Κάνε το Τεστ
ευτυχία, τι είναι η ευτυχία, παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία, χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων , πως να καλλιεργήσετε την ευτυχία

Τα χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων

Ευτυχία

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία επειδή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή οι κρίσεις πανικού. Όποιο και αν είναι το πρόβλημα τους ελπίζουν ότι θα γίνουν καλύτερα. Αυτό που θέλουμε όλοι μας είναι να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι. Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν κολλήσει στη ζωή τους και δεν αισθάνονται ευτυχισμένοι. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και η ευτυχία δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλους.

Τι είναι η ευτυχία;

Η ευτυχία είναι κάτι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Μερικοί άνθρωποι ορίζουν την ευτυχία ως μια θετική συναισθηματική εμπειρία. Άλλοι ορίζουν την ευτυχία ως μια κατάσταση ευχαρίστησης και ευδαιμονίας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι ένα μίγμα θετικών συναισθημάτων και μιας βαθιάς αίσθησης του σκοπού και του νοήματος στη ζωή.

Αν και συχνά σκεφτόμαστε ότι η ευτυχία προέρχεται από πράγματα που συμβαίνουν σε εμάς, η επιστήμη δείχνει ότι η ευτυχία προέρχεται από τον εγκέφαλό μας. Αυτό εξηγεί το γιατί η αλλαγή του τρόπου σκέψης μπορεί να αυξήσει την ευτυχία μας ακόμη και αν δεν κάνουμε καμία αλλαγή στη ζωή μας. Όταν επικεντρωνόμαστε στα θετικά ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου σχετικά με τις θετικές αναμνήσεις.

Αυτό δεν μας κάνει να αισθανόμαστε καλά μονάχα εκείνη τη στιγμή, αλλά μας διευκολύνει να παράγουμε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις και στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν μια περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται, γίνεται πιο δυνατή. Έτσι οι αναμνήσεις ή η συγκέντρωση στα θετικά δημιουργούν θετικές εικόνες, αναμνήσεις και συναισθήματα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία

Η ευτυχία καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τις πράξεις στην καθημερινότητά μας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι:

 • Η οικογένεια, οι φίλοι και οι σχέσεις
 • Ο ήλιος, η φύση
 • Η άσκηση
 • Η ευγνωμοσύνη και η συμπόνια προς τον εαυτό
 • Η οικονομική ασφάλεια
 • Η δουλειά που έχει κάποιο σκοπό
 • Τα επιτεύγματα

Χαρακτηριστικά ευτυχισμένων ανθρώπων

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δημιουργούν σταθερές και βαθιές σχέσεις

Είτε είστε εσωστρεφείς είτε εξωστρεφείς, όλοι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και χρειαζόμαστε την επαφή για να ευημερήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αληθινές φιλίες, όπου μπορούμε να μιλήσουμε και να ακούσουμε τον άλλο. Οι φιλικές και ρομαντικές σχέσεις των ευτυχισμένων ανθρώπων βασίζονται στη σύνδεση, όχι στα χρήματα ή στην κοινωνική κατάσταση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προέρχεστε από μια υποστηρικτική οικογένεια που σας αγαπά για να είστε ευτυχισμένοι. Απλά σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγετε ανθρώπους και να δημιουργείτε σχέσεις στις οποίες θα νιώθετε ασφάλεια, σεβασμό και αποδοχή παρά τις ατέλειές σας.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι χτίζουν μόνοι τους τη ζωή τους

Πολύ συχνά στην ψυχοθεραπεία οι άνθρωποι με κατάθλιψη λένε ,"Γιατί αυτό να συμβαίνει σε εμένα; Τι έκανα για να το αξίζω όλο αυτό;" Οι δυσκολίες της ζωής όπως οι ασθένειες, η απώλεια της δουλειάς, ένα χωρισμός, το στρες, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι το κατανοούν αυτό και γνωρίζουν ότι η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά είναι ανοιχτοί στην αλλαγή.

Δεν ανησυχούν υπερβολικά για το μέλλον και δεν μένουν κολλημένοι στο παρελθόν

Όταν κάποιος ζει και επιδιώκει την ευτυχία μέσα από τα επιτεύγματά του δεν χαίρεται την στιγμή. Όταν κάποιος συνεχώς αδημονεί και σχεδιάζει πράγματα για το μέλλον δεν ζει το παρόν. Όπως επίσης το παρελθόν μπορεί να σας διδάξει πολλά, αλλά δεν χρειάζεται να περνάτε τις μέρες σας και συνεχώς να αναρωτιέστε τι θα γινόταν εάν.

Αποδέχονται τα συναισθήματά τους αλλά δεν τα αφήνουν να ελέγχουν τη ζωή τους

Είναι αλήθεια ότι κάποια συναισθήματα μπορεί να είναι δυσάρεστα. Δεν θέλετε πάντα να σας κυριεύει ο θυμός , η ζήλια ή η ανησυχία. Αλλά αν αποφεύγετε αυτά τα συναισθήματα αυτό δεν είναι καλή λύση.

Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία που πιστεύει ότι τα επώδυνα συναισθήματα είναι σημάδι αδυναμίας, αποτυχίας ή υποδηλώνουν κάποια παθολογική κατάσταση. Αλλά αν κατανοήσετε ότι τα επώδυνα συναισθήματα έχουν αξία (η θλίψη σημαίνει ότι χάσατε κάτι που νοιαζόσασταν, η ανησυχία σημαίνει ότι προετοιμάζεστε για κάτι, ο θυμός σημαίνει ότι δεν σας φέρονται με σεβασμό), μπορείτε να τα ακούσετε και να αντιδράσετε με τρόπο που θα σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι. Δεν θέλετε να χάσετε ένα κομμάτι του εαυτού σας και να αποφεύγετε τα ανεπιθύμητα συναισθήματα.

Φροντίζουν το σώμα τους

Φροντίζουν τη  διατροφή τους και την υγεία τους. Δεν τρώνε γλυκά και πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση. Και μπορεί να θεωρείτε ότι η διατροφή δεν ορίζει την διάθεσή μας, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή παίζει ρόλο κλειδί στην ψυχική μας υγεία. Αποδεχτείτε το.

Διασκεδάζουν

Η διασκέδαση και το παιχνίδι δεν είναι μόνο για τα μικρά παιδιά. Βρείτε μια δραστηριότητα που θα σας κάνει να ξεχνάτε τα πάντα γύρω σας και έτσι θα απολαμβάνετε πραγματικά τη ζωή.

Αποδέχονται ότι η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια επικριτική εσωτερική φωνή , που διαμορφώθηκε από τους γονείς τους, ή αναπτύχθηκε μετά από χρόνια εκφοβισμού ή κακοποίησης από ένα σύντροφο, ή απλά έχουν συνηθίσει να κρίνουν σκληρά τον εαυτό τους για να έχουν κίνητρο.

Αυτή η φωνή μπορεί να φαίνεται αποτελεσματική αλλά δεν είναι. Τελικά, γίνεται η φωνή της ανησυχίας και της κατάθλιψης. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η πιο σημαντική  σχέση  στη ζωή τους είναι αυτή με τον εαυτό τους. Μιλούν στον εαυτό τους όπως θα μιλούσαν σε ένα καλό φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας τους.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνει λάθη. Φυσικά δεν αποζητούν την αποτυχία αλλά αποδέχονται ότι μπορεί να συμβεί και είναι ευγενικοί και υποστηρικτικοί.

Νιώθουν ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη σημαίνει ότι επικεντρώνεστε στη θετική πλευρά κάθε κατάστασης. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τα καλά πράγματα στη ζωή τους δεν θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Βλέπουν όσα έχουν με εκτίμηση και έχουν χιούμορ στις αναποδιές.

Αποδέχονται την πραγματικότητα

Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουν ή είναι παθητικοί. Πάντα επιθυμούν την εξέλιξη και την αλλαγή. Δεν θα πουν ότι χαίρονται όταν δεν παίρνουν τη δουλειά που θέλουν αλλά δεν θα βασανίζονται και δεν θα είναι θυμωμένοι με τον εαυτό τους. Αποδέχονται ότι δεν είναι τέλειοι. Κατανοούν ότι το αυτομαστίγωμα δεν οδηγεί πουθενά και δεν αλλάζει τα πράγματα.

Δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους

Η σύγκριση είναι χρήσιμη κάποιες φορές. Η θετική σύγκριση, όπως όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που θαυμάζετε, μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε αυτό που θέλετε. Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ευγνωμοσύνη. Αλλά η σύγκριση μπορεί να είναι μια πηγή πόνου. Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ανασφάλεια, ανεπάρκεια, ζήλια, μίσος και πολλά άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι υπάρχει αρκετός χώρος για όλους μας. Δεν ξοδεύουν την ενέργειά τους ευχόμενοι να ήταν άλλοι. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας και όχι επικριτικοί. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να καλλιεργηθούν μέσω της ψυχοθεραπείας.

Γνωρίζουν ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας

Χρειάζεται δουλειά αλλά οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ξέρουν ότι η ευτυχία κρύβεται μέσα μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουν τις υλικές απολαύσεις αλλά δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Δεν είναι εμμονικοί  με τα υλικά αγαθά ,που πραγματικά δεν αλλάζουν αυτό που είμαστε μέσα μας. Γνωρίζουν ότι αυτοί ελέγχουν τις επιλογές τους, το πως φροντίζουν τον εαυτό τους και πως αντιδρούν στα ανούσια πράγματα.

Πώς θα καλλιεργήσετε την ευτυχία;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δεξιότητες που μπορείτε να μάθετε και να καλλιεργήσετε ώστε να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι. Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας και του life coaching μπορείτε να βρείτε την ευτυχία.

Κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

 • Το θετικό τρόπο σκέψης
 • Την καλλιέργεια της αντοχής
 • Την εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη
 • Την βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων
 • Την ενσυνειδητότητα