Κάνε το Τεστ
ευτυχία, κυνήγι ευτυχίας, μύθοι για την ευτυχία, αλήθειες για την ευτυχία, τρόποι για να βρείτε την ευτυχία

Κυνηγώντας την ευτυχία

Το κλειδί για την Ευτυχία

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η επιτυχία, ο πλούτος, η φήμη, η δύναμη ή οι όμορφες σχέσεις. Όμως οι μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι παράγοντες δεν παίζουν σημαντικό ρόλο όταν αναφερόμαστε στη μακροχρόνια ευτυχία. Μια νέα σχέση, ένα καινούργιο αυτοκίνητο, μια επιβράβευση μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα στην αρχή αλλά ο ενθουσιασμός δεν κρατά για πολύ. Οι άνθρωποι προσαρμοζόμαστε πολύ γρήγορα σε νέες καταστάσεις, αυτή η ικανότητα μας βοηθά να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε. Αλλά αυτό επίσης σημαίνει ότι τα θετικά πράγματα που αρχικά μας έκαναν ευτυχισμένους τα θεωρούμε στη συνέχεια φυσιολογικά και επιστρέφουμε στα παλιά επίπεδα ευτυχίας.

Ωστόσο, οι μελέτες στο πεδίο της θετικής ψυχολογίας έχουν δείξει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ευτυχία και την συνολική ικανοποίηση στη ζωή μας, και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσουμε το λαχείο ή να κάνουμε κάποιες δραστικές αλλαγές. Αυτό που έχει σημασία είναι η εσωτερική αλλαγή, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα και η στάση μας.

Όλοι έχουμε δει σε πολλές κινηματογραφικές οικογενειακές και ρομαντικές ταινίες ευτυχισμένες οικογένειες και ζευγάρια, στις οποίες τα παιδιά παίζουν με πολλά παιχνίδια και οι γονείς φαίνονται πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. Μόνο που αυτό απέχει πολύ από την πραγματική ευτυχία. Αν και πολλοί μας προωθούν αυτή την εικόνα ως αληθινή.

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, πολύ συχνά, δεν ψάχνουμε να βρούμε την δική μας ευτυχία. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους, δεν έχουν την αυτογνωσία για να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς θέλουν. Συμμορφώνονται με τα πρότυπα και τα ιδανικά της κοινωνίας, της οικογένειάς τους και άλλων επιρροών που τους βγάζουν από το δρόμο τους. Ξοδεύουν τη ζωή τους επαναλαμβάνοντας μοτίβα από το παρελθόν που δεν τους εξυπηρετούν στο παρόν. Σε διαφορετικό βαθμό αποτυγχάνουν να διαφοροποιήσουν τον εαυτό μας, να τον ξεχωρίσουν από τις εξωτερικές επιρροές και να συνειδητοποιήσουν πόσο μοναδικός είναι ο κόσμος γύρω τους. Όταν αυτές οι δυνάμεις φωλιάζουν μέσα μας, τότε ψάχνουμε να βρούμε την ευτυχία σύμφωνα με το πως αυτή ορίζεται από τους άλλους.

Κυνηγώντας την ευτυχία

Μύθοι και αλήθειες για την ευτυχία

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με όσα μας κάνουν ευτυχισμένους.

1. Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν κάποιος ανησυχεί συνεχώς για τα οικονομικά του. Για να είστε ευτυχισμένοι, χρειάζεστε αρκετά χρήματα ώστε να καλύπτετε τις βασικές σας ανάγκες όπως η τροφή, η στέγη και η ένδυση. Αλλά από τη στιγμή που έχετε αρκετά χρήματα για να ζείτε άνετα, τα περισσότερα χρήματα δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά στο πόσο ευτυχισμένοι είστε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι άνθρωποι που κερδίζουν το λαχείο που μετά από μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από ότι ήταν πριν κερδίσουν. Τα χρήματα είναι ένα εργαλείο, μπορεί να λύσουν πολλά προβλήματα ή να δημιουργήσουν περισσότερα, αν δεν ξέρετε να τα ελέγχετε.

2. Χρειάζεσαι μια σχέση για να είσαι ευτυχισμένος

Το να έχει κάποιος μια υγιή, υποστηρικτική σχέση αγάπης συμβάλλει στην ευτυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αν είστε μόνοι σας. Οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση, έχουν ουσιαστικές φιλίες και τελικά είναι πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι σε σχέση με τα λάθος άτομα. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ένας καλός γάμος ή μια ρομαντική σχέση δεν οδηγεί σε μόνιμη, έντονη ευτυχία. Το να προσδοκάτε από το σύντροφό σας το "ευτυχισμένοι για πάντα" μπορεί να βλάψει τη σχέση σας μακροπρόθεσμα. Ο σύντροφός σας κα η οικογένειά σας δεν είναι υπεύθυνοι για τη δική σας ευτυχία.

3. Η ευτυχία μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια

Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι όσο μεγαλώνουν. Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερα θετικά συναισθήματα και λιγότερα (και λιγότερο έντονα) αρνητικά συναισθήματα από ότι οι νέοι και οι ενήλικες μέσης ηλικίας. Γενικά, οι ηλικιωμένοι είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, λιγότερο ευαίσθητοι στο στρες και συναισθηματικοί σταθεροί.

4. Κάποιοι άνθρωποι είναι απλά πιο ευτυχισμένοι

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο επίπεδο ευτυχίας. Όμως αυτό συμβάλλει κατά 50% στα επίπεδα ευτυχίας. Το υπόλοιπο 10% εξαρτάται από τις συνθήκες της ζωής και το 40% καθορίζεται από τις πράξεις και τις επιλογές μας. Εμείς ελέγχουμε την ευτυχία μας και όχι τα γονίδια.

5. Το κλειδί για την ευτυχία

Το κλειδί για την ευτυχία είναι να αναγνωρίσετε όλα όσα έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά σας και να αναγνωρίσετε τη διαφορετικότητά σας. Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που μας έχουν διαμορφώσει με θετικό τρόπο. Υπάρχουν χαρακτηριστικά που ενισχύουν τη αίσθηση του εαυτού μας. Η διαφοροποίηση δεν σημαίνει να διαχωρίζετε τον εαυτό σας από την κοινωνία ή να απαλλαχθείτε από θετικά κοινωνικά πρότυπα. Σημαίνει ότι απομακρύνεστε από ανεπιθύμητα στερεότυπα που σας εμποδίζουν να επιτύχετε τους στόχους σας και να ζήσετε τη ζωή που επιθυμείτε.

Υπάρχουν τέσσερα βήματα σε αυτή τη διαδικασία της διαφοροποίησης που περιλαμβάνουν:

  1. Απομάκρυνση από καταστροφικές συμπεριφορές που έχουμε εσωτερικεύσει
  2. Διαφοροποίηση από τα αρνητικά χαρακτηριστικά των γονιών μας και τις επιρροές των φροντιστών μας
  3. Απελευθέρωση από τις παλιές άμυνες που είχαμε χτίσει για να διαχειριζόμαστε αρνητικά γεγονότα στην παιδική ηλικία
  4. Ανάπτυξη του δικού μας συστήματος πεποιθήσεων και προσέγγισης για τη ζωή

Υπάρχουν πολλές επιρροές από το πρώιμο περιβάλλον τις οποίες εσωτερικεύουμε, επαναλαμβάνουμε ή υιοθετούμε. Για παράδειγμα, αν έχετε έναν ναρκισσιστή γονέα που ήταν κυρίαρχος τότε είναι πιθανό μεγαλώνοντας να βλέπετε με τον ίδιο τρόπο τον εαυτό σας. Θα αρχίσετε να έχετε άσχημες σκέψεις ή η εσωτερική επικριτική σας φωνή θα σας λέει ότι είστε κατώτερος ή ασήμαντος.

Μπορεί επίσης να επαναλαμβάνετε αρνητικές συμπεριφορές των γονιών σας. Όμως τελικά αν μεγαλώσετε με έναν ναρκισσιστή γονέα νιώθετε ανεπαρκής, ίσως να αποφεύγετε τις συγκρούσεις, να μην υπερασπίζετε την άποψή σας και να κρύβεστε. Αυτοί οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί μπορεί να είναι αποτελεσματικοί στο σπίτι αλλά σίγουρα σας πληγώνουν και σας κρατούν πίσω ως ενήλικα.

Κυνηγώντας την ευτυχία

Αυτές οι επιρροές στη ζωή κάνουν τα τρία πρώτα βήματα της διαφοροποίησης τόσο σημαντικά  για την ευτυχία σας. Όταν αντιμετωπίσετε αυτά τα  πρώτα βήματα μπορείτε να πάτε στο τέταρτο βήμα και να σκεφτείτε ποιοι πραγματικά είστε, τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σας. Και αυτό το βήμα θα σας οδηγήσει στην ευτυχία. Για να μπορέσετε να βρείτε την αίσθηση της χαράς και της ικανοποίησης παίζουν σημαντικό ρόλο τα εξής:

1. Η ευτυχία δεν έρχεται γεμίζοντας τις μέρες μας με διασκεδαστικά πράγματα

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν το νόημα στη ζωή τους και όχι την ευχαρίστηση. Οι συγκινήσεις και οι άμεσες ικανοποιήσεις δεν λειτουργούν και δεν μας προσφέρουν ικανοποίηση σε βαθύτερο επίπεδο. Όταν η ζωή μας έχει συγκεκριμένο νόημα, νιώθουμε ικανοποίηση και χαρά.

