Κάνε το Τεστ

Βρείτε ευτυχία στη ζωή σας

Πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι;

Είμαστε πολύ τυχεροί που γεννιόμαστε, κι όμως καθημερινά το ξεχνάμε! Είμαστε τυχεροί που είμαστε υγείς, και επίσης το ξεχνάμε! Είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε με την ανθρώπινη μορφή, κι όμως αντί να χρησιμοποιούμε εμείς τον εγκέφαλο μας  – ο οποίος και μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είδη-, μας χρησιμοποιεί εκείνος! Πώς μας χρησιμοποιεί; Όταν κάνουμε διαρκώς αρνητικές σκέψεις και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.

Σύμφωνα ερευνητές της επιγενετικής, της κβαντικής φυσικής και των νευροεπιστημών, δύο από τις πιο σημαντικές ικανότητες που διαθέτουμε είναι η αυτο-αντανάκλαση και η ελεύθερη βούληση. Η αυτο-αντανάκλαση σχετίζεται με τις σκέψεις μας για τις πράξεις μας και η ελεύθερη βούληση με τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας! Με απλά λόγια, λοιπόν, έχουμε την ικανότητα να βλέπουμε πού είμαστε, πού ήμασταν και να αποφασίζουμε πού θέλουμε να πάμε!

Ενώ αυτό ακούγεται εύκολο, όλοι ξέρουμε ότι στην πράξη, δεν είναι και τόσο! Το μυστικό είναι να πιστέψουμε πραγματικά ότι η αλλαγή έρχεται από εμάς! Να εμπιστευτούμε το γεγονός πως αλλάζοντας θετικά τις σκέψεις μας, τις πεποιθήσεις μας, τις συμπεριφορές μας και τις πράξεις μας, θα αλλάξουμε θετικά και τη ζωή μας! Ο λόγος; Γιατί αν δεν το κάνουμε, σημαίνει πως αναβιώνουμε τις ίδιες εμπειρίες, οι οποίες δημιουργούν τα ίδια συναισθήματα. Ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή, με εμάς πρωταγωνιστές, να ανακυκλώνουμε τα ίδια λάθη, χωρίς ποτέ να αλλάζει τίποτα.

Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, η ελεύθερη βούληση και η αυτο-αντανάκλαση μπορούν να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση και στην ανακάλυψη του μεγαλείου μας, τότε το αντίθετο – ανεξάρτητα από το αν η ζωή μας είναι υπέροχη ή καταρρέει – μας οδηγεί στο να βρίσκουμε πάντα λόγους για να νιώθουμε δυστυχείς! Βέβαια, η παρηγοριά σε όλο αυτό είναι ότι παίζουν κάποιο ρόλο και τα γονίδια επιβίωσης, ο σκοπός των οποίων είναι να μας κάνουν να περιμένουμε το χειρότερο, προκειμένου να έχουμε καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουμε!

Παρολο άυτά, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν έχουμε επιλογή! Κι αυτό που πραγματικά τον οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα, είναι η απάντηση που του έδωσε μία κυρία 98 χρόνων, όταν τη ρώτησαν ποιό ήταν το μυστικό της μακροζωϊας της: ¨Απλά πάντα ήμουν ένα χαρούμενο άτομο. Είχα πολλούς λόγους για να είμαι δυστυχισμένη, αλλά ήμουν περισσότερο προσηλωμένη στην ευτυχία παρά στη δυστυχία.¨

Αφού διαθέτουμε, λοιπόν, ικανότητες που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε, ας αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε! Μπορούμε να προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο προσεκτικοί με τις σκέψεις μας! Να τις παρατηρούμε και κάθε φορά που έρχεται μία αρνητική σκέψη, να προσπαθούμε να την εμποδίσουμε, μετατρέποντας τη σε θετική. Να βρίσκουμε λόγους που μας κάνουν ευτυχισμένους κι όχι το αντίθετο, να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι.

Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε θετικά! Είναι σημαντικό να εστιάζουμε στην ευτυχία, η οποία λένε ότι πηγάζει από μέσα μας, και με το παραπάνω παράδειγμα ουσιαστικά αποδεικνύεται κιόλας!

Για όλα φταίει η ευτυχία! Ας αρχίσουμε τότε, να επενδύουμε περισσότερο σε αυτήν, σήμερα κιόλας! Έτσι για αλλαγή, κι ας δούμε τί μπορεί να αλλάξει στη ζωή μας! Τι έχουμε να χάσουμε;

Προσωπική ευτυχία ή επαγγελματική επιτυχία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να είναι "χαρούμενοι". Αλλά ταυτόχρονα θέλουν να είναι και "πετυχημένοι". Συχνά ακούμε την ερώτηση "Πώς θα βρω την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική μου ζωή;" Φαίνονται σαν δύο αντίθετα πράγματα που αποκλείουν το ένα το άλλο, ή η ζωή μας να αποτελείται μόνο από αυτά τα δύο. Η δουλειά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας όπως και η οικογένεια, οι φίλοι, τα χόμπι κλπ. Όμως η ισορροπία σε όλα αυτά είναι που καθορίζει ποιοι είμαστε, και τι μας κάνει ευτυχισμένους.

Η δουλειά είναι πολύ σημαντική στη ζωή και μας καθορίζει ως άτομα. Μας βοηθά να μάθουμε, να εξελιχθούμε, να αλλάξουμε, να χτίσουμε μια συγκεκριμένη νοοτροπία και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Από την άλλη πλευρά, η δουλειά δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό σημαντικό κομμάτι της ζωής, μας ώστε να παραμελήσουμε όλα τα υπόλοιπα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για να δουλέψουμε, να μάθουμε και να αλλάξουμε, για αυτό αν η δουλειά σας είναι πιεστική ή θυσιάζετε την προσωπική σας ζωή, είναι πρόβλημα. Και για να αρχίσετε να αλλάξετε αυτή την αντίληψη, πρέπει να κατανοήσετε ότι:

Όταν ψάχνετε να βρείτε την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, στην πραγματικότητα ψάχνετε να βρείτε ισορροπία στη ζωή σας.

Η ζωή περιλαμβάνει και τη δουλειά. Υπάρχει ισορροπία, όταν όλα συμβάλλουν σε αυτή. Για πολλούς ανθρώπους η οικογένεια είναι πάνω από όλα και για αυτό σχεδιάζουν τη δουλειά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να περνούν χρόνο με αυτή.

Αυτή η προσέγγιση βοηθά να θέσετε προτεραιότητες και να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που θα έχετε χρόνο για όλα τα κομμάτια της ζωής σας, είτε πρόκειται για ένα οικογενειακό δείπνο είτε για ένα επαγγελματικό γεύμα είτε ένα ραντεβού για μασάζ.

Η κοινωνία μας επιβάλλει κάποια στερεότυπα σύμφωνα με τα οποία πρέπει να θυσιάσουμε τα πάντα στο βωμό της καριέρας, αλλά αυτό ισχύει προφανώς για ανθρώπους που δεν ξέρουν πως να ζουν αλλιώς. Συχνά ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι είμαστε καλοί στη δουλειά μας. Είναι καλύτερο να είστε σωματικά και συναισθηματικά υγιείς, παρά πλούσιος και μίζερος και με έναν τεράστιο εγωισμό.

Δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τα στερεότυπα. Είναι βαθιά ριζωμένα μέσα στο μυαλό μας και μερικές φορές τα ακολουθούμε χωρίς να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Για αυτό το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι:

Να είστε ρεαλιστές, να κατανοήστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και χτίστε τη ζωή σας σύμφωνα με αυτές.

Το πρώτο βήμα για να λύσετε το πρόβλημα είναι να το αποδεχτείτε. Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο δουλεύοντας, ανεξάρτητα με το που βρισκόμαστε. Αυτό καθιστά δύσκολη την αποδοχή μιας μη ισορροπημένης ζωής, επειδή κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα και αντί να βρείτε το δρόμο σας, ακολουθείτε το δρόμο κάποιου άλλου. Μερικές φορές, αυτός ο άλλος μπορεί να είναι το διαδίκτυο.

Για να καταπολεμήσετε τα στερεότυπα και να επικεντρωθείτε στις ανάγκες και στις επιθυμίες σας ακολουθήστε τα εξής:

  • Πάρτε την ποιότητα της ζωής σας στα χέρια σας. Η κυβέρνηση της χώρας δεν θα κάνει τη ζωή σας καλύτερη. Η εταιρεία σας, όσο καλή και αν είναι με τους εργαζόμενους, δεν θα ενδιαφερθεί για αυτό. Η ευτυχία σας είναι στα χέρια σας. Μόνο εσείς ξέρετε πως να έχετε μια αποτελεσματική ημέρα στη δουλειά. Αν νιώθετε ότι αποδίδετε καλύτερα το απόγευμα, κοιμηθείτε και δουλέψτε αργότερα. Σεβαστείτε τον εαυτό σας. Θέστε όρια. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας.
  • Να είστε ρεαλιστές. Αποδεχτείτε το πρόβλημα της ισορροπίας και βρείτε ελεύθερο χρόνο. Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε μια ρεαλιστική αξιολόγηση για το πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε σε μια μέρα. Όταν οργανώνετε μια ημέρα, βάλτε 7 πράγματα στη λίστα σας. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, μπορεί να καταφέρετε να ολοκληρώσετε μονάχα 2 ή 3 δραστηριότητες δουλεύοντας με φυσιολογικό ρυθμό. Αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε άνθρωποι και δεν είμαστε πλασμένοι να αποδίδουμε στο 100%. Μπορεί τη μια μέρα να αποδίδουμε 80% και την επόμενη 50%, αλλά αυτό είναι εντάξει. Να το θυμάστε αυτό κάθε φορά που σκέφτεστε ότι δεν είστε "αρκετά καλοί".
  • Ξεκινήστε με μικρά πράγματα. Όλοι μας έχουμε μεγάλους στόχους στη ζωή μας, αλλά μια ισορροπημένη ζωή ξεκινά με μικρές νίκες. Το να διατηρήσετε την ισορροπία στη ζωή σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε άμεσα δραματικές αλλαγές. Αν στη ζωή σας επικρατεί χάος, ξεκινήστε να τακτοποιείτε το σπίτι σας και το γραφείο σας. Αν νιώθετε ότι δεν περνάτε αρκετό χρόνο με τους γονείς σας, τηλεφωνήστε τους κάθε δεύτερη μέρα και μιλήστε μαζί τους 10 λεπτά. Κάντε όσα μπορείτε, και μην προσθέτετε πίεση μόνοι σας στη ζωή σας.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να βρείτε την ισορροπία στη  ζωή σας. Είναι ένα ταξίδι μοναδικό για τον καθένα που πρέπει να το απολαύσετε και να μην βιάζεστε να δείτε αποτελέσματα.

Για να βρείτε την ισορροπία στη ζωή σας απαιτείται προσπάθεια

Η εύρεση της ισορροπίας είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία. Καθώς αλλάζετε, αλλάζει και η ζωή σας, αλλάζει η δουλειά σας, αλλάζουν οι ανάγκες σας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεται το κίνητρο να συνεχίσετε και να διατηρήσετε την ισορροπία στη ζωή σας και να προσαρμόζεστε στις καταστάσεις που προκύπτουν.

Για να σώσετε τον εαυτό σας από περιττό άγχος, πάντα να θυμάστε ότι δεν μπορούν όλα να είναι τέλεια συνεχώς. Μην απογοητεύεστε αν κάτι δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θέλετε. Αναπνεύστε, μετρήστε μέχρι το δέκα, ψάξτε για εναλλακτικές λύσεις. Να προχωράτε και να βρίσκετε έμπνευση και κίνητρα.

  • Ταξιδέψτε. Και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάτε διακοπές αυτή τη στιγμή. Όταν ταξιδεύετε συχνά μπορείτε να διατηρήσετε την ισορροπία στη ζωή σας καθώς ο εγκέφαλος αναζωογονείται και έχει κίνητρα. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Είναι ανάγκη να διαχειριστείτε πρακτικά θέματα όταν ταξιδεύετε, να έρθετε σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, διαφορετικό φαγητό, άλλη κουλτούρα κλπ. Το να δουλεύετε από το σπίτι μπορεί να είναι άνετο, αλλά όταν βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σας, ενεργοποιείτε τμήματα του εγκεφάλου σας που διαφορετικά θα έμεναν ανενεργά, όπως το να μείνετε υγιείς, ισορροπημένοι και έτοιμοι για όλα.
  • Διαλογισμός. Δεν μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει να ταξιδεύει σε μια νύχτα αλλά ο καθένας έχει ανάγκη να καθαρίσει το μυαλό του όποτε το χρειάζεται. Ο διαλογισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, που βοηθά να ζήσουμε περισσότερο επειδή μειώνει το στρες και αυτό είναι σημαντικό για τα κύτταρα μας. Ωστόσο δεν ταιριάζει σε όλους. Και για να είμαστε ειλικρινής, δεν λειτουργεί και σε όλους. Για αυτό υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείτε να μάθετε για να καθαρίσει το μυαλό σας. Δείτε μια ταινία που να δείχνει πως μπορείτε να βρείτε την ευτυχία, ακούστε μουσική , ξεκινήστε χορό.
  • Δουλέψτε σκληρά. Ακόμη και αν έχετε εισόδημα από το χόμπι σας και αγαπάτε να το κάνετε, δεν έχετε ανοσία στο στρες, ειδικά αν αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και συγκέντρωση. Για αυτό μπορείτε να επιλέξετε μια άλλη δραστηριότητα που αγαπάτε και θα απορροφά όλη σας την προσοχή από τη δουλειά. Η άσκηση είναι μια εξαιρετική επιλογή, γιατί όχι μονάχα βοηθά το μυαλό να ηρεμεί αλλά επίσης σας κρατά υγιείς. Μπορείτε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, τη μαγειρική ή ακόμη και να γράψετε ένα βιβλίο.

Ψυχοθεραπεία και Life Coaching

Όλα αυτά θα έχουν αποτέλεσμα αν τα πιστέψετε με όλη σας την καρδιά. Όταν βρείτε την ισορροπία στη ζωή, θα βρείτε και την ευτυχία. Δεν υπάρχει ένας "σωστός" τρόπος να το κάνετε. Υπάρχει μόνο ο δικός σας τρόπος που χρειάζεται να ανακαλύψετε, η προσπάθειά σας, και η υπομονή σας. H ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη ζωή σας, να κυνηγήσετε τα όνειρά σας και να είστε ευτυχισμένοι!