Κάνε το Τεστ
lagom, τι είναι το lagom, lagom ο σουηδικός δρόμος προς την ευτυχία, αρχές Lagom, εφαρμογή lagom στην καθημερινότητα, πως θα ζήσω σύμφωνα με το lagom , σουηδική φιλοσοφία της ευτυχίας

Lagom – ο Σουηδικός δρόμος προς την ευτυχία

Lagom - ο Σουηδικός δρόμος προς την ευτυχία

Το Lagom είναι ο Σουηδικός δρόμος προς την ευτυχία. Αντί να ζούμε μια ζωή στα άκρα, να δουλεύουμε 60 ώρες την εβδομάδα και συνεχώς να περιμένουμε το σαββατοκύριακο για να ξεκουραστούμε, το Lagom αφορά την συνέπεια του να καταφέρουμε να ζούμε με ισορροπία.

Το Lagom είναι ένας τρόπος ζωής που ενθαρρύνει την ισορροπία και την ενσυνειδητότητα σε ότι κάνουμε.

Το Lagom είναι η σουηδική προσέγγιση της ζωής η οποία μεταφράζεται ​στο να έχουμε μέτρο στη ζωή μας ή "ακριβώς τη σωστή ποσότητα." Είναι μια φιλοσοφία που ενσωματώνει την ιδέα της ισορροπίας, της επάρκειας και της ικανοποίησης. Το Lagom σημαίνει ότι μπορούμε να βρούμε μια αρμονική λύση, να αποφεύγουμε τις ακραίες καταστάσεις και να διατηρούμε μια ισορροπία στις διάφορες πτυχές της ζωής μας.

Η φιλοσοφία του Lagom μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές πτυχές της ζωής μας, όπως η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή, στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ​στις καταναλωτικές μας συνήθειες. Προάγει την ιδέα να μην υπερβάλλουμε αλλά να βρίσκουμε μια μέση και βιώσιμη λύση. Δίνει έμφαση στην δικαιοσύνη, στην ισότητα και στην κατανόηση των αναγκών των άλλων.

​Το Lagom είναι μια συλλογική νοοτροπία στην σουηδική κοινωνία, όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται για τη συνεργασία αντί να είναι ανταγωνιστικοί. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν συνειδητά την επίδραση που έχουν στο περιβάλλον και να υιοθετούν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής.

Ουσιαστικά, το Lagom αφορά την ικανοποίηση και την αποφυγή της υπερβολής ή της στέρησης. Αγκαλιάζει την ιδέα ότι έχουμε αρκετά για να ζήσουμε μια ικανοποιητική ζωή και δεν έχουμε ανάγκη την υπερβολική αφθονία. Είναι μια αρχή που προάγει την ισορροπία και το μέτρο σε πολλές πτυχές της ζωής.

Πώς μπορεί να ζήσει κάποιος μια ζωή σύμφωνα με το Lagom σε μια κοινωνία που ενισχύει τις ακραίες καταστάσεις;

1. Κάντε διαλείμματα

Υπάρχουν αμέτρητες στιγμές στις οποίες ο εγκέφαλος μας σταματά να λειτουργεί, όπως μετά από ατελείωτες ώρες δουλειάς. Όταν η δουλειά μας δεν είναι ποιοτική, δεν νιώθουμε χαρούμενοι, νιώθουμε κουρασμένοι και αναποτελεσματικοί. Πράγμα που δεν είναι ιδανικό για κανέναν.

Μπορείτε λοιπόν να κάνετε πέντε λεπτά διάλειμμα για κάθε μία ώρα δουλειάς, είτε είστε στο γραφείο ή στο σπίτι. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εφαρμόσετε το Lagom. Και αν και κάποιες φορές είναι πρόκληση, προσπαθήστε να μην γεμίζετε τα διαλείμματά σας με την ενασχόληση με τα social media. Μιλήστε σε ένα φίλο σας ή απλά σε ένα συνάδελφο σας.

 2. Οι λίστες με τις υποχρεώσεις σας πρέπει να είναι ρεαλιστικές

​Επειδή στις δυτικές κουλτούρες εκτιμάται ιδιαίτερα ένα γεμάτο πρόγραμμα, ασυνείδητα φτιάχνετε ένα πρόγραμμα γεμάτο. Όμως, πρέπει να είστε ρεαλιστές. Οι λίστες με τις υποχρεώσεις σας δεν πρέπει να έχουν πολλά ή λίγα πράγματα. Πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Έτσι, θα απολαμβάνετε όσα έχετε  να κάνετε αντί να  βλέπετε μπροστά σας ένα ακόμη εμπόδιο.

Ακόμη και μια τέλεια λίστα υποχρεώσεων δεν σας αποτρέπει από το να κουραστείτε. Αν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι ή δεν έχετε έμπνευση για τη δουλειά σας, βρείτε δημιουργικούς τρόπους να καθαρίσει το μυαλό σας. Αντί να περνάτε το χρόνο σας μπροστά από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή διαβάστε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, φροντίστε τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα νιώθετε κολλημένοι σε ένα φαύλο κύκλο.

3. Κάντε περισσότερα με λιγότερα

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε έναν ήρεμο, χαλαρό και ζεστό χώρο που να αποκαλείτε σπίτι. Ο μινιμαλισμός και η λειτουργικότητα είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του σουηδικού σχεδιασμού. Όλα πρέπει να εξυπηρετούν μια ανάγκη και ταυτόχρονα να προσφέρουν θαλπωρή. Καλό είναι να επιλέγετε έπιπλα με αποθηκευτικό χώρο και αισθητική.

4. Απολαύστε να κάνετε πράγματα μόνοι σας και να περνάτε χρόνο με τους αγαπημένους σας

​Αν έχετε περάσει ένα κυριακάτικο πρωινό στο κρεβάτι σας με το σύντροφό σας διαβάζοντας την εφημερίδα σας , τότε ήδη έχετε μια ιδέα για το Lagom στις σχέσεις. Δεν είναι ανάγκη να μιλάτε συνεχώς, αλλά να έχετε χρόνο και χώρο να κάνετε πράγματα μόνοι σας και μαζί.

5. Ακολουθήστε στο Instagram ανθρώπους που σας αρέσουν πραγματικά

Μερικές φορές, όταν χαζεύετε στο Instagram παίρνετε ενέργεια και έμπνευση. Άλλες φορές, μπορεί να νιώθετε εκνευρισμό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί να οφείλεται στους ανθρώπους που ακολουθείτε. Για αυτό πρέπει να ακολουθείτε λογαριασμούς με διασκεδαστικό περιεχόμενο, ανθρώπους προσγειωμένους, που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Με άλλα λόγια, μην ακολουθείτε κάποιον που δεν σας αρέσει, απλά για να βλέπετε τι κάνει.

6. Όπως και το hygge, έτσι και το Lagom έχει στο επίκεντρο την αυτοφροντίδα

Δεν είναι μυστικό ότι η γενιά μας είναι πάντα πολύ απασχολημένη, με έντονο άγχος. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι μας προσπαθούμε να τηρήσουμε ένα ασφυκτικό πρόγραμμα στην καθημερινότητα. Έτσι, το Lagom, όπως και το hygge, μας βοηθά να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας, τι έχει αξία για εμάς στην καθημερινότητα και να αφήνουμε καταστάσεις πίσω μας.

Όταν δεν έχετε πολύ χρόνο στην καθημερινότητα, μπορείτε πολύ απλά να αφαιρέσετε πράγματα από την λίστα υποχρεώσεων. Περάστε ένα απόγευμα στον καναπέ του σπιτιού σας με τους ανθρώπους που αγαπάτε και ξεκινήστε με ενέργεια την επόμενη μέρα.

Για να έχουμε τις εσωτερικές μας συναισθηματικές ανάγκες σε ισορροπία είναι ανάγκη να τρεφόμαστε σωστά, να κάνουμε άσκηση, διαλογισμό.

Η ισορροπία είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή!

Το Lagom μας δείχνει ότι η ευτυχία κρύβεται στην ισορροπία. Είναι ανάγκη να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική ζωή, στις υποχρεώσεις και στη φροντίδα του εαυτού μας. Για να έχουμε συναισθηματική ισορροπία πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Σε συνδυασμό με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING το Lagom μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας!