Κάνε το Τεστ
Ευτυχία, Βήματα προς την ευτυχία, Δρόμος προς την ευτυχία, Πως θα βρείτε την ευτυχία, Μορφές ευτυχίας

Ο δρόμος προς την ευτυχία

Ευτυχία

Η ευτυχία είναι κάτι που όλοι αποζητάμε στη ζωή μας μαζί με την υγεία και την επιτυχία. Ωστόσο, η ευτυχία στην καθημερινότητα είναι ένας δύσκολος γρίφος. Καθημερινά βιώνουμε άγχος λόγω της δουλειάς, των υποχρεώσεων της καθημερινότητας με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρούμε την ευτυχία.

Η ευτυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση στην οποία βιώνουμε θετικά ή ευχάριστα συναισθήματα. Πολλοί άνθρωποι ορίζουν την ευτυχία ως το συναίσθημα της χαράς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να νιώσουν ευτυχισμένοι στην καθημερινότητά τους.

Η θετική ψυχολογία πρεσβεύει ότι η ουσιαστική ζωή είναι απαραίτητο συστατικό, αλλά όχι το μοναδικό που συμβάλλει στην ευτυχία σας. Για τον κάθε άνθρωπο η ευτυχία είναι κάτι διαφορετικό.

Η ευτυχία είναι μια προσωπική εμπειρία. Για κάποιους είναι επιλογή. Κάποιοι άλλοι μπορεί να χρειαστεί να βρουν τον σκοπό στη ζωή τους ή να ψάξουν  μέσα τους όλα όσα τους κάνουν ευτυχισμένους. Μπορεί να νιώθετε ευτυχισμένοι μόνο όταν αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους ή η ευτυχία σας να βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες.  Όλα αυτά είναι πιθανότητες επειδή όσα σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους είναι μοναδικά. Όπως επίσης όσο εσείς αλλάζετε μπορεί να αλλάζουν και όσα σας κάνουν ευτυχισμένους.

Τι είναι η ευτυχία

Η ευτυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαρά, ικανοποίηση, δέσμευση. Ενώ η ευτυχία έχει πολλούς ορισμούς, προκαλεί θετικά συναισθήματα και ικανοποίηση στη ζωή.

Τα δύο συστατικά κλειδιά της ευτυχίας:

 • Η ισορροπία στα συναισθήματα: ο καθένας μας βιώνει θετικά και αρνητικά συναισθημάτων. Η ευτυχία συνδέεται με τα θετικά συναισθήματα.
 • Η ικανοποίηση στη ζωή: σχετίζεται με το πόσο ικανοποιημένοι νιώθετε σε διαφορετικές πτυχές της ζωής σας όπως οι προσωπικές σας σχέσεις, η δουλειά, τα επιτεύγματα και τα άλλα σημαντικά πράγματα.

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε ευτυχισμένοι;

Μερικά σημάδια της ευτυχίας περιλαμβάνουν:

 • Νιώθετε ότι ζείτε τη ζωή που θέλετε
 • Νιώθετε ότι οι συνθήκες της ζωής σας είναι καλές
 • Νιώθετε ότι επιτυγχάνετε όσα θέλετε στη ζωή σας
 • Νιώθετε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας
 • Νιώθετε περισσότερα θετικά συναισθήματα από αρνητικά

Η ευτυχία δεν είναι μια συνεχή κατάσταση ευφορίας. Αντιθέτως είναι μια γενική αίσθηση εμπειρίας θετικών συναισθημάτων.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι νιώθουν όλα τα συναισθήματα, θυμό, απογοήτευση, μοναξιά και ακόμη και θλίψη. Αλλά όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες , έχουν αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ότι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν και θα μπορέσουν να νιώσουν ξανά ευτυχισμένοι.

Μορφές ευτυχίας

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές ευτυχίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν πιο ικανοποιητική ζωή.

Μερικές φορές ευτυχίας περιλαμβάνουν:

 • Χαρά: είναι ένα σχετικά σύντομο συναίσθημα που κρατά λίγο
 • Ενθουσιασμό: ένα συναίσθημα χαράς όταν προσδοκάτε κάτι με θετικά συναισθήματα
 • Ευγνωμοσύνη: ένα θετικό συναίσθημα που περιλαμβάνει εκτίμηση
 • Περηφάνια: ένα συναίσθημα ικανοποίησης για κάτι που καταφέρατε
 • Αισιοδοξία: όταν βλέπετε τη ζωή με θετικό τρόπο
 • Ικανοποίηση: αυτή η μορφή χαράς περιλαμβάνει την αίσθηση της ικανοποίησης

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καλλιεργήσετε την ευτυχία.

Εσωτερικοί στόχοι

Η επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχετε εσωτερικά κίνητρα, σημαίνει ότι επικεντρώνεστε στην προσωπική σας εξέλιξη και αυτό συμβάλλει στην ευτυχία σας.

Απολαύστε τη στιγμή

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι συγκεντρωμένοι στα επιτεύγματα δεν απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Όμως αυτό παρεμποδίζει την ευτυχία σας. Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας για όσα έχετε και απολαύστε την κάθε διαδικασία.

Αρνητικός τρόπος σκέψης

Όταν μένετε κολλημένοι σε απαισιόδοξες και αρνητικές σκέψεις, ψάξτε να βρείτε τρόπους να επαναπροσδιορίσετε τη σκέψη σας με πιο θετικό τρόπο.

