Κάνε το Τεστ
ozempic, ενεση, οζεμπικ, ozempik, ενεσεις, σεμαγλουτιδη, αδυνατισμα, απωλεια βαρους, ενεσεις για να χασω βαρος

Σεμαγλουτίδη – αδυνάτισμα, απώλεια βάρους, παχυσαρκία

Σεμαγλουτίδη - αδυνάτισμα, απώλεια βάρους, παχυσαρκία

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναζητούν ένα εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να αδυνατίσουν. Αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων μορφών δίαιτας και συμπληρωμάτων για την απώλεια βάρους, χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πέρα όμως από τα θέματα αισθητικής και το life style, η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και η αναζήτηση μιας αποτελεσματικής και ασφαλής θεραπείας για την απώλεια βάρους απασχολεί δεκαετίες την ιατρική κοινότητα. Το πιο πρόσφατο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, η σεμαγλουτίδη, ακόμα εξακολουθεί να κάνει πάταγο μετά την έγκρισή του το 2021.

ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΜΟΡΦΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
OZEMPIC Σεμαγλουτίδη Ενέσεις Μία την εβδομάδα
WEGOVY Σεμαγλουτίδη Ενέσεις Μία την εβδομάδα
RYBELSUS Σεμαγλουτίδη Χάπια Πολλές φορές την ημέρα

Η σεμαγλουτίδη είναι το πρώτο φάρμακο μετά την έγκριση του Saxenda το 2014 (λιραγλουτίδη) για τη χρόνια διαχείριση του βάρους, κατάλληλο περίπου για το 70% των ενηλίκων που είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Η έρευνα συνεχίζει να δείχνει την αποτελεσματικότητα των ενέσεων σεμαγλουτίδης για την απώλεια βάρους. Υπογραμμίζεται επίσης η αξία της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ως μια χρόνια μεταβολική νόσου, αντί αποκλειστικά ένα θέμα θέλησης και συνηθειών. Παρόλο την αποτελεσματικότητά της, η σεμαγλουτίδη δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο. Και δεν είναι για όλους.

Τι είναι η σεμαγλουτίδη;

Η σεμαγλουτίδη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αγωνιστές GLP-1. Οι ουσίες αυτές μιμούνται την ορμόνη GLP-1, η οποία απελευθερώνεται από το πάγκρεας ως μια φυσιολογική αντίδραση στο φαγητό. Μία από τις δράσεις της GLP-1 είναι να διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία μειώνει το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα. Αλλά το GLP-1 έχει επίσης κεντρική δράση, στον εγκέφαλο, ο οποίος δίνει το σήμα του κορεσμού, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι.

Επηρεάζοντας τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη, η sεμαγλουτίδη βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα αλλάζοντας την όρεξή. Βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της εκκένωσης του περιεχομένου του στομάχου και βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι (αίσθημα κορεσμού) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έτσι λοιπόν η σεμαγλουτίδη όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δίαιτα και σωματική άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση βάρους (αλλά και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων) σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για το σε τι χρησιμεύουν τα φάρμακα της σεμαγλουτίδης και αν θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για εσάς.

ozempic, οζεμπικ, απωλεια βαρους, ενεσεις, αδυνατισμα, παχυσαρκία, wegovy, οζεμπιψ

Ενέσεις σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους

Επί του παρόντος, η σεμαγλουτίδη είναι εγκεκριμένη μόνο με το εμπορικό όνομα ως Wegovy για την απώλεια βάρους. Η τυπική δόση για την απώλεια βάρους είναι 2,4 mg που χορηγούνται εβδομαδιαίως ως υποδόριες ενέσεις (κάτω από το δέρμα).

Αλλά καθώς το ενδιαφέρον για τη σεμαγλουίδη για το αδυνάτισμα συνεχίζει να αυξάνεται πολλοί ασθενείς αγοράζουν άλλα φάρμακα με σεμαγλουτίδη, όπως το Ozempic και το Rybelsus. Η ζήτηση μάλιστα έχει γίνει τόσο υψηλή, που τώρα υπάρχει έλλειψη για τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη που χρειάζονται αυτό τα φάρμακα για να ελέγξουν τον διαβήτη τους.

Πόσο αποτελεσματική είναι η σεμαγλουτίδη για την απώλεια βάρους σε μη διαβητικούς;

Υπάρχουν αρκετά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που βοηθούν στην καταστολή της όρεξης και στην μείωση του βάρους, αλλά η σεμαγλουτίδη έχει μια μεγάλη αποτελεσματικότητα. Μια αρχική μελέτη 2.000 παχύσαρκων ενηλίκων συνέκρινε άτομα που χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη σε ένα πρόγραμμα διατροφής και ασκήσεις με άτομα που έκαναν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής χωρίς σεμαγλουτίδη. Μετά από 68 εβδομάδες, οι μισοί από τους συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν σεμαγλουτίδη έχασαν το 15% του σωματικού τους βάρους και σχεδόν το ένα τρίτο έχασε το 20%. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που ενσωμάτωσαν μόνο αλλαγές στον τρόπο ζωής έχασαν περίπου το 2,4% του βάρους τους.

Έκτοτε, πρόσθετες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα. Αλλά έχουν επίσης αποκαλύψει ότι οι συμμετέχοντες τείνουν να ανακτήσουν το βάρος που χάνουν όταν σταματούν να λαμβάνουν σεμαγλουτίδη. Και αυτό γιατί επιστρέφουν στις ίδιες κακές συνήθειες, δηλαδή σε μια κακή διατροφή με υπερβολικές θερμίδες και λιπαρά και παράλληλα την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Τα θεμελιώδη στοιχεία της διαχείρισης της παχυσαρκίας θα είναι πάντα οι αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Αλλά η λήψη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας είναι ένα άλλο εργαλείο στην εργαλειοθήκη — ανάλογα με το κλινικό ιστορικό του ατόμου.

Η σεμαγλουτίδη είναι διαθέσιμη σε 3 μορφές επί του παρόντος, ενέσεις Ozempic και Wegovy και χάπια Rybelsus.

rybelsus, σεμαγλουτιδη, χαπια, αδυνατισμα

1. Wegovy

Το Wegovy είναι η εμπορική ονομασία της σεμαγλουτίδης, που δόθηκε όταν χορηγήθηκε η άδεια χρήσης της ως φάρμακο ελέγχου και απώλειας βάρους.

Το Wegovy είναι μια εβδομαδιαία ένεση απώλειας βάρους που οι ασθενείς χορηγούν μόνοι τους στον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας προμετρημένες δόσεις σε μια προγεμισμένη συσκευή τύπου πένας.

Εάν σας συνταγογραφηθεί το Wegovy για την απώλεια βάρους, θα χρειαστεί να αυξάνετε σταδιακά τη δόση σεμαγλουτίδης, υπό την επίβλεψη του γιατρού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνηθίσετε το φάρμακο και να μειώσετε τις παρενέργειες, όπως ναυτία και έμετο.

2. Ozempic

Όταν ανακαλύφθηκε η σεμγαλουτίδη (από την εταιρεία Novo Nordisk), της δόθηκε το εμπορικό όνομα Ozempic. Το Ozempic ξεκίνησε για πρώτη φορά να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές το 2015 και εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για χρήση ως θεραπεία διαβήτη τύπου 2 το 2017.

Η σεμαγλουτίδη αναπτύχθηκε ως μια εναλλακτική λύση μεγαλύτερης δράσης συγκριτικά με τη λιραγλουτίδη, η οποία είναι το δραστικό συστατικό του Saxenda. Η σεμαγλουτίδη έχει μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής (μία εβδομάδα), πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους την ένεση μία φορά την εβδομάδα αντί για μία φορά την ημέρα όπως με το Saxenda.

3. Rybelsus

Το Rybelsus είναι η εμπορική ονομασία της σεμαγλουτίδης σε μορφή χαπιών, σε αντίθεση με τα Wegovy και το Ozempic που είναι ενέσιμα. Το Rybelsus είναι μια θεραπεία διαβήτη τύπου 2, η οποία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και τα άλλα σκευάσματα σεμαγλουτίδης.

Καθώς αυτό το φάρμακο είναι ένα χάπι, μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για ασθενείς που δεν τους αρέσουν οι βελόνες ή που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν σωστά τη συσκευή τύπου πένας.

Ποιος πρέπει (και δεν πρέπει) να παίρνει σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η παχυσαρκία είναι ετερογενής, χρόνια και πολύπλοκη. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη θεραπεία για την παχυσαρκία. Απαιτεί δια βίου θεραπεία που δεν ταιριάζει σε όλους.

Το Wegovy συνιστάται για απώλεια βάρους εάν πληρούται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Έχετε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 27 kg/m2 ή μεγαλύτερο και τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με το βάρος, όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ή υψηλή χοληστερόλη
 • Διαθέτετε ΔΜΣ 30 kg/m2 ή μεγαλύτερο

Αποφύγετε τη σεμαγλουτίδη εάν έχετε:

 • Ιστορικό μυελικού καρκίνου του θυρεοειδούς
 • Ιστορικό νόσου της χοληδόχου κύστης
 • Ιστορικό παγρεατίτιδας
 • Σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 (MEN2)

Εάν σκέφτεστε τη σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εάν έχετε διαβήτη και παίρνετε ήδη ένα διαφορετικό φάρμακο, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τους κατάλληλους και ασφαλείς συνδυασμούς φαρμάκων για τον διαβήτη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της σεμαγλουτίδης;

Οι παρενέργειες της σεμαγλουτίδης είναι συνήθως ήπιες - ειδικά όταν συγκρίνονται με τις επιπλοκές που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Τα άτομα που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους μπορεί να εμφανιστούν:

 • Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και αέρια
 • Στομαχικά προβλήματα, όπως ναυτία, έμετος, πόνος ή διάταση (φούσκωμα)
 • Ζάλη
 • Κόπωση
 • Πονοκέφαλο

Τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι οι πιο συχνές παρενέργειες μεταξύ των ανθρώπων που μόλις ξεκινούν τη σεμαγλουτίδη. Αλλά μπορεί να μειώσετε τις παρενέργειες ξεκινώντας με χαμηλότερη δόση και στη συνέχεια αυξάνοντας αργά την ποσότητα που παίρνετε.

Εάν έχετε σοβαρό και συνεχή πόνο στην περιοχή του στομαχιού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι σημείο οξείας παγκρεατίτιδας.

Εναλλακτικές μέθοδοι για αδυνάτισμα και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Γενικά ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους (αδυνάτισμα), με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες. Με τη βοήθεια του βελονισμού μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός, να μειωθεί η όρεξη για φαγητό/γλυκά, και να μειωθεί το στρες λόγω του οποίου οι άνθρωποι ξεσπάνε συναισθηματικά στο φαγητό. Βοήθεια στο αδυνάτισμα μπορεί επίσης να προσφέρει η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας τη διάθεση και το μεταβολισμό.