Κάνε το Τεστ
ευτυχία, πως θα βρεις την ευτυχία στην καθημερινότητα, πως θα είσαι ευτυχισμένος στην καθημερινότητα, τρόποι για να βρεις την ευτυχία

Τρόποι για να βρεις την ευτυχία στην καθημερινότητα

Ευτυχία στην καθημερινότητα

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλά βιβλία που προσφέρουν τα μυστικά για την ευτυχία. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα χρήματα παίζουν ρόλο στην επίτευξη της ευτυχίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν νιώθουν περισσότερη ευτυχία όταν έχουν ένα βασικό εισόδημα. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, όταν η ζωή δεν παίρνει την τροπή που είχαμε σχεδιάσει, υπάρχουν τρόποι για να βρεις την ευτυχία στην καθημερινότητα.

Ευτυχία είναι όταν όλα όσα σκέφτεσαι, όσα λες, και όσα κάνεις είναι σε αρμονία. Mahatma Gandhi

1. Μην έχετε υψηλές προσδοκίες

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν ως κύριο κίνητρό τους την ικανοποίηση. Αν ένα άτομο νιώθει ικανοποίηση, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένο. Καλό είναι να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους και έτσι η ευτυχία είναι σίγουρη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 10% της ευτυχίας βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Για να νιώθουμε ευτυχία είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε όσα έχουμε και να τα απολαμβάνουμε.

2. Απολαύστε τη δουλειά σας

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι απολαμβάνουν τη δουλειά τους. Δεν έχουν ως στόχο τα χρήματα ή τη δόξα αλλά την ικανοποίηση. Οι άνθρωποι που μένουν σε δουλειές στις οποίες έχουν καλές απολαβές αλλά δεν νιώθουν ικανοποίηση, σύντομα συνειδητοποιούν ότι η ευτυχία είναι αλλού. Ενώ είναι ικανοποιητικό να ανταμειβόμαστε για τις ικανότητές μας, τα χρήματα είναι μόνο μια πτυχή της ικανοποίησης από τη δουλειά. Είναι σημαντικό ο καθένας μας να ακολουθεί μια καριέρα ή μια δουλειά που απολαμβάνει. Αν στη δουλειά σας δεν σας σέβονται, βρείτε μια δουλειά που να απολαμβάνετε.

Πολλοί άνθρωποι σπαταλάνε τα καλύτερά τους χρόνια για να βγάλουν χρήματα για την οικογένειά τους και βάζουν στην άκρη το πάθος τους. Ωστόσο, η ευτυχία χρειάζεται να είναι προτεραιότητα.

Φυσικά, τα χρήματα έχουν μεγάλη σημασία αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο πιστεύουμε. Αν ένας άνθρωπος ζει με πολύ χαμηλό εισόδημα και δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, τα χρήματα ενισχύουν την ευτυχία και την ικανοποίηση από τη ζωή. Όταν τα χρήματα καλύπτουν τα έξοδα επιβίωσής σας, τα περισσότερα χρήματα έχουν ελάχιστη ή καμία επίδραση στην ευτυχία σας.

3. Ζήστε το σήμερα

Μην μένετε κολλημένοι στις προηγούμενες αποτυχίες σας. Ότι έγινε, έγινε και ο μηρυκασμός των αποτυχιών προκαλεί μόνο άγχος και ανησυχία. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί στη συνέχεια, ούτε μπορείτε να προβλέψετε τα επόμενα βήματά σας. Άρα ποιο είναι το νόημα της ανησυχίας σας; Κάθε στιγμή είναι μοναδική και πρέπει να την απολαμβάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Υπάρχουν τόσο πολλά που μπορείτε να κερδίσετε αν μένετε συγκεντρωμένοι στο παρόν και κατανοείτε την ομορφιά της ζωής.

Η ευτυχία δεν είναι ένας στόχος για να τον κυνηγάμε, είναι η εκτίμηση που δείχνουμε στο ταξίδι της ζωής.

4. Επιλέξτε την ευτυχία

Καλό είναι να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους και ευέλικτες προσεγγίσεις. Αλλά για αυτό χρειάζεται ανοιχτό μυαλό και θετική σκέψη. Η ευτυχία χρειάζεται να είναι προτεραιότητα.

Ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει μια θετική στάση κάθε στιγμή. Αγκαλιάστε την αλλαγή με ανοιχτό μυαλό και η ζωή σας θα γίνει πολύ καλύτερη από όσο φαντάζεστε.

Η πραγματική ευτυχία πηγάζει από την ανακάλυψη όλων όσων μας κάνουν ευτυχισμένους.

5. Να διατηρείτε την κοινωνικότητά σας

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Είναι στο DNA μας η σύνδεση με τους άλλους. Μια περιοχή του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τους νευρώνες καθρέφτες, μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων.

Η ευτυχία και η αγάπη ανθίζουν όταν έχουμε συντροφιά άλλους ανθρώπους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και την ευεξία μας. Αν απομονώνουμε τον εαυτό μας, τότε είναι πιθανό να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα. Σε μια εποχή που η τεχνολογία κάνει άλματα, οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερη μοναξιά από ποτέ, αυτό συμβάλλει σε πολλά θέματα ψυχικής υγείας.

Οι κοινωνικές επαφές είναι ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι μόνοι.

Η ευτυχία δεν είναι κάτι έτοιμο. Προκύπτει από τις πράξεις μας. Δαλάι Λάμα

6. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Ενώ είναι καλό να έχουμε φιλοδοξίες, η ζήλια μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Η σύγκριση με τους άλλους έχει και περιορισμούς. Κάποιες φορές οι άνθρωποι ασχολούνται τόσο πολύ με τις ζωές των άλλων και τελικά χάνουν το δικό τους ταξίδι. Ο καθένας μας αντιμετωπίζει διαφορετικές καταστάσεις.

Όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους νιώθουμε μόνο κενό και μιζέρια. Ενώ η ζωή των άλλων μπορεί να μοιάζει τέλεια προς τα έξω, πάντα υπάρχει μια κρυμμένη ιστορία την οποία δεν γνωρίζουμε. Ο υπερβολικός ανταγωνισμός μπορεί να καταστρέψει την γαλήνη και την ηρεμία σας. Μείνετε συγκεντρωμένοι  στα δικά σας όνειρα και τους στόχους και απολαύστε τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες σας.

7. Μην ανησυχείτε

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για κάτι, όμως το 90% των ανησυχιών τους δεν έχει καμία βάση. Ανησυχούν για το μέλλον όταν το μέλλον είναι αβέβαιο. Μη σκέφτεστε συνεχώς το χειρότερο δυνατό σενάριο γιατί έτσι κάνετε κακό στην υγεία σας.

Μάθετε να ζείτε το σήμερα και όχι το αύριο. Ομοίως, αποφύγετε την ανησυχία για το τι θα πούνε ή θα σκεφτούνε οι άλλοι για εσάς επειδή δεν έχει σημασία. Να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός αντί να κρύβεσαι για να αρέσεις στους άλλους. Δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους.

8. Αναπτύξτε μια θετική στάση

Χωρίς θετική σκέψη, η ευτυχία δεν μπορεί να επιτευχθεί. Καλό είναι να έχουμε μια αισιόδοξη στάση. Αυτό χρειάζεται δουλειά και εξάσκηση αλλά αξίζει τον κόπο.

Έχετε χάσει τη δουλειά σας; Ίσως μια εξαιρετική καριέρα να σας περιμένει στη συνέχεια; Προσθέστε μια θετική ματιά σε όσα συμβαίνουν στη ζωή σας και τότε θα αλλάξει προς το καλύτερο.  Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να μας ενοχλούν, δεν θέλουμε η ευτυχία μας να έχει δυσκολίες. Αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία να έρθει μόνη της. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να έχουμε την θέληση και την προθυμία να γνωρίσουμε βαθιά τον εαυτό μας για να τα καταφέρουμε.

9. Αλλάξτε τρόπο σκέψης

Όλοι μας έχουμε την τάση να μηρυκάζουμε τις κακές εμπειρίες και όχι τις όμορφες. Αυτό είναι μια εξελικτική προσαρμογή, από την οποία μαθαίνουμε από τις επικίνδυνες καταστάσεις που βιώνουμε στη ζωή μας (bullying, τραύματα, προδοσία) και μας βοηθά να τα αποφύγουμε στο μέλλον και να αντιδράσουμε γρήγορα σε μια κρίση.

Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά με τον εαυτό μας για να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να αλλάξει τον αρνητικό τρόπο σκέψης.

Μην κάνετε προσπάθεια να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις: όταν πιέζετε τον εαυτό σας να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι, το μόνο που καταφέρνετε είναι να το σκέφτεστε περισσότερο. Αντί για αυτό , καλό είναι να αναγνωρίσετε αυτό τον αρνητικό κύκλο. "Ανησυχώ για τα χρήματα", "Ανησυχώ για τα προβλήματα στη δουλειά."

Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε ένα φίλο σας: όταν νιώθετε αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό σας σκεφτείτε τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα φίλο σας που δεν είναι καλά. Τώρα προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές σε εσάς.

Αλλάξτε τον αρνητικό τρόπο σκέψης: στόχος είναι να αλλάξετε την αρνητική σας νοοτροπία (" Αποτυγχάνω συνεχώς ") σε μια πιο θετική ("Είχα πολλές επιτυχίες στην καριέρα μου. Αυτή είναι μια κακή στιγμή που δεν με αντιπροσωπεύει. Μπορώ να μάθω από αυτή και να γίνω καλύτερος").

Αν για παράδειγμα η αρνητική σκέψη είναι, "Έχω προβλήματα στη δουλειά και αμφιβάλλω για τις ικανότητές μου."

  • "Ποια είναι τα στοιχεία για αυτή τη σκέψη;"
  • Αυτή η σκέψη βασίζεται σε γεγονότα ή συναισθήματα;
  • "Μπορεί να παρερμηνεύω την κατάσταση;"
  • "Πώς μπορεί να βλέπουν οι άλλοι την κατάσταση;"
  • "Πώς θα έβλεπα την κατάσταση αν συνέβαινε σε κάποιον άλλο;"

Η ευτυχία είναι επιλογή 

Όλοι μας παρασυρόμαστε από τον αρνητικό τρόπο σκέψης, αλλά αν τον αναγνωρίσουμε και τον αλλάξουμε, θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ευτυχισμένη ζωή. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING μπορείτε να ανακαλύψετε όλα τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας που ενισχύουν την ευτυχία σας.