμε ξανά. Θα καλυτερέψουν τα πράγματα, είναι σίγουρο! Κανένα πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. H ιστορία έχει δείξει πως η ανθρωπότητα έχει έρθει στο παρελθόν αντιμέτωπη με πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες. Κι όμως μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει. Αν δεν τα είχε καταφέρει, τώρα δεν θα ήμασταν εδώ!

Ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις εξόδους και τις επαφές, μέχρι να περάσει. Ας βρούμε παρηγοριά στις οικογένειες μας. Είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να επικοινωνήσουμε. Έρχονται στιγμές σαν αυτή που απαιτούν να προσαρμόσουμε τη ζωή μας σε άλλες συνθήκες και να ζήσουμε για λίγο, διαφορετικά... μέχρι να περάσει η καταιγίδα. Μέχρι να περάσει κι αυτή η κρίση, η οποία ελπίζουμε να μας ενώσει.

Κι ας το δούμε όλο αυτό, σαν μία ευκαιρία να ρίξουμε ξανά μία ματιά, στο τί πραγματικά αξίζει και μετράει στη ζωή μας. Να επαναπροσδιορίσουμε όνειρα, επιθυμίες, στόχους. Να εστιάσουμε σε όλα εκείνα στα οποία διοχετεύουμε καθημερινά την ενέργεια μας και να αναρωτηθούμε κατά πόσο την αξίζουν. Είναι βαρύ να πούμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη ζωή μας κι ότι θα προτιμούσαμε να είναι αλλιώς. Είναι βαρύ όταν οι εντατικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, δεν μας αφήνουν το χρόνο για επαναπροσδιορισμό και σκέψεις.

Ίσως όλο αυτό να είναι πράγματι μία ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα. Να αναθεωρήσουμε. Να βγούμε διαφορετικοί όταν κοπάσει η τρικυμία. Να αποφασίσουμε πως δεν θα το βάλουμε ξανά κάτω και πως θα παλεύουμε πιο σκληρά, από εδώ και πέρα, για τα όνειρα μας και για τη ζωή που επιθυμούμε πραγματικά.

Η ζωή είναι μικρή, για να τη ζούμε διαφορετικά από αυτό που επιθυμούμε πραγματικά. Τα εμπόδια είναι για να τα προσπερνάμε, όπως και τα όνειρα είναι για να τα κυνηγάμε. Και τα εμπόδια μας κάνουν δυνατότερους όταν τα ξεπερνάμε. Ας  προσπαθήσουμε να δούμε όλη αυτή την κατάσταση πιο θετικά. Ας τη δούμε ως μία ευκαιρία να αναγεννηθούμε και να κάνουμε το χρόνο να ξαναρχίσει!

Ας ξαναδούμε και ας πιστέψουμε στα όνειρα μας. Μέσα από όλη αυτή την κρίση, θα δυναμώσουμε και θα έρθει η ώρα να τα κυνηγήσουμε ξανά.