Κάνε το Τεστ
άγχος, διαταραχές του γαστρεντερικού και άγχος, ποιες γαστρεντερικές διαταραχές οφείλονται στο άγχος, συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών

Άγχος και διαταραχές του γαστρεντερικού

Άγχος και Διαταραχές του γαστρεντερικού

Οι γαστρεντερικές διαταραχές περιλαμβάνουν συμπτώματα πόνου, καούρας, διάρροιας, δυσκοιλιότητας, ναυτίας και εμετού. Καθώς υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν θέματα του γαστρεντερικού, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο άγχος, στην κατάθλιψη και στις διαταραχές του γαστρεντερικού.

Συχνά συμπτώματα του γαστρεντερικού που συνδέονται με το άγχος

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού μπορεί να συνδέονται με την διαταραχή γενικευμένου άγχους, την διαταραχή κοινωνικού άγχους, την διαταραχή πανικού και τις φοβίες. Κοινά συμπτώματα του γαστρεντερικού περιλαμβάνουν:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • Αυξημένη όρεξη για φαγητό
 • Δυσπεψία
 • Μειωμένη όρεξη
 • Ναυτία
 • Κράμπες στο στομάχι

Υπάρχουν και κάποια ανησυχητικά συμπτώματα για αυτό και πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν τα διαπιστώσετε:

 • Αίμα στα κόπρανα
 • Νιώθετε φουσκωμένοι μετά από την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού
 • Επίμονο, υψηλό πυρετό
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα που χρήζει θεραπείας, όπως οι αιμορροΐδες, μια λοίμωξη, η αιμορραγία του εντέρου ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σας ανησυχήσουν, για αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για βοήθεια ώστε να γίνει η διάγνωση και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Γαστρεντερικές διαταραχές που συνδέονται με το άγχος

Μερικές γαστρεντερικές διαταραχές, όπως το ευερέθιστο έντερο και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συνδέονται με τις διαταραχές άγχους.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί συμπτώματα όπως ο πόνος, το φούσκωμα, οι κράμπες, τα αέρια, η υπόλευκη βλέννη στα κόπρανα, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι απειλητική για τη ζωή, όμως είναι χρόνια και επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν κάποια διαταραχή της διάθεσης ή κάποια διαταραχή άγχους.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κατάσταση που θεραπεύεται. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η διαχείριση του άγχους και οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου, και αυτό συμβαίνει όταν τα  οξέα του στομάχου εισέρχονται στον οισοφάγο και προκαλούν αίσθηση καούρας και πρόβλημα στην κατάποση.

Συχνά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν:

 • Δυσοσμία στην αναπνοή
 • Πόνο στο στήθος
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Βραχνάδα στη φωνή, ειδικά μετά το ξύπνημα
 • Ήπιο πόνο στο λαιμό ή αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό
 • Επίμονος ξηρός βήχας

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ πιθανό να έχουν κάποια διαταραχή άγχους. Το έντονο στρες αυξάνει τα οξέα του στομάχου και την μυϊκή ένταση με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή, διατροφή και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Συναισθηματική γαστρίτιδα

Οι διαταραχές του στομάχου προκαλούν έντονη δυσφορία και η συναισθηματική γαστρίτιδα είναι μια από αυτές. Αν και υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τον πόνο στο στομάχι, κάποιες από αυτές αφορούν καθαρά συναισθηματικά προβλήματα.

Η γαστρίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου. Προκαλεί αρκετά συμπτώματα και δυσάρεστες αισθήσεις. Η κύρια διαφορά με άλλα προβλήματα του γαστρεντερικού είναι ότι δεν οφείλεται σε βακτήρια ,αλλά στο άγχος και στην ανησυχία.

Συμπτώματα συναισθηματικής γαστρίτιδας

Όπως συμβαίνει και με άλλες διαταραχές του βλεννογόνου του στομάχου, η συναισθηματική γαστρίτιδα έχει πολλά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν μεμονωμένα (στην περίπτωση της οξείας γαστρίτιδας) ή να είναι συνεχή (στην περίπτωση της χρόνιας γαστρίτιδας).

Πόνος στο στομάχι

Το πιο συχνό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι η δυσφορία στο στομάχι. Σε περιόδους έντονου στρες, αυτός ο πόνος μπορεί να είναι έντονος. Οι άνθρωποι με συναισθηματική γαστρίτιδα ή νεύρωση στομάχου νιώθουν τον ίδιο πόνο με αυτόν που προκαλείται από το έλκος στομάχου. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, η πηγή του προβλήματος είναι η φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου.

Αίσθημα πληρότητας

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη γαστρεντερική διαταραχή συχνά αναφέρουν ότι η όρεξη τους είναι μειωμένη όταν είναι σε φάση έξαρσης. Για αυτό το λόγο, είναι συχνό για τους ασθενείς να μειώνουν την ποσότητα των φαγητών που καταναλώνουν. Αυτό όμως επηρεάζει ακόμη περισσότερο την ευεξία τους.

Αίσθημα βάρους στο στομάχι

Επίσης οι ασθενείς νιώθουν ότι η τροφή μένει στο στομάχι για πολύ περισσότερο χρόνο, και το συγκεκριμένο σύμπτωμα σχετίζεται με την φτωχή πέψη.

Οξύτητα

Ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα της συναισθηματικής γαστρίτιδας είναι το αίσθημα της οξύτητας στο στομάχι. Είναι η αίσθηση καούρας στο πεπτικό σύστημα, η οποία είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη σε περιόδους έντονου στρες.

Ναυτία

Όταν οι τροφές δεν επεξεργάζονται σωστά πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι νιώθουν ναυτία.

Αιτίες συναισθηματικής γαστρίτιδας

Όπως συμβαίνει με πολλές διαταραχές που επηρεάζουν το βλεννογόνου του στομάχου, οι οποίες προκύπτουν από βακτηριακές λοιμώξεις, η συναισθηματική γαστρίτιδα προκαλείται από το συναισθηματικό στρες. Αν αγνοείτε το άγχος, την ανησυχία, μπορεί να γίνουν χρόνια με αποτέλεσμα αυτή η μορφή γαστρίτιδας να είναι δευτεροπαθής.

Αν αντιμετωπίσετε τα υποκείμενα συναισθηματικά προβλήματα, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα. Αλλά αν έχετε μια αγχώδη προσωπικότητα, η συναισθηματική γαστρίτιδα μπορεί να γίνει χρόνια. Μπορεί να γίνει ένα πρόβλημα που μπορεί να θεραπευτεί μόνο με την κατάλληλη αντιμετώπιση των ψυχολογικών θεμάτων.

Διαχείριση συναισθημάτων

Η κύρια αιτία της συναισθηματικής γαστρίτιδας είναι το άγχος. Έτσι, ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η αντιμετώπιση και η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων. Η ψυχοθεραπεία, οι τεχνικές χαλάρωσης, οι ασκήσεις αναπνοών μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε χωρίς να καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες ώστε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της γαστρίτιδας. Επίσης υπάρχουν φυσικές θεραπείες που βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Αντιμετώπιση του άγχους

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση του άγχους, χωρίς καμία παρενέργεια και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, όπως και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.