Κάνε το Τεστ
θετική ψυχολογία, θετική ψυχολογία και θετικά συναισθήματα, τεχνικές θετικής ψυχολογίας, ευτυχία, θετικά συναισθήματα, θετική ψυχολογία στην ψυχοθεραπεία

Θετική ψυχολογία: η επίδραση των θετικών συναισθημάτων

Θετική Ψυχολογία

Οι ψυχίατροι-ψυχοθεραπευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, οι φοβίες, το άγχος. Στο παρελθόν κανείς δεν έδινε σημασία στα θετικά συναισθήματα και στις προσωπικές δυνατότητες όπως η ευτυχία, η αισιοδοξία, η αγάπη και η αντοχή.

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι ψυχοθεραπευτές επικεντρώνονται στα βοηθητικά και υγιή χαρακτηριστικά και όχι στα προβλήματα. Η θετική ψυχολογία είναι μια νέα προσέγγιση στον τρόπο σκέψης και στις συμπεριφορές ώστε να ενισχύσουμε τα υγιή χαρακτηριστικά μας. Όλοι μας είμαστε ικανοί να έχουμε θετικά συναισθήματα, αλλά είναι ανάγκη να μάθουμε να τα βρίσκουμε μέσα μας.

Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, κατανοούν ποια θετικά συναισθήματα μπορούν να τους βοηθήσουν να τα ξεπεράσουν την κατάθλιψη ή κάποια μια ψυχοπιεστική κατάσταση. Η θετική ψυχολογία είναι πραγματικά μια προσπάθεια να κατανοήσουμε την φύση μας και τις δραστηριότητες που μας οδηγούν στην ευτυχία. Η κατανόηση των θετικών συναισθημάτων βοηθά στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών , στη βελτίωση της διάθεσης και στα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ψυχοθεραπευτές στις μέρες μας δίνουν έμφαση στη θετική ψυχολογία και ενθαρρύνουν τους ασθενείς να βρουν νόημα στη δουλειά τους, να μάθουν να εκτιμούν τους ανθρώπους που νοιάζονται για αυτούς.

Τι είναι η θετική ψυχολογία;

Η θετική ψυχολογία συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά στην παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, της οποίας ο στόχος περιλαμβάνει την κατανόηση του εαυτού, την ανακούφιση του συναισθηματικού πόνου και την εκμάθηση νέων τρόπων διαχείρισης των προκλήσεων. Ενώ δουλεύετε για να μειώσετε τις ανεπιθύμητες σκέψεις ή συμπεριφορές, μπορείτε να μάθετε να ενισχύετε τα θετικά συναισθήματα. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο θέμα χρειαζόμαστε περισσότερη ικανοποίηση, δέσμευση και χαρά όχι μόνο λιγότερη θλίψη και ανησυχία. Αντί να προσπαθούμε να διορθώσουμε όσα είναι λάθος , η θετική ψυχολογία προτείνει να ενισχύουμε τα ισχυρά μας χαρακτηριστικά.

Η ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων μπορεί να φαίνεται προφανής στόχος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ενάντια στην παράδοση. Πολλοί ψυχοθεραπευτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικότητα την αισιοδοξία και την θεωρούν μια μορφή άρνησης.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η θετική ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους με κατάθλιψη. Τα θετικά συναισθήματα μπορεί να μην αποτελούν πάντα την θεραπεία αλλά είναι πιο υγιή από την θλίψη ή το θυμό. Η θετική ψυχολογία δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τις άλλες προσεγγίσεις για τις ψυχικές διαταραχές. Αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της θεραπείας.

Η θετική ψυχολογία είναι μια νέα ψυχολογική προσέγγιση. Δίνει έμφαση στις θετικές πτυχές της ζωής. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τις ικανότητες, τις δυνάμεις, τα αισιόδοξα συναισθήματα. Αυτή η θεωρία βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ευτυχία προκύπτει από συναισθηματικούς και ψυχικούς παράγοντες. Η θετική ψυχολογία βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την ευτυχία σε κάθε στιγμή.

Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν ψυχοθεραπεία επιθυμούν να νιώθουν περισσότερη χαρά. Τα θετικά συναισθήματα βοηθούν στη διαδικασία της επούλωσης.

Τεχνικές της θετικής ψυχολογίας

Η θετική ψυχοθεραπεία είναι η εφαρμογή της θετικής ψυχολογίας στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Βασίζεται στην ιδέα ότι η ευτυχία αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία:

  • Τα θετικά συναισθήματα
  • Τη δέσμευση
  • Το νόημα

Η θετική ψυχολογία είναι σχεδιασμένη ώστε να ενισχύει ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία. Οι άνθρωποι που κάνουν ψυχοθεραπεία συχνά ενθαρρύνονται να κρατούν ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζουν συνεχώς στον εαυτό τους τα θετικά γεγονότα και τα κατορθώματα κάθε ημέρας.

