Κάνε το Τεστ
feng shui, φενγκ σουι, τι είναι το feng shui, εφαρμογές, διακόσμηση σπιτιού σύμφωνα με το feng shui. βελτίωση ψυχολογίας με βάση το feng shui, feng shui στοιχεία

Feng shui – Φενγκ Σουι

Feng Shui - Φενγκ Σουι

Το feng shui είναι μια αρχαία τέχνη και επιστήμη που έκανε την εμφάνισή της πριν από 3000 χρόνια στην Κίνα. Η ακριβής μετάφραση της λέξης "feng" είναι  άνεμος και "shui" είναι νερό. Στην Κινέζικη κουλτούρα, ο αέρας και τo νερό έχουν άμεση σχέση με με την καλή υγεία. Έτσι, το feng shui σημαίνει "καλή τύχη". Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να ενισχύσετε την θετική ενέργεια στο σπίτι σας.

Θετική ενέργεια

Η διατήρηση της υγείας μας αποτελεί προτεραιότητα στις μέρες μας. Σίγουρα, γνωρίζουμε ότι το πλύσιμο των χεριών, οι κοινωνικές αποστάσεις, μας βοηθούν να προστατευτούμε. Όμως δίνουμε και την ανάλογη προσοχή στην συναισθηματική μας υγεία; Το άγχος μπορεί να βλάψει σημαντικά την ψυχική μας ευεξία και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ενώ αυτό το άγχος πιθανότατα δεν θα υποχωρήσει εντελώς καθώς η πανδημία συνεχίζει να μας απασχολεί, υπάρχει κάτι απλό να κάνουμε για μειώσουμε το άγχος και να αυξήσουμε την καλή ενέργεια μέσα στο σπίτι μας με τη βοήθεια του feng shui.

Σύμφωνα με την αρχαία Κινεζική φιλοσοφία, κάθε αντικείμενο έχει ενέργεια, το "τσι", και υπάρχουν τρόποι για την εκμετάλλευση αυτής της ενέργειας προς όφελός μας. Το feng shui αποτελεί μια ενεργειακή προσέγγιση στο σχεδιασμό χώρων για την μεγιστοποίηση και την ενίσχυση της προσωπικής μας εξέλιξης. Όσο πιο καλή είναι η ενέργεια που ρέει στο χώρο μας, τόσο πιο υγιείς νιώθουμε, πράγμα το οποίο έχει θετική επίδραση στην συναισθηματική μας υγεία και κατά συνέπεια στην σωματική μας υγεία.

Φυτά

Τα πράσινα φυτά είναι το μοναδικό πράγμα που ταιριάζει σε κάθε χώρο, σύμφωνα με το feng shui. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας τρόπος για να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τη φύση ενώ μένουμε στο σπίτι μας και αυτό μας υπενθυμίζει την αναζωογονητική δύναμη της φύσης. Επίσης, τα φυτά έχουν πολλά οφέλη στην υγεία καθώς μειώνουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι και την συγκέντρωση συγκεκριμένων ρύπων.

Για καλοτυχία μπορείτε να αγοράσετε ένα εσπεριδοειδές και για αφθονία, μπορείτε να το τοποθετήσετε στη νοτιοδυτική πλευρά του σπιτιού σας.

Καλός φωτισμός

Ο σωστός φωτισμός μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην διάθεση και στην συνολική μας ευεξία. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να το εφαρμόσουμε αυτό είναι να αφήσουμε το φυσικό φως να μπει μέσα στο σπίτι, να ανοίξουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. Το φυσικό φως είναι πολύ πιο ωφέλιμο από το τεχνητό. Φυσικά, αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό σε κάθε δωμάτιο και όλες τις ώρες της ημέρας. Μια καλή επιλογή είναι η λάμπα αλατιού, η οποία ζεσταίνεται αργά και απελευθερώνει αρνητικά ιόντα στον  αέρα. Αυτά τα αρνητικά ιόντα καθαρίζουν τον αέρα, προάγουν την επούλωση και δίνουν θετική ενέργεια στο χώρο.

Καλό είναι να έχετε καλό φωτισμό στο δωμάτιο που δουλεύετε ή περνάτε τον περισσότερο χρόνο. Το μοναδικό δωμάτιο που δεν χρειάζεται να είναι φωτεινό είναι η κρεβατοκάμαρα, στην οποία ξεκουράζεστε.

Κατάλληλα έργα τέχνης

Τα κρεμαστά έργα τέχνης που απεικονίζουν βουνά είναι μια καλή ιδέα επειδή τα βουνά είναι στοιχεία της γης που αντιπροσωπεύουν την υγεία μας. Αυτό το σύμβολο δύναμης και ζωτικότητας είναι καλό να βρίσκεται στο κέντρο του σπιτιού, στο χώρο που συγκεντρώνεστε όλοι, όπως το σαλόνι. Επιλέξτε έναν πίνακα με την ενέργεια που θέλετε να αναπαράγετε, για παράδειγμα μια ήρεμη εικόνα με ομαλά βουνά αντί για τραχιές βουνοκορφές.

Τα έργα τέχνης αποτελούν προέκταση του εαυτού μας, για αυτό είναι καλή ιδέα να επιλέγουμε εικόνες που αντανακλούν τις επιθυμίες μας. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει τη δική του οικογένεια, μπορεί να επιλέξει εικόνες με παιδιά.

Λουλούδια

Τα λουλούδια μέσα στο σπίτι δίνουν χρώμα, φως και ευτυχία και μας προσφέρουν μια θετική, πολυαισθητηριακή εμπειρία, είναι όμορφα, μυρίζουν όμορφα και ο συνδυασμός αυτών των δύο μας κάνει χαρούμενους. Αν και μπορεί να έχετε στο μυαλό σας τις ορχιδέες μια άλλη καλή πρόταση είναι η παιώνια. Οι παιώνιες είναι πανέμορφες και έχουν υπέροχο άρωμα, ένα βάζο με λουλούδια θα μεταμορφώσει το χώρο σας.

feng shui, φενγκ σουι, τι είναι το feng shui, λουλούδια, φυτά

Κρύσταλλοι

Ποιος  δεν αγαπά το ουράνιο τόξο; Αυτά τα υπέροχα χρώματα μας δίνουν έμπνευση και νεανική ζωτικότητα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την υγεία και τη μακροζωία. Ένας καθαρός κρύσταλλος κοντά στο παράθυρο με το περισσότερο φως είναι μια καλή επιλογή.  Συγκεκριμένες ώρες την ημέρα , όταν το φως του ήλιου είναι σωστό, τα ζωτικά χρώματα αντανακλώνται σε κάθε επιφάνεια του δωματίου. Αν θέλετε ευημερία στο σπίτι σας μπορείτε να τοποθετήσετε έναν καθαρό κιτρίνη ή ένα ρουμπίνι στην νοτιοανατολική πλευρά του σπιτιού σας . Και για τις σχέσεις, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ροζ χαλαζία ή πράσινη αβεντουρίνη στην νοτιοδυτική πλευρά του σπιτιού.

Βότανα

Τα βότανα αντιπροσωπεύουν κυριολεκτικά τα μπαχαρικά της ζωής, και είναι μικρά βότανα εσωτερικού χώρου που φέρνουν υγεία και ζωτικότητα στην κουζίνα, είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο σώμα μας θρεπτικά συστατικά και καλή ενέργεια και επίσης το άρωμα των βοτάνων έχει πολλά οφέλη. Για παράδειγμα, το άρωμα της λεβάντας μας χαλαρώνει ενώ το άρωμα του δεντρολίβανου μας φτιάχνει τη διάθεση. Τα βότανα είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας.

Έξυπνοι τρόποι αποθήκευσης

Η αταξία μπορεί να μπλοκάρει την ενέργεια με αποτέλεσμα τη στασιμότητα, η οποία συμβάλλει στην κακή υγεία. Τα περιττά αντικείμενα προκαλούν ανισορροπία στην ενέργεια και συμβάλλουν στη στασιμότητα της ενέργεια, πράγμα που μας κάνει να αισθανόμαστε εξουθενωμένοι. Αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης τα περιττά αντικείμενα μαζεύουν πάνω τους σκόνη και κάνουν τον αέρα που αναπνέουμε πιο ανθυγιεινό. Αν υπάρχουν πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε, μην τα κρατάτε σπίτι σας ή αλλιώς βρείτε έξυπνους τρόπους αποθήκευσης. Για παράδειγμα, μια συρταριέρα βοηθά τα αντικείμενα σας να είναι προσιτά αλλά χωρίς να τα βλέπετε. Φυσικά εκτός από το ξεκαθάρισμα στα αντικείμενα χρειάζεται να κάνετε και ένα καλό ξεκαθάρισμα στο μυαλό σας.

Χρωματιστά στοιχεία

Οι τάσεις διακόσμησης μπορεί να προβάλλουν τα απαλά χρώματα, το μπεζ, το γκρι και τα λιτά αντικείμενα αλλά αυτά είναι καλά για ένα περιοδικό. Ένα από τα κύρια στοιχεία στο feng shui είναι τα ζωντανά χρώματα. Πώς μπορείτε να τα βάλετε στο χώρο σας χωρίς να αλλάξετε τα πάντα; Μπορείτε να βάψετε έναν τοίχο, να βάλετε πολύχρωμα μαξιλάρια στον καναπέ σας. Φυσικά πρέπει να διαλέξετε ένα χρώμα που θα σας αρέσει. Η τοποθέτηση συγκεκριμένων αντικειμένων με χρώμα είναι ο πιο απλός τρόπος για να φαίνεται το σπίτι σας πιο ακριβό.

Καθρέφτες

Οι καθρέφτες συμβολίζουν τα παράθυρα, και για αυτό είναι καλό να μπαίνουν σε δωμάτια που δεν υπάρχει πολύ φυσικό φως. Αν το δωμάτιό σας είναι στην σκοτεινή πλευρά του σπιτιού, χωρίς πολλά παράθυρα ή φυσικό φως, προσθέστε έναν καθρέφτη για να φωτίσετε το χώρο σας. Οι φωτεινοί χώροι μας τονώνουν την διάθεση και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Είναι σημαντικό να προσέχετε και την αντανάκλαση του καθρέφτη σας.

Ύπνος

Ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικό κομμάτι της υγείας μας. Όμως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που υπάρχουν γύρω μας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας. Καθώς χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές στην καθημερινότητα, καλό είναι το δωμάτιο που κοιμόμαστε να μην έχει τηλεόραση, τηλέφωνο, υπολογιστή, tablet ή σύνδεση στο wi-fi. Για έναν καλύτερο ύπνο τοποθετήστε μία ή δύο μαύρες τουρμαλίνες δίπλα στο κρεβάτι σας. Η μαύρη τουρμαλίνη εξουδετερώνει τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Φωτογραφίες

Περνάτε πολύ χρόνο στο σπίτι και σας λείπουν οι αγαπημένοι σας; Μπορείτε να τοποθετήσετε φωτογραφίες με όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους σας σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού εκτός από την κρεβατοκάμαρα. Η κρεβατοκάμαρα είναι ο προσωπικός μας χώρος και οι φωτογραφίες μπορεί να μας αποσπούν την προσοχή.

Νερό

Στο feng shui, το νερό, ειδικά το νερό που ρέει, αντιπροσωπεύει την αναζωογόνηση και τη ζωτικότητα και συμβάλλει στην καλή ροή της ενέργειας. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα επιτραπέζιο σιντριβάνι και αυτό συμβάλλει στην εξέλιξη και στην υγεία σας.

Το feng shui συμβάλλει στην ισορροπία στο σώμα και στο πνεύμα 

Η σωστή τοποθέτηση των αντικειμένων στο σπίτι μας συμβάλλει στην ισορροπία και στην αρμονία στο μυαλό, στο σώμα και στο πνεύμα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το που ακριβώς θα τοποθετήσετε τα αντικείμενα αλλά η παρουσία τους στο χώρο είναι ωφέλιμη. Η σωστή ροής της ενέργειας (όπως συμβαίνει και με το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ) , βοηθά στην αντιμετώπιση του ΑΓΧΟΥΣ, της ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ και στην ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ μας.