Κάνε το Τεστ
ευτυχία, παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία, ευτυχία στη σχέση, αναγνώριση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ευτυχία σας, η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση

Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση

Ευτυχία

Όταν είστε μόνοι σας παίρνετε αποφάσεις για την ευτυχία σας, όπως το που θα πάτε , ποιους φίλους σας θα δείτε, τι δραστηριότητες θα κάνετε. Δεν παίρνουμε πάντα τις σωστές αποφάσεις, αλλά τουλάχιστον αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτές. Όταν κάτι δεν λειτουργεί, δοκιμάζουμε κάτι άλλο. Όταν ένα πράγμα δεν φαίνεται σωστό, αλλάζουμε. Η ζωή μπορεί να φέρει πολλές δυσκολίες αλλά μπορούμε να αναλάβουμε δράση ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό όμως συχνά αλλάζει όταν είμαστε σε μια σχέση.

Ξαφνικά αρχίζουμε να έχουν πολλές προσδοκίες από το σύντροφό μας. Τον εμπιστευόμαστε για κάθε πτυχή της ευτυχίας μας. Πολλά από αυτά που περιμένουμε από το σύντροφό μας έχουν νόημα, όπως το να μας ακούει, να μας καταλαβαίνει, να μας εκτιμά και να μας αγαπά. Μερικές φορές η λίστα αυτή είναι πολύ μεγάλη και έτσι είναι πιο εύκολο ο σύντροφός σας να σας απογοητεύει. Περιμένετε να σας κάνει χαρούμενους, και να αναλάβει την ευθύνη για την ευτυχία σας.

Όταν ξεκινάμε μια σχέση , πολλοί από εμάς έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες. Φυσικά, θέλουμε κάποιον άνθρωπο ευγενικό και στοργικό, αλλά κάποιες προσδοκίες μπορεί να είναι υπερβολικές. Για παράδειγμα, πολλοί περιμένουν από το σύντροφο τους να τους κάνει χαρούμενους. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να περιλαμβάνει την στοργή, τη φροντίδα, τη βοήθεια και την υποστήριξη. Αλλά μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως η προσοχή, η διασκέδαση και η συντροφιά οποιαδήποτε στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν μπορεί να είναι μαζί μας κάθε στιγμή. Κανένας σύντροφος δεν είναι τέλειος ή δεν μπορεί να ξέρει τις ανάγκες σας κάθε στιγμή.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, μετά από μια κουραστική μέρα να θέλετε την φροντίδα και την παρηγοριά του συντρόφου σας. Μπορεί να βλέπετε ότι δεν σας τα δίνει όλα αυτά και αμέσως νιώθετε απογοήτευση. Μπορεί να σκέφτεστε τα εξής, "Γιατί δεν παρατήρησε πόσο αναστατωμένη είμαι; Δεν νοιάζεται καθόλου." Πιο μετά μπορεί να κάθεστε οι δυο σας στον καναπέ και ο σύντροφός σας να ανοίγει την  τηλεόραση. Αμέσως νιώθετε πληγωμένη που δεν σας ρώτησε πως είστε ή δεν ξεκίνησε τη συζήτηση. Έτσι σκέφτεστε, "Ποτέ δεν προσπαθεί. Είναι εγωιστής. Έτσι χτίζετε μέσα σας την δυσαρέσκεια και κατηγορείτε το σύντροφό σας για την κακή διάθεσή σας.

Καλό είναι σε αυτό το σημείο, να κάνετε μια παύση και να δείτε μέσα σας. Αναρωτηθείτε, "Εξέφρασα το πώς νιώθω; Ζήτησα από το σύντροφό μου να μιλήσουμε; Είπα ότι θέλω να συζητήσουμε από το να δούμε τηλεόραση; Τον ρώτησα πώς ήταν η μέρα του; Πώς αισθάνεται; Τι χρειάζεται;"