Πώς βοηθά η θετική ψυχολογία;

Όλοι είμαστε προγραμματισμένοι να δίνουμε περισσότερη σημασία στις αρνητικές εμπειρίες. Αυτός είναι συχνά ο κανόνας και για αυτό οι άνθρωποι που ξεκινούν ψυχοθεραπεία δεν γνωρίζουν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ευτυχία τους. Αυτή η αντίθεση μπορεί να οφείλεται στην λανθασμένη αντίληψη. Ένα άτομο μπορεί να μην έχει την ικανότητα να αναγνωρίσει συγκεκριμένα συναισθήματα στη διάρκεια μιας εμπειρίας. Αλλά μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα όταν το γεγονός περάσει. Η θετική ψυχολογία έχει ως στόχο να αποσπάσει την προσοχή, τις προσδοκίες και την μνήμη μακριά από τα αρνητικά. Επικεντρώνεται στα θετικά σαν μια προσπάθεια να επιτευχθεί η ισορροπία.

Η θετική ψυχολογία έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. Μερικές φορές οι μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη θετικότητας συμβάλλει στην χαμηλή διάθεση ή στην κατάθλιψη. Ωστόσο, η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται εξαιτίας αυτής της έλλειψης. Επίσης η θετική ψυχολογία επικεντρώνεται στις δυνάμεις και στα θετικά συναισθήματα.

Ευτυχία

Η ευτυχία είναι μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να οριστεί. Η θετική ψυχολογία αναγνωρίζει τρία βασικά στοιχεία της ευτυχίας που περιλαμβάνουν τα βραχυπρόθεσμα συναισθήματα χαράς και ευχαρίστησης, τη δέσμευση με τους άλλους και το νόημα στη ζωή. Οι πιο ικανοποιημένοι άνθρωποι έχουν ως στόχο τα τρία παραπάνω στοιχεία, και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα δύο τελευταία.

Η θετική ψυχολογία πιστεύει ότι η ευτυχία είναι πολλά περισσότερα από την χαρά. Η ευτυχία στην πραγματικότητα παρακινεί ένα άτομο να είναι πιο δημιουργικό, παραγωγικό, επιτυχημένο, και υγιές. Τα θετικά συναισθήματα αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της ευτυχίας. Τα οφέλη της ευτυχίας είναι πανίσχυρα και μακροχρόνια.

Οι μελέτες γύρω από την θετική ψυχολογία έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων στοιχείων για την ευτυχία. Η ευτυχία δεν έχει να κάνει με τον πλούτο. Φυσικά υπάρχουν δραστηριότητες όπως τα ψώνια ή ένα γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο που προσφέρουν ικανοποίηση αλλά δεν συμβάλλουν στην μακροχρόνια ευτυχία. Τα χόμπι προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση. Το μυαλό μένει συγκεντρωμένο σε ότι κάνετε και ο χρόνος απλά κυλά. Όσο περισσότερες τέτοιες στιγμές έχετε στη ζωή σας τόσο το καλύτερο.

Η θετικότητα στην πράξη

Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να ενισχύσετε τα θετικά συναισθήματα:

  • Κάντε μια λίστα με τα πιο ουσιαστικά και ευχάριστα πράγματα για εσάς. Δραστηριότητες που σας κάνουν χαρούμενους. Καθορίστε το χρόνο που θα αφιερώνετε σε αυτές τις δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο αυξάνετε τα θετικά συναισθήματα.
  • Ποτέ μην αφήνετε μια κρίση να πάει χαμένη. Να θυμάστε όσα μάθατε μέσα από τις δυσκολίες και αυτό θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τη ζωή που έχετε τώρα.
  • Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας. Γράψτε σε ένα ημερολόγιο όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη.
  • Βρείτε χρόνο για άσκηση. Μπορείτε να κάνετε 30 λεπτά άσκηση την ημέρα.
  • Δημιουργήστε ένα προσωπικό πίνακα ευτυχίας. Σε αυτόν μπορεί να περιλαμβάνονται οι άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς και την ευεξία σας, που σας κρατούν προσηλωμένους στους στόχους σας.
  • Ρίξτε τους ρυθμούς σας. Η ηρεμία βοηθά στην ευτυχία σας.

Τα θετικά συναισθήματα συμβάλλουν στην ευτυχία σας 

Τα θετικά συναισθήματα όπως η χαρά, η αγάπη και η ικανοποίηση είναι σημαντικά για εσάς. Καλό είναι να κάνετε βήματα για να χτίσετε την μακροχρόνια ευτυχία σας. Κάντε όσα σας γεμίζουν χαρά, μείνετε δεσμευμένοι σε αυτά και βρείτε το νόημα στη ζωή σας. Η θετική ψυχολογία σε συνδυασμό με την κλασική ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι αποτελεσματική στην μείωση των συμπτωμάτων της ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.