Οι άνθρωποι έχουν μια φυσική ροπή προς την αρνητική σκέψη. Δίνουν περισσότερη προσοχή στα αρνητικά και όχι στα θετικά. Αυτό μπορεί να έχει επίδραση σε όλες τις πτυχές της ζωής σας από το πως παίρνετε αποφάσεις μέχρι την άποψη που σχηματίζετε για τους άλλους ανθρώπους. Όταν επικεντρώνεστε στα αρνητικά και αγνοείτε τα θετικά, αυτό συμβάλλει στην αρνητική σκέψη.

Μπορείτε να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης χωρίς να αγνοείτε όσα άσχημα συμβαίνουν. Μπορείτε να βλέπετε τα πράγματα με πιο ισορροπημένο και ρεαλιστικό τρόπο. Αυτό επιτρέπει να παρατηρήσετε τα μοτίβα σκέψης.

Ευτυχία, Βήματα προς την ευτυχία

Πώς θα βρείτε την ευτυχία μέσα σας;

Μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας που θα κάνουν διαφορά στα επίπεδα της ευτυχίας σας.

Σταματήστε να κυνηγάτε την ευτυχία

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει την ευτυχία με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Αυτή η οπτική σας κάνει να βλέπετε την ευτυχία ως επιβράβευση, και όχι σαν συναίσθημα που αξίζετε να βιώνετε καθημερινά. Αντί να προσπαθείτε να βρείτε την ευτυχία μέσα από την επίτευξη των στόχων σας, επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει ευτυχισμένος οποιαδήποτε στιγμή.

Μην βάζετε εμπόδια στην ευτυχία σας

Όταν η ευτυχία σας στηρίζετε σε εξωτερικούς παράγοντες όπως τα επιτεύγματα σας, τότε μπορεί να έχετε ξεχάσει πως νιώθετε όταν η ευτυχία προέρχεται από μέσα σας. Προσπαθήστε να δείτε την ευτυχία από άλλη οπτική και αντί να είναι ένας πολυαναμενόμενος στόχος, να είναι ένα συναίσθημα που μπορείτε να το βρείτε σε απλά πράγματα όπως ο χρόνος με την οικογένεια, τους φίλους, το σύντροφό σας , συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, το μαγείρεμα. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο ώστε να νιώθετε την ευτυχία κάθε μέρα.

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να βάζετε την ευτυχία στην καθημερινότητά σας, θα μπορείτε να ξεκινήσετε να βελτιώνετε όλες σας τις πτυχές. Τα εσωτερικά μας θέματα μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, για αυτό καλό είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας όπως θα κάνατε με ένα καλό σας φίλο. Με αυτό τον τρόπο θα μάθετε να φέρεστε στον εαυτό σας με συμπόνια και ευγένεια.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ευάλωτος. Όταν αναγνωρίζετε τις αδυναμίες σας, μπορείτε να τις ξεπεράσετε.

Απολαύστε το παρόν

Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε επαφή με τον εαυτό σας, το περιβάλλον, τα συναισθήματά σας. Η ενσυνειδητότητα θα σας βοηθήσει πολύ σε αυτό και θα σας κάνει να νιώθετε ευτυχία κάθε μέρα.

Δείξτε ευγνωμοσύνη

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείξετε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχετε. Μπορεί να νιώθετε ευγνωμοσύνη για τη δουλειά σας, για τα επιτεύγματά σας, τη ζωή σας, την οικογένειά σας.

Σκοπός στη ζωή

Η σωματική άσκηση βοηθά εξαιρετικά την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Η φυσική δραστηριότητα συνδέεται με πολλά οφέλη όπως η βελτίωση της διάθεσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση παίζει ρόλο στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους και καλύτερη ευεξία νιώθουν πιο ικανοποιημένοι. Η αίσθηση του σκοπού στη ζωή σημαίνει ότι έχετε στόχους, κατεύθυνση και νόημα. Βελτιώνει την ευτυχία και την υγεία.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε σκοπό και περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Εξερευνήστε τα ενδιαφέροντα σας
 • Δεσμευτείτε σε κοινωνικούς και αλτρουιστικούς σκοπούς
 • Εργαστείτε για την καταπολέμηση των αδικιών
 • Ψάξτε νέα πράγματα για τα οποία θέλετε να μάθετε περισσότερα

Επιδράσεις ευτυχίας

Η ευτυχία έχει θετικές επιδράσεις σε πολλές πτυχές της ζωής μας:

 • Τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν την ικανοποίηση στη ζωή.
 • Η ευτυχία βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν δεξιότητες και συναισθηματική αντοχή.
 • Τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με καλύτερη υγεία και μακροζωία. Οι άνθρωποι που βιώνουν θετικά συναισθήματα μπορούν να ζήσουν 13 χρόνια περισσότερα.
 • Τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν την ψυχική ανθεκτικότητα. Η αντοχή βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα το στρες και να επανέρχονται μετά από δυσκολίες. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και αυτό συμβάλλει στην καλύτερη υγεία.
 • Οι άνθρωποι που νιώθουν ευεξία έχουν πιο υγιεινές συνήθειες.
 • Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο. Η καλή ψυχική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορείτε να διεκδικήσετε την ευτυχία σας

Η ευτυχία σας είναι στα χέρια σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το δικό σας μονοπάτι προς την ευτυχία.