Κάνε το Τεστ
ευτυχία, πως θα βρείτε την ευτυχία όταν αλλάζουν τα σχέδιά σας, βήματα προς την ευτυχία, δρόμος προς την ευτυχία, τρόποι για να βρείτε την ευτυχία

Πως θα βρείτε την ευτυχία όταν τα σχέδιά σας αλλάζουν

Ευτυχία

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, δεν ψάχνουμε συχνά να βρούμε τι πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν καλά τον εαυτό τους ώστε να κατανοήσουν τι πραγματικά επιθυμούν. Συμμορφώνονται σύμφωνα με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας. Ξοδεύουν πολύ χρόνο στο να αντιγράφουν μοτίβα που δεν τους εξυπηρετούν. Δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους, να διαχωρίσουν αυτά που θέλουν οι ίδιοι από τις επιθυμίες των άλλων και να κατανοήσουν τις δικές τους αξίες. Όταν όλα αυτά συμβαίνουν είναι δύσκολο κάποιος να νιώθει ευτυχισμένος.

Η πραγματική ευτυχία είναι δύσκολο να οριστεί επειδή είναι κάτι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Αν προσπαθείτε να συγκρίνετε την κατάστασή σας με αυτή κάποιου άλλου, ίσως να νιώθετε απογοήτευση. Η σύγκριση μπορεί να κλέψει την χαρά για τις μικρές και τις μεγάλες επιτυχίες σας. Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Ο καθένας είναι σε διαφορετικό στάδιο στη ζωή του και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζει είναι διαφορετικές. Είναι απίστευτα σημαντικό να επικεντρώνεστε στον εαυτό σας και στην προσωπική σας πρόοδο. Η αίσθηση του επιτεύγματος θα σας κάνει να νιώσετε ευτυχία για την πρόοδο που έχετε κάνει.

Το κλειδί για την ευτυχία του καθενός βρίσκεται στη διαδικασία της αναγνώρισης της διαφοροποίησης. Φυσικά υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουν διαμορφωθεί πάνω σας και είναι θετικά. Υπάρχουν χαρακτηριστικά που ενδυναμώνουν και ενισχύουν την αίσθηση του εαυτού.  Το θέμα είναι να κατανοήσετε την διαφορετικότητά σας και το δικό σας μοναδικό μονοπάτι για την επίτευξη της ευτυχίας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε την ευτυχία όταν αλλάζουν τα σχέδιά σας. Οι μεγάλες αλλαγές όπως μια προαγωγή, η πανδημία, ένα διαζύγιο είναι όλες καταστάσεις που προκαλούν αναστάτωση και άγχος. Είναι ανάγκη να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

Υπάρχει λόγος για κάθε αλλαγή

Τα σχέδια αλλάζουν εξαιτίας των συνθηκών που είναι έξω από τον έλεγχό σας. Μερικές φορές οι αλλαγές φαίνονται τρομακτικές αρχικά αλλά στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθούν ευλογίες. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο να συμβαίνει κάτι άσχημο το οποίο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Όμως κάποιοι παράγοντες είναι έξω από τον έλεγχό σας. Κάποιες φορές οι αλλαγές είναι συνέπειες των λαθών σας.

Ο λόγος μιας αλλαγής βοηθά να κατανοήσετε τι συνέβη. Θέλετε να ξέρετε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να έχετε αυτό που θέλετε. Εξερευνήστε τους λόγους για τους οποίους τα πράγματα πήραν διαφορετική κατεύθυνση ώστε να επιλύσετε όσα έχετε στο μυαλό σας. Κάποιοι άνθρωποι, βρίσκουν ευτυχία στην κατανόηση.

Σκεφτείτε τι θέλετε πραγματικά

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε ποιοι είστε και τι είναι αυτό που σας κάνει να είστε ειλικρινά ο εαυτός σας. Τι σας κάνει ευτυχισμένους; Ποιες δραστηριότητες σας δίνουν χαρά; Ποιοι άνθρωποι σας κάνουν να νιώθετε σιγουριά και ασφάλεια; Αφιερώστε χρόνο σε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους.

Η κοινωνική υποστήριξη έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα της σεροτονίνης, την ορμόνη της χαράς. Οι άνθρωποι που σας κάνουν χαρούμενους μπορούν να ενισχύσουν την διάθεσή σας και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε ξανά ο εαυτός σας. Επενδύστε χρόνο στην ευτυχία σας και αυτό είναι η καλύτερη θεραπεία για το άγχος.

Μπορείτε να πενθήστε για τα ματαιωμένα σχέδιά σας 

Το πένθος συχνά συνδέεται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Ωστόσο, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως είχατε σχεδιάσει, δεν είναι περίεργο να βιώνετε συναισθήματα ανάλογα του πένθους όπως ο θυμός και η άρνηση. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει αυτά τα συναισθήματα και αυτό θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε και να προχωρήσετε. Αν πάρετε λίγο χρόνο να σκεφτείτε την απώλεια, ίσως να αποδεχτείτε τα πράγματα όπως έχουν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να πενθήσετε για πράγματα για τα οποία έχετε παλέψει. Η προσμονή για κάτι είναι ένα θετικό συναίσθημα, αλλά όταν οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται, καλό είναι να μην απομακρυνθείτε από τον ενθουσιασμό για το μέλλον. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να επεξεργαστεί την αλλαγή.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ καλύτερο από αυτό που περιμένατε

Τα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν ακόμη και με την μικρότερη αλλαγή στα σχέδιά σας. Αν και η αξιολόγηση ενός αποτελέσματος ως σωστού ή λάθους είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση, η ευτυχία μπορεί να προκύψει αν πάρετε ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που είχατε σχεδιάσει. Ποτέ δεν ξέρετε, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σας και να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι από ποτέ.

Δεν είστε μόνοι

Προφανώς δεν είστε το μοναδικό άτομο που έχει βιώσει την απογοήτευση από την αλλαγή των σχεδίων. Τα σχέδιά σας μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά μπορεί να μην επηρεάζεστε μόνο εσείς από αυτό. Ποτέ δεν ξέρετε αν η αλλαγή στα δικά σας σχέδια βοηθά κάποιον άλλο. Το μονοπάτι του καθενός στη ζωή είναι διαφορετικό. Πάρτε χρόνο για να εκφράσετε τα συναισθήματα σας στους άλλους. Μπορεί να νιώθουν το ίδιο με εσάς. Αν και τα πράγματα μπορεί να φαίνονται διαφορετικά τώρα, θα μπορούσατε να βρείτε την ευτυχία σε κάποιον που νιώθει το ίδιο με εσάς. Ακόμη και αν κανείς δεν μπορεί να βιώνει την ίδια ακριβώς κατάσταση με εσάς, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να νιώθει παρόμοια συναισθήματα.

Η αξία σας δεν αλλάζει

Η αξία του εαυτού σας δεν πρέπει να αλλάξει επειδή έγινε μια αλλαγή στα σχέδια σας. Η αξία του εαυτού βασίζεται στη συμπόνια προς τον εαυτό. Όταν φέρεστε με συμπόνια στον εαυτό σας στη διάρκεια της διαδικασίας του πένθους βοηθά να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Τα σχέδια κάποιου άλλου μπορεί να έχουν επηρεάσει τα δικά σας. Είτε πιστεύετε ότι κάνατε λάθος ή αποτύχατε, πρέπει να κατανοήσετε ότι η αξία σας ως άτομο δεν αλλάζει.

Συνεχίστε να κάνετε σχέδια για το μέλλον

Όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως θα περιμένατε, αυτό μπορεί να σας κάνει να διστάσετε να κάνετε σχέδια για το μέλλον. Μπορεί να νιώθετε ότι δίνετε πολλές ελπίδες σε κάτι που δεν είναι απόλυτα στον έλεγχο σας. Δείτε τα επόμενα σχέδιά σας με θετική ματιά, αλλά να είστε ευέλικτοι με όσα προκύψουν. Μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να ενθουσιαστεί για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Μερικές φορές είστε οι μοναδικοί που αλλάζετε τα σχέδιά σας. Τα αλλάζετε επειδή το θέλετε ή επειδή είναι ανάγκη. Μπορείτε να βρείτε τη χαρά βελτιώνοντας τα δικά σας σχέδια, επειδή νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Μπορεί να είναι ανάγκη να αλλάξετε πράγματα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Η αλλαγή σχεδίων μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Βρείτε χαρά στα μελλοντικά σας σχέδια και πάρτε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Αν δείτε την τρέχουσα κατάστασή σας και έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή , μπορεί να μην μετανιώνετε.

Βήματα προς την ευτυχία 

Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και ο καθένας μας ακολουθεί ένα διαφορετικό μονοπάτι για να φτάσει στην ευτυχία. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε και να σας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία:

  1. Περάστε χρόνο με ανθρώπους που σας κάνουν να χαμογελάτε: οι μελέτες έχουν δείξει ότι είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν γύρω μας έχουμε ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι. Μείνετε σε επαφή με αυτούς που σας γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία.
  2. Μείνετε πιστοί στις αρχές σας: μείνετε πιστοί σε όσα πιστεύετε, σε όσα είναι δίκαια για εσάς και στις αξίες σας. Με τον καιρό, όσο περισσότερο τα τιμάτε, τόσο πιο καλά θα νιώθετε με τον εαυτό σας και με αυτούς που αγαπάτε.
  3. Αποδεχτείτε το καλό: δείτε τη ζωή σας και αξιολογήστε τι λειτουργεί για εσάς και μην απορρίπτετε κάτι επειδή δεν είναι τέλειο. Όταν συμβαίνουν όμορφα πράγματα, ακόμη και μικρά, γιορτάστε τα.
  4. Φανταστείτε το καλύτερο: μην φοβάστε να δείτε όσα πραγματικά θέλετε και να φαντάζεστε τον εαυτό σας να τα καταφέρνει. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την διαδικασία επειδή δεν θέλουν να νιώσουν απογοήτευση αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η αλήθεια είναι πως όταν μπορείτε να φανταστείτε όσα θέλετε αυτό είναι μεγάλο κομμάτι της επίτευξης του στόχου.
  5. Κάντε πράγματα που αγαπάτε: ίσως να μην πηγαίνετε διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς κάθε καλοκαίρι αλλά όσο κάνετε πράγματα που αγαπάτε κατά καιρούς θα νιώθετε περισσότερη ευτυχία.
  6. Βρείτε ένα σκοπό: οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι συμβάλλουν σε ένα μεγαλύτερο σκοπό νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σκοπού, που προσφέρει ικανοποίηση.
  7. Ακούστε την καρδιά σας: είστε ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει τις σας γεμίζει. Μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσετε τα ταλέντα σας.
  8. Πιέστε τον εαυτό σας, όχι τους άλλους: είναι εύκολο να νιώθετε ότι κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος για την ικανοποίησή σας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εσείς έχετε την ευθύνη. Από τη στιγμή που θα το κατανοήσετε αυτό, θα έχετε τη δύναμη να πάτε εκεί που θέλετε. Σταματήστε να κατηγορείτε τους άλλους γύρω σας, και θα βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε.
  9. Να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή: η αλλαγή είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας.