Κάνε το Τεστ
Saxenda, Σαξεντα, Saxenta, Σαχεντα, Απώλεια βάρους, αδυνάτισμα, Δοσολογία, Παρενέργειες

SAXENDA: ένα φάρμακο για αδυνάτισμα

SAXENDA - δράση, παρενέργειες, απώλεια βάρους

Το SAXENDA (σαξέντα) ενδείκνυται για χρήση ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα με σκοπό την απώλεια βάρους σε ενήλικες ασθενείς με παχυσαρκία ή υπέρβαρους. Αυτό σημαίνει ένα αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI):

  • ≥30 kg/m² (παχυσαρκία) ή
  • 27 kg/m² έως <30 kg/m² (υπέρβαρος) παρουσία τουλάχιστον μίας συννοσηρής πάθησης σχετιζόμενης με το βάρος, όπως π.χ. δυσγλυκαιμία (προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2), υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Η θεραπεία με Saxenda (λιραγλουτίδη) θα πρέπει να διακόπτεται ύστερα από 12 εβδομάδες στη δόση των 3,0 mg/ημέρα εάν οι ασθενείς δεν έχουν χάσει τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους.

Μορφή mg και ποσότητα SAXENDA Τιμή
Ένεση SAXENDA INJ.SOL 6mg/ML BTx3 PF.PEN x3ML 162,07
Ένεση SAXENDA INJ.SOL 6mg/ML BTx5 PF.PEN x3ML 246,83

Saxenda και απώλεια βάρους

Το Saxenda είναι ένα  ανάλογο της ανθρώπινης ορμόνης GLP-1 (γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο 1). Το Saxenda έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, ωστόσο είναι ένα φάρμακο και έχει και ορισμένες παρενέργειες (δείτε παρακάτω). Ωστόσο, το κυρίως πρόβλημα που παρατηρείται πολύ συχνά και συμβαίνει με όλες τις "γρήγορες" και "μαγικές" μεθόδους αδυνατίσματος και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, είτε διατροφικές (δίαιτες εξπρές, φάρμακα), είτε χειρουργικές (γαστρικό μανίκι, λιποαναρρόφηση, γαστρικό μπότοξ, κα) είναι ότι αφού οι άνθρωποι χάσουν κιλά, τα ξαναπαίρνουν μέσα σε 1-2 χρόνια. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο αναπήδησης (rebound effect) και οφείλεται σε διάφορους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες:

  • παραμένει η "συναισθηματική πείνα": δηλαδή το φαγητό παραμένει ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους, χρόνιου στρες και της κατάθλιψης.
  • η απώλεια των κιλών δεν συνοδεύεται από ενημέρωση για τις ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.
  • η απώλεια των κιλών δεν συνοδεύεται από απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής (δηλαδή, να μπει σωματική άσκηση στη ζωή του ασθενούς).

Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως μέσα σύντομο διάστημα να έχουν ξαναπάρει όλο το βάρος που χάσανε ταχύρυθμα και να βρίσκονται στο ίδιο πάλι σημείο αφότου ξεκίνησαν.

Αποτελεσματικότητα Saxenda

Το Saxenda έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην καταστολή της όρεξης, στην επιβράδυνση της γαστρικής κένωσης και στην προώθηση της παραγωγής ινσουλίνης για τη μείωση του σωματικού βάρους. Όπως δείχουν οι μελέτες το Saxenda οδηγεί σε μια μέση απώλεια βάρους της τάξης του 6,4% σε διάστημα 16 μηνών. Το Saxenda είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δίαιτα μειωμένων θερμίδων και αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

Δοσολογία Saxenda

Η αρχική δόση Saxenda είναι 0,6 mg μία φορά την ημέρα. Η δόση θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά στα 3,0 mg μία φορά την ημέρα, σε πολλαπλάσια των 0,6 mg, ανά διαστήματα τουλάχιστον μίας εβδομάδας προκειμένου να μειωθούν οι παρενέργειες. Εάν δε γίνει ανεκτή η κλιμάκωση στο επόμενο δοσολογικό βήμα επί δύο διαδοχικές εβδομάδες, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διακοπής της θεραπείας. Ημερήσιες δόσεις μεγαλύτερες των 3,0 mg δε συνιστώνται.

Τρόπος χορήγησης

Το Saxenda προορίζεται μόνο για υποδόρια χρήση. Δεν πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβιως ή ενδομυϊκώς.

Το Saxenda χορηγείται μία φορά ημερησίως, οποιαδήποτε στιγμή, ανεξάρτητα από τα γεύματα. Μπορεί να ενεθεί στην κοιλιά, στον μηρό ή στο άνω τμήμα του βραχίονα. Η θέση και η ώρα της ένεσης μπορούν να αλλάξουν χωρίς προσαρμογή της δόσης. Εν τούτοις, είναι προτιμότερο το Saxenda να ενίεται περίπου την ίδια στιγμή της ημέρας, όταν έχει επιλεχθεί η βολικότερη στιγμή της ημέρας.

Πληροφορίες συνοπτικά: Saxenda

Φάρμακο: SAXENDA
Δραστική ουσία: Λιραγλουτίδη / Liraglutide
Συνήθης δόση: 0,6 mg - 3,0 mg μία φορά την ημέρα
Κατηγορία: Ανάλογο του GLP-1
Χρόνος δράσης: Άμεσα, εντός 24ωρου
Χρήση σε: Παχυσαρκία
Παρόμοια φάρμακα: Ozempic

Πως λειτουργεί το Saxenda;

Η λιραγλουτίδη είναι ένα ανάλογο του GLP-1 και έχει πολλαπλές δράσεις. Το GLP-1 είναι μία φυσιολογική ορμόνη με πολλαπλές δράσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης και της όρεξης καθώς και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι επιδράσεις στη γλυκόζη και την όρεξη διαμεσολαβούνται ειδικά από υποδοχείς του GLP-1 στο πάγκρεας και τον εγκέφαλο (δηλαδή το Saxenda έχει και ανορεξιογόνο δράση).

H λιραγλουτίδη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τρόπο γλυκοζοεξαρτώμενο, διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας την έκκριση γλυκαγόνης όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά. Στο μηχανισμό μείωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συμμετέχει επίσης μία μικρή καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης κατά την πρώιμη μεταγευματική φάση, με αποτέλεσμα να νιώθει κανείς κορεσμό για περισσότερες ώρες.

Κατά την υπογλυκαιμία, η λιραγλουτίδη μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και δεν επηρεάζει την έκκριση γλυκαγόνης. Η λιραγλουτίδη μειώνει το σωματικό βάρος και τη λιπώδη μάζα του σώματος (ΔΜΣ) μέσω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων (kcal), που σχετίζεται με γενική μείωση της όρεξης για φαγητό. Επιπλέον, η λιραγλουτίδη μειώνει την προτίμηση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

saxenda, σαξεντα, saxenta, σαχεντα, ενεσεις, απωλεια βαρους, αδυνάτισμα

Παρενέργειες Saxenda

Οι πιο συχνές παρενέργειες του Saxenda είναι αδιαθεσία (ναυτία), εμετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κόπωση και κεφαλαλγία που συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Συχνές παρενέργειες επίσης είναι η υπογλυκαιμία, αϋπνία, ζάλη, δυσγευσία, ξηροστομία, δυσπεψία, γαστρίτιδα, χολολιθίαση, μετεωρισμός, κοιλιακό άλγος, κα.

Έχει παρατηρηθεί οξεία παγκρεατίτιδα κατά τη χρήση αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας. Εάν υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας, η λιραγλουτίδη θα πρέπει να διακόπτεται. Εάν επιβεβαιωθεί η οξεία παγκρεατίτιδα, η λιραγλουτίδη δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ξανά.

Το Saxenda πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με ιστορικό παγκρεατίτιδας, νεφρικής νόσου ή ηπατικής νόσου.

Επίσης, επειδή προκαλεί επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο δράσης ορισμένων άλλων φαρμάκων που παίρνετε.

Αναλυτικές πληροφορίες Saxendaspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, saxenda, σαξεντα

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Saxenda (SPC) όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Saxenda;

To Saxenda πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες και την παρακολούθηση του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Saxenda μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε γνώμες στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Άλλα φάρμακα για αδυνάτισμα

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όπως το Ozempic, Mysimba και το Xenical.

Συχνά ορθογραφικά λάθη:

Εναλλακτικές μέθοδοι για αδυνάτισμα και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Γενικά ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους (αδυνάτισμα), με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες. Με τη βοήθεια του βελονισμού μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός, να μειωθεί η όρεξη για φαγητό/γλυκά, και να μειωθεί το στρες λόγω του οποίου οι άνθρωποι ξεσπάνε συναισθηματικά στο φαγητό. Βοήθεια στο αδυνάτισμα μπορεί επίσης να προσφέρει η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, μειώνοντας το άγχος και ενισχύοντας τη διάθεση και το μεταβολισμό.