Ο σύντροφός σας μπορεί να δει τα πράγματα από τη δική του οπτική, και εσείς να δείτε τα πράγματα από τη δική σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενδιαφερθεί ή να νοιαστεί για όσα θέλετε ή για το πως αισθάνεστε. Ωστόσο, ακόμη και στις πιο καλές σχέσεις οι σύντροφοι δεν μπορούν να γνωρίζουν πάντοτε τις ανάγκες ο ένας του άλλου. Αυτό είναι προφανές για τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορεί να σκέφτεστε, ότι δεν προσδοκάτε από το σύντροφό σας να καλύπτει κάθε σας ανάγκη ή επιθυμία. Ωστόσο, πολλοί δεν αναγνωρίζουν τους υποσυνείδητους τρόπους  που τους κάνουν να νιώθουν άσχημα περιμένοντας από το σύντροφό τους να σκεφτούν όσα τους κάνουν χαρούμενους. Μπορεί να επικεντρώνεστε στις αποτυχίες του συντρόφου σας, να του καταλογίζετε την απογοήτευση που νιώθετε, αντί να προσπαθείτε ενεργά να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο.

Αναγνωρίστε όσα σας κάνουν ευτυχισμένους

Το πρώτο βήμα για να είστε ευτυχισμένοι είναι να αναγνωρίσετε όλα όσα σας φέρνουν χαρά και ικανοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι έχετε αξιολογήσει όλες τις πτυχές της ζωής σας που μπορεί να αποτελούν πηγή ευτυχίας.

Κάποιες φορές είναι εύκολο να διακρίνετε τι σας κάνει ευτυχισμένους και τι όχι. Όλοι οι άνθρωποι προσπαθούν να έχουν την τέλεια σχέση, το τέλειο σπίτι, το ομορφότερο σώμα και την επιβεβαίωση των άλλων σε μια προσπάθεια να νιώσουν λίγη ευτυχία.

Μερικές φορές όλα αυτά μας κάνουν ευτυχισμένους ενώ κάποιες άλλες το άγχος για την απόκτησή τους είναι εξουθενωτικό. Με τον καιρό θα συνειδητοποιήσετε ότι όταν επικεντρώνεστε σε έναν μόνο στόχο δεν έχετε το χρόνο να δείτε όλα όσα σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους.

Παράγοντες που ενισχύουν την ευτυχία

Σύμφωνα με την θετική ψυχολογία υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην προσωπική ευτυχία και περιλαμβάνουν:

  • Τα χρήματα
  • Τους φίλους
  • Την υγεία
  • Τις συνθήκες διαβίωσης
  • Την πνευματικότητα
  • Την συμμετοχή στα κοινά
  • Την αίσθηση του σκοπού και του νοήματος στη ζωή

Όταν δεν είστε ικανοποιημένοι με κάποιους από αυτούς τους παράγοντες αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε ευτυχισμένοι και όταν είστε ικανοποιημένοι με όλους αυτούς τους παράγοντες κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί την ευτυχία.

Μπορείτε να κάνετε αλλαγές ώστε να βελτιώσετε τη ζωή σας. Καλό είναι να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να καλλιεργείτε τα ταλέντα σας και να δημιουργήσετε ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο.

Η στάση σας επηρεάζει την ευτυχία σας

Ο τρόπος ζωής, είναι μόνο ένα κομμάτι στην εξίσωση της ευτυχίας. Η στάση σας απέναντι στη ζωή και σε όσα συμβαίνουν καθημερινά έχουν τεράστια επίδραση στην συνολική σας ευτυχία και ικανοποίηση.

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν συνειδητοποιήσετε ότι η αισιοδοξία δεν σημαίνει να γελάτε συνεχώς και να βλέπετε την θετική πλευρά σε όλα. Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κάνουν τους αισιόδοξους ανθρώπους πιο επιτυχημένους, πιο υγιείς και ικανοποιημένους.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν μια εσωτερική πηγή ελέγχου. Πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα προκύψουν και δεν είναι θύματα των περιστάσεων.

Όταν βλέπετε όλες τις καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή σας σαν προκλήσεις και όχι ως απειλές, τότε θα μπορείτε να βρίσκετε πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση

Φυσικά, μια υγιής σχέση εξαρτάται από το πόσο απολαυστική είναι η ζωή δύο ανθρώπων. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όσα του προσφέρουν ικανοποίηση και ευτυχία.

1. Μιλήστε ανοιχτά για τις επιθυμίες σας

Μην περιμένετε από το σύντροφό σας να διαβάσει το μυαλό σας. Συχνά, δεν εκφράζουμε άμεσα τις ανάγκες μας ή τις επιθυμίες μας, και στη συνέχεια κατηγορούμε το σύντροφο μας. Αντί να μιλάτε για όσα χρειάζεστε, συχνά αναφέρεστε σε όσα δεν θέλετε. Το να είστε ανοιχτοί και ευάλωτοι από ότι επικριτικοί οδηγεί σε τελείως διαφορετική απόκριση.

2. Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς

Όταν βλέπετε το σύντροφό σας με τη λογική του άσπρου/μαύρου, ή επισημαίνετε πάντα τι δεν κάνει, δημιουργείτε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία όπου νιώθετε χρόνια απογοήτευση. Τονίζετε τις αδυναμίες του αντί να βλέπετε την μεγάλη εικόνα από όσα σας προσφέρει στην καθημερινότητα. Μπορεί να αποσπάστε από το γεγονός ότι ξεχνά να κάνει πρακτικά πράγματα στο σπίτι και δεν εκτιμάτε τον γλυκό τρόπο με τον οποίο σας ξυπνά κάθε πρωί, ή τα πράγματα που κάνει.

3. Μην τιμωρείτε το σύντροφό σας 

Όταν νιώθετε απογοήτευση, μπορείτε άμεσα και ειλικρινά να μιλήσετε για όσα αισθάνεστε, αλλά το να μένετε κολλημένοι σε αυτά και να τιμωρείτε το σύντροφό σας σπάνια βοηθά, ειδικά όταν αυτές οι συμπεριφορές βασίζονται σε προσδοκίες που έχετε από το σύντροφό σας, τις οποίες δεν γνωρίζει καν. Αν για παράδειγμα, ελπίζετε να έχετε μια ρομαντική βραδιά και ο σύντροφός σας έχει έρθει σπίτι κουρασμένος , δεν πρέπει να είστε έτοιμοι να τον τιμωρήσετε. Αντί για αυτό μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να τον παρασύρετε. Αν δεν έχει διάθεση, μπορεί να απογοητευτείτε, αλλά μπορείτε ακόμη να κάνετε κάτι απολαυστικό.

4. Να είστε ανεξάρτητοι

Επειδή είστε σε μια σχέση αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζεστε τα πάντα. Είναι σημαντικό να έχει ο καθένας την ανεξαρτησία του. Το να μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες είναι υπέροχο, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά χωρίς να είστε με το σύντροφό σας. Μην νιώθετε ενοχές αν έχετε και κάποιο άλλο πάθος. Αυτό δίνει ενέργεια και ζωτικότητα στη σχέση.

5. Συμπεριφερθείτε με τον τρόπο που θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται

Οι μελέτες έχουν δείξει πως όταν οι άνθρωποι είναι σε σχέση και δεν λαμβάνουν αμοιβαία υποστήριξη, η διάθεσή τους είναι χειρότερη. Όταν συμπεριφέρεστε στο σύντροφό σας με ευγένεια, ανεξάρτητα με το ποιος ωφελείται, αυτή η συμπεριφορά κάνει το σύντροφο σας να φέρεται με γενναιοδωρία και ζεστασιά.

Οι σχέσεις κρύβουν μέσα τους πολλές παγίδες. Οι απολαυστικές στιγμές που μοιράζεστε με κάποιον στη ζωή είναι σημαντικές και μπορεί να σας κάνουν να ξεχνάτε ότι είστε μοναδικοί άνθρωποι και μόνοι σας. Η ευτυχία σας πρέπει να αυξάνεται από όποιον επιλέγετε να είστε μαζί, αλλά είναι δική σας υπόθεση. Είστε υπεύθυνοι για να κάνετε όσα σας φέρνουν χαρά. Πρέπει να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τους τρόπους με τους οποίους ο σύντροφός σας επηρεάζει τη διάθεσή σας, και σε αυτό κύριο ρόλο παίζει η επικοινωνία. Ένα μεγάλο κομμάτι της ευτυχίας στη σχέση βασίζεται στην ισότητα, στο σεβασμό και στο χώρο που έχει ο κάθε σύντροφος μόνος του ώστε η σχέση να ευημερήσει.