Κάνε το Τεστ
γαστρικό μπότοξ, τι είναι το γαστρικό μπότοξ, πως λειτουργεί το γαστρικό μπότοξ, ποιοι μπορούν να κάνουν γαστρικό μπότοξ, τι να περιμένω από το γαστρικό μπότοξ, οδηγίες για πριν και μετά το γαστρικό μπότοξ , γαστρικό μπότοξ και απώλεια βάρους, γαστρικό μπότοξ και αδυνάτισμα

Γαστρικό μπότοξ

Γαστρικό μπότοξ

Το γαστρικό μπότοξ (Botox) δεν είναι η πρώτη επιλογή που έχει κάποιος στο μυαλό του όταν προσπαθεί να χάσει κάποια επιπλέον κιλά. Βέβαια, αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο ριψοκίνδυνη συγκριτικά με άλλες μεθόδους για την απώλεια βάρους και έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Η μέθοδος αυτή είναι πολύ δημοφιλής για τους ασθενείς που θέλουν να χάσουν βάρος και να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους πολύ εύκολα, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με λιγότερες επιπλοκές.

Τι είναι το γαστρικό μπότοξ;

Το γαστρικό μπότοξ είναι μια μη-χειρουργική επέμβαση που γίνεται ενδοσκοπικά. Ουσιαστικά, γίνεται στη διάρκεια της γαστροσκόπησης όπου γίνεται έγχυση Botox (Botulinum toxin) σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου. Μπορεί να γίνει σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι και σε όσους δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Πώς λειτουργεί το γαστρικό μπότοξ;

Το γαστρικό μπότοξ λειτουργεί βοηθώντας στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους καθώς χαλαρώνει τους μύες του στομάχου, πράγμα που με τη σειρά του προκαλεί λιγότερες μυϊκές συσπάσεις. Ο κύριος στόχος του γαστρικού μπότοξ είναι να μειώνει την όρεξη του ασθενή και επομένως μειώνει την πρόσληψη τροφής. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.

Μέσω του περιορισμού της λειτουργίας των μυών του στομάχου, η τροφή που ο ασθενής καταναλώνει παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο με τον καιρό ο ασθενής δεν νιώθει έντονη πείνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνολική απώλεια της όρεξης χωρίς να προκαλείται κάποια σωματική βλάβη.

Το γαστρικό μπότοξ δρα μέσα σε 2-3 ημέρες και διαρκεί περίπου 6 μήνες. Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνική βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά αν δεν μείνετε δεσμευμένοι στην υγιεινή διατροφή και στην άσκηση, δεν θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ποιους ανθρώπους αφορά το γαστρικό μπότοξ;

Το γαστρικό μπότοξ είναι μια μέθοδος κατάλληλη για όλους σχεδόν τους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, χρειάζεται να πληρούνται κάποια κριτήρια για να εφαρμοστεί αυτή η τεχνική. Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια είναι ότι ο ασθενής δεν πρέπει να έχει παθήσεις όπως το έλκος στομάχου καθώς η διαδικασία μπορεί να του προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα.

Το γαστρικό μπότοξ είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν επιπλέον βάρος. Επίσης, βοηθά τους ανθρώπους που έχουν  θέματα με τον έλεγχο της όρεξής τους. Είναι επίσης μια αποτελεσματική εναλλακτική επιλογή για όσους ανθρώπους έχουν κάνει προσπάθεια να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αλλά τελικά, δεν είδαν τις αλλαγές που προσδοκούσαν.

Το γαστρικό μπότοξ δεν είναι πάντα η κατάλληλη λύση για όλες τις μορφές παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι που έχουν για παράδειγμα νοσηρή παχυσαρκία δεν πληρούν τα κριτήρια για να κάνουν αυτή την επέμβαση.

Πώς θα ξέρω αν είμαι κατάλληλος για γαστρικό μπότοξ;

Συνήθως η διαδικασία είναι κατάλληλη για ανθρώπους με ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) μικρότερο από 35. Αν θέλετε να μάθετε αν μπορείτε να κάνετε γαστρικό μπότοξ μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι να περιμένω από το γαστρικό μπότοξ;

Το γαστρικό μπότοξ όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι μια ενδοσκοπική διαδικασία και περιλαμβάνει την έγχυση μπότοξ σε περίπου 20 σημεία στους μύες του τοιχώματος του στομάχου ώστε να είναι χαλαροί. Πριν από την διαδικασία, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιο σπρέι για την αντιμετώπιση της ενόχλησης. Στη συνέχεια ενδοσκοπικά γίνεται η είσοδος στο στομάχι μέσω του στόματος. Ακολούθως, γίνεται η έγχυση του μπότοξ για να μπλοκάρει το κεντρικό νεύρο του στομάχου, το οποίο ελέγχει τα συναισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Έτσι, ο ασθενής αισθάνεται χορτάτος πιο γρήγορα και για περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο, μετά τη διαδικασία.

Χρειάζονται περίπου 20-25 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του γαστρικού μπότοξ και ο ασθενής παρακολουθείται μετά, αλλά δεν είναι απαραίτητο  να μείνει το βράδυ για νοσηλεία. Μπορεί να επιστρέψει σπίτι του και να συνεχίσει κανονικά την ρουτίνα του την επόμενη μέρα.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το γαστρικό μπότοξ είναι τόσο δημοφιλής μέθοδος για την απώλεια βάρους είναι ότι συνήθως δεν προκαλεί καθόλου πόνο ή εμετό ή άλλα προβλήματα μετά την εφαρμογή του. Στις περιπτώσεις που παρατηρείται πόνος ή παρόμοιες επιπλοκές, αυτές οι επιπλοκές συνήθως υποχωρούν εύκολα και είναι ακίνδυνες.

Ο τακτικός έλεγχος και η παρακολούθηση από το γιατρό πριν και μετά το γαστρικό μπότοξ επίσης συμβάλλουν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι,  ο ασθενής μπορεί πιο εύκολα να συνηθίσει την διαδικασία απώλειας βάρους.

Προεγχειρητικές οδηγίες

​Αν ο ασθενής έχει ανθυγιεινές συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα,  συνήθως συστήνεται να μην καταναλώνει αλκοόλ και να μην καπνίζει 1 εβδομάδα πριν την εφαρμογή του γαστρικού μπότοξ.

Γενικά, η κατανάλωση τροφής πρέπει να σταματά 8 ώρες πριν την διαδικασία. Είναι επίσης, απαραίτητο να μην πίνει κάποιος νερό 6 ώρες πριν από το γαστρικό μπότοξ.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του 2 ώρες μετά τη διαδικασία. Φυσικά, είναι αναγκαίο να ακολουθεί την διατροφή που του έχει προτείνει ο γιατρός ή ο διατροφολόγος. Συνήθως οι ασθενείς ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή μια εβδομάδα ως τρεις μήνες μετά τη διαδικασία και δεν πρέπει να καταναλώσουν αλκοόλ μέχρι και 2 ημέρες μετά το μπότοξ.

Απώλεια βάρους 

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους τους ανθρώπους. Πολλές φορές η ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, η ηλικία, ο μεταβολισμός , τα ορμονικά θέματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Βέβαια, δεν πρέπει κανείς να χάνει το κίνητρό του καθώς υπάρχουν επιλογές που είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια.

Το γαστρικό μπότοξ αποτελεί μια επιλογή για την μείωση της όρεξης στους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος αλλά ταυτόχρονα πληρούν και κάποιες προϋποθέσεις. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για γαστρικό μπότοξ. Αν και είναι μια απλή μέθοδος δεν αποτελεί επιλογή για όσους έχουν προβλήματα με το στομάχι ή νοσηρή παχυσαρκία. Και φυσικά, το γαστρικό μπότοξ δεν εγγυάται την απώλεια βάρους. Για να καταφέρει ένας άνθρωπος να χάσει βάρος πρέπει να είναι δεσμευμένος σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και να κάνει τακτικά άσκηση ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος και η κατάσταση σας προβληματίζει, μην απογοητεύεστε και μην χάνετε το κίνητρό σας. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές που συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.