2. Η ευτυχία περιλαμβάνει στόχους

Οι άνθρωποι είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι όταν έχουν στόχους και δουλεύουν για την επίτευξή τους. Αυτά τα άτομα δείχνουν στοργή και φροντίδα στους άλλους και είναι γενναιόδωρα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι παίρνουν περισσότερη χαρά όταν δίνουν από ότι όταν παίρνουν και η γενναιοδωρία οδηγεί σε μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

3. Η αναζήτηση της ευτυχίας σημαίνει ότι έχετε κατανοήσει τις προσωπικές σας δυνατότητες

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ορίζουμε μόνο το πεπρωμένο μας. Αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω μας τα βάρη του παρελθόντος και αρνούμαστε να είμαστε θύματα. Όταν ξέρουμε τις δυνάμεις μας, είμαστε πιο ανθεκτικοί και μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις δυσκολίες που θα προκύψουν. Η αίσθηση του ελέγχου στη ζωή είναι ένας από τους παράγοντες κλειδί για την ενίσχυση της αντοχής ενός ατόμου.

4. Η ευτυχία περιλαμβάνει ωριμότητα

Το να είναι κάποιος ένα δυνατό άτομο σημαίνει ότι δεν συμπεριφέρεται σαν παιδί. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους άλλους , μόνο τον εαυτό μας, για αυτό μην επικεντρώνεστε στου γύρω σας γιατί έτσι αυξάνετε την απογοήτευση, η οποία σας κρατά μακριά από τις θετικές αλλαγές που θέλετε να κάνετε. Όταν φέρεστε ανώριμα και επιτρέπετε στους άλλους να σας ελέγχουν, αυτό υπονομεύει τη δύναμη και τις ικανότητές σας.

5. Η ευτυχία έχει ένα τίμημα

Για να μπορέσετε να νιώσετε περισσότερη χαρά, πρέπει να είστε πρόθυμοι να νιώσετε περισσότερο πολλά συναισθήματα. Δεν μπορούμε επιλεκτικά να μειώσουμε τον πόνο χωρίς να μειωθεί ο ενθουσιασμός και η ευχαρίστηση. Η ανθρώπινη φύση περιλαμβάνει πόνο, και πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να νιώσουμε θλίψη, θυμό ή φόβο ώστε να ζούμε μια ζωή γεμάτη συναισθήματα.

6. Η ευτυχία σημαίνει να είστε πρόθυμοι να εξελιχθείτε

Είμαστε ζωντανοί όταν εξελισσόμαστε και δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Σκεφτείτε ένα ζευγάρι που ερωτεύεται. Ωριμάζει μαζί. Είναι ανοιχτό σε εμπειρίες, δραστηριότητες, συναισθήματα και φιλίες. Τι συμβαίνει όταν έρχεται η ρουτίνα; Οι λέξεις γίνονται πιο σκληρές, μένουν σπίτι ,βάζουν συνεχώς νέους κανόνες , χάνουν την ανεξαρτησία τους και τελικά την έλξη μεταξύ τους. Η ευτυχία σημαίνει ότι διατηρείτε το ενδιαφέρον σας και κάνετε επιλογές που κρατούν ζωντανή τη φλόγα μέσα σας.

Μπορεί κανείς να κατακτήσει την ευτυχία;

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του LIFE COACHING και του NLP (νευρογλωσσικός προγραμματισμός) μπορεί κανείς να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αξιοποιήσει τις δυνάμεις και τα ταλέντα του, για να κυνηγήσει την ευτυχία. Φυσικά και το αναζητά κανείς την ευτυχία δεν είναι εγωιστικό. Όταν είστε αυθεντικοί, χαρούμενοι και ικανοποιημένοι είστε πολύ καλύτεροι. Καλύτεροι γονείς, καλύτεροι σύντροφοι, καλύτεροι εργοδότες, καλύτεροι φίλοι. Όσο ακολουθείτε το δικό σας μονοπάτι σίγουρα θα κάνει την εμφάνισή της η επικριτική εσωτερική σας φωνή. Όταν βρίσκετε την ευτυχία αυτοί οι δαίμονες σιωπούν. Αναρωτηθείτε λοιπόν τις σας κάνει να νιώθετε καλά και κάντε το. Ο κόσμος μας χρειάζεται ανθρώπους ευτυχισμένους και γεμάτους ενέργεια.