Κάνε το Τεστ
ευτυχία, ψυχική υγεία, ψυχική υγεία και ευτυχία, πως η ψυχική υγεία επηρεάζει την ευτυχία, τρόποι αντιμετώπισης θεμάτων ψυχικής υγείας, βήματα προς την ευτυχία

Πως η ψυχική υγεία επηρεάζει την ευτυχία

Ψυχική Υγεία και Ευτυχία

Για κάποιους ανθρώπους η ευτυχία είναι κάτι πολύ αόριστο και ίσως να μην μπορούν να καθορίσουν τι σημαίνει πραγματικά ή ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ευτυχία. Η ευτυχία εξάλλου έχει διαφορετικό νόημα για τον καθένα.

Η ψυχική υγεία και η ευτυχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Πολλοί άνθρωποι με θέματα ψυχικής υγείας δυσκολεύονται να νιώσουν ευτυχία. Ο καθένας μας μπορεί να βιώσει συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και δεν είναι ασυνήθιστο να μην νιώθουμε χαρούμενοι κάποιες περιόδους. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να μην νιώθετε ποτέ ευτυχισμένοι. Αν περνάτε δυσκολίες στη ζωή σας και δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που νιώσατε πραγματικά όμορφα, τότε αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Αν αντιμετωπίζετε κάποια ψυχική διαταραχή τότε είναι ίσως ακόμη πιο δύσκολο να νιώσετε θετικά συναισθήματα.

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αφήνετε την ευτυχία να έρθει στη ζωή σας.

Ανησυχείτε συνέχεια

Η υπερβολική ανησυχία είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποια ψυχική νόσο. Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε σε ένα βαθμό, αλλά η συνεχής ανησυχία δημιουργεί προβλήματα. Μπορεί να έχετε κάποια αγχώδη διαταραχή ή διαταραχή πανικού αν ανησυχείτε συχνά.

Νιώθετε θλίψη σχεδόν κάθε μέρα

Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα που ο καθένας μπορεί να βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Δεν είναι κακό να νιώθετε θλίψη κάποιες φορές. Ωστόσο, δεν είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη κάθε μέρα. Αν ξυπνάτε και νιώθετε θλιμμένοι , αυτό μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ψυχικής διαταραχής. Μπορεί να βιώνετε κατάθλιψη αν νιώθετε θλίψη τον περισσότερο καιρό.

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε

Μια ψυχική διαταραχή μπορεί να σας δυσκολεύει να συγκεντρωθείτε. Το μυαλό σας μπορεί να είναι θολό και να σκέφτεστε συνεχώς τα προβλήματα που σας απασχολούν. Οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές συχνά έχουν θέματα συγκέντρωσης.

Βιώνετε εναλλαγές στη διάθεσή σας

Οι εναλλαγές στη διάθεσή σας μπορεί να είναι σημάδι μιας ψυχικής διαταραχής. Αν αυτές οι εναλλαγές στη διάθεση είναι συχνές ή επιδεινώνονται καλό είναι να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Οι εναλλαγές στη διάθεση μπορεί να είναι σημάδια κάποιας διαταραχής της διάθεσης.

Αποφεύγετε τους φίλους σας

Κάποιοι άνθρωποι ξεκινούν να αποφεύγουν τους φίλους τους, τις κοινωνικές εκδηλώσεις ή τα μέλη της οικογένειάς τους όταν έχουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Μπορεί να έχετε δώσει το λόγο σας ότι θα παρευρεθείτε κάπου αλλά όσο πλησιάζουν οι μέρες να αλλάζετε γνώμη. Πολλές ψυχικές διαταραχές οδηγούν τους ανθρώπους στην απομόνωση και στην μοναξιά. Δεν είναι λύση να αποφεύγετε  ανθρώπους και καταστάσεις στη ζωή σας επειδή αντιμετωπίζετε μια ψυχική διαταραχή.

Μπορεί επίσης να έχει αλλάξει η συμπεριφορά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη δεν κάνουν αναρτήσεις συχνά. Ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν. Η κοινωνική αλληλεπίδραση με τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι δείκτης ότι κάτι συμβαίνει. Αν οι φίλοι σας ή τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν παρατηρήσει ότι κάτι έχει αλλάξει στη συμπεριφορά σας καλό είναι να δώσετε προσοχή.

Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία

Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να είναι ισχυρός δείκτης ότι κάτι συμβαίνει. Αν ο σύντροφός σας έχει παρατηρήσει αλλαγές στην σεξουαλική σας επιθυμία καλό είναι να δώσετε την ανάλογη σημασία. Ίσως να μην ενδιαφέρεστε για το σεξ όπως παλιά λόγω μιας ψυχικής διαταραχής. Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο με κατάθλιψη να έχει επιθυμία για σεξ. Το σεξ είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής και της σχέσης σας για αυτό δώστε την προσοχή που του αρμόζει.

Δεν απολαμβάνετε δραστηριότητες που πριν αγαπούσατε

Μπορεί να δυσκολεύεστε να απολαύσετε πράγματα που αγαπούσατε. Οι ψυχικές διαταραχές συχνά δυσκολεύουν τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν στα πράγματα που απολαμβάνουν. Μπορεί να έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για τα χόμπι που σας έκαναν χαρούμενους. Πολλές φορές η κατάθλιψη ρουφά όλη σας την χαρά και σας κάνει να νιώθετε ότι τίποτα δεν έχει αξία.

Δυσκολεύεστε να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αντιμετωπίζει μια ψυχική διαταραχή και ίσως να νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια για τίποτα. Όταν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι σας , είναι απίθανο να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και για απλά πράγματα. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη δυσκολεύονται να βρουν κίνητρο για να καθαρίσουν το σπίτι τους, να βάλουν πλυντήριο , να μαγειρέψουν.

Τα προβλήματα σαν αυτό μπορεί να είναι σημάδι της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη ρουφά όλη σας την ενέργεια και σας κάνει να νιώθετε ότι δεν έχετε τη δύναμη να κάνετε πολλά. Είναι πολύ δύσκολο να θέλετε να κάνετε πράγματα αλλά να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε. Μερικοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν  κατάθλιψη νιώθουν τόσο εξαντλημένοι που δεν μπορούν να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι τους.

Θεραπευτικές επιλογές

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές όσον αφορά τα θέματα ψυχικής υγείας. Μπορείτε να μιλήσετε με ένα έμπειρο ψυχοθεραπευτή ώστε να γίνει η διάγνωση της διαταραχής. Μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποια αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη. Από την στιγμή που θα γίνει η διάγνωση θα μπορείτε να δημιουργήσετε το θεραπευτικό σας πλάνο.

Η ψυχοθεραπεία , η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός,  η φαρμακευτική αγωγή είναι κάποιες από τις θεραπευτικές επιλογές. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα αν κριθεί απαραίτητο.

Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, το άγχος , η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν τον αρνητικό τρόπο σκέψης που οδηγεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές και συναισθήματα.

Τρόποι για να κατακτήσετε την ευτυχία

Καλλιεργήστε την αντοχή και την ευγνωμοσύνη

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι η ευτυχία σημαίνει έλλειψη των αρνητικών συναισθημάτων. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που δεν έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες. Είναι αυτοί που έχουν βρει το κουράγιο να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες και έχουν μάθει να βρίσκουν γαλήνη ακόμη και στη χειρότερη καταιγίδα. Αυτό βοηθά στο να χτίσουν την αντοχή τους.

Η αντοχή είναι ένα από τα συστατικά-κλειδιά στην συνταγή της ευτυχίας καθώς δείχνει πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός εμφανιστεί στο δρόμο σας και πόσο γρήγορα μπορείτε να επανέλθετε από αυτή την κατάσταση. Οι άνθρωποι με αντοχή είναι συχνά πιο ευτυχισμένοι καθώς κατανοούν ότι οι αρνητικές καταστάσεις είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε την αντοχή σας:

  • Αναπτύξτε ένα υποστηρικτικό δίκτυο με φίλους και μέλη της οικογένειας που είναι υποστηρικτικοί και διαθέσιμοι
  • Ανταποκριθείτε στις δυσκολίες με λύσεις και διατηρήστε μια θετική οπτική
  • Επικεντρωθείτε σε ρεαλιστικούς στόχους
  • Αποδεχτείτε την αλλαγή αντί να προσπαθείτε να την αποφύγετε
  • Αναλάβετε δράση για να αντιμετωπίσετε όσα σας προκαλούν άγχος και μην τα αγνοείτε
  • Αναπτύξτε μια πιο θετική ματιά για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας
  • Μείνετε θετικοί και αισιόδοξοι στις δύσκολες στιγμές
  • Χρησιμοποιήστε τις δυσκολίες σαν ευκαιρία για αυτοβελτίωση
  • Φροντίστε τον εαυτό σας και κάντε ότι χρειάζεται για να προχωρήσετε

Μαζί με την αντοχή έρχεται και η ευγνωμοσύνη. Η κατάκτηση της ευτυχίας έρχεται με την ευγνωμοσύνη. Σκεφτείτε όλα τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη σας επιτρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ακόμη και στον πόνο υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να εκτιμήσετε, έχουμε την εξαιρετική ικανότητα να βρίσκουμε φως ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές μας.

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη σας είναι να γράψετε σε μια λίστα τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη κάθε μέρα. Όταν αρχίσετε να το κάνετε αυτό, η ευγνωμοσύνη αυξάνεται μέσα σας.

Κάντε ουσιαστικά πράγματα 

Οι συνήθειες χτίζονται με τον καιρό και συνεχίζονται επειδή χάνουμε την αίσθηση του ελέγχουν σε ότι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και πως ξεκίνησε αρχικά. Όλη μας η ρουτίνα είναι μια μεγάλη συνήθεια και είναι πολύ πιθανό να κάνετε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, τα οποία να σας κρατούν μακριά από ουσιαστικά πράγματα.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε πως ήταν η μέρα σας και να δείτε προσεκτικά όσα κάνατε. Όλα όσα κάνατε εξυπηρετούν έναν θετικό σκοπό, μπορείτε να τα αλλάξετε; Αν σηκώνεστε κάθε μέρα βιαστικά από το κρεβάτι σας για να φύγετε για την δουλειά σας δεν μπορείτε να απολαύσετε την πρωινή σας ρουτίνα , να κάνετε ένα ντους ή να σηκωθείτε ήρεμα από το κρεβάτι σας. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να το αλλάξετε.

Μπορείτε να αλλάξετε και πιο σημαντικά πράγματα. Αν για παράδειγμα η δουλειά σας δεν σας δίνει σκοπό και νόημα ίσως να σκεφτείτε να βρείτε μια άλλη δουλειά που θα σας ταιριάζει περισσότερο και θα σας κάνει ευτυχισμένους.

Η ζωή είναι δική σας και πρέπει να την ζήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ευτυχία είναι πολλές φορές δύσκολο να κατακτηθεί αλλά είναι ουσιαστική για να ζείτε μια ζωή με νόημα και σκοπό.

Αν νιώθετε ότι υπάρχουν πράγματα που σας κρατούν πίσω και δεν σας αφήνουν να νιώσετε την ευτυχία , η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε όσα σας απασχολούν και να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε όσα σας κάνουν ευτυχισμένους.