Κάνε το Τεστ
xanax, κοινωνικό άγχος, πως δρα το xanax , παρενέργειες xanax

Xanax και διαταραχή κοινωνικού άγχους

Xanax και Κοινωνικό Άγχος

To Xanax (αλπραζολάμη) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διαταραχής κρίσεων πανικού αλλά και για τη θεραπεία της διαταραχής κοινωνικού άγχους. Το Xanax εγκρίθηκε πρώτη φορά στην Αμερική το 1981 και έτσι ξεκίνησε να αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή για το άγχος.

Xanax και διαταραχή κοινωνικού άγχους

Αν έχετε διαγνωστεί με διαταραχή κοινωνικού άγχους, η θεραπεία πρώτης γραμμής που χρησιμοποιείται είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, και συγκεκριμένα οι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs). Ωστόσο, το Xanax μπορεί να συνταγογραφηθεί ως βραχυπρόθεσμη επιλογή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους. Από αυτή την οπτική, δεν είναι θεραπεία πρώτης γραμμής, αλλά αποτελεί συμπληρωματική αγωγή για άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Γιατί το Xanax συνταγογραφείται για τη διαταραχή κοινωνικού άγχους;

Αν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει το Xanax, είναι πιθανό να θέλει να θεραπεύσει τα συμπτώματα που βιώνετε άμεσα. Δεν αποτελεί μακροχρόνια θεραπευτική επιλογή, αλλά μια βραχυπρόθεσμη λύση για τις κρίσεις πανικού ή άγχους που βιώνετε σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Το Xanax δεν θα θεραπεύσει μόνιμα το άγχος σας, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων ώστε να μπορέσετε να συμμετέχετε σε άλλες μορφές θεραπείας, όπως η ψυχοθεραπεία. Επειδή το Xanax δρα γρήγορα, θα νιώσετε άμεση ανακούφιση σε καταστάσεις με έντονο άγχος.

Πώς λειτουργεί το Xanax;

Το Xanax ανακουφίζει γρήγορα από τα συμπτώματα άγχους της διαταραχής κοινωνικού άγχους και άλλων διαταραχών άγχους. Δρα άμεσα στους υποδοχείς του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο. Αυτό αναστέλλει τη δραστηριότητα των νευρώνων (επιβραδύνει την εγκεφαλική σας δραστηριότητα), και έτσι μειώνει το άγχος, το φόβο και τα συναισθήματα τρόμου, και ίσως να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία, ηρεμία και χαλάρωση. Τυπικά, αρχίζετε να νιώθετε τη δράση του Xanax μέσα σε 15-30 λεπτά, και η δράση διαρκεί μέχρι 6-8 ώρες.

Χρονική διάρκεια λήψης Xanax

Το Xanax γενικά συνταγογραφείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ένας γιατρός συνταγογραφεί το συγκεκριμένο φάρμακο όχι για περισσότερο από 8 εβδομάδες, αλλά αυτό εξαρτάται από τα επίπεδα του άγχους σας και αν υπάρχουν άλλες πιο κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Συνήθως χορηγείται σε μορφή χαπιού με την τυπική δόση να είναι 1-2 mg την ημέρα. Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με μια χαμηλή δόση και στη συνέχεια θα την προσαρμόσει ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Xanax και διαταραχές άγχους

Το Xanax χρησιμοποιείται συχνά για τις κρίσεις πανικού, που αποτελούν κομμάτι της διαταραχής πανικού και της αγοραφοβίας. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις απλών φοβιών για καταστάσεις που συμβαίνουν σπάνια, όπως όταν ένα άτομο φοβάται τα αεροπλάνα. Το Xanax είναι βοηθητικό για καταστάσεις που προκαλούν πανικό καθώς μπορεί να χορηγηθεί αν είναι ανάγκη πριν το γεγονός.

Στην περίπτωση της διαταραχής κοινωνικού άγχους, το Xanax χορηγείται πιο συχνά για γνωστικά συμπτώματα όπως  ανησυχία για την απόδοση ή την κριτική των άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, το Xanax μπορεί να ληφθεί μια ώρα πριν από κάποιο σημαντικό γεγονός.

Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν Xanax;

Δεν πρέπει να πάρετε Xanax αν έχετε υπερευαισθησία στις βενζοδιαζεπίνες, οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας, είστε έγκυος ή θηλάζετε. Επίσης δεν είναι τόσο αποτελεσματικό για ανθρώπους κάτω των 18 ετών.

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με το ήπαρ ή τους νεφρούς δεν πρέπει να παίρνουν Xanax. Καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο μεταβολίζεται από αυτά τα όργανα, αν δεν λειτουργούν σωστά, τo Xanax μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα σας και να προκληθεί υπερδοσολογία ή βαριά καταστολή.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Παρενέργειες

Η πιο συχνή παρενέργεια της λήψης Xanax είναι η καταστολή και η υπνηλία. Γενικά, οι βενζοδιαζεπίνες όπως το Xanax έχουν λιγότερες παρενέργειες από άλλες μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές για το άγχος. Αποφύγετε την οδήγηση, την χρήση μηχανημάτων και τις επικίνδυνες δραστηριότητες μέχρι να γνωρίζετε πως αντιδρά ο οργανισμός σας στο Xanax.

Αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα

Ένας αριθμός φαρμάκων είναι πιθανόν να αλληλεπιδράσει με το Xanax. Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να γνωρίζει όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε. Επίσης, οι επιδράσεις του Xanax μπορεί να είναι έντονες αν συνδυαστεί με αλκοόλ.

Εξάρτηση

Υπάρχει κίνδυνος συναισθηματικής και σωματικής εξάρτησης από το Xanax σε περίπτωση κατάχρησης αυτού . Τα συμπτώματα στέρησης είναι πιθανά αν η αγωγή διακοπεί απότομα και ίσως να υπάρχει και ο κίνδυνος εμφάνισης κρίσεων επιληψίας. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας όταν θέλετε να διακόψετε ή να αλλάξετε τη δόση του Xanax. Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει κίνδυνος ο εγκέφαλος να παράγει φυσικά λιγότερο γ-αμινοβουτυρικό οξύ και αυτό να κάνει το Xanax λιγότερο αποτελεσματικό. Αν έχετε ιστορικό εξαρτήσεων, ίσως το Xanax να μην είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς, αλλά κάποιο άλλο αγχολυτικό (όπως το Bespar).

Ποιος συνταγογραφεί το Xanax;

Αν έχετε χρόνιο άγχος, ίσως να αναρωτιέστε ποιος γιατρός είναι κατάλληλος για να σας συνταγογραφήσει Xanax και αν αυτό σας βοηθήσει. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες αρχικά από τον οικογενειακό σας γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας προτείνει αν είναι αναγκαίο να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο.

Είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιήσετε το Xanax χωρίς τις οδηγίες του γιατρού ή του ψυχιάτρου σας. Αυτό είναι όχι μόνο παράνομο αλλά και πολύ επικίνδυνο. Εκτός από τον κίνδυνο εξάρτησης, ο συνδυασμός του Xanax με άλλες ουσίες που καταστέλλουν το νευρικό σας σύστημα όπως τα παυσίπονα, τα αντιïσταμινικά και το αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνα. Το Xanax δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς τις οδηγίες γιατρού.

Το Xanax μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ευφορίας όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις, ή από ανθρώπους που δεν έχουν άγχος. Για όλους αυτούς τους λόγους μην λαμβάνετε το συγκεκριμένο φάρμακο χωρίς την καθοδήγηση ιατρού.

Τι μπορώ να κάνω αν το Xanax δεν είναι αποτελεσματικό για εμένα;

Αν νομίζετε ότι το Xanax δεν σας βοηθά με το άγχος σας, μιλήστε με το γιατρό σας, μπορεί να προσαρμόσετε την δοσολογία ή να επιλέξετε ένα διαφορετικό φάρμακο. Να θυμάστε ότι το Xanax αποτελεί ένα κομμάτι ενός θεραπευτικού πλάνου, όπως η ψυχοθεραπεία και δεν αντικαθιστά άλλες θεραπείες.

Αλλες εναλλακτικές λύσεις

Υπάρχουν αρκετά είδη θεραπείας που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε γενικά το άγχος σας. Σε πολλές περιπτώσεις η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορούν να δώσουν τη λύση, με φυσικό τρόπο χωρίς παρενέργειες.