Κάνε το Τεστ
Xenical, Ξενικάλ, Κιλά, Απώλεια βάρους, Αδυνάτισμα, Κριτικές, Γνώμες

XENICAL – ένα φάρμακο για ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ/ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

XENICAL - ενδείξεις, παρενέργειες

Το XENICAL (ορλιστάτη) ενδείκνυται σε άτομα με παχυσαρκία για απώλεια βάρους και διατήρηση αυτού όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα. Χρησιμοποιείται επίσης για μείωση του κινδύνου επαναπρόσληψης βάρους μετά από προηγούμενη απώλεια αυτού.

To XENICAL (ξενικάλ) κυκλοφορεί σε κάψουλες των 120mg και η τιμή του είναι 36,69 €.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές ενδείξεις του XENICAL;

 Το XENICAL ενδείκνυται σε συνδυασμό με ήπια υποθερμιδική δίαιτα για την αγωγή υπέρβαρων ασθενών με:

  • ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) μεγαλύτερο ή ίσο του 30 kg/m2.
  • ΔΜΣ μεγαλύτερο ή ίσο του 27kg/m2, με συνοδούς παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτης ή υψηλή χοληστερόλη.

Η αγωγή με XENICAL θα πρέπει να διακοπεί μετά από 12 εβδομάδες αν οι ασθενείς δεν έχουν καταφέρει να χάσουν τουλάχιστον 5% του σωματικού βάρους που είχαν κατά την έναρξη της θεραπείας.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του XENICAL;

To XENICAL είναι αναστολέας των γαστρεντερικών λιπασών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον καταβολισμό του διατροφικού λίπους. Επομένως,  εμποδίζεται με αυτόν τον τρόπο η πέψη και η απορρόφηση του διατροφικού λίπους το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό. Έτσι προκαλείται θερμιδικό έλειμμα το οποίο μπορεί να έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Με το Xenical αναμένεται να χάσει κανείς περίπου 0.5 έως 1 κιλό ανά εβδομάδα, με στόχο το 5% του συνολικού βάρους το πρώτο 3μηνο. Αν πετύχει κανείς αυτό το στόχο, μπορεί να συνεχίσει να παίρνει το Xenical.

Πώς πρέπει να λαμβάνω το XENICAL;

Το XENICAL κυκλοφορεί σε κάψουλες των XENICAL 120mg. Η συνιστώμενη δόση του φαρμάκου είναι 1 κάψουλα ανά γεύμα, λαμβανόμενο με νερό ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια ή μέχρι μία ώρα μετά από κάθε κύριο γεύμα.

Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί μία θρεπτικά ισορροπημένη, ήπια υποθερμιδική δίαιτα, η οποία περιέχει λίπος θερμιδικής αξίας περίπου 30% επί του συνόλου των θερμίδων. Συνιστάται η δίαιτα να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Η ημερήσια λήψη λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών θα πρέπει να κατανέμεται σε 3 κύρια γεύματα.

Είναι σημαντικό επίσης οι ασθενείς να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών διότι έχει αποδειχθεί ότι το XENICAL μειώνει την απορρόφηση ορισμένων λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες A, D, E, K και β-καροτένιο). Το συμπλήρωμα βιταμινών πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά τη χορήγηση του XENICAL.

Συνοπτικές πληροφορίες: Xenical

Φάρμακο: XENICAL
Δραστική ουσία: ΟΡΛΙΣΤΑΤΗ / orlistat
Συνήθης δόση: 120 mg, 3 φορές ημερησίως
Κατηγορία: Αναστολείς γαστρεντερικών λιπασών
                      Χρήση σε: BMI  ≥ 30 kg/m2   BMI ≥ 27kg/m2, με συνοδούς παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτης ή υψηλή χοληστερόλη
Γενόσημα φάρμακα: -

                                                        

Τι πρέπει να αναφέρω στο γιατρό μου πριν ξεκινήσω να λαμβάνω XENICAL;

Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη. Η απώλεια βάρους εξαιτίας του XENICAL μπορεί να επηρεάσει το γλυκαιμικό έλεγχο. Επομένως σε μερικούς ασθενείς μπορεί να απαιτηθεί στενή παρακολούθηση της αντιδιαβητικής φαρμακευτικής αγωγής κατά τη λήψη του XENICAL.

Εαν έχετε ηπατική ή νεφρική νόσο. Ενημερώστε τον γιατρό σας.

Εάν έχετε χολόσταση ή σύνδρομο χρόνιας δυσαπορρόφησης. Η χρήση του XENICAL  αποτελεί αντένδειξη για τις παραπάνω παθήσεις.

Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος. Η χρήση του XENICAL αποτελεί αντένδειξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν θηλάζετε ή σχεδιάζετε να θηλάσετε. Δεν είναι γνωστό εάν το XENICAL περνά στο μητρικό γάλα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αλληλεπιδράσεις του XENICAL με άλλα φάρμακα

Αναφέρετε στο γιατρό σας όλα τα άλλα φάρμακα που λαμβάνετε συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων, βιταμινών και φυτικών συμπληρωμάτων.

Ειδικότερα ενημερώστε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε κυκλοσπορίνη (neoral), συμπληρώματα βιταμίνης Ε ή β-καροτένιο, λεβοθυροξίνη (thyrohormone), βαρφαρίνη (sintrom), αμιωδαρόνη (angoron), αντιεπιληπτικά φάρμακα ή αντιρετροϊκά φάρμακα για τη θεραπεία του HIV.

Παρενέργειες XENICAL

Οι πιο κοινές παρενεργειες του XENICAL αφορούν σε μεγάλο βαθμό το γαστρεντερικό σύστημα. Δηλαδή μπορεί να παρατηρηθούν παρενέργειες όπως κοιλιακό άλγος/δυσφορία, αποβολή μικροποσοτήτων λιπαρού υλικού από το ορθό, μετεωρισμός (αυξημένη παρουσία αέρα στο γαστρεντερικό), μετεωρισμός εντέρου συνοδευόμενος από κενώσεις, πιεστική ανάγκη αφόδευσης, ελαιώδη κόπρανα, αυξημένη συχότητα αφοδεύσεων κτλ.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως εξάνθημα, οίδημα προσώπου ή δυσκολία στην αναπνοή.

Το XENICAL επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Σοβαρή ηπατική βλάβη: έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια περιστατικά σοβαρής ηπατικής βλάβης σε ασθενείς που λαμβάνουν XENICAL. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, φαγούρα, κιτρίνισμα του δέρματός σας ή του λευκού τμήματος των ματιών σας, σκουρόχρωα ούρα, ανοιχτόχρωμες κενώσεις (κόπρανα) ή πόνος στο πάνω δεξί τμήμα της κοιλιάς ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.

Νεφρικές βλάβες: ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν αυξημένα επίπεδα οξαλικού ασβεστίου στα ούρα σε θεραπεία με XENICAL, με αποτέλεσμα να έχουν αναφερθεί περιστατικά νεφρολιθίασης και νεφρικής ανεπάρκειας. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως πρήξιμο στα πόδια, μικρή ή καθόλου διούρηση, συχνή ή επώδυνη ούρηση, αίμα στα ούρα, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετος, έντονος πόνος στην πλάτη, την κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας.

Χολολιθίαση: σημαντική απώλεια βάρους λόγω της αγωγής με XENICAL μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για χολολιθίαση. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως πόνος στο πάνω δεξί τμήμα της κοιλιάς, ναυτία ή έμετο.

Αναλυτικές πληροφορίες Xenicalspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, xenical, ξενικαλ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Xenical για το κοινό, και το SPC του Xenical όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το XENICAL;

Το XENICAL πρέπει να λαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και χορηγείται με ιατρική συνταγή. Δεν πρέπει να ξεκινάτε το Xenical μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κριτικές ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Άλλα φάρμακα για αδυνάτισμα

Υπάρχουν διάφορα άλλα νέα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όπως το Saxenda, Ozempic, Mounjaro, αλλά και παλιότερα όπως το Mysimba.

Τι άλλο μπορεί να με βοηθήσει να αδυνατίσω;

Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο να βοηθήσει ανθρώπους να αδυνατίσουν. Με τη βοήθεια του βελονισμού μπορούν να αυξηθεί ο μεταβολισμός, να μειωθεί η όρεξη για φαγητό/γλυκά, και να μειωθεί το στρες που μπορεί να οδηγεί στην υπερφαγία.

Επίσης, αν ξεσπάτε συναισθηματικά στο φαγητό η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και τα όσα σας πιέζουν.