Κάνε το Τεστ
glucophage, γλουκοφαζ, ενδειξεις, τιμη, παρενεργειες, αδυνατισμα, χασιμο κιλων, βαρους

GLOCOPHAGE – δοσολογία, παρενέργειες

GLOCOPHAGE  - δοσολογία, παρενέργειες

Το GLOCUPHAGE (γλουκοφάζ) περιέχει μετφορμίνη, ένα φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη. Ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται διγουανίδια.

Πως λειτουργεί το Glucophage;

Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, αυτό σημαίνει πως το πάγκρεάς σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή το σώμα σας δεν είναι ικανό να χρησιμοποιήσει σωστά την παραγόμενη ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί σε ένα υψηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Το Glucophage βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα σας σε ένα επίπεδο όσο το δυνατόν προς το φυσιολογικό.

Ενδείξεις Glucophage

Το Glucophage χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου 2 («μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης») όταν η διατροφή και η άσκηση δεν επαρκούν από μόνες τους για τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Χρησιμοποιείται ειδικά σε υπέρβαρους ασθενείς. Εάν είστε υπέρβαρος ενήλικας, η λήψη του Glucophage για μακρά χρονική περίοδο βοηθά στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη. 

Οι ενήλικες μπορούν να παίρνουν το Glucophage μόνο του ή μαζί με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη (λαμβανόμενα από στόματος φάρμακα ή ινσουλίνη).

Τα παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω και οι έφηβοι μπορούν να παίρνουν το Glucophage μόνο του ή μαζί με ινσουλίνη.

Το Glucophage δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη από έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις συμβουλές διατροφής που σας έδωσε ο γιατρός σας και να έχετε τακτική σωματική άσκηση στο πρόγραμμά σας.

Δοσολογία Glucophage

Οι ενήλικες συνήθως αρχίζουν με 500 mg ή 850 mg Glucophage δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 3000 mg κατανεμημένα σε 3 δόσεις. 

Ο γιατρός σας θα σας υποβάλλει σε τακτικούς ελέγχους γλυκόζης αίματος και θα προσαρμόσει τη δόση του Glucophage στα επίπεδα γλυκόζης του αίματός σας. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώνετε το γιατρό σας σε τακτική βάση. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για παιδιά και έφηβους ή εάν είστε ηλικιωμένο άτομο.

Εάν ξεχάσετε να πάρετε το Glucophage μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε. Πάρτε την επόμενη δόση τη συνηθισμένη ώρα.

Τα παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω και οι έφηβοι συνήθως αρχίζουν με 500 mg ή 850 mg Glucophage μία φορά την ημέρα. Η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 2000 mg κατανεμημένα σε 2 ή 3 δόσεις. Η θεραπεία παιδιών ηλικίας μεταξύ 10 και 12 ετών συνιστάται μόνο μετά από ειδική συμβουλή του γιατρού σας, καθώς η εμπειρία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι περιορισμένη.

Μορφές Glucophage

Το Glucophage κυκλοφορεί σε χάπια στα παρακάτω σκευάσματα:

Μορφή mg και ποσότητα GLUCOPHAGE Τιμή
Χάπια GLUCOPHAGE F.C.TAB 1000MG BTx30 2,35
Χάπια GLUCOPHAGE F.C.TAB 850MG BTx30 2,10

glucophage, χαπια, γλουκοφαζ, ενδειξεις, τιμη, παρενεργειες, αδυνατισμα, χασιμο κιλων, βαρους

Glucophage για αδυνάτισμα;

Το Glucophage συσχετίζεται είτε με τη σταθερότητα του βάρους ή με τη μέτρια απώλεια βάρους. Το Glucophage δεν είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών, της τάξης του 5%, μπορεί να χάσει κιλά. Και αυτό το ποσοστό αφορά εκείνους τους ασθενείς που έχουν παρενέργειες από το Glucophage, όπως διάρροιες.

Για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και το χάσιμο κιλών κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει φάρμακα όπως το Saxenda (και εκτός ενδείξεων, το Ozempic), και όχι το Glucophage.

Προφυλάξεις - προειδοποιήσεις για τη χρήση Glucophage

Εάν χρειάζεται να κάνετε ένεση ενός ιωδιούχου σκιαγραφικού μέσου στα αιμοφόρα αγγεία σας, για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας ακτινογραφίας ή απεικόνισης, πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το Glucophage πριν ή κατά τη διάρκεια της ένεσης.

Πρέπει επίσης να σταματήσετε να παίρνετε το Glucophage για ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από μια μείζονα χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν απαιτείται κάποια άλλη θεραπευτική αγωγή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Παρενέργειες Glucophage

Κίνδυνος υπογλυκαιμίας: το Glucophage δεν προκαλεί από μόνο του υπογλυκαιμία (πολύ χαμηλό επίπεδο γλυκόζης του αίματος). Εάν όμως παίρνετε το Glucophage μαζί με άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία (όπως σουλφονυλουρίες, ινσουλίνη, μεγλιτινίδια), υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας (αδυναμία, ζάλη, αυξημένη εφίδρωση, ταχυκαρδία, διαταραχές της όρασης ή έλλειψη συγκέντρωσης) συνήθως βοηθά να φάτε ή να πιείτε κάτι που περιέχει ζάχαρη. Μην οδηγείτε ή χρησιμοποιείτε μηχανήματα εάν αρχίσετε να αισθάνεστε τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας. 

Κίνδυνος γαλακτικής οξέωσης: το Glucophage μπορεί να προκαλέσει μια πολύ σπάνια (1 στα 10.000 άτομα), αλλά πολύ σοβαρή παρενέργεια που ονομάζεται γαλακτική οξέωση, ειδικά εάν οι νεφροί σας δεν λειτουργούν σωστά. Η γαλακτική οξέωση είναι μία επείγουσα ιατρική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο. Ο κίνδυνος εμφάνισης γαλακτικής οξέωσης αυξάνεται επίσης με τον μη ελεγχόμενο διαβήτη, τις σοβαρές μολύνσεις, την παρατεταμένη νηστεία ή τη λήψη αλκοόλ, την αφυδάτωση, τα προβλήματα του ήπατος και οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση όπου ένα μέρος του σώματος έχει μειωμένη παροχή οξυγόνου (όπως οξεία σοβαρή καρδιακή νόσος). 

Πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν περισσότερα από 1 στα 10 άτομα):

  • Προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια, κοιλιαλγία (κοιλιακός πόνος) και απώλεια όρεξης. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται συχνότερα κατά την έναρξη της θεραπείας με Glucophage. Βοηθά εάν μοιράσετε τις δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και εάν παίρνετε το Glucophage μαζί ή αμέσως μετά το γεύμα. Εάν τα συμπτώματα συνεχιστούν, σταματήστε να παίρνετε το Glucophage και συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν λιγότερα από 1 στα 10 άτομα): 

  • μεταβολές στην αίσθηση της γεύσης.
  • μειωμένα ή χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα (τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική κούραση (κόπωση), μία ερεθισμένη και κόκκινη γλώσσα (γλωσσίτιδα), αίσθηση τσιμπήματος σαν από καρφίτσες και βελόνες (παραισθησία) ή χλωμό ή κίτρινο δέρμα). Ο γιατρός σας μπορεί να κανονίσει κάποιες εξετάσεις για να μάθετε την αιτία των συμπτωμάτων σας, επειδή ορισμένα από αυτά μπορεί επίσης να προκαλούνται από διαβήτη ή από άλλα μη σχετικά προβλήματα υγείας.

Άλλα φάρμακα για την ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη: Ozempic
Συχνά ορθογραφικά λάθη: γλουκοφαζ, glukofage