Κάνε το Τεστ
διαφωνίες στη σχέση, συγκρούσεις στη σχέση, οφέλη διαφωνιών στη σχέση, οφέλη συγκρούσεων στη σχέση, τρόποι επικοινωνίας, εποικοδομητικοί επικοινωνία στη σχέση, λανθασμένη επικοινωνία στη σχέση

Οφέλη των διαφωνιών σε μια σχέση

Οφέλη διαφωνιών στη σχέση

Είναι πολύ σημαντικό σε μια σχέση οι δύο σύντροφοι να κατανοήσουν ότι είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι ζουν και βιώνουν διαφορετικά κάθε κατάσταση και πολλές φορές μπορεί να μην συμφωνούν.

Αυτές οι διαφορές, μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις ένα ζευγάρι. Αν και οι συγκρούσεις δεν είναι ευχάριστες για κανέναν , μπορεί μερικές φορές να ενδυναμώνουν τη σχέση σας.

Είναι φυσιολογικές οι συγκρούσεις σε μια σχέση;

Είναι απολύτως φυσιολογικές οι συγκρούσεις σε μια σχέση. Ακόμη και τα ζευγάρια που αγαπιούνται πολύ, διαφωνούν κατά καιρούς. Η σχέση τους αντιμετωπίζει δυσκολίες σε κάποιο σημείο. Θα υπάρχουν πάντα διαφωνίες και συγκρούσεις με το σύντροφό σας.

Οι συγκρούσεις σε μια σχέση αφορούν περισσότερο το πως συγκρούεστε με το σύντροφό σας. Για παράδειγμα , κρατάτε κακία στο σύντροφό σας για κάτι που έκανε και δεν ήξερε ότι είναι λάθος; Διαφωνείτε για μικρά πράγματα, που μπορείτε να αντιμετωπίσετε με υγιή τρόπο;

Όταν διαφωνείτε με το σύντροφό σας και έχετε καλές προθέσεις αυτό μπορεί να βοηθά την σχέση σας. Η έλλειψη συγκρούσεων σε μια σχέση μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχετε βαθιά επικοινωνία ή ότι δεν είστε τόσο δεμένοι. Βεβαιωθείτε ότι εκφράζεστε ήρεμα χωρίς να υποτιμάτε το σύντροφό σας.

Τρόποι διαφωνίας

Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα προκύψουν συγκρούσεις σε μια σχέση, αυτό είναι αναπόφευκτο όταν ζείτε με έναν άνθρωπο για πολύ καιρό. Όμως το να θυμώνετε με το σύντροφό σας είναι φυσιολογικό και υγιές, όταν γίνεται με σωστό τρόπο. Όταν νιώθετε το θυμό να σας κυριεύει σε μια διαφωνία με το σύντροφό σας, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κάντε ένα βήμα πίσω.

Επιλέξετε προσεκτικά τις λέξεις σας

Αν και τα έντονα συναισθήματα είναι κάτι σύνηθες στη διάρκεια μιας σύγκρουσης, είναι εξίσου σημαντικό να ζυγίζετε τα λόγια σας και να απαντάτε με ηρεμία. Η αποτελεσματική επικοινωνία πρέπει να είναι η βάση σε κάθε διαφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε λόγια που μπορεί να πληγώσουν το σύντροφό σας. Επιλέξτε έναν ευγενικό τρόπο επικοινωνίας και αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς όταν αναφέρεστε στο σύντροφό σας στη διάρκεια ενός καυγά.

Η λανθασμένη επιλογή λέξεων μπορεί να κάνει τη σύγκρουση χειρότερη. Μιλήστε προσεκτικά στη διάρκεια μιας διαφωνίας, και περάστε ξεκάθαρα τα μηνύματά σας.

Δείτε τα πράγματα από την πλευρά του συντρόφου σας 

Ακόμη και αν νιώθετε θυμό για τις πράξεις του συντρόφου σας , είναι σημαντικό να δείτε τα πράγματα από τη δική του πλευρά. Μήπως έχει δίκιο και εκφράζει τις ανάγκες του;

Όταν βλέπετε τα πράγματα από την πλευρά του συντρόφου σας, όχι μόνο δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να εξετάσει το θέμα από όλες τις πλευρές, αλλά επίσης σκέφτεστε τις συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου που αγαπάτε πέρα από το να βγείτε κερδισμένοι σε μια διαφωνία.

 Ακούστε με ανοιχτό μυαλό

Είναι σημαντικό σε κάθε σύγκρουση να είστε ήρεμοι και συμπονετικοί. Αν κάθε σας λέξη πληγώνει το σύντροφό σας ή αποδεικνύει ότι έχετε δίκιο, αυτό βλάπτει τη σχέση σας.

Όχι μόνο αποθαρρύνει το σύντροφό σας να μιλήσει για τις δυσκολίες στη σχέση σας, αλλά αυτή η συμπεριφορά οδηγεί την κατάσταση στα άκρα, κάτι που είναι ανεπιθύμητο αν ελπίζετε να μοιραστείτε μαζί τη ζωή σας. Ακούστε το σύντροφό σας όταν μιλάει και κάντε ερωτήσεις για να μην χαθείτε στην μετάφραση.

Ζητήστε κάτι αντί να κάνετε παράπονα

Το μήνυμα σας μπορεί να είναι ξεκάθαρο αν επιλέξετε να μιλήσετε άμεσα αντί να κάνετε παράπονα. Αντί να πείτε, "γιατί δεν μαζεύεις τα πράγματά σου;", δοκιμάστε κάτι σαν αυτό, "το δωμάτιο είναι ακατάστατο, μπορείς να μαζέψεις τα πράγματά σου;"

Όταν εκφράζετε αυτό που θέλετε με αυτό τον τρόπο δεν κάνετε επίθεση στο σύντροφό σας , αποφεύγετε τις εντάσεις και διατηρείτε το σεβασμό στη σχέση σας.

Δώστε στο σύντροφό σας χρόνο να μιλήσει

Για να ξεπεράσετε τα θέματα που προκύπτουν, εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να δίνετε χώρο ο ένας στον άλλο. Όταν μιλάτε, αποφύγετε να τον διακόπτετε, εκτός και αν χρειάζεστε διευκρινίσεις, και να έχετε ευγενικό και όχι επιθετικό τόνο.

Σε μερικές περιπτώσεις, η διευθέτηση μιας διαφωνίας μπορεί να μην είναι πιθανή την ίδια στιγμή, ειδικά όταν τα συναισθήματα είναι έντονα. Καλό είναι να συμφωνήσετε το χρόνο που θα κάνετε μια αποτελεσματική συζήτηση.

Λανθασμένοι τρόποι διαφωνίας

Όταν διαφωνείτε με το σύντροφό σας αυτό μπορεί να ωφελήσει τη σχέση σας, αν αυτό γίνεται με σεβασμό και ευγένεια.

Όταν οι σύντροφοι συγκρούονται με λάθος τρόπο σε μια σχέση, αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι συγκρούσεις σε ένα γάμο μπορεί να οδηγήσουν  σε άγχος, κατάθλιψη και ακόμη και διατροφικές διαταραχές. Ακόμη χειρότερα, σε γάμους με παιδιά, επηρεάζονται αρνητικά τα παιδιά και χειροτερεύουν οι σχέσεις με τους συγγενείς.

Καλό είναι να αποφεύγετε στις συγκρούσεις σας:

  • Τις απειλές
  • Τους άσχημους χαρακτηρισμούς
  • Τις συγκρίσεις με άλλα ζευγάρια
  • Να ανακατεύετε τα παιδιά σας στις διαφωνίες
  • Να είστε παθητικά επιθετικοί

Όταν οι συγκρούσεις καταλήγουν σε σωματική βία, τότε η σχέση σας είναι ανθυγιεινή. Είναι πάντα καλύτερο να αφήσετε έναν κακοποιητικό σύντροφο ώστε να διατηρήσετε την ευεξία σας.

Οφέλη διαφωνιών στη σχέση

Όταν οι διαφωνίες γίνονται με το σωστό τρόπο, μπορεί να είναι μια εμπειρία μάθησης που θα βοηθήσει τους συντρόφους να βελτιώσουν τη σχέση τους.

Οι συγκρούσεις είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι και οι δύο νοιάζεστε για τη σχέση

Οι διαφωνίες δείχνουν αν ο σύντροφός σας ακόμη ενδιαφέρεται για τη σχέση. Δεν υπάρχει καμία σχέση χωρίς διαφωνίες. Οι σύντροφοι που είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, με ξεκάθαρη επικοινωνία επενδύουν πολλά στην επιτυχία της σχέσης τους.

Οι συγκρούσεις δημιουργούν εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συντρόφους

Δεν είναι φυσιολογικό να μην συγκρούεστε καθόλου σε μια σχέση. Αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν επικοινωνείτε σωστά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο.

Οι συγκρούσεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη. Οι διαφωνίες σε μια σχέση σας επιτρέπουν να εκφράζετε τον εαυτό σας και αυτό βοηθά το σύντροφό σας να σας εμπιστευτεί περισσότερο. Βοηθά να ενθαρρύνετε τις αντιπαραθέσεις γνωρίζοντας ότι το άλλο άτομο θα σας καταλάβει. Επιπλέον, δεν νιώθετε ότι η σχέση σας απειλείται. Όταν ξεπερνάτε τις διαφωνίες νιώθετε πιο σίγουροι για τη σχέση σας. Και αυτό σημαίνει ότι είστε ειλικρινείς μεταξύ σας.

Οι συγκρούσεις σας επιτρέπουν να είστε ο εαυτός σας

Οι συγκρούσεις στη σχέση βοηθούν να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας είστε άνθρωποι. Πριν συναντήσετε το σύντροφό σας, σίγουρα θα είχατε δημιουργήσει στο μυαλό σας μια τέλεια εικόνα. Όλοι το κάνουμε αυτό. Ο καθένας θέλει έναν όμορφο και γοητευτικό σύντροφο. Καλό, ευγενικό, προσγειωμένο.

Η αλήθεια είναι ότι ξεχνάμε πως κανένας δεν είναι τέλειος. Οι υγιείς συγκρούσεις είναι αυτές που μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Οι διαφωνίες σε μια σχέση είναι καλές επειδή σας δείχνουν ότι δεν είστε άγγελοι. Κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι είμαστε άνθρωποι με ελαττώματα και προτερήματα.

Οι συγκρούσεις ενδυναμώνουν τη σχέση

Όταν οι σύντροφοι διαφωνούν σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει την ξεκάθαρη έκφραση, αυτό ενισχύει το δέσιμο μεταξύ τους.

Όταν και οι δύο σύντροφοι συμμετέχουν ενεργά για να λύσουν τις διαφωνίες τους, είναι καλό να γνωρίζουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα χωρίς να ρισκάρουν το μέλλον της σχέσης τους.

Έτσι οι σύντροφοι ξεπερνούν τις απογοητεύσεις χωρίς να κρατούν μέσα τους πικρία και δυσαρέσκεια. Με αυτό τον τρόπο οι συγκρούσεις ενδυναμώνουν τις σχέσεις.

Μαθαίνετε περισσότερα για το σύντροφό σας

Κάπου στη διαδικασία στην οποία απαριθμείτε τα παράπονα σας και δίνετε εξηγήσεις στο σύντροφό σας, και οι δύο μαθαίνετε καινούργια πράγματα ο ένας για τον άλλο.

Μπορεί να είναι τρόποι επικοινωνίας, όπως όταν χαμηλώνει τον τόνο της φωνής όταν νιώθει πληγωμένος. Καλό είναι να γνωρίζετε συγκεκριμένους τρόπους, όπως μια αγκαλιά πριν τον ύπνο, ώστε να μην νιώθετε και οι δύο άσχημα. Με τον καιρό μαθαίνετε για τις ελπίδες και τους φόβους του συντρόφου σας για τη σχέση.