Κάνε το Τεστ
secuelia xr, σεκουελια, ενδειξεις, παρενεργειες

SECUELIA – τι είναι; Δράση και παρενέργειες

SECUELIA - τι είναι; Δράση και παρενέργειες

Το SECUELIA (σεκουέλια) είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Είναι ένα γενόσημο φάρμακο, το πρωτότυπο είναι το Seroquel. Το Secuelia ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών φαρμάκων (άτυπα αντιψυχωσικά).

Εκτός από τη σχιζοφρένεια, το Secuelia δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, ανησυχίας, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, κα, όπου δίνεται συνήθως σε χαμηλότερες δόσεις, συγκριτικά με τις περιπτώσεις ψυχωσικής συνδρομή (όπου δίνεται συνήθως σε δόσεις μεγαλύτερες των 150 mg).

Επίσης, η κουετιαπίνη είναι ένα φάρμακο που προτιμάται σε ηλικιωμένους για την αντιμετώπιση του οργανικού ψυχοσυνδρόμου (σύγχυση/διέγερση ή βίαιη συμπεριφορά), όπως και το Aloperidin (αλοπεριδόλη).

Το Secuelia (κουετιαπίνη, quetiapine) συνταγογραφείται συχνά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, συνήθως σε μια μικρή δοσολογία (50mg - 100mg). Υπάρχουν πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου, μπορεί ένας ψυχίατρος να προτιμήσει το Secuelia για παράδειγμα σε ηλικιωμένους ή σε περιπτώσεις που δεν προτιμάται η χρήση βενζοδιαζεπινών ή αν υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία μέσα στο 24ωρο.

Δόση Secuelia

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Secuelia 50 mg, Secuelia 200mg, Secuelia 300mg, Secuelia 400mg.

Μορφή  mg και πoσότητα Secuelia Τιμή
Χάπια SECUELIA F.C.TAB 50MG BTx60 3,61 ευρώ
Χάπια SECUELIA F.C.TAB 200MG BTx60 9,23 ευρώ
Χάπια SECUELIA F.C.TAB 300MG BTx60 20,99 ευρώ
Χάπια SECUELIA F.C.TAB 400MG BTx30 27,51 ευρώ

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για το Secuelia υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα για κάθε ένδειξη, ηλικία, και αναλόγως αν πρόκειται για μονοθεραπεία ή συμπληρωματική (συνδυαστική) αγωγή. Για παράδειγμα, σε σχιζοφρένεια 150-750mg/ημέρα, Διπολική διαταραχή 400-800mg/ημέρα. Το Secuelia θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Πληροφορίες συνοπτικά: Secuelia

Φάρμακο: SECUELIA
Δραστική Ουσία: ΚΟΥΕΤΙΑΠΙΝΗ / Quetiapine
Συνήθης δόση: 25-750 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 900 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Σχιζοφρένεια, για ψυχωσικά στοιχεία
Δευτερεύουσα χρήση: Κατάθλιψη Αϋπνία Διπολική διαταραχή Άγχος Ψυχοκινητική ανησυχία Οργανικό ψυχοσύνδρομο
Πρωτότυπο φάρμακο: Seroquel

secuelia xr, χαπια, σεκουελια, ενδειξεις, παρενεργειες Παρενέργειες Secuelia

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του Secuelia είναι: υπνηλία μέσα στην ημέρα, ζάλη, ξηροστομία, ελαφρά αδυναμία, ακαθισία, δυσκοιλιότητα, ταχυκαρδία, ορθοστατική υπόταση, επιδείνωση γλαυκώματος, αύξηση όρεξης και βάρους, δυσπεψία. Tο Secuelia πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, αγγειοεγκεφαλική νόσο ή άλλες καταστάσεις με προδιάθεση για υπόταση. Το Secuelia μπορεί να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έναρξης της θεραπείας (στην πρώτη δόση ιδίως). Το Secuelia δεν είναι εγκεκριμένο για την θεραπεία των ασθενών για ψύχωση που σχετίζεται με άνοια.

Σε μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει όψιμη δυσκινησία.

Η κουετιαπίνη σε μορφή XR (βραδείας/παρατεταμένης αποδέσμευσης, όπως στο Secuelia XR και στο πρωτότυπο Seroquel XR) έχει λιγότερες παρενέργειες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Secuelia;

To Secuelia πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε ή να διακόπτετε το Secuelia μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κάτι στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Συχνά ορθογραφικά λάθη: σεκουελια, sequelia.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί του Secuelia;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση/λόγο για το οποίο κανείς παίρνει το Secuelia.

Ασθενείς που έχουν ψυχωσικά συμπτώματα πρέπει να παίρνουν σταθερά (και πολλές φορές μακροχρόνια) αντιψυχωσική αγωγή (όπως Zyprexa, Abilify, Risperdal, κα).

Εάν το Secuelia δίνεται επικουρικά (πχ σε κατάθλιψη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ψυχωσικά στοιχεία) ή με σκοπό τη διαχείριση του άγχους/ανησυχίας ή διαταραχών ύπνου (δυσκολία επέλευσης ύπνου, πρώιμη αφύπνιση, διακεκομμένος ύπνος) υπάρχουν άλλα ηπιότερα φάρμακα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, είτε φυσικές εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.