Η κεταμίνη είναι ένα αντικαταθλιπτικό νέας γενιάς που εγκρίθηκε για χρήση σε Ευρώπη, Ελλάδα και Αμερική το 2019. Η κεταμίνη είναι ουσιαστικά ένα μίγμα δύο εναντιομερών, της (R)-κεταμίνης (ή αρκεταμίνη) και της (S)-κεταμίνης (ή εσκεταμίνη) και από το 1962 που ανακαλύφθηκε χρησιμοποιούταν ως αναισθητικό και ως φάρμακο για την θεραπεία του χρόνιου πόνου. Υπάρχουν πολλές μορφές κατάθλιψης με διαφορετική παθοφυσιολογία, και η κεταμίνη φαίνεται να βοηθά στις περιπτώσεις ανθεκτικής κατάθλιψης. Το 2019 εγκρίθηκε ως νέο αντικαταθλιπτικό η χρήση του Spravato, δηλαδή του ρινικού σπρέι της εσκεταμίνης (S-κεταμίνη), για τη θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης.
Δύο είναι οι κύριοι τύποι κεταμίνης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης που δεν ανταποκρίνεται στην τυπική φαρμακευτική αγωγή (ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη), όπως για παράδειγμα στα SSRI αντικαταθλιπτικά ή στα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά TCA.
Η κεταμίνη επηρεάζει τον εγκέφαλο με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης για να βελτιώσουν τη διάθεση. Η κεταμίνη φαίνεται κυρίως να δρα στους υποδοχείς NMDA του γλουταμινικού, το οποίο έχει ένα διεγερτικό ρόλο στον εγκέφαλο, αλλά αυξάνει και τον αριθμό των υποδοχέων 1Β της σεροτονίνης. Η κεταμίνη έχει το πλεονέκτημα ότι δρα πολύ γρήγορα, αλλά την ίδια στιγμή είναι ένα φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η κεταμίνη αποτελεί κομμάτι ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού πλάνου για την κατάθλιψη. Η κεταμίνη έχει άμεσα αποτελέσματα και μπορεί να συμπεριληφθεί στο γενικό θεραπευτικό πλάνο, αλλά η κεταμίνη (R- και S-κεταμίνη) από μόνη της δεν είναι αρκετή για την θεραπεία της κατάθλιψης. Οι δύο μορφές της κεταμίνης δρουν με διαφορετικό τρόπο στους υποδοχείς του εγκεφάλου. Η μορφή της κεταμίνης και ο τύπος της καθορίζουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και τις παρενέργειες.
Η εσκεταμίνη (S-κεταμίνη) επίσης, είναι μόνο ένα κομμάτι της θεραπείας της κατάθλιψης. Μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άλλα αντικαταθλιπτικά. Για αυτούς τους λόγους η εσκεταμίνη δεν θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για την κατάθλιψη. Συστήνεται σε ανθρώπους με μέτρια και σοβαρή κατάθλιψη που δεν έχουν ωφεληθεί αρκετά από τουλάχιστον άλλα δύο αντικαταθλιπτικά φάρμακα (πχ SSRI, SNRI, TCA). Γενικά φαίνεται να διευκολύνει τη δημιουργία νέων νευρικών μονοπατιών ώστε να προληφθεί η υποτροπή της κατάθλιψης. Η κεταμίνη είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με την ψυχοθεραπεία, που βοηθά τους ασθενείς να υιοθετούν πιο θετικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές.
Η κεταμίνη φαίνεται ότι σε μικρές δόσεις δρα άμεσα στην ανθεκτική κατάθλιψη, σε αντίθεση με τους επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, που γενικά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να δράσουν. Η ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση και η αντι-αυτοκτονική δράση της κεταμίνης την καθιστούν κατάλληλη για την θεραπεία της κατάθλιψης που εμφανίζει ανθεκτικότητα στα αντικαταθλιπτικά και της διπολικής διαταραχής.
Καθώς η χρήση της κεταμίνης ως αντικαταθλιπτικό είναι κάτι καινούργιο, ακόμα γίνονται μελέτες για το δοσολογικό σχήμα που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη. Γίνονται ήδη έρευνες για άλλες οδούς τρόπους χορήγησης, όπως μέσω της ενδομυϊκής και της υποδόριας οδού.
Επίσης μικρές δόσεις βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο. Η κεταμίνη έχει καταπραϋντική δράση και ίσως να βοηθά τους ανθρώπους να παίρνουν λιγότερα παυσίπονα, όπως η μορφίνη μετά από ένα χειρουργείο ή για την φροντίδα εγκαυμάτων.
Η χρήση της κεταμίνης αντενδείκνυται για ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, ψυχωσικές διαταραχές, όσους έχουν κίνδυνο εμφάνισης ενδοκρανιακής υπέρτασης ή αιμορραγίας, αυξημένη πίεση στους οφθαλμούς και σε ασθενείς με οξεία πορφυρία, πρόσφατα καρδιαγγειακά συμβάματα (συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου).
Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο συνδυασμός αγχολυτικών (βενζοδιαζεπίνες, όπως το Xanax) με την κεταμίνη, μειώνει την αντικαταθλιπτική δράση της κεταμίνης.
Η χρήση της κεταμίνης μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:
Μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια όρεξης, αναστάτωση στο στομάχι και εμετό.
Η δοσολογία προσαρμόζεται αναλόγως της ηλικίας και της κατάστασης του ασθενούς, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Γενικά, σε ασθενείς κάτω των 65 ετών, τις πρώτες 4 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας, η δοσολογία είναι 56mg ή 84mg δύο φορές την εβδομάδα. Την 5η-8η εβδομάδα η δόση είναι 56 ή 84mg μία φορά την εβδομάδα, και στη συνέχεια από την 9η εβδομάδα και ύστερα η δόση είναι 56mg ή 84mg μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες.
Παρότι το Spravato έχει εγκριθεί, υπάρχουν πολλοί ψυχίατροι και οργανισμοί που εκφράζουν τα ερωτηματικά τους σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, καθώς και το μεγάλο οικονομικό κόστος του (για παράδειγμα το NHS/NICE στην Αγγλία, δεν έχει το εγκρίνει ως αποτελεσματικό). Επίσης υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τη διακοπή χρήσης του φαρμάκου και το αν τα οφέλη της αντικαταθλιπτικής θεραπείας θα διατηρηθούν, καθώς και για τις διαδικασίες λήψης έγκρισης κυκλοφορίας, ιδίως στην Αμερική.
Ψυχοθεραπεία: με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της ανθεκτικής κατάθλιψης και όχι απλά τα συμπτώματα.
EMDR: Το EMDR είναι μια νέα ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, τραύματα παιδικής ηλικίας, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της ανθεκτικής κατάθλιψης.
Ομοιοπαθητική και Βελονισμός: η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο.