Κάνε το Τεστ
χωρισμός, ψυχολογικές επιδράσεις χωρισμού, υγιής χωρισμός

Οι ψυχολογικές και βιολογικές επιδράσεις ενός χωρισμού

Ψυχολογικές και βιολογικές επιδράσεις Χωρισμού

Δεν υπάρχει αμφιβολία στο γεγονός ότι ένας χωρισμός μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση και να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία. Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην ψυχοθεραπεία για να μπορέσουν να διαχειριστούν ένα εύρος θεμάτων περιλαμβανομένης της διαχείρισης της απώλειας που νιώθουν μετά από ένα χωρισμό. Είναι ένας πόνος που ο καθένας μας θα τον βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του, αλλά τι συμβαίνει πραγματικά στην ψυχολογία μας όταν αντιμετωπίζουμε ένα χωρισμό;

Ο πόνος του χωρισμού

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος μετά από ένα χωρισμό ποικίλουν. Οι απεικονίσεις με μαγνητική εγκεφάλου (MRI) και άλλες απεικονιστικές μεθόδους έχουν δείξει ότι η διακοπή μίας ερωτικής σχέσης ενεργοποιεί τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι με εξαρτήσεις από ουσίες (όπως η κοκαΐνη ή τα οπιοειδή) στερούνται τη χρήση και εμφανίζουν στερητικό σύνδρομο. Επίσης αποστέλλονται τα ίδια σήματα στο σώμα όπως όταν αντιμετωπίζουμε κάποιον σωματικό πόνο. Οι απεικονίσεις με μαγνητική τομογραφία (MRI) σε πειράματα έχουν δείξει ότι υπάρχουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν οι συμμετέχοντες κοιτάζουν φωτογραφίες του πρώην συντρόφου τους, περιλαμβανομένων των περιοχών οι οποίες αποτελούν τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τους μηχανισμούς επιβράβευσης ή το σύστημα των κινήτρων. Προκαλείται έτσι η απελευθέρωση και η παραγωγή της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στα κίνητρα, στους εθισμούς από ουσίες και στα πρώιμα στάδια της αγάπης!

Η ντοπαμίνη μας ωθεί να προσπαθήσουμε και να βρούμε το "αντικείμενο" (ψυχαναλυτικός όρος) που αγαπάμε, που έχουμε επενδύσει συναισθηματικά, και αυτό εξηγεί το γιατί μπορεί να περάσουμε μέρες/εβδομάδες να σκεφτόμαστε τον άλλο άνθρωπο. Για αυτό το λόγο μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο για εμάς να προχωρήσουμε σε μια σχέση με κάποιον άλλο. Τείνουμε να εξιδανικεύουμε τους πρώην συντρόφους μας και να διαστρεβλώνουμε τις αναμνήσεις που είχαμε μαζί τους. Βλέπουμε την πραγματικότητα πολύ ρομαντικά και δημιουργούμε μια ιδέα στο μυαλό μας ότι η ζωή μαζί τους δεν έμοιαζε αληθινή.

Ο χωρισμός μας κάνει επικριτικούς με τον εαυτό μας

Όταν σκεφτόμαστε τη σχέση, συχνά αναρωτιόμαστε τι ακριβώς κάναμε και προκαλέσαμε την απόρριψη. Είναι πολύ εύκολο να υποθέσουμε ότι ο λόγος που ο σύντροφός μας άφησε οφείλεται στην προσωπικότητά μας (ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί) ή στην εξωτερική μας εμφάνιση (δεν είμαστε αρκετά όμορφοι). Η απόρριψη μας οδηγεί στην αυτοαμφισβήτηση ή στην αλλαγή της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας, θεωρούμε ότι η προσωπικότητά μας είναι προβλήματική και αρνητική, πράγμα το οποίο μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς. Αλλά αυτή η απαισιόδοξη σύνδεση ανάμεσα στην σχέση που τελειώνει και στην αξία του εαυτού μας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα με τους νέους συντρόφους και πιθανόν να καταστρέψει τις μελλοντικές μας σχέσεις καθώς θα υψώνουμε συναισθηματικά τείχη.

Ο χωρισμός πληγώνει βαθιά

Ένα δύσκολο κομμάτι του χωρισμού είναι η υποψία ότι ο χωρισμός με το σύντροφό μας θα οδηγήσει τον πρώην σε μια καλύτερη ζωή και πλέον δεν θα αποτελούμε κομμάτι αυτής της εικόνας. Ο λόγος που εξηγεί γιατί πληγωνόμαστε συναισθηματικά και γινόμαστε χίλια κομμάτια μέχρι να χωρίσουμε με κάποιον είναι ότι ο χωρισμός που συμβαίνει ξαφνικά αφήνει τον ένα σύντροφο να νιώθει απόρριψη, ενώ ο άλλος σύντροφος δεν είχε επενδύσει συναισθηματικά στη σχέση. Αυτό σημαίνει ότι ο χωρισμός που θα συμβεί με τον καιρό, είναι μια διαδικασία που την έχει ήδη αποδεχτεί και έχει το χρόνο να προετοιμαστεί ψυχικά για αυτό. Ο σύντροφος που απορρίπτεται είναι ακόμη στο άλλο άκρο, βιώνει τα πρώιμα στάδια του πένθους, της απώλειας και της θλίψης.

Υπάρχουν και υγιείς τρόποι για να τελειώσετε μια σχέση

Δεν έχουν όλοι οι χωρισμοί αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας και υπάρχουν υγιείς τρόποι να χωρίσετε. Για εκείνους που δεν συνδέουν την απόρριψη με την εικόνα για τον εαυτό τους , ο συναισθηματικός αντίκτυπος ενός χωρισμού είναι μικρότερος. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά βλέπουν ένα χωρισμό ως ένα γεγονός της ζωής και μια εμπειρία που μερικές φορές είναι αναγκαία.

Άλλοι επιλέγουν να δουν την κατάσταση και να αναγνωρίσουν ότι δεν ταίριαζαν με το σύντροφό τους, αντί να κατηγορούν τον εαυτό τους και να λένε ότι ήταν δικό τους λάθος που δεν ταίριαξαν. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που απορρίπτονται εμφανίζει δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό και στην έλικα του προσαγωγίου, που συνδέονται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων και τις παρορμητικές αντιδράσεις.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο ψυχολογικός αντίκτυπος ενός χωρισμού, αναφορικά με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε πιο εύκολα αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, κάντε μία λίστα με όλους τους συμβιβασμούς που κάνατε για τη σχέση σας, έτσι θα ξέρετε τι να αποφύγετε στις επόμενες σχέσεις σας και να αυξήσετε τα πράγματα που απολαμβάνατε να κάνετε, ακόμη και αν δεν μοιάζουν ενδιαφέροντα ή διασκεδαστικά αυτή τη στιγμή.

Πως να ξεπεράσετε ένα χωρισμό

Όλοι μας κάνουμε προσπάθεια να βρούμε τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στο χωρισμό. Ίσως η σχέση να μην δούλεψε επειδή θέλαμε διαφορετικά πράγματα στη ζωή μας ή επειδή δεν παίρναμε συναισθηματικά αυτό που θέλαμε. Το να βρούμε μια λογική εξήγηση για ένα χωρισμό είναι μια καλή αρχή για τη διαδικασία της επούλωσης.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR (για το ψυχολογικό τραύμα του χωρισμού) μπορεί να σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα σας ώστε να προχωρήσετε στη ζωή